Et persisk eventyr

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Sesam, sesam, lukk deg opp! Gå inn i en verden av stemningsfulle tehus, UNESCO-fredede hager og imøtekommende mennesker

Iran er et skattkammer av rosenhager, poesi og safranduftende delikatesser – dessverre ofte skjult bak politiske nyheter. Men som et gammelt persisk ordspråk lyder: ”Gå så langt du kan se. Når du har kommet dit kommer du til å se enda lengre.”

Med føttene på iransk jord kommer du til å oppdage at iranerne er et av de mest gjestfri folkeslagene i verden – for ikke å snakke om et av de rikeste på kulturhistorie og raffinert matlagingskunst. Foruten å beundre sirlig utsmykkede moskeer og storslåtte historiske palasser skal vi spasere blant appelsintrærne i fredfylte persiske hager, besøke ruinene av det myteomspunne Persepolis og og gå på oppdagelesesferd i flere hundre år gamle basarer blant duften av røkelse, kaffe og muskatnøtt. Vi besøker dessuten Irans eldste by, Abanyeh, og det fortryllende Isfahan, byen som sies å være ”halvparten av verden”.

Klikk på kartet for å se det i stort format
  • Type Rundreise

  • Reiseleder Norsk/svensk

  • Visum Ja

  • Vaksinasjon Ja

  • Valuta Rial

Dagsprogram 12 dager
Dag 1–2
Norge – Teheran. Golestan-palasset
Dag 3
Teheran. Nasjonalmuseet, Teppemuseet og Sadabad-palasset
Dag 4
Teheran – Kashan – Abyaneh – Isfahan
Dag 5
Isfahan. Broene over Zayandehelva, Chehel Sotun-palasset, Vank-katedralen, Jameh-moskeen, Naqsh-e Jahan-plassen og Sjah-moskeen
Dag 6
Isfahan. Tid til egne eventyr
Dag 7
Isfahan – Yazd. Amir Chakhmaq-komplekset og den UNESCO-vernede Dowlatabad-hagen
Dag 8
Yazd. Byrundtur med Taushetens tårn, Ildens tempel, Jame-moskeen og vannmuseet
Dag 9
Yazd – Abarquo – Pasargadae – Shiraz
Dag 10
Shiraz. Persepolis og Vakil-basaren
Dag 11
Shiraz. Eram-hagen, Naranjestan-hagen, poeten Hafiz’ gravmæle, Nasir-al-Molk-moskeen
Dag 12
Ankomst til Oslo

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1–2
Norge – Teheran. Golestan-palasset
Golestan-palasset, Teheran

Vi flyr fra Oslo og lander neste dag i Teheran, der vi sjekker inn på hotellet vårt for å hvile oss litt etter den lange reisen. Heretter begir vi oss ut i Irans mest liberale og sekulære by. Teheran har bare vært hovedstad siden 1795 og har ikke den samme rike historien som de andre iranske byene vi skal besøke, men til gjengjeld er byen et virkelig eldorado for alle som elsker museer, gallerier og spennende kafé- og restaurantliv.

Det UNESCO-fredede Golestan-palasset er byens eldste historiske monument og består av et kjempekompleks med 17 palasser, museer og herregårder. Vi vandrer rundt mellom bygningene og ser blant annet den spektakulære marmorterrassen som rommer den marmortronen der man kronet Qajar-kongene.

Dag 3
Teheran. Nasjonalmuseet, Teppemuseet og Sadabad-palasset
Persiske tepper

Vi begynner byrundturen vår med et besøk på Nasjonalpalasset, som også kalles Det arkeologiske museet. Her ser vi en samling gjenstander fra Irans mest berømte arkeologiske utgravninger, blant annet Persepolis og Susa. Fra førstnevnte utgraving kan man blant annet se et 2500 år gammelt relieff som forestiller den persiske storkongen Dareios 1. Museet har også en omfangsrik islamisk samling som først og fremst består av persiske tepper, keramikk og kobbergjenstander. Paradisdøren, en muslimsk bedenisje fra 1300-tallet, er verd å nevne. Muuseet har også en god bokhandel.

Etterpå skal vi til et museum for persiske tepper. I Iran arbeider over en million mennesker med å veve tepper, og det iranske teppemuseet rommer over hundre utsøkte eksemplarer. Et av dem er verdens eldste teppe! Husk å skru av blitsen på kameraet hvis du vil ta bilder av teppene – de er meget skrøpelige.

