Reis til De amerikanske Jomfruøyene

De amerikanske Jomfruøyene (Dansk Vestindia) er for mange nordmenn og skandinaver den mest interessante destinasjonen i Karibia. De tre jomfruelige øyene var nemlig en gang kjent som De dansk-vestindiske øyene, og 250 år som dansk koloni har satt sine spor. Den danske fortiden kan sees på alt fra gatenavn og danske gloser i språket til feiring av helligdager som sankthans og ”mortensaften”. I tillegg til spennende kolonihistorie kan øyene tilby paradisiske sandstrender, der solstrålene, palmenes skygge og det krystallklare vannet kjemper om å tiltrekke seg mest oppmerksomhet.

Innbyggere 104.000
Hovedstad Charlotte Amalie
Språk Engelsk
De tre blå pilene symboliserer de tre øyene St. Croix, St. Thomas og St. John

Geografi

Jomfruøyene er en øygruppe i Karibia øst for Puerto Rico. Øygruppen ble delt i en britisk og en dansk del på 1600-tallet. Den vestlige delen av øygruppen, De britiske Jomfruøyene, er fremdeles under britisk kontroll, mens de tidligere danske øyene, St. Croix, St. Thomas og St. John, nå er amerikansk territorium. Landskapet på øyene er kupert og klippefylt, med Crown Mountain på St. Thomas som høyeste punkt (475 meter). Rundt øyenes kuperte indre ligger en perlerekke av funklende hvite sandstrender, som igjen er omgitt av korallrev med fisk og koraller i all verdens farger og former. Klimaet er subtropisk med 25–28 grader året rundt og en forholdsvis kort regntid fra september til november. De kraftige regnskyllene varer sjelden lenge nok til å legge en våt demper på ferieopplevelsene. Likevel kan en tilfeldig orkan eller et jordskjelv by på litt uvelkommen avveksling fra det ellers behagelige været.

De amerikanske Jomfruøyenes historie

Størstedelen av De amerikanske Jomfruøyer's 100 000 innbyggere er etterkommere etter afrikanske slaver. Ellers bor det en del europeere og amerikanere på de tre karibiske øyene. I tillegg til Danmark har Spania, Storbritannia, Nederland og Frankrike hatt et godt øye til Jomfruøyene, men sjørøvere og en motvillig indianske befolkning gjorde erobringer temmelig problematiske. Alle de europeiske koloninasjonene hadde derfor makten bare en kort tid før danskene fikk bitt seg fast. Erik Nielsen Schmidt var den første guvernøren på St. Thomas da han flyttet inn i øyas guvernørbolig den 30. mars 1666. Han døde imidlertid noen få måneder senere, og først i 1672 kom det riktig fart i koloniseringen. De nylig opprettede Vestindisk Kompagni tok St. Thomas som base. Det danskene særlig var interessert i på Jomfruøyene, var havnen i hovedstaden Charlotte Amalie, som fremdeles er Karibias beste naturlige havn, og muligheten til å dyrke eksotiske og ytterst innbringende varer. Danskene tjente betydelige summer på sukker- og kaffeplantasjer, som ble stelt av en uendelighet av vestafrikanske slaver.
Mot slutten av 1700-tallet var 25 000 av 30 000 innbyggere slaver. Slaveriet ble opphevet i 1848 av den danske guvernøren Peter von Scholten etter et opprør blant slavene – Danmark var den nest siste europeiske kolonimakten som oppgav slaveriet. Den plutselige mangelen på denne ytterst billige arbeidskraften og en økende konkurranse på sukkermarkedet gjorde livet økonomisk vanskelig for plantasjeeierne på de tre danske øyene, og etter 250 år som dansk koloni ble øyene solgt til USA 27. mars 1917. Prisen for de tre paradisiske tropeøyene var 94 millioner kroner.

Å reise på De amerikanske Jomfruøyene

Siden De amerikanske Jomfruøyene nå er amerikansk territorium, har reiser dit lenge vært en populær beskjeftigelse for amerikanere på jakt etter et lite stykke paradis. Også mange dansker legger veien forbi den tidligere kolonien – og med god grunn. Særlig i hovedstaden Charlotte Amalie er den danske kolonihistorien nærværende. Byen er oppkalt etter Christian Vs dronning Charlotte Amalie og er anlagt på fire mindre høydedrag. Opp over åssidene slynger det seg sidegater med navn som Kongens Gade, Dronningens Gade og Borger Gade. Charlotte Amalies interessante byggverker omfatter blant annet Christiansfort, som er øyas eldste bygning, og som i tillegg til å være byens festning har tjent som kirke, fengsel, rettslokale, guvernørbolig og brannstasjon. I dag er bygningen under restaurering og skal senere omdannes til museum. Overfor fortet finner man den tidligere danske kasernen, bygd i 1874. Her på plassen foran kasernen ble det danske flagget senket til fordel for det amerikanske da øyene ble overdratt til USA i 1917. I dag rommer kasernen øyenes senat, og den er et fint eksempel på dansk koloniarkitektur. Mellom havnefronten og Dronningens Gade, som også heter Main Street, ligger en stripe av gamle danske handels- og varehus, for eksempel A.H. Riises Apotek. Også kirker er det mange av i Charlotte Amalie – og de er vidt forskjellige, for øyene hadde religionsfrihet. Derfor finner man en katolsk, reformert, anglikansk, lutheransk kirke og en jødisk synagoge i byen. Synagogen ligger naturligvis i Krystalgade, liksom synagogen i København. St. Thomas er ikke den eneste øya som fortjener et besøk under en ferie på De amerikanske Jomfruøyene.
På St. Croix kan man ta et skritt tilbake i tiden til plantasjeæraen ved å besøke museet på Estate Whim-plantasjen. Her kan man både se hvordan plantasjeeieren bodde i det vakre ovale huset, og hvordan slavene sikret hans innkomst på åkrene og i sukkerraffineriet. På St. John må man oppleve Jomfruøyenes Nasjonalpark, som både kan by på vakre strender, et overveldende fugleliv, indianske bilder hogd inn i klippesidene og fine turstier. Eller kan hver øy by på strender i kilometervis, og det krever en god porsjon viljestyrke å holde seg borte fra dem – men hvorfor skulle man det, da?
Del denne siden