Høsteventyr på Malta

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Avkobling på Malta i to herlige uker. Besøk i verdensarvbyen Valletta og middelalderbyen Mdina med undervisning i matlaging og maltesisk. Inkl halvpensjon

I hele to uker fordyper vi oss i Maltas romantiske tidløshet og lærer oss mer om landets fascinerende historie og kultur. Her får vi ikke bare oppleve noen av verdens eldste og mest imponerende kulturhistoriske skatter, men også bli litt bedre kjent med malteserne: Med en lett språkintroduksjon gir vi oss i kast med det helt enestående maltesiske språket. Vi lærer mer om det maltesiske kjøkkenet når vi lager en treretters maltesisk meny med kyndig veiledning av en dyktig kjøkkensjef. På det lokale markedet prøver vi den nye språkkunnskapen vår, og vi drar på fotturer i den vakre naturen. Olivenlunder og livlige fiskerleier, undervannsgrotter og vakre strender, det asurblå Middelhavet og ruiner eldre enn pyramidene, forhistoriske klippetempler og imponerende katedraler – Malta har virkelig alt!
Klikk på kartet for å se det i stort format
  • Type Rundreise

  • Reiseleder Norsk/svensk

  • Visum Nei

  • Vaksinasjon Nei

  • Valuta Euro

Dagsprogram 15 dager
Dag 1
Fly Oslo–Malta. Ankomst og avslapping
Dag 2
Byrundtur i UNESCO-fredede Valletta med Johanneskatedralen og Stormesterens palass
Dag 3
Den blå grotte, vindmøller og fiskerlandsbyen Marsaxlokk
Dag 4
Lokalt maltesisk kunsthåndverk, vinsmaking på Meridiana vingård og byen Mdina
Dag 5
Safi. Besøk hos biavler og honningsmaking, produksjon av fåreost og lett lunsj. Besøk i kirke eller maltesisk hus
Dag 6
Språkleksjon – lær maltesisk til husbehov
Dag 7
Besøk på marked i Birkirkara
Dag 8
Eventyr på egen hånd eller sykkeltur (kjøpes ekstra)
Dag 9
Eventyr på egen hånd
Dag 10
Fottur i Majistral naturreservat
Dag 11
Besøk i bakeri i Rabat, maltesiske spesialiteter og besøk i Buskett-hagene
Dag 12
Besøk i landsbyene Kirkop og Mabba, steinhuggerverksted og steinbrudd. Besøk i lokal korpsklubb og det gamle sykehuset
Dag 13
Det maltesiske kjøkkenet – vi får vite mer om matkulturen
Dag 14
Templene i Tarxien og byrundtur i den historiske byen Vittoriosa
Dag 15
Hjemreise

Hoteller

Qawra Palace Hotel

Dette hyggelige og familieeide hotellet, som vi har valgt å gi 3+ stjerner, ligger like ut til Qawra strandpromenade. Hotellet har en herlig restaurant og fra den hyggelige utendørs kafeen har man en praktfull utsikt over Salina Bay. I tillegg har hotellet blant annet også en bar, en pizzeria, utendørs og innendørs basseng, sauna, jacuzzi med mere. Den sentrale beliggenheten i et av Maltas mest populære områder ved St. Paul’s Bay og Bugibba gjør at det er lett å komme seg til restauranter, vinbarer, forretninger og minibanker. Alt dette kombinert med hotellets komfortable, avslappede og vennlige atmosfære sikrer et herlig opphold på den gylne øya.

Hotellet har 392 rom fordelt på 8 etasjer. Hotellet har fire romtyper: rom med full havutsikt, rom med skrå havutsikt, rom vendt mod gården (Inland view) med utsikt til palmetrær og en minigolfbane, samt familierom med plass til fire personer, også vendt mot gården. Vi bor i dobbeltrom i kategorien Inland view. Alle værelser har balkong, eget bad og toalett, aircondition, tv, hårtørker og minikjøleskap. Det er vannkoker og kopper på rommet, og kaffe, melk m.v. kan kjøpes i hotellets minimarked. Wifi og safe på rommet er til rådighet mot et mindre gebyr.

Les mer på hotellets nettsider (som enda ikke er fullt oppdaterte etter at hotellet ble renovert): www.qawrapalacemalta.com

Bilder

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Fly Oslo–Malta. Ankomst og avslapping

Øyriket Malta består av tre bebodde øyer: Malta, Gozo og Comino. Den sistnevnte har imidlertid et innbyggertall som kan telles på én hånd. Selv om Malta er et moderne europeisk land, har man også klart å bevare en følelse av romantisk tidløshet, og dette ikke bare på grunn av de tette båndene til ridderhistorien. Ute på landet blander italiensk arkitektur seg med engelske røde postkasser og telefonkiosker. Maltas vakre hovedstad fra 1500-tallet, Valletta, har nylig fått nye bygninger designet av Renzo Piano, blant annet parlamentet og et friluftsauditorium som er blitt bygd på ruinene av byens gamle operahus. Særlig på Gozo er det fremdeles mulig å støte på hester og hestevogner på landeveiene, og de mange og mektige romersk-katolske kirkene ruver over små landsbyer.

At hele øyriket ligger badet i gyllent lys året rundt bidrar til å forsterke inntrykket av romantisk tidløshet. Det skyldes lyset som reflekteres av Middelhavet kombinert med de karakteristiske gule kalksteinshusene som ligger tett spredt over hele øyriket.

Malteserne selv er et varmt, imøtekommende og humoristisk folkeferd. Trolig på grunn av landets historie som en tidligere britisk koloni er malteserne preget av britisk høflighet og humor, kombinert med sydlandsk fyrighet. Språket lyder arabisk, men er blandet med italienske, franske og engelske gloser, og maten bærer preg av både Sicilia og Midtøsten, i skjønn forening med lokale ingredienser som kanin og honning.

Øyriket bærer tydelig preg av sin historie, og selv de stevnen på små lokale fiskebåtene er dekorert med malte øyne etter de fønikiske forgjengerne for flere tusen år siden. Disse malte øynene skulle være et vern mot ”onde øyne”, altså forbannelse.

Etter ankomsten til lufthavnen på hovedøya Malta kjører vi til hotellet vårt. Hver kveld er det middag på hotellet.

Dag 2
Byrundtur i UNESCO-fredede Valletta med Johanneskatedralen og Stormesterens palass
Velkommen til Valletta

Maltas hovedstad Valletta er en av de eneste bebodde byene i verden der den originale byplanlegningen er helt bevart. Ridderne fra johannitterordenen grunnla Valletta i 1566, og på snaue fem år ble det anlagt festninger, kirker, ordenshus og 2000 private hjem. Valletta står på UNESCOs verdensarvliste, og er med 320 historiske monumenter et av dem mest konsentrerte historiske områdene i verden.

I dag er byen hovedsete for regjeringen, og det er lett å gå på oppdagelse i byens gater, der man konstant finner sjarmerende smug og torg og butikkfasader som ser ut som butikker fra tredvetallets England.

Vi drar på byrundtur til fots og begynner med et besøk i De øvre Barracca-hagene, som ble anlagt midt i byens forsvarsverk i 1661 som er rekreasjons- og eksersisområde for riddere. Herfra har vi en fantastisk utsikt over havnen og de befestede halvøyene Vittoriosa og Senglea.

Etterpå skal vi til Johanneskatedralen som ble tegnet av Girolamo Cassar og bygd i årene 1573–1578 som ordenskirke for johannitterridderne. Kirkens indre er en imponerende oppvisning i barokkunst og -arkitektur, der hver vegg og stolpe er rikt ornamentert og dekorert, og der det maltesiske korset og våpenskjoldet kan ses fra alle vinkler, uansett hvor i kirken man befinner seg. Gulvet er et langt, fargerikt marmor-teppe i svart, blått, rødt, lyserødt og gult, som ved nærmere ettersyn viser seg å være marmorgravsteiner som hver forteller en historie om en ridders liv og levnet. Takhvelvingen er dekket av malerier malt av Mattia Preti; de illustrerer begivenheter fra Johannes døperens liv. I kirken skal vi også se et verdensberømt maleri av Caravaggio: "Halshoggingen av Johannes døperen”, et mesterverk som nærmest suger tilskueren inn i selve maleriet.

Malteserne er katolikker, og når man besøker kirkene må man huske å være sømmelig kledd. Shorts, korte kjoler/skjørt eller ermeløse topper er ikke tillatt.

Vi besøker deretter Stormesterens palass, opprinnelig bygd på 1500-tallet. Det fungerte først som hovedkvarter for johannitterordenens stormestre, deretter var det hovedsete for de engelske guvernørene da Malta var britisk koloni, og i dag er det parlamentsbygning og presidentbolig.

Dag 3
Den blå grotte, vindmøller og fiskerlandsbyen Marsaxlokk
Den fantastiske Blå Grotten

Etter frokosten kjører vi til den lille fiskerlandsbyen Wied iz-Zurrieq, der vi finner Den blå grotten, som er en imponerende og naturlig skapt hvelving i klippene. Herfra kan man se den lille ubebodde øya Filfla ute i havet. Hvis været tillater det, kan vi ta båt inn i grotten (ikke inkludert) og se noen av hulene tett innpå, men det krever at havet er noenlunde rolig. Der inne kan man hver dag fra soloppgang til langt utpå dagen overvære et betagende syn når sollysets gjenskinn i vannet kombinert med grottens beliggenhet og undervannsfloraen skaper et utall av blå farger.

I Zurrieq finner vi også Tas-Salib og Ta´Qaret-vindmøllene. Stort sett alle vindmøller på Malta ble bygd av Johannitterordene i perioden fra 1600-tallet til 1800-tallet.

Tilbake på land fortsetter vi dagens opplevelser, og vi kjører til fiskerlandsbyen Marsaxlokk. På tross av moderne inngrep fra industrien har den gamle fiskerlandsbyen bevart sitt maltesiske islett. Gamle lave hus omringer byens havnefront, og en flåte av de fargerike fiskebåtene vugger i havnen. Det daglige markedet ved havnen selger mest suvenirer, men er likevel en opplevelse. Det var her i Marsaxlokk den tyrkiske flåten lå under den store beleiringen i 1565, og også Napoleons hær gikk i land her under den franske invasjonen i 1798. Den rolige havnen har vært skueplass for flere internasjonale begivenheter senere, blant annet møtet mellom Mikhail Gorbatsjov og George Bush d.e. i 1989.

Dag 4
Lokalt maltesisk kunsthåndverk, vinsmaking på Meridiana vingård og byen Mdina
Maltas første hovedstad, Mdina

Vi starter dagen med å se nærmere på tradisjonelt maltesisk kunsthåndverk i Ta’ Qali Crafts Village. Etterpå skal vi besøke Meridiana vingård. Her får vi smake på et lite utvalg av de gode maltesiske vinene som blir produsert på gården. Både på Malta og Gozo blir det fremstilt fremragende vin, som mest er til lokalt forbruk.

Neste stopp er middelalderbyen Mdina, der vi drar ut på vandring i de stille gatene. Byen ligger på et 213 meter høyt platå, og fra byens bastioner er det en fremragende utsikt over nesten hele øya. Fønikerne skal ha grunnlagt Mdina rundt år 1000 f.v.t. Den gangen het den Malet, stedet for husly. Dernest bygde romerne Melita på Malet, og da araberne endelig kom på 800-tallet, fikk byen sitt nåværende navn Mdina, som på arabisk betyr befestet by, og man anla da også en vollgrav og en stor mur som skulle skille byen fra resten av landet. I middelalderen var Mdina også kjent som ”den edle byen” og ”den stille byen”, ettersom den var landets hovedstad og det maltesiske aristokratiets foretrukne by, samt hovedsete for universitetet og regjeringsrådet.

Da johannitterridderne kom til Malta, bygde de som kjent Valletta og havnen, og dermed mistet Mdina sin status. I Mdina finner man også den imponerende Pauluskatedralen som er helliget apostelen Paulus. Han led skipbrudd ved Malta i år 60, og i henhold til malteserne la Paulus grunnsteinen til et kristent samfunn i Malta da han gikk i land her.

Dag 5
Safi. Besøk hos biavler og honningsmaking, produksjon av fåreost og lett lunsj. Besøk i kirke eller maltesisk hus
Vi smaker på den verdensberømte maltesiske honningen

I dag får vi en smak av Malta når vi drar på besøk til en biavler. Malta er verdensberømt for fin og spesielt krydret honning i mange varianter. De mest berømte honningene er basert på vill timian, sitrusblomster og johannesbrødtrær. ‘På Malta finner man faktisk en spesiell art honningbi som er endemisk for landet. Hos biavleren smaker vi på de forskjellige honningsortene, og kanskje blir vi også budt på de tradisjonelle maltesiske daddelkakene som kalles mqaret, og mjød, som også lages på honning.

Vi fortsetter dagen i matens tegn og skal nå introduserer til hvordan «gbejna», den høyt elskede runde lille osten, blir laget. Fåreosten er ofte en fast bestanddel av den typiske maltesiske lunsjen sammen med flatbrødet «ftira». Den skal vi også prøve her, når vi får en lett «ftira»-lunsj.

Vi avslutter dagen med et besøk enten til en sognekirke eller et typisk maltesisk byhus. Byhusene er interessante og lette å få øye på i gatebildet. Det er typisk relativt små hus som ligger på rekke over gatenivå, med trebalkonger i mange farger – rød, grønn hvit og lyseblå. I tillegg til dørnummeret er fasadene ofte dekorerte med en keramikkplate som avbilder en helgen eller jomfru Maria.

Dag 6
Språkleksjon – lær maltesisk til husbehov
På shopping i det maltesiske markedet

Vi har ikke så mange aktiviteter på programmet i dag, men i halvannen time kreves det full oppmerksomhet i halvannen time når vi snuser til det fascinerende maltesiske språket. Underviseren vår kommer til oss på hotellet og vil lære oss de mest vanlige glosene, slik at vi lettere kan bestille mat, spørre om veien og ikke minst begå oss blant de lokale malteserne. Vi har ventet med undervisningen til vi har vært noen dager på Malta slik at vi kan spørre underviseren om de tingene vi har undret oss over. Det maltesiske språket er unikt, siden det er det eneste semittiske språket i verden som er basert på det latinske alfabetet.

Ettersom det ikke er annet på programmet i dag, kunne det kanskje friste å kaste seg ut i å øve seg på det vi nettopp har lært? En ting er sikkert: malteserne vil bli veldig imponerte over en utlending som tør å si bare noen få gloser på maltesisk, siden de vet at språket deres ikke er blant de enkleste.

Dag 7
Besøk på marked i Birkirkara
Hvis man ikke fikk øvd seg på språket i går blir det gode sjanser for å gjøre det i dag. Vi skal nemlig på marked i den travel byen Birkirkara. Kanskje lærer vi enda mer av de lokale her? På markedet titter vi litt på varene, og etterpå besøker vi kirken. Markedet blir bare holdt på onsdager og fredager, og derfor er vi noen ganger nødt til å flytte denne utflukten til en annen dag. 
Dag 8
Eventyr på egen hånd eller sykkeltur (kjøpes ekstra)
Sykkeltur til Golden Bay

Dagen er satt av til opplevelser på egen hånd, og mulighetene er mange. Du kan for eksempel besøke Maltas tredje øy, Comino, som er mest berømt for Den blå lagunen. Du kan også dra på en lengre tur med båt i havnen, utforske Valletta enda mer eller dra til Sliema og bare nyte livet.

For dem som har lyst er det mulighet til å føle vinden i håret og duften fra naturen når vi opplever Malta på sykkel. Ruten vi har valgt byr på noe av Maltas mest sceniske landskap og kan betegnes som en lett til moderat sykkeltur med noen bakker. I alt sykler vi ca. 12 til 18 kilometer og turen tar omkring tre timer. Sykkelhjelm kan lånes, og det vil bli levert ut en flaske vann per person. Sykkelturen starter ved Dingli-klippene og slutter i Golden Bay.

Dag 9
Eventyr på egen hånd
Besøk Sliema på egen hånd

Dagen er satt av til opplevelser på egen hånd. Hvis været er flott er det mange sandstrender på øya. Ghajn Tuffieha, Golden Sands, Ghadira Bay og Paradise Bay er noen av de mest populære. Du kan også dra til den større byen Sliema, opprinnelig et lite fiskerleie som i dag er en av Vallettas fineste forsteder. Her er det fantastisk utsikt over Vallettas gamle bydel og et fint shoppingstrøk langs havnen.

Reiselederen hjelper gjerne til med råd og tips om hvordan man best nyter tiden på Malta.

Dag 10
Fottur i Majistral naturreservat
Vandretur i naturskjønne Majistral naturreservat
I dag skal vi ut på en 3 og en halv times fottur rundt i Maltas første naturreservat, Majistral. Mye av tiden går vi på grusstier og i kupert natur med flott utsikt over Middelhavet. Vi har med oss en guide som kan fortelle om flora og fauna, og underveis ser vi gamle ruiner, masse av fugleliv og gamle steingjerder. Avhengig av årstiden kan jorden være dekket av ville blomster. Det er ikke mange fredede eller ubebodde steder igjen på Malta, der man som her kan høre fuglesang, lytte til bølgebruset og nyte stillheten langt vekk fra trafikkstøy og bråk i byen. Terrenget kan være ganske steinete og støvete, så praktisk tøy og sko anbefales.
Dag 11
Besøk i bakeri i Rabat, maltesiske spesialiteter og besøk i Buskett-hagene
De romantiske Buskett-hagene

Godt brød er en av grunnsteinene i det maltesiske kjøkkenet, så i dag skal vi besøke et tradisjonelt bakeri. Vi kjører til byen Rabat, en av de eldste byene på Malta, og besøker det kjente St. Paul’s bakeri. Når vi kommer inn på bakeriet kjenner vi lukten av det gode maltesiske brødet, essensen av Malta. Etterpå drar vi til det prisvinnende gårdhuset Diar Il Bniet i Dingli. Stedet er både butikk og restaurant, og her kan man kjøpe alskens maltesiske spesialiteter av god kvalitet – for eksempel syltetøy, olivenolje, ost, vin og andre delikatesser. Heretter besøker vi de romantiske Buskett-hagene, som en gang var jaktområde for johanitterordenen.

Dagen i dag er en introduksjon til noen av Maltas spesialiteter. Hverken brødet eller delikatessene fra gårdhuset er inkludert, men hvis været er bra og stemningen god er hagene det ideelle stedet for en liten piknik der man kan nyte brød og delikatesser kjøpt for egen regning. 

Dag 12
Besøk i landsbyene Kirkop og Mabba, steinhuggerverksted og steinbrudd. Besøk i lokal korpsklubb og det gamle sykehuset
Tradisjonell maltesisk pastizzi

I dag besøker vi to veldig gamle tradisjonelle landsbyer, der livet på noen områder har stått stille. Historie, tradisjon og religion spiller en enda større rolle enn i andre maltesiske byer og landsbyer. I Kirkop begynner vi med et besøk hos den lokale steinhuggeren, som demonterer arbeidet sitt. Vi får også lov til å lage noen små miniatyrornamenter selv, og det er mulig å kjøpe suvenirer. Vi ser også et steinbrudd, og etter det går vi en tur på omtrent en halv time til den neste landsbyen, Mqabba. Her besøker vi medlemmene i den lokale korpsklubben, som inviterer oss inn til kaffe og te samt tradisjonelle maltesiske pastizzi, som er butterdeigspakker med fyll av ricottaost eller ertemos. Korpsklubbene og musikken spiller en veldig viktig rolle i det maltesiske samfunnet, og hver by og lille landsby har minst en klubb, som byen eller landsbyens identitet er sterkt forbundet med. Det er alltid en heftig rivalisering byene og klubbene imellom, spesielt når det er en av de mange «festaene». En festa er en byfest der byens helgen feires med festivitas og prosesjoner der en tung statue av helgenen blir båret rundt i gatene, akkompagnert av korpsmusikk fra byens klubb. Jul og påske blir naturligvis feiret på lignende vis med byfester og tog i gatene.

Vi avslutter dagen med et besøk på det gamle sykehuset, der et medlem av det lokale byrådet vil møte oss og fortelle om byen og sykehuset.

Dag 13
Det maltesiske kjøkkenet – vi får vite mer om matkulturen
Dykk ned i det maltesiske kjøkkenet!

I dag vil sjefskokk Joseph Baldacchino fortelle om og undervise oss i det maltesiske kjøkkenet. Det foregår på taket av et hotell i havnebyen Sliema, med utsikt over Marsamxett havn. Først får vi et lite foredrag om hvilke urter og krydder som oftest brukes, og så forteller han generelt om de rike tradisjonene i det maltesiske kjøkkenet, som er påvirket av det britiske og det italienske kjøkkenet. Etterpå skal vi selv ha på oss forkle og kaste oss ut i tilberedningen av en treretters meny under kjøkkensjefens kyndige veiledning. Vi lærer noen tips og triks og får mye mer å vite om maltesisk mat.

Av hygienemessige årsaker spiser vi ikke vår egen tilberedete mat, men vi får noen små smaksprøver på kjøkkensjefens mat, som selvfølgelig består av de samme rettene som dem vi selv nettopp har laget. Heretter er resten av dagen til egne eventyr. Hvis man ikke har lyst til å bli med tilbake til hotellet kan det være opplagt å fortsette fra Sliema på en båttur (ikke inkludert), der man blant annet ser den store naturlige havnen, Grand Harbour. Fra sjøen ser man Vallettas imponerende festningsverker utefra, passerer de mange små fiskebåtene – også kalt luzzu – som har øyne malt på stevnen, noen av de vakre stein- og sandstrendene, og man ser de mange kirkekuplene. Man kan også velge å bli i Sliema og nyte de mange kafeene og butikkene eller gå en tur langs promenaden.

Dag 14
Templene i Tarxien og byrundtur i den historiske byen Vittoriosa
Templene i Tarxien

Templene i Tarxien (uttales tarsjin) er blant noen av Maltas viktigste fornminner. Dette megalittiske bygningsverket ble ikke utgravd før i 1914, og man mener å kunne datere det tilbake til et sted mellom år 3600 og 2500 f.v.t. Det består av fire forbundne templer som er bygd av massive steinblokker dekorert med spiralmønstre og dyrerelieffer med okser, geiter og svin. Da det første tempelet ble gravd ut fant de et fruktbarhetssymbol i form av en stor statue av en bredhoftet kvinne.

Etter dette spennende besøket drar vi på spasertur rundt i Vittoriosa, som er en av de tre historiske byene sammen med Cospicua og Senglea. Det kan være forvirrende å høre de som bor her snakke om byene, siden de i tillegg til de latinske navnene også har maltesiske bynavn og også kalles Birgu, Bormla og Isla. Det var i fiskerlandsbyen Vittoriosa (Birgu) at johannitterordenen først slo seg ned ved ankomsten til Malta i 1530, før de flyttet til Valletta. I Vittoriosa reparerte og utvidet ridderne de eldgamle festningene i området, og det var her ridderne sto imot det tyrkiske angrepet under Den store beleiringen i 1565. I 1941 og 1942 ble de tre byene bombet nesten daglig med store ødeleggelser til følge. I dag utgjør byene et stort og sammentømret samfunn som for det meste lever av skipsverftdrift. Vittoriosa er en liten og veldig hyggelig by, som bare er 800 meter lang og 400 meter på det bredeste stykket. Som om navneforvirringen ikke var nok, står alle gateskilt i byen på maltesisk, men man kan bare få turistkart på engelsk. Veldig sjarmerende!

Dag 15
Hjemreise
Vi tar flyet hjem til Norge etter noen opplevelsesrike dager på Malta.

Prisinformasjon

Tillegg for enkeltrom
2 998,–
Prisen inkluderer
  • Norsk/svensk rejseleder
  • Fly Oslo–Malta t/r
  • Utflukter og transport ifølge program
  • Språkleksjon i maltesisk
  • Maltesisk matlagingskurs
  • Innkvartering i delt dobbeltrom i kategorien ”Inland View” (Qawra Palace) / ”Pool View” (Il-Palazzin Hotel)
  • Halvpensjon (frokost/middag)
  • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
  • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 6% av reisens pris
  • Reiseforsikring
  • Kjøp av sykkeltur, inklusiv transport, lån av sykkelhjelm og en flaske vann per person. Bestilles og betales på Malta (gjennomføres ved minimum 15 personer. Beregn ca. 35 euro per person)
  • Oppgradering til dobbeltrom med havutsikt kr 1498,– per person (på forespørsel). Oppgradering til enkeltrom med havutsikt kr 3000,– (på forespørsel).
  • Tillegg for enkeltrom
  • Driks f.eks. til sjåfører (beregn ca. 10 euro)
  • Drikkevarer
  • Alt ikke nevnt under "Prisen inkluderer"

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

Bagasje

Det kan være lurt å ha med en mindre ryggsekk eller veske til dagsturer/utflukter og reisedage der du ofte ikke ser bagasjen din igjen før om kvelden. Det er ikke nødvendig å ha med håndkle.

Deltagerantall

Denne reisen krever et deltagerantall på minimum 15 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4-6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.

Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

På ekspedisjonsreiser med Albatros Expeditions bliver du møtt av en engelsktalende ekspedisjonsguide på destinasjonen og det vil også være engelsktalende ekspedisjonsteam som leder utfluktene og holder informasjonsmøtene som inngår på reisen. Vi gjør oppmerksom på at det ikke kan forventes en norsk reiseleder om bord.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Lignende reiser