Vi avrunder programmet vårt med å besøke Saadabad-palasset, som ligger utbredt over et 100 hektar stort parkområde, og som fungerte som sommerbolig for kongefamilien under Pahlavi-perioden (1925–1979). Her ser vi blant annet Det hvite palasset fra 1937, som utseendemessig minner om Det hvite hus i Washington D.C. Det meste av inventaret i det 5000 m2 store palasset stammer fra Mohammed Reza Sjahs regjeringstid. Vi finner blant annet et tigerskinn, ekstravagante møbler og Irans største teppe.

Dag 4
Teheran – Kashan – Abyaneh – Isfahan
Morgen i Irans eldste by, Abyaneh

Vi setter kursen mot Isfahan. Underveis stopper vi i byen Kashan, som er så fortryllende at Sjah Abbas 1. valgte å bli begravet her i stedet for i Isfahan. Under seljukperioden (1051–1220) ble byen kjent for sine tekstiler, keramikk og fliser. I dag er byen sentrum for produskjon av tepper og rosenvann, og hvis du leter etter en suvenir av god kvalitet er det gode sjanser for å finne den her. Vi besøker den eldste persiske hagen i hele Iran, Fin-hagen, anlagt i 1590. Hagen dekker 2,3 hektar, og i tråd med andre persiske hager fra samme periode er den utstyrt med atskillige vannanlegg. Det vokser mange sypresser i hagen, og arkitekturene r en blanding av safavidisk, zandisk og qajarisk arkitektur.

I Kashan er det en håndfull hus bygd av velhavende kjøpmenn på 1800-tallet. Vi ser nærmere på Tabatabei- og Borujerdi-husene, som begger er bygd av den berømte persiske arkitekten Ustad Ali Maryam.  Husene er bygd på tradisjonell persisk vis med vannbassenger, fikenhager, gårdsplasser og vindfangere. 150 arbeidere brukte 18 år på å bygge Borujerdi-huset.

Fem minutter fra de historiske husene ligger Agha Borzog, en moské på fire etasjer som er kjent for sin symmetriske utforming. Hoveddøren av tre sies å ha like mange dekorative spiker som det er vers i Koranen. Selv om selve moskeen er tatt ut av drift er den tilstøtende madrasaen fremdeles i bruk.

Vi fortsetter vår ferd, og neste stopp er en av Irans eldste byer, Abyaneh. Den lille byen med bare 300 innbyggere ligger vakkert til ved foten av Karkasfjellet og består av et virvar av smalle, slingrende gater, røde gjørmehus med gittervinduer og skrøpelige trebalkonger. Som en påminning om at byen er 1500 år gammel snakker de eldste innbyggerne fremdeles middelpersisk – et språk som stort sett forsvant for flere hundre år siden. På toppen av fjellet ligger restene av et gammelt fort bygd av sassnidene.

Vi kommer fram til Isfahan og sjekker inn på hotellet vårt.

Dag 5
Isfahan. Broene over Zayandehelva, Chehel Sotun-palasset, Vank-katedralen, Jameh-moskeen, Naqsh-e Jahan-plassen og Sjah-moskeen
Khajoo-broen over Zayandehelva

Isfahan preges av storslått islamsk arkitektur og blomstrende hager. Et iransk ordspråk sier at Isfahan er halvparten av verden, og de fleste forstår hvorfor når de har satt sin fot i byen. Isfahan var en viktig by på Silkeveien, men det var ikke før i 1598 at byens glansperiode begynte da Sjah Ababs den store gjorde Isfahan til hovedstad i Persia. Byens overdådige palasser og moskeer, store plasser og blomstrende parker vitner også om en eneveldig hersker som ønsket å gjøre byen til noe helt spesielt.

Ingen reise til Isfahan er komplett uten et besøk ved de berømte broene over den historisk livgivende Zayandeh-elva utenfor byen. Broene var tidligere berømte møteplasser for lokalbefolkningen, som møttes over en kopp te på noen av kafeene som lå her. Vi tar en tur langs elva og ser nærmere på de to mest berømte broene.

