Fransk-engelske Canada: Moderne byer i storslått natur

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Opplev fransk-engelsk Canada med det østlige Canadas betagende natur ved Montreal, Quebec og Toronto og den mektige Saint Lawrence-elva

Forestill deg pittoreske engelske kvarterer blandet med amerikansk glass og stål midt i noe av verdens vakreste natur med fjell og enorme innsjøer som er omgitt av mektige barskoger. Velkommen til Canada!

Vårt eventyr gjennom det østlige Canada går til den særpregede franske kulturen i det romantiske Quebec City med den historiske Place d'Armes, og Montreal med domkirken Notre Dame, der fjellet Mount Royal kneiser i bakgrunnen. Vi skal også på oppdagelsestur i den vakre hovedstaden Ottawa og snuse inn den kosmopolitiske stemningen i Toronto. Videre opplever vi fjellidyll i De laurentiske fjellene, og det er mulig å bli med på en tur til den hyggelige Baie-Sainte-Catherine, der du vil kunne bli med på hvalsafari på den mektige St. Lawrence-elva, og du får selvfølgelig også sjansen til å bli med til de enorme fossefallene, Niagara Falls.

Klikk på kartet for å se det i stort format
  • Type Rundreise

  • Reiseleder Norsk/svensk

  • Visum Ja

  • Vaksinasjon Nei

  • Valuta Canadisk dollar

Dagsprogram 11 dager
Dag 1
Avreise fra Norge, ankomst til Montreal
Dag 2
Byrundtur i Montreal bl.a. med besøk i domkirken Notre Dame og i den gamle bydelen
Dag 3
Montreal–Quebec City. Byrundtur med bl.a. UNESCOs Château Frontenac i Quebec City
Dag 4
Quebec. Dagsutflukt til Baie-Sainte-Catherine. Mulighet for besøk i Sainte Anne de Beaupré Basilica og hvalsafari på St. Lawrence-elva
Dag 5
Quebec City–Mont Tremblant. Naturskjønn kjøretur ved De laurentiske fjellene og fjellidyll i Mont Tremblant
Dag 6
Mont Tremblant–Ottawa. Byrundtur i Canadas hovedstad med bl.a. parlamentsbygningene
Dag 7
Ottawa–Gananoque–Kingston. Båttur ved Thousand Islands
Dag 8
Kingston–Toronto. Byrundtur med bl.a. CN Tower, universitetet og rådhuset
Dag 9
Toronto. Mulighet for utflukt til Niagara Falls og Niagara on the Lake med båttur til fossefallene, lunsj i Skylon Towers restaurant, besøk i idylliske Niagara
Dag 10–11
Toronto. Hjemreise og ankomst til Norge

Bilder

Klikk på bildene for å se dem større

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Avreise fra Norge, ankomst til Montreal
Vi starter reisen i Montreal

Vi flyr fra Norge og kommer til Montreals internasjonale lufthavn Pierre-Elliott-Trudeau, som er oppkalt etter den kjente kanadiske statsministeren (1968–1979 og 1980–1984). Det var under hans ledelse Canada oppnådde konstitusjonell uavhengighet fra det britiske parlamentet og skrev en ny kanadisk forfatning.

Etter ankomsten kjører vi til hotellet, der det er mulig å hvile ut etter reisen før vi for alvor tar fatt på opplevelsene.

Overnatting i Montreal.

Dag 2
Byrundtur i Montreal bl.a. med besøk i domkirken Notre Dame og i den gamle bydelen
Det olympiske stadion og den gamle bydelen i Montreal

Montreal er den største byen i den fransktalende delen av Canada, og byen med de mest markante europeiske trekkene. De historiske gatene i den gamle bydelen, Vieux-Montréal, minner til forveksling om sentrum i en fransk provinsby. Engelsk og særlig fransk dominerer, men blir grundig utspedd med skotsk, kinesisk, haitiansk, arabisk, jiddisk, italiensk, portugisisk, filippinsk og gresk av de innvandrerne som gjennom de siste par hundre årene har søkt lykken i Canada.

