Fakta Japan

Her kan du lese om forskjellige forhold i forbindelse med reiser til Japan. Les bl.a. om pass- og visumregler, reiseforsikring og vaksinasjoner.
  • Språk Japansk
  • Hovedstad Tokyo
  • Innbyggere 127 mill.
  • Religion Shintoisme, buddhisme og kristendom
  • Valuta Yen
  • Areal 377.915 km2

Verdt å vite

Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellom Norge og Japan varierer alt etter om Norge har sommer- eller vintertid:

Sommertid + 7 timer
Vintertid + 8 timer

Transport i Japan

Buss
Busser i Japan har helt den samme høye standard som den man kjenner fra Europa. Vi har valgt den beste kategorien med aircondition der det er nødvendig. Det er forbudt å røyke på alle bussene våre.

Fly
Av og til flyr vi med innenriksfly på lengre strekninger. I så fall vil reiselederen orientere om de praktiske forholdene ved innsjekking i lufthavn og flytiden på den aktuelle strekningen. Det er forbudt å røyke på alle fly i Japan. Man kan ikke ta med væsker i håndbagasjen (brennevin, øl, mineralvann, parfyme og lignende) på innenriksfly.

Tog
På våre rundreiser i Japan benytter vi oss ofte av det berømte høyhastighetstoget Shinkansen. Alle Shinkansen-tog har aircondition og er komfortabelt innredet med god benplass og seter som kan snus i kjøreretningen. De nyeste togene er utstyrt med spesielle røykekabiner. Ellers er røyking ikke tillatt.

Økonomi
Utgifter til de måltidene som ikke er inkludert, kan beregnes til ca. 120–150 kr per lunsj samt ca. 200 kr per middag. Hva lommepenger angår, er det vår erfaring at man kan klare seg med minimum 50 kr per dag. Ved kjøp av drikkevarer m.m. vil 100–150 kr per dag per person være tilrådelig. Et slikt beløp kan dekke drikkevarer, postkort, frimerker, is og lignende. Hvis du planlegger å kjøpe med deg noe hjem, bør du ta med litt mer.
Tips
Det er ikke kutyme å gi tips i Japan. På noen restauranter betaler man en bordavgift på opp til 10 prosent av det totale beløpet. På besøk i virksomheter og institusjoner er det velsett å ha med en vakkert innpakket gave. Gjerne noe spesielt norsk.
Valuta og kreditkort

Den japanske valutaen heter yen – (JPY) og finnes i 1-, 5-, 10-, 20-, 50- og 100-yen-sedler. Mynter finnes også, men de blir mest brukt til veksling og i offentlig transport.

Kredittkort (Visa, Mastercard, Amex og Diners) kan brukes flere steder enn før, selv om det fremdeles ikke er like vanlig med kredittkort som i vestlige land. Derfor er det en fordel å veksle til japanske yen (JPY) før du reiser.

Vil man ta ut penger i minibanker bør man unngå banker, siden de for det meste ikke tar imot utenlandske kort. I stedet skal man bruke minibankautomatene i 7–11-kioskene som ligger på stort sett hvert gatehjørne.

Elektrisitet
Japan bruker 100 volt, noe som visstnok ikke finnes andre steder i verden. Støpslene har to ben og er flate. På en del hoteller er det to runde hull på badet. Ta med en adapter hvis du skal bruke elektriske apparater.
Telefon og Internett

Den internasjonale landskoden til Japan er +81. Telefon- og kommunikasjonsnettet blir utbygd med stor hastighet i Japan, og det betyr at det blir lettere og billigere å ringe ut av landet også med mobiltelefon. Du kan benytte din norske mobiltelefon, men takster og dekning varierer med teleselskapene. Man kan også kjøpe såkalte IP-telefoni-kort; det vil si at man kjøper forhåndsbetalt internasjonal telefoni til priser rundt 3–5 kr per minutt.

Internett-kafeer er ganske vanlige, men det er vår erfaring at det ikke er tid til å besøke slike steder unntatt på fridager eller etter endt program. På de fleste store hoteller er det mulig å få adgang til en datamaskin med Internett-forbindelse, men til forholdsvis høye priser (ca. 50 kr per time).

Brev og postkort kan med få unntak sendes fra de hotellene vi benytter. Ofte vil det også være mulig å kjøpe frimerker ved pikkoloenes stand i hotellets lobby.

Hygiene

I Japan er hygienen høy og klart på nivå med Vest-Europa. På restauranter er det generelt god hygiene, og det vil alltid være enten rene spisepinner eller engangspinner ved bordene.