Etter et besøk ved Hash Behesht, et lite, men overdådig utsmykket palass midt i Isfahan, skal vi se nærmere på Chehel Soun-palasset, som sjah Abbas II brukte til underholdning og resepsjoner, før vi fortsetter til bydelen Jolfa, som også er kjent som det armenske kvarteret. Området ble anlagt av sjah Abbas I da han i begynnelsen av 1600-tallet flyttet en kristen minoritet fra byen Jolfa, som i dag ligger ved Irans nordlige grense. Sjahen var interessert i de kristnes ferdigheter som kjøpmenn, entreprenører og kunstnere og sikret dem religionsfrihet. Det avspeiler seg i dag i bydelens armenske kirker og kirkegård.

Utenfor byens basar besøker vi den UNESCO-vernede Jame-moskeen, som er en av de eldste i hele Iran. Man begynte å bygge den på 700-tallet, og den gjennomgikk frem til 1800-tallet ombygging og renovering og fikk tilføyelser i forskjellige arkitektoniske stilarter. Derfor kan den betraktes som et konsentrat av persisk arkitekturhistorie.

Nå skal vi stifte bekjentskap med det imponerende Naqsh-e-Jahan-torget – eller Imam Khomeini-torget – som med sine 67 000 kvadratmeter er verdens største torg. Det majestetiske torget fra 1612 står på UNESCOs liste over verdens kulturarv og har blant annet vært sentrum for offisielle festligheter, poloturneringer og militærparader. I dag koker torget formelig av liv og røre – ikke minst på grunn av de mange turistene.

På torget besøker vi noen storslåtte bygninger – bl.a. Sjeik Lotf Allah-moskeen fra 1700-tallet, som blir regnet som et av verdens vakreste byggverk med sine blomstermosaikker og sin kuppel, som går i beige og rosa toner. Videre ser vi det kongelige Ali Qapu-palasset, der kongen kunne se på polokampene fra sin egen balkong.

Heretter er det tid til egne eventyr i byens basarer – labyrinter av smale gater som munner ut i torg med vakre bygninger. På 1700-tallet var Isfahan sentrum for all verdens rikdommer, og fremdeles er byen kjent som det stedet der man kan kjøpe de fineste persiske teppene. Isfahan er også berømt for sine fine miniatyrkunstverker, som man også kan kjøpe i basaren.

Dag 6
Isfahan. Tid til egne eventyr

Du har hele dagen til å oppleve byen på egen hånd.

Dag 7
Isfahan – Yazd. Amir Chakhmaq-komplekset og den UNESCO-vernede Dowlatabad-hagen
Dowlatabad-hagen, Yazd

Vi forlater Isfahan og kommer fram til Yazd om kvelden. Denne byen ligger  vakkert til i fjellene mellom to ørkener omgitt av saltvannssjøer. Vi kommer til Amir Chakhmaq-komplekset, som er en symmetrisk moské berømt for sine utvendige alkover som blir opplyst etter mørkets frembrudd.

Vi sjekker inn på hotellet vårt i Yazd og besøker senere Dowlatabad-hagen, en av de ni persiske hagene som er inntatt på UNESCOs kulturarvliste. Dette mesterverket av en hage ble anlagt i 1750 og rommer både et vakkert palass og verden høyeste vindfanger. Inne i palasset beundrer vi detaljert sprinkelverk og utsøkte glassmalerier.

Vi sjekker inn på hotellet og gleder oss til morgendagens rundtur i byen.

Dag 8
Yazd. Byrundtur med Taushetens tårn, Ildens tempel, Jame-moskeen og vannmuseet
Taushetens tårn, Yazd

Yazd er en av de gamle handelsbyene langs Silkeveien, der karavaner med kjøpmenn kjøpte silke, tepper og andre tekstiler på vei mot Sentral-Asia og India. Yazd er ikke bare berømt for sin silkeproduksjon og sitt fine håndverk, men også for sine vindtårn og vannanlegg, som ble bygd for å dempe sommervarmen.

I forhold til mange andre iranske byer har Yazd bevart sin autentiske sjarm og klassiske persiske stil med smale, svingete gater, åpne torg og livlige basarer. Arkitekturen i Yazd skal være den mest persiske det går an å finne, og den har gjennom århundrene blitt bevart av det varme klimaet og fordi den har unngått invasjoner. Som et kuriosum kan nevnes at Marco Polo i året 1272 på vei til Kina besøkte Yazd, som han kalte "den gode og edle byen".