De fleste innbyggere har fransk som morsmål, og fransk snakkes i en helt spesiell form eller dialekt, som de fleste i Frankrike vil betegne som arkaisk, foreldet og provinsiell. Mange québécois, som innbyggerne i provinsen Quebec kalles, har lenge ønsket å gjøre Québec til en selvstendig, uavhengig stat og ser det som den eneste måten man kan bevare den franske kulturen på midt i det engelske havet. Debatten har rast i årtier, og den er fremdeles et av de mest dominerende samtaleemnene i kanadisk politikk.

Vi nyter fjellet Mount Royal, som kneiser over byen, og kommer også forbi det olympiske stadionet, der Canada i 1976 var vert for sommer-OL. Og så skal vi naturligvis gå en tur i den gamle bydelen.

Byrundturen slutter med en av de aller største severdighetene, domkirken Notre Dame. Det er få kirker i Nord-Amerika som er så ærefryktinngytende som Notre-Dame. Den nygotiske kirken, som stod ferdig i sin nåværende form i 1829, synes nærmest å være tegnet så man gisper, fra man ser de 70 meter høye tvillingtårnene til man trer inn gjennom hovedinngangen og ser de titusener av stjerner i 24-karat gull på den blå takhvelvingen.

Den 12 tonn tunge kirkeklokken er den største i Nord-Amerika, og orgelet har hele 7000 piper. Kirken er så overveldende at man kan begå den feil å overse de vakre mosaikkvinduene og sidealtrene, som er viet til blant andre Sainte Marguerite d'Youville og Canadas første innfødte helgen, Sainte Marguerite Bourgeoys, som viet sitt liv til undervisning av fattige barn, og en gruppe franske prester fra Paris, som ble martyrer under den franske revolusjonen.

Overnatting i Montreal.

Dag 3
Montreal–Quebec City. Byrundtur med bl.a. UNESCOs Château Frontenac i Quebec City (ca. 32 mil)
Eventyrlige Quebec

Etter Montreal setter vi kursen mot den tidligere franske hovedstaden Quebec City. På deler av strekningen kjører vi på mindre veier og tar en naturskjønn rute, så kjøreturen til dels blir en opplevelse i seg selv.

Etter ankomsten til Quebec City skal vi som i Montreal også her oppleve den gamle bydelen, der særlig én bygning skiller seg ut: slottet eller kanskje rettere hotellet Château Frontenac. Det er tegnet etter et slott i Loiredalen i Frankrike og slo dørene opp i 1893. Den gangen skulle det huse jernbanepassasjerer som hvilte ut før, under eller etter togreiser gjennom det mektige landområdet som utgjør nåtidens Canada. Den enorme bygningen kan ses fra andre kvarterer i stort sett hele byen, og med sin beliggenhet på toppen av klippen Cap Diamant var hotellet samtidig et glimrende forsvarsverk. Hotellet er for øvrig på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Overnatting i Quebec City.

Dag 4
Quebec. Dagsutflukt til Baie-Sainte-Catherine. Mulighet for besøk i Sainte Anne de Beaupré Basilica og hvalsafari på St. Lawrence-elva (ca. 55 mil)
Mulighet for å se havets kjemper

Hvis du har kjøpt dagens utflukt, skal vi i dag på heldagsutflukt fra Quebec City. Vi kjører mot nordøst langs St. Lawrence-elvas bredd og kommer til den lille landsbyen Sainte Anne de Beaupré, med en basilika med to høye tårn som dominerer gatebildet. Her er Nord-Amerikas eldste valfartssted.

Allerede i 1658 oppførte franske nybyggere et lite kapell viet til St. Anna, jomfru Marias mor. Samme år fant det første miraklet sted. I 1676 ble det oppført en ordentlig kirke, som i 1876 ble nedrevet. I stedet ble det bygd en stor basilika. Denne brente i 1922, og den nåværende basilikaen er fra 1926. Det blir fremdeles åpenbart mirakler for de troende. Når du trer inn i kirken, bør du legge merke til de to søylene som er kledd med stokker etterlatt av de troende etter at de på mirakuløst vis er blitt kurert for sitt gangbesvær. Ryktet om miraklene på dette stedet har for lengst spredt seg til hele Nord-Amerika, og hvert år besøker mer enn en halv million pilegrimer kirken.