Vannet i springen er rent overalt, men det smaker noen steder mer klor enn vi er vant til. En annen bakteriekultur kan likevel gi sarte mager problemer. Mineralvann og øl kan man kjøpe overalt, selv etter stengetid, for det finnes et utall av drikkevareautomater i byene, der man ofte også kan kjøpe seg et beger varm kaffe.

På hoteller og større restauranter vil det være moderne/vestlige toalettforhold, men man kan oppleve at det er toaletter på mindre steder som mangler toalettpapir, og toalettene på visse offentlige steder eller i landområder er ofte ståtoaletter. Ta selv med deg toalettpapir eller en pakke våtservietter samt eventuelt noe hånddesinfeksjonsmiddel dersom det ikke skulle være mulighet til å få vasket hendene.

Røying
Under all flyging og buss- og togtransport er det røykeforbud. Det er likevel merkede områder i togene der røyking er tillatt. Visse turistmål tillater ikke røyking.
Takt og tone

Det er svært dårlig tone å bli opphisset og skjelle ut andre. På den måten mister man ansikt. Hvis det oppstår problemer, kan de best løses gjennom vennlig forhandling. Høflighet er en dyd i Japan, så husk både å si goddag, takk og farvel ved innkjøp og restaurantbesøk. Selv om servicenivået generelt er høyt, kan det skje misforståelser på grunn av kulturelle forskjeller eller språket. Som så mange andre steder i verden løses dette best med et smil. Smiler du, får du smil igjen.

Generelt er de fleste japanere vennlige, høflige og imøtekommende. Mange er sjenerte overfor utlendinger, men ber man om hjelp, vil de fleste gjøre mye for å hjelpe.

I private hjem tar man alltid av seg skoene, og man har heller aldri skoene på i områder med tatamimatter (tradisjonelle gulvmatter av risstrå); dette kan man for eksempel oppleve på restauranter med tradisjonelt innrettede områder der man sitter på gulvet og spiser ved lave bord. Til gjengjeld vil det stå et par "hjemmesko" klar til bruk i stedet.

Japanerne spiser med spisepinner, og det er en viss etikette forbundet med bruken av dem som man bør skrive seg bak øret. Hvis du må legge spisepinnene fra deg, så legg dem på spisepinneholderen eller ved siden av skålen eller tallerkenen din. Det er svært uhøflig å etterlate dem nedstukket i en skål med ris! Sug ikke på spissen av spisepinnene, og bruk dem ikke til å "spidde" maten med – maten skal gripes med pinnene. De fleste lærer teknikken lynraskt, og den japanske maten er laget til formålet: Risen er klebrig å lett å fange opp, og grønnsaker, fisk og kjøtt er oftest oppskåret i "munnriktige" biter. Gi teknikken en sjanse, men ellers vil de fleste spisesteder mer enn gjerne hjelpe med kniv og gaffel.

Klesdrakten i Japan er mørkt tøy for menn og mørk drakt for kvinner hvis man reiser dit på forretninger. For turister er Japan like avslappet som andre steder, så det er ingen grunn til å ta med aftenkjoler og jakkesett. Siden reisene våre er forholdsvis aktive, er det viktigst at klærne er praktiske og behagelige. Shorts kan brukes nesten overalt. Man må ikke som andre steder i Asia være spesielt oppmerksom på klesdrakten i templer etc. Det er heller ingen strenge krav til kvinners påkledning.

Japanreiser

  • Japan – Solens rike

    Fra Tokyos fasjonable storbystemning til Kyotos kulturskatter

    4,6
    • 3 avreiser
    • 10 dager
    • Fra 36 998,–
    fra Oslo
  • Den store Japanreisen

    Unik kulturrundreise i Øst-Asias gamle keiserrike

    4,6
    • 2 avreiser
    • 13 dager
    • Fra 53 998,–
    fra Oslo
  • Korea og Japan

    Albatros’ store kulturrundreise til Seoul, Kyoto og Tokyo – modernitet, tradisjon, vakre landskaper og stemningsfulle templer

    4,4
    • 3 avreiser
    • 16 dager
    • Fra 59 998,–
    fra Oslo
  • Den store Japan-odysseen

    Bli med Albatros på den helt store Japan-odysseen, der vi nyter livet og opplever både store severdigheter og steder utenfor allfarvei

    4,1
    • 2 avreiser
    • 15 dager
    • Fra 60 998,–
    fra Oslo