I den sørlige delen av byen besøker vi Taushetens tårn, der Zarathustra-tilhengerne overlot sine døde til gribbene, fordi man mente at likene var urene og måtte renses. Denne tradisjonen opphørte midt på 1900-tallet, og i dag blir de døde begravet på mer tradisjonelt vis. I Yazd er det fremdeles 10 000 tilhengere av Zarathustras lære. Man gjenkjenner de kvinnelige tilhengerne på de mønstrede sjalene og broderte draktene deres. Vi besøker også tilhengernes ildtempel med den hellige flammen, som har brent siden 470, og som tilhengere verden over valfarter til for å se.

Vi opplever også Jame-moskeen fra 1400-tallet. Den har de høyeste minaretene i Iran og er et av de fineste eksemplene på persisk arkitektur, med sine vakre interiørmosaikker. Moskeen er avbildet på forsiden av den iranske 200-rijal-seddelen.

På vannmuseet i Yazd, der vi lærer mer om vanntilførselsanlegget "qanat", som brukes for å forsyne byens innbyggere med vann og vanne markene på disse tørre breddegradene. Qanatene er bygd som en rekke vertikale sjakter forbundet med tunneler, og vannkilden er oftest underjordisk og ligger ved foten av et fjell. Avløpskanalene baseres på tyngdekraften, siden kilden alltid ligger høyere enn uttaksstedet. Denne teknologien ble utviklet i Persia og har senere spredt seg til andre deler av verden.

Dag 9
Yazd – Abarquo – Pasargadae – Shiraz

Vi sier farvel til Yazd og kjører til oldtidsbyen Pasargadae, som ble grunnlagt omkring år 550 f.v.t. av kong Kyros den store. Vi besøker kong Kyros’ gravkammer og restene av det overdådige kongepalasset og den dengang så vakre byen, som er på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Utformingen av disse palassene og hagene fikk senere stor betydning for klassisk persisk kunst og arkitektur, og senere forskning har vist at byen var bygd så robust at den ville ha vært i stand til å motstå et jordskjelv på opp til 7.0 på Richter-skalaen. I dag er ruinene allikevel i temmelig dårlig forfatning. På veien til Pasargadae gjør vi holdt i Abarquo, der vi skal se områdets stolthet – et 4000 år gammelt sypresstre.

Vi kommer fram til byen Shiraz med den vakre beliggenheten. Shiraz kalles også for Irans poetiske hovedstad, og her sjekker vi inn på hotellet vårt.

Dag 10
Shiraz. Persepolis og Vakil-basaren
Persepolis' ruiner

Etter frokost kjører vi ut til ruinene av det mektige Persepolis-palasset, som ligger vakkert til ved Kuh-i-Rahmat-fjellet, godt og vel 60 km fra Shiraz.

Palasset er den siste resten av det gamle Midtøsten og er selvfølgelig opptatt på UNESCOs verdenarvliste. Persepolis var hovedstad i Akemenideriket (ca. 550–330 f.v.t.), ble oppført av storkongen Dareios den store for nesten 2500 år siden og ble videre utbygd under kong Xerxes og hans etterfølgere.

Persepolis hadde de mesopotamiske byggverkene som forbilde, og er ikke mindre enn storslått med sine dekorasjoner – f.eks. løveskulpturer og intrikate relieffer uthogd i sandstein. Vi følger trappene til "Alle lands port" og audienssalen – apadanaen – der kongen mottok utsendinger fra vasallstatene. Salen er oppført på en 2,5 meter høy sokkel, er i alt 20 meter høy, og selve taket hviler på 36 store pilarer. Trappene er dekorert med relieffer som fremstår som veldig godt bevart fordi de har ligget begravd i sand. Vi ser blant annet ruinene av tronsalen og det såkalte Xerxes-haremet.

Hele tempelkomplekset er omgitt av dobbeltmurer på tre sider, med Kuh-i-Rahmat-fjellet som en naturlig befestning på den fjerde. Alexander den store inntok Persepolis 331 f.v.t. og la byen i ruiner. Akemenidenes gamle rike ble først gjenoppdaget i begynnelsen av 1700-tallet.