Vi fortsetter mot nordøst og kommer til Baie-Sainte-Catherine. Her møter St. Lawrence-elva vannet i Saguenay-bukta, og her skal vi på hvalsafari. Fra dekket av hvalbåten kan man nyte det betagende landskapet, som gir en idé om det ville Canada, for her langs Quebecs kyststrekning begynner landskapet å bli klippefullt og dramatisk, så det minner litt om det nordøstlige Canadas villmark. St. Lawrence-elvas kalde, fiskerike vann har alltid tiltrukket mange hvaler, både hva angår antall og arter. Dessverre har moderne industri forurenset flere områder, men oppblandingen med havvann i Quebec har tilsynelatende fastholdt den store populasjonen i dette området. Det anslås at farvannet utenfor Baie-Sainte-Catherine har en bestand på ca. tusen hvithvaler, også kalt beluga, med den svært karakteristiske hvite huden. Der er også en stor fast bestand av vågehvaler, delfiner, niser og seler, men også de helt store hvalene som finnhvaler, knølhvaler og blåhvaler kan ses relativt ofte.

Der er selvfølgelig ingen hvalgaranti, men sjansene er gode. Gjennomsnittlig observerer man daglig 40 hvithvaler, deriblant noen unge, samt 30 vågehvaler og åtte finnhvaler.

(Dagens utflukt er ikke inkludert i reisens pris, men kan bestilles og betales hjemmefra senest 35 dager før avreise)

Overnatting i Quebec City.

Dag 5
Quebec City–Mont Tremblant. Naturskjønn kjøretur ved De laurentiske fjellene og fjellidyll i Mont Tremblant (ca. 36 mil)
Mont Tremblant, Quebec

Om morgenen forlater vi Quebec City og kjører mot sørvest. Ved byen Trois-Rivières tar vi av og begir oss mot øst gjennom småbyer og landskaper mot Mont-Tremblant.

Mont-Tremblant-området kan best betegnes som østkystens Whistler, det vestkanadiske skisportsstedet, som er kjent for å ha arrangert de alpine skidisiplinene under vinter-OL i Vancouver i 2010. Hva de færreste vet, er at Mont-Tremblant som Whistler byr på skisport, men den lille hyggelige byen kan mye mer enn det. I sommerhalvåret ligger byen og fjellet av samme navn billedskjønt til ved bredden av sjøen Lac Tremblant.

Området er en oase i De laurentiske fjellene i Quebec med sine brolagte gater og bygninger i samme stil som i Montreals gamle bydel, men med høyrøde, turkise og solgule fasader og tak. Gågaten ligger ved foten av Mont Tremblant, som er det høyeste av De laurentiske fjellene, og selv om dette ikke er årstiden for å stå på ski, er det allikevel en storslått opplevelse å besøke den sjarmerende lille byen.

Nyt ettermiddagen og kvelden med å gå en tur i den vakre naturen, eller ta en slentretur på gågaten, ta en tur med gondolen opp på toppen av Mont Tremblant (ca. CAD 20, ikke inkludert i reisens pris) eller gjør noe helt annet. Og avslutt dagen med å spise en god middag på en av byens mange lekre restauranter.

Overnatting i Mont Tremblant.

Dag 6
Mont Tremblant–Ottawa. Byrundtur i Canadas hovedstad med bl.a. parlamentsbygningene (ca. 15 mil)
Ottawas enestående nygotiske regeringsbygninger

Vi forlater De laurentiske fjellene og kjører til Canadas lille hovedstad, Ottawa, som med sitt fremtredende engelske preg kunne kalles lille London, som motstykke til Toronto. Byen ligger ved elva Ottawa, som deler provinsene Ontario og Quebec. Navnet stammer fra det indianske ordet odawa, som betyder handel og refererer til stedets antakelig urgamle posisjon som møtested for handlende stammer og senere handel med pelsjegere. Det lave landet irrigeres av store elver, men var tidligere en enorm innsjø inntil for rundt 10 000 år siden. Etter hvert som isen fra siste istid smeltet, vandret Amerikas første innbyggere inn og slo seg ned for omkring 6 500 år siden. I dag vitner tallrike arkeologiske gjenstander som pilspisser og potteskår om stedets lange historie.

Vi skal på rundtur i Canadas vakre hovedstad. På toppen av Parliament Hill ligger Ottawas enestående nygotiske regjeringsbygninger med utsikt utover Ottawa-elva. Rundt parlamentet ligger det mange velholdte viktorianske hus. Parlamentsbygningene, med murer oppført i store sandsteinsblokker, har bratte kobbertak og imponerende tårn. Grunnsteinen til bygningene ble lagt i 1860 av daværende prins Albert Edward (senere kong Edvard 7.), og stod ferdig i 1867, da det konstituerende møtet i parlamentet for The Dominion of Canada ble avholdt. Dermed oppnådde Canada utstrakt selvstyre under det britiske imperiet.

Når man trer inn gjennom hovedporten på Wellington Street og nærmer seg det sentrale tårnet, Peace Tower, passerer man den evige flammen, Centennial Flame, som ble tent av daværende statsminister Lester B. Pearson nyttårsaften 1966 for å markere starten på Canadas 100. jubileumsår.

Med litt hell møter vi Royal Canadian Mounted Police, som i daglig tale blir kalt The Mounties, med de karakteristiske postkasserøde jakkene, svarte ridebukser med en gul stripe ned langs siden og en bredbremmet hatt eller for eksempel en turban, hvis religion eller kultur foreskriver det. Ofte ses de til hest. De er vennlige, og de elsker å bli fotografert!

Overnatting i Ottawa.

Dag 7
Ottawa–Gananoque–Kingston. Båttur ved Thousand Islands (ca. 20 mil)
På båttur gjennom de tusen øyer

En del av formiddagen vil være til fri disposisjon. Timene kan med fordel brukes på for eksempel å besøke Canadian Museum of History, som er det mest besøkte museum i Canada – og det er ikke uten grunn. Museet kan bryste seg av å huse verdens største samling av innendørs totempæler, og utstillingene er en reise gjennom Canadas historie (entré og transport ikke inkludert i reisens pris).

Etter det interessante besøket i Ottawa fortsetter vi mot sør til St. Lawrence-elva, der den utgjør grensen til USA.

Vi kommer til Gananoque, porten til Thousand Islands (Tusen øyer), som altså ikke bare er salatdressing. Det er ikke dressingen som lokker, men det store naturområdet i den sørlige enden av St. Lawrence-elva, der øyene er skåret ut av granittformasjoner som ble etterlatt av istidens breer for ca. 10 000 år siden. Denne skjærgårdens skjønnhet har gjennom århundrer betatt alle forbipasserende, og man forstår umiddelbart irokeser-indianernes sagn om hvordan øya ble til. Det fortelles nemlig at øyene er ”blomster som falt ut av skapelsens kurv”. De tidlige franske oppdagelsesreisende var like betatt av øyene og gav dem det nåværende navnet.

Det nøyaktige antallet øyer avhenger av hvem som teller, men alle synes å være enige om at det er langt over tusen – ja, faktisk er 1800 eller deromkring mer sannsynlig.

Og salatdressingen? Jo, den er så menn oppfunnet her. Turistguiden George LaLonde fant på den og serverte den for lystfiskere på fisketurer når de nøt sin ferske fangst som kveldsmat på bredden etter en lang dags fiske. Dressingen kom på menyen på det hotellet som i dag heter ”Thousand Islands Inn”, og oppskriften havnet i hendene på eieren av New Yorks Waldorf Astoria-hotell. Man kan fremdeles få fatt i den opprinnelige Thousand Island-dressingen hvis man er heldig, men det blir produsert kun 5000 flasker om året, så sjansene er små.

Vi tar en båttur gjennom skjærgården med de tusen øyene. For ca. 100 år siden tiltrakk dette ”Den nye verdens Venezia” alle som betydde noe i de nærliggende nordamerikanske storbyene New York, Montreal, Toronto og Boston.

Den industrielle revolusjonens millionærer reiste nordover i private togvogner og ble hentet i private vanntaxier og brakt til glamorøse hoteller eller til den øya de nå engang eide. De store hotellene har imidlertid brent ned for lenge siden, og i deres sted står det små boutique-hoteller. De få herskapshusene som ennå står tilbake, er som regel private eiendommer. Vi opplever den skjønnheten som både irokeserne, de franske oppdagelsesreisende og industrimillionærene opplevde.

Etter turen gjennom skjærgården kjører vi de ca. 4 milene til byen Kingston, der vi overnatter.

Overnatting i Kingston.

Dag 8
Kingston–Toronto. Byrundtur med bl.a. CN Tower, universitetet og rådhuset (ca. 27 mil)
CN Tower i Toronto

Toronto kan med sin flotte skyline med en viss rett kalles Canadas Manhattan, men er bare enda nyere, flottere og renere. Dagen byr på en byrundtur til blant annet CN Tower, universitetet og rådhuset. Deretter er det tid på egen hånd til shopping, fotografering eller bare å slentre gjennom den vakre, moderne byen, som har vokst seg stor og mektig siden kolonitiden. I likhet med ”The Big Apple” er Toronto en smeltedigel av alle verdens kulturer og innvandrere med store befolkningsgrupper fra Kina og India og så menn også skandinaver. Resultatet er en levende by, som i høy grad har klart å profilere seg selv på den internasjonale kunstneriske og kulturelle scenen.

Toronto vokste med stormskritt i bl.a. viktoriatiden, og derfor er der mange fantastiske bygninger fra den tiden, for eksempel University of Toronto og det gamle rådhuset. På 1900-tallet ble utallige bygninger revet ned og erstattet av betong, men selv om Toronto har sin andel av likegyldige bygninger, så er her allikevel gotisk-inspirert arkitektur nok til at byen i tallrike filmer fremstår som en overbevisende stedfortreder for New York.

CN Tower var lenge verdens høyeste bygning, inntil den ble slått av Burj al-Arab i Dubai. Vi kjører opp til observasjonsdekket cirka 330 meter over bakken og kan nyte en spektakulær utsikt i 360 graders panoramaperspektiv. Under oss ser vi byens enorme baseballstadion, Sky Dome, med det berømte avtakbare taket. Her holder hjemmelaget Toronto Blue Jays til.

Overnatting i Toronto.

Dag 9
Toronto. Mulighet for utflukt til Niagara Falls og Niagara on the Lake med båttur til fossefallene, lunsj i Skylon Towers restaurant, besøk i idylliske Niagara (ca. 30 mil)
De imponerende Niagara Falls

Har du kjøpt dagens utflukt, kjører vi i dag til de storslåtte fossefallene. Vi kjører først til den lille hyggelige byen Niagara on the Lake, som ligger der Niagara-elva møter den enorme Lake Ontario. Her gjør vi et kort stopp før vi fortsetter til Niagara Falls, som er navnet på to byer, én i USA og én i Canada, og på tre enorme fossefall som skiller de to byene. De tre fallene, American Falls, Bridal Veil Falls og Horseshoe Falls er i all sin velde ubeskrivelig vakre.

Vi skal bl.a. på en båttur helt tett innpå de tre fossefallene – men du må forvente å bli våt når de enorme vannmassene plasker ned! (Regnfrakk utleveres). Etterpå spiser vi middag i Skylon Towers restaurant.

Regionen omkring Niagara Falls er kjent for sin dessertvin, isvin, som produseres av druer som har frosset mens de ennå sitter på vinstokken. Den skal vi naturligvis prøvesmake før vi drar tilbake til Toronto, der vi atter overnatter.

(Dagen utflukt er ikke inkludert i reisens pris, men kan bestilles og betales hjemmefra senest 35 dager før avreise).

Overnatting i Toronto.

Dag 10–11
Toronto. Hjemreise og ankomst til Norge
I dag blir vi hentet i buss og kjørt til Torontos lufthavn, der vi går om bord i flyet som skal bringe oss hjem, og vi lander i Norge etter en opplevelsesrik reise i det østlige Canada.

På reisen kan du kjøpe to utflukter:

Båttur ved Niagara Falls og middag i Skylon Towers roterende restaurant
Båtturens varighet er cirka 20 min. Det vil bli levert ut regnslag.
Pris fra kr 798,–

Hvalsafari på St. Lawrence-floden
Varighet ca. 3 timer.
Pris fra kr 598,–

Utfluktene må bestilles og betales senest 35 dager innen avreise.

Prisinformasjon

Prisen inkluderer
  • Norsk/svensk reiseleder
  • Fly Oslo–Montreal og Toronto–Oslo
  • Utflukter og transport ifølge program
  • Innkvartering på gode hoteller i delt dobbeltrom
  • Frokost daglig
  • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
  • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 6% av reisens pris
  • Reiseforsikring
  • Eventuelle ekstra arrangementer
  • Tillegg for enkeltrom
  • Driks til lokalguide og sjåfører, beregn cirka 40–50 CAD pr. person
  • Personlige fornødenheter
  • Alt ikke nevnt under "Prisen inkluderer"

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

Bagasje

Det er lurt å ha med en mindre ryggsekk eller veske til dagsturer/utflukter og reisedager der du oftest ikke ser bagasjen din igjen før om kvelden. Det er ikke nødvendig å ha med håndkle.

Til pakkelisten

I Canada kan det være kjølig uansett årstid, så det er en god idé å pakke varme klær til dagene i fjellene. Ta også med deg sko som er gode å gå i.

Deltagerantall

Denne reisen krever et deltagerantall på minimum 20 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4–6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.

Mer om Canada

Her kan du lese mer om Canada: www.albatros.no/reisemaal/nord-amerika/canada
Les blant annet om klima og vær, tidsforskjell, driks og visumregler.

Les også vår artikkel Hvor skal jeg reise i sommer?

Før afrejse

eTA - indrejsetilladelse til Canada

Kommer du med fly til Canada, skal du senest 72 timer før afrejse søge om indrejsetilladelse på https://onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca/eta/welcome;jsessionid=ED37F7D9C8D5F81953006AB14B6382F2 

Her får du en forhåndsgodkendelse til indrejse og et nummer, som du skal printe eller skrive ned og medbringe på rejsen, da lufthavnsmyndigheder i Danmark og Canada kan kræve at se det. Det koster et mindre beløb – $7 CAD – som betales med kreditkort. Godkendelsen gælder i 5 år, eller til dit pas udløber, hvis dette sker inden for de 5 år.

Hvis du rejser sammen med børn, som ikke er dine egne, eller hvis du og dine børn ikke har samme efternavn, skal du ud over eTA-tilladelsen have en særlig tilladelse. Se mere på http://www.cic.gc.ca/english/visit/minors.asp 

Hånden på hjertet

Turen er arrangeret for at få så mange oplevelser både på land og i by som muligt. Det betyder, at der visse dage skal køres længere strækninger – nogle gange op til 550 km. Vi stopper flere gange undervejs og nyder sceneriet, og det er både spændende og anderledes at opleve Canada ”on the road”.

Den nordamerikanske morgenmadskultur er forholdsvis simpel, sammenlignet med den skandinaviske. Morgenmaden på de fleste standardhoteller i Canada er den såkaldte ”continental breakfast”, hvilket typisk indebærer kaffe/te, juice og toastbrød med smør og marmelade. Det er ikke unormalt, at man på hoteller i Canada kun har papservice ved morgenmaden, da mange bruger den som en ”to go”-løsning på farten.

Standardstørrelsen på dobbeltsenge på canadiske hoteller er normalt ca. 190 cm x ca. 140 cm. Ønskes to enkeltsenge (normalt ca. 190 cm x ca. 80 cm) skal dette oplyses ved bestilling af rejsen.

Den nordamerikanske drikkepengekultur kan især af os fra Skandinavien opleves som et irritationsmoment. For at du som rejsende besværes mindst muligt, vil rejselederen oftest tilbyde at påtage sig indsamling af drikkepenge for hele gruppen, fordelt på de planlagte programpunkter. Du kan læse mere om drikkepenge og Albatros’ holdning her: www.albatros-travel.dk/praktisk/er-drikkepenge-inkluderet-i-rejsens-pris

Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

På ekspedisjonsreiser med Albatros Expeditions bliver du møtt av en engelsktalende ekspedisjonsguide på destinasjonen og det vil også være engelsktalende ekspedisjonsteam som leder utfluktene og holder informasjonsmøtene som inngår på reisen. Vi gjør oppmerksom på at det ikke kan forventes en norsk reiseleder om bord.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Lignende reiser