Fakta Kina

Her kan du få mange ulike informasjoner i forbindelse med reiser til Kina - for eksempel tidsforskjell, tips og valuta
  • Språk Kinesisk og lokalspråk
  • Hovedstad Beijing
  • Innbyggere 1, 36 mrd.
  • Religion Taoism, konfucianisme og buddhisme
  • Valuta Yuan (renminbi)
  • Areal 9.596.960 km2

Verdt å vite

Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellom Norge og Kina varierer alt etter om Norge har sommer- eller vintertid:

Sommertid + 6 timer
Vintertid + 7 timer

Transport i Kina

Buss
Busser i Kina og Tibet har ikke helt den samme standard som den man kjenner fra Europa. Vi har naturligvis valgt den beste kategorien med aircondition der det er nødvendig. Det er forbudt å røyke på alle bussene våre.

Fly
På rundreisene våre i Kina flyr vi ofte med innenriksfly på lengre strekninger. I så fall vil reiselederen orientere om de praktiske forholdene ved innsjekking i lufthavn og flytiden på den aktuelle strekningen. Det er forbudt å røyke på alle fly i Kina. Man kan ikke ta med væsker i håndbagasjen (brennevin, øl, mineralvann, parfyme og lignende) på kinesiske innenriksfly.

Tog
De ovennevnte forholdene gjelder også for togreiser. Vi reiser alltid i togkupeer med aircondition. Når vi reiser med nattog bruker vi firepersoners kupeer (såkalte
soft sleepers). Om bord på toget er det mulighet for å kjøpe snacks og drikkevarer, og det er toaletter i hver togvogn.

Økonomi
Siden reisens pris inkluderer de fleste måltider, behøver du ikke å ta med særlig mye penger til mat. Et godt måltid mat på en lokal restaurant koster mellom 50 og 100 kroner, og hva lommepenger angår, er det vår erfaring at man kan klare seg med ca. 100-200 kr per dag. Et slikt beløp kan dekke utgifter til supplerende drikkevarer, postkort, frimerker, snacks og lignende. Hvis du planlegger å kjøpe med deg noe hjem, bør du ta med litt mer.
Tips

I Kina er driks alminnelig praksis i turistbransjen. Det er normalt at man som reisende betaler driks til bussjåfører og lokalguider. Hver reisedeltaker bør regne med et beløp på 6–7 USD per dag til fordeling mellom sjåfører og lokalguider. Den eller de guidene som reiser med på hele eller deler av turen, får vanligvis en litt høyere sats enn de lokale guidene og sjåførene. For den alminnelige reisende kan det være vanskelig å vite hvor mye de enkelte personer skal ha. Men med én til to dollar kommer man langt! I praksis kan det ordnes slik at reiselederen samler inn pengene for hele turen og sørger for at de riktige personene får de riktige beløpene. Det skal understrekes at selv om driks er normalt, er det naturligvis frivillig å betale.

Barer, kafeer og nattklubber samt restauranter på hoteller vil ofte legge 10–15 prosent i "service charge" til de oppgitte prisene. Dette vil fremgå av regningen.

Valuta og bankkort

Den kinesiske valutaen heter renminbi – "folkepenger", (CNY) – og blir i dagligtalen kalt yuan. 1 CNY tilsvarer omtrent 1,3 NOK (februar 2016) og finnes i 1-, 5-, 10-, 20-, 50- og 100-yuan-sedler. Mynter finnes også, men de blir mest brukt til veksling og i offentlig transport.

Har du ikke mulighet til å veksle før avreisen, er amerikanske dollar det beste alternativet, og det skal være i høye valører (sedler). Reisesjekker kan også medtas i dollar – også i høye valører, og disse kan brukes i storbyene. Det er best å veksle dollar til CNY før du drar ut på innkjøp. Små dollar kan likevel brukes som betaling på de mer turistpregede markedene.

Hvis du veksler USD i Kina, må du huske å ta vare på kvitteringen, for tilbakeveksling til USD kan bare skje mot fremvisning av gyldig kvittering fra tidligere offisiell veksling. Dette skjer i den internasjonale lufthavnen før avreisen fra Kina mot et vekslingsgebyr på ca. 50 kr.

Bankkort som Visa, MasterCard eller American Express kan brukes som betalingsmiddel på de fleste store hoteller og i visse forretninger. I de siste par årene er minibanker til internasjonale bankkort blitt vesentlig mer utbredt i de større byene, men man kan risikere å måtte gå langt for å finne dem, for flere automater aksepterer bare kinesiske bankkort.

Elektrisitet
Kina bruker 220 volt vekselstrøm, men til tider et utall av forskjellige støpsler. Det er tilrådelig å ta med et adaptersett med mange valgmuligheter.
Telefon og Internett

Den internasjonale landskoden til Kina er +86. Telefon- og kommunikasjonsnettet blir utbygd med stor hastighet i Kina, og det betyr at det blir lettere og billigere å ringe ut av landet også med mobiltelefon. Du kan benytte din norske mobiltelefon, men takster og dekning varierer med teleselskapene. Man kan også kjøpe såkalte IP-telefoni-kort; det vil si at man kjøper forhåndsbetalt internasjonal telefoni til priser rundt 3–5 kr per minutt.

