Langs pilegrimsruten til Santiago de Compostela

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Følg i pilegrimenes fotspor gjennom vidunderlige spanske landskaper, middelalderbyer med vakre kirker – og mer enn 1000 års historie

På denne kulturhistoriske reisen har vi valgt ut noen av de mest interessante stedene på den berømte nordspanske pilegrimsruten – historiske kirker og klostre, imponerende katedraler og pittoreske byer. Vi har lagt inn mulighet for kortere vandringer langs pilegrimsruten, hvor vi kommer forbi vinmarker, høysletter og fjellområder – og på egne ben kan følge den meditative reisen pilegrimer i mer enn et årtusen har gjennomført med vandrestav i hånden og endemålet – den hellige Jakobs grav – for øyet. Vi har imidlertid gjort turen komfortabel og tar de lange strekningene med buss, sover på behagelige hoteller og smaker de forskjellige regionenes gode mat og drikke, inklusive vinsmaking i Rioja.
Klikk på kartet for å se det i stort format
  • Type Rundreise

  • Reiseleder Norsk/svensk

  • Visum Nei

  • Vaksinasjon Nei

  • Valuta Euro

Dagsprogram 8 dager
Dag 1
Oslo – Bilbao
Dag 2
Bilbao – Pamplona. Byrundtur, kirker
Dag 3
Pamplona – Burgos. Kirker, vinsmaking og vandring langs pilegrimsruten
Dag 4
Burgos – León. Burgos-katedralen, kloster og kirker, vandring langs pilegrimsruten
Dag 5
León – Ponferrada. Santa María de León-katedralen, Hostal San Marcos, Gaudís bispepalass, Cruz de Hierro, vandring på pilegrimsruten
Dag 6
Ponferrada – Santiago de Compostela. O Cebreiro-passet, pulpo a la gallega, vandring langs pilegrimsruten
Dag 7
Santiago de Compostela. Byvandring, Santiago-katedralen, pilegrimsmesse og avskjedsmiddag
Dag 8
Santiago de Compostela – Oslo

Bilder

Klikk på bildene for å se dem større

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Oslo – Bilbao
Vi tar det tidlige morgenflyet fra Oslo lufthavn til Baskerlandets hovedstad, Bilbao. På tross av mer enn 500 års felles historie under den spanske kongen og 25 år med felles demokratisk forfatning, er det i Baskerlandet fremdeles sterke krefter på ferde som ønsker en løsrivelse fra Spania. Etter ankomsten kjører vi direkte til hotellet vårt og sjekker inn.
Dag 2
Bilbao – Pamplona. Byrundtur, kirker Kjørestrekning 200 km

Vi starter dagen med en kort byrundtur i den baskiske byen som så sent som i 1980-årene var en nedslitt industriby. I 1990-årene fikk Bilbao en stor ansiktsløftning. Med frekk, moderne arkitektur – med Guggenheim-museet som kronen på verket – og et nytt kulturliv, regnes Bilbao nå for en av Europas ledende kulturbyer. I sterk kontrast til den nye arkitekturen, står den gamle bydelen, Casco Viejo på østsiden av elva. Her finner vi hyggelige markedsplasser, gamle tapasbarer og severdig arkitektur fra middelalderen og barokken. Til fots ser vi litt nærmere på den gamle bydelen hvor Siete Calles, "de sju gatene", er de mest kjente.

Herfra kjører vi til Pamplona, hovedstaden i Navarra. Byen er blant de viktigste på pilegrimsveien. Det var nettopp Pamplona som inspirerte Hemingway til boken ”Og solen går sin gang”. Her forteller Hemingway om en samling rotløse, desillusjonerte, unge amerikaneres hektiske og utsvevende liv i 1920-årenes Paris og Spania i kjølvannet av første verdenskrig. I romanen beskrives også okseløpene i Pamplona, som antagelig er det de fleste kjenner byen for. I forbindelse med feiringen av byens helgen, San Fermín i juli, kaster unge menn i hvite skjorter og røde tørkler seg dumdristig ut i et hektisk løp – mann mot okse – der oksene i rasende løp jager mennene gjennom byens trange gater. På turen vår gjennom byen besøker vi de gotiske kirkene San Nicolás og San Cernin, og ikke minst katedralen med det vakre klostret.

Dag 3
Pamplona – Burgos. Kirker, vinsmaking og vandring langs pilegrimsruten Vandring 6 km. Kjørestrekning 200 km

Sør for Pamplona tar vi en liten titt på den lille åttekantede kirken Santa Maria de Eunate. Den vakre romanske kirken er omkranset av en mur med en lang rekke bueformede åpninger som har gitt den tilnavnet "De hundre portene". Vi fortsetter reisen til Puente la Reina, der de forskjellige veiene på pilegrimsruten forener seg og blir til én rute mot Santiago de Compostela. Byens navn betyr "Dronningens bro" etter den broen kong Sancho IIIs hustru bygde for pilegrimene slik at de kunne komme seg over elva Arga. Vi besøker også de pittoreske kirkene Santiago og Cruzifijo, før vi fortsetter langs pilegrimsruten.

Ikke bare Spania, men hele det kristne Europa, var under press da maurerne i 711 tok seg over det smale Gibraltarstredet og erobret hele den iberiske halvøya på ganske få år. Men maurerne klarte ikke å komme forbi Pyreneene hvor de ble slått av en tysk-fransk hær. Maurerne etablerte mindre kalifater, men den innbyrdes rivaliseringen svekket dem og gav plass for flere kristne fyrstedømmer, blant annet Nord-Spania.

Pilegrimsruten og helliggjørelsen av Jakob blir i dag betraktet som et av kristendommens store markedsføringsstunt, som både bidro til kristendommens utbredelse og popularitet og satte en effektiv stoppe for maurerne. De ble fremdeles bekjempet med alle midler, selv om historien vitner om lange, fredelige perioder hvor kristendommen og islam levde side om side. Det siste mauriske kongedømmet i Granada, der man den dag i dag finner noen av verdens største islamske severdigheter, bukket under for overmakten i 1492.

Fra Puente la Reina, drar