Fra Persepolis fortsetter vi noen kilometer nordover til kongegravene Naqsh-e-Rustam, der man mener at de akemenidiske kongene ligger begravet i sarkofager inne i klippeveggene. Aleksander den store plyndret gravene under sine erobringer, men de store persiske korsene pryder ennå klippeveggene.

Bar en kilometer herfra ligger Naqsh-e-Rajab, et arkeologisk område der vi ser fire klippeinskripsjoner og basrelieffer som kan dateres til det tidlige Sassaniderriket (år 224–651). Vi kan blant annet lese innsettelsesinskripsjonen til Sassaniderrikets grunnlegger og konge, Ardeshir I, og se et basrelieff som feirer kong Shapur Is seier over den romerske keiseren Valerian.

Vi kjører tilbake til Shiraz, som skal ha landets vakreste basarer, og vi besøker derfor den store Vakil-basaren i byens historiske sentrum. Langs de livlige markedsgatene kan vi blant annet se nomader som kommer for å handle. Her kan man kjøpe alt mellom himmel og jord – fra orientalske antikviteter til håndvevde tepper, kobbergjenstander, grønnsaker, krydder og malerier. I området finner man også flere vakre hager, badeanlegg og ikke minst – byens beste teppeforretninger.

Dag 11
Shiraz. Eram-hagen, Naranjestan-hagen, poeten Hafiz’ gravmæle, Nasir-al-Molk-moskeen
Nasir-al-Molk-moskeens bederom, Shiraz

I dag skal vi oppleve ekte Tusen og en natt-stemning når vi besøker Eram-hagen – en av de ni persiske hagene på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Eram blir også kalt paradishagen, og det er ikke vanskelig å forstå når vi ser de blomstrende appelsintrærne, de grønne sypressene, daddelpalmene og de persiske rosene – hagen har gjennom tidene inspirert mange iranske diktere. I hagen finner vi også det praktfulle Qajar-palasset, som er inspirert av europeiske viktorianske palasser. Interiøret er dekorert med fliser med dikt av den berømte iranske dikteren Hafez.

Vi fortsetter til Naranjestan-hagen, en hage fylt med appelsintrær og palmer som omslutter et overdådig utsmykket palass. Palasset ble bygd for en rik adelsmann og byr blant annet på en etasje med europeiske motiver og 20 rom der gulvene minner om utsøkt dekorerte persiske tepper.

Vi fortsetter til kunstens og poesiens verden – til nasjonalskalden Hafez' gravsted i byens sentrum. Både iranere og turister valfarter til gravene, som er omgitt av sprudlende kilder, fargesprakende blomsterbusker og duftende sypresser. De fleste troende iranere betrakter Hafez som en åndelig mester som hadde en unik sans for Guds nærvær, og mange bruker hans poesi som åndelig ledetråd i livets store spørsmål. Det sies at hvis en fattig iraner ikke har råd til å reise til Mekka, kommer Gud til å tilgi ham hvis han i det minste besøker Hafez' grav. Det er også tradisjon for at nygifte par kommer hit og leser et av Hafez' dikt høyt for å sikre seg et lykkelig ekteskap.

Til slutt skal vi se en av de mest elegante og mest fotograferte moskeene i hele det sørlige Iran, nemlig Masjed-e Nasir-al-Molk. Moskeen ble bygd i slutten av 1800-tallet og er kjennetegnet av de typiske blå flisene som dekker fasaden. Moskeens interiør byr i sin tur på forbløffende pilarer, fargerike fajansedekorasjoner og vakre glassmosaikker som fyller hele bønnerommet med et fantastisk fargespill.

Vi sjekker sent ut av hotellet og kjører til Shiraz’ internasjonale lufthavn og begynner hjemreisen.

Dag 12
Ankomst til Oslo

Prisinformasjon

Prisen inkluderer
  • Norsk/svensk reiseleder
  • Fly Oslo –  Teheran og Shiraz – Oslo
  • Halvpensjon
  • Utflukter og transport ifølge program
  • Overnatting på 4-stjernede hoteller i delt dobbeltrom
  • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
  • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 6% av reisens pris
  • Reiseforsikring
  • Tillegg for enkeltrom
  • Eventuelle ekstra arrangementer
  • Drikkevarer
  • Driks til lokale guider og sjåfører ca. kr 400,–
  • Personlige fornødenheter
  • Visum kr 648,–
  • Alt ikke nevnt under “Prisen inkluderer”

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

På ekspedisjonsreiser med Albatros Expeditions bliver du møtt av en engelsktalende ekspedisjonsguide på destinasjonen og det vil også være engelsktalende ekspedisjonsteam som leder utfluktene og holder informasjonsmøtene som inngår på reisen. Vi gjør oppmerksom på at det ikke kan forventes en norsk reiseleder om bord.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Rated 5 out of 5 by from Herlige opplevelser. Fantastisk reise med mange flotte opplevelser . Noen dager ble litt for hektiske.plevelserop
Date published: 2017-05-15
Rated 5 out of 5 by from Fantastisk reise i Iran Eit veldig bra reiseopplegg i eit land med kulturelle høgdepunkt i kø, flotte byar med mange severdigheter og ein fantastisk lokal guide med enorme kunnskapar. Imponert over alle hagar og parkar og folkelivet i parkane. Persepolis var det kulturelle høgdepunkt. Det mest overraskande var alle kontaktsøkjande og venlege folk - både kvinner og menn og særleg dei unge, som ville snakka med oss og ønskte oss velkomne til Iran. Dei snakka godt engelsk. Veldig fornøgd med maten og hotella.
Date published: 2017-05-12
Rated 5 out of 5 by from Spennende og lærerik reise Vi hadde en usedvanlig hyggelig og kunnskapsrik lokalguide som fulgte oss på hele reisen. Hun ga oss innsikt i både det historiske og moderne Iran og ordnet opp i alt. Sjåføren var dyktig; ingen passasje var for smal, ingen sving for knapp. Imponerende. I tillegg vartet han opp med kaffe, te og lokale godbiter. Vi fikk oppleve et Iran som var annerledes enn det ofte fremstilles i Vesten. Folk var utrolig imøtekommende, vennlige og kontaktsøkende. Således ble et formål med reisen oppnådd - nemlig å revurdere egne forutinntatte meninger. Vi er fullt på det rene med at vi har beveget oss helt på overflaten av det iranske folks hverdag, men håper at det skjer forandringer nå som landet åpnes opp. Å måtte gå med skaut til enhver tid bør for eksempel kastes på historiens skraphaug.
Date published: 2017-05-12
Rated 5 out of 5 by from En svært interessant reise med mye historisk og kulturelt innhold. Godt og inspirerende program Svært dyktig, omgjengelig og empatisk turleder. Meget hyggelig dame. Innholdsrik og variert tur. Mange interessante byer og severdigheter. Lærte mye om en gammel stormakt og rikt kulturland.
Date published: 2017-05-12
Rated 5 out of 5 by from En meget interessant reise både historisk og aktuell. Bra lagt opp, ble tatt med til typisk iranske steder, også historiske. Skulle ønsle jeg hadde visst mer om det persiske riket på forhånd, men keg skal lese meg opp. Likte reiselederen meget godt, hun var dyktig og hjelpsom.
Date published: 2017-05-10
Rated 5 out of 5 by from En kjempefin reise iran er et spennende og innholdsrikt land med mye historie. Det var selvsagt fint å se moskeer, graver, ruiner og annet, men det som fascinerte meg mest, var menneskene, hvordan de kledde og tedde seg. Og den utrolige vennligheten vi var omgitt av
Date published: 2017-05-09
Rated 5 out of 5 by from En utrolig reise med mange opplevelser Reisen var et eventyr, takket være den Iranske lokalguiden. Han lærte oss utrolig mye om Iran og Iransk kultur. Landet ble levende på en helt ny og positiv måte!
Date published: 2016-11-07
Rated 5 out of 5 by from Rundreise i Iran En særdeles innholdsrik reise som alle kulturinteresserte bør ta. Fikk også en oppfatning av dagens Iran. Veldig mange hyggelige mennesker. Man skal ikke les alt som står i avisene. Media har en tendens til bare å fokusere på negative sider av et land. Folk i Iran, spesielt de unge, søker kontakt med turistene noe så var veldig hyggelig og håp for fremtiden.
Date published: 2016-11-01
  • y_2024, m_4, d_22, h_4
  • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.41
  • cp_1, bvpage1
  • co_hasreviews, tv_0, tr_10
  • loc_no_NO, sid_IRRTR01, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
  • clientName_albatros-travel

Lignende reiser