Internettet blir mer og mer utbredt. Internett-kafeer skyter frem overalt, men det er vår erfaring at det ikke er tid til å besøke slike steder unntatt på fridager eller etter endt program. På de fleste store hoteller er det mulig å få adgang til en datamaskin med Internett-forbindelse, men til forholdsvis høye priser (ca. 50 kr per time).

Brev og postkort kan med få unntak sendes fra de hotellene vi benytter. Ofte vil det også være mulig å kjøpe frimerker ved pikkoloenes stand i hotellets lobby.

Hygiene

I Kina er hygienen bedre enn de fleste andre steder i Asia, men den er ennå ikke på nivå med Vest-Europa. Det er likevel ikke noe problem når man bruker sunn fornuft. På restauranter er det generelt god hygiene, og maten er da også tilberedt i wok ved svært høye temperaturer. Det er ingen grunn til å ta med egne spisepinner, og det vil alltid være enten rene spisepinner eller engangspinner ved bordene.

Drikk aldri vann fra springen. Det eneste vannet som er trygt å drikke i Kina, er kokt vann og forseglet flaskevann, som for øvrig kan kjøpes overalt til en rimelig pris (600 ml for 3–5 kr). Dessuten kan man overalt kjøpe diverse mineralvann og øl.

Kineserne har også en god tradisjon for å ha kokt vann tilgjengelig mange steder. Det vil derfor som regel være en elektrisk kjele eller en termos til varmt vann på hotellrommet. Det kokte varme vannet er trygt å drikke og er utmerket til en kaffe- eller tepause etter en hard dag.

Toalettforhold
På hoteller og større restauranter vil det være moderne/vestlige toalettforhold, men på de fleste steder ute i byen er det ikke toalettpapir, og standarden på offentlige toaletter eller i landområder må ofte beskrives som "et hull i jorden". Ta selv med deg toalettpapir eller en pakke våtservietter samt eventuelt noe hånddesinfeksjonsmiddel (fås på apoteket hjemme). Da blir ikke behovet for vann så påtrengende.
Røyking

Under all flyging og buss- og togtransport er det røykeforbud. Det er likevel ofte merkede områder i togene der røyking er tillatt. Visse turistmål tillater ikke røyking.

Det er ikke tillatt å ha med seg lightere på flyet ved reiser til og fra Kina. Det gjelder både for håndbagasje og innsjekket bagasje. Medbrakte lightere vil bli konfiskert av de kinesiske myndighetene og blir ikke levert tilbake igjen ved avreise. Derfor anbefaler vi at du lar ligheteren din bli igjen hjemme og i stedet kjøper en billig lighter når du er framme i Kina.

Takt og tone

Den korteste avstanden mellom to mennesker er ofte et smil, og dette gjelder også i Kina. Kineserne er vennlige og har generelt lett for å le. De er ofte også svært interessert i å snakke med turister, fordi de på den måten kan øve seg i engelsk.

Kineserne spiser ikke for å leve, men lever for å spise. På kinesiske restauranter er det god stemning og generelt et litt annerledes lydnivå enn man er vant til hjemmefra. Normalt spiser vi ved store, runde bord som er utstyrt med en dreieskive, slik at man lett kan smake på alle rettene. Plasser aldri spisepinnene loddrett ned i risskålen, for det blir assosiert med død og ulykke.

Under reisen vil du få rik mulighet til å handle med kinesere, og det forventes at man pruter om priser på markeder og i boder. Dette er en svært sosial begivenhet, og i noen situasjoner blir det nærmest betraktet som uhøflig hvis man ikke pruter om prisen.

Lær et par enkle uttrykk på kinesisk. Kineserne er stolte av språket sitt og synes at det er fantastisk morsomt når turister kan si et par enkle vendinger. Å kunne si "god morgen", "takk", "farvel" eller "jeg vil gjerne ha to øl" får nesten alltid frem et smil hos kineserne.

Den kinesiske trafikken kan virke temmelig kaotisk på grunn av hyppig skifting mellom filer. Når du krysser gaten, er det en god idé å forsøke å få øyenkontakt med bilister som skal ta en høyresving, siden det er tillatt å svinge til høyre på rødt lys i Kina.

Kinesere betrakter det som uverdig og uanstendig oppførsel hvis man ikke er i stand til å kontrollere seg selv og følelsene sine. Det vil si at man som turist ikke bør vise sinne eller bli opphisset. Kommer du i en situasjon der du føler deg dårlig behandlet, kan du henvende deg til reiselederen, som kan hjelpe til med å løse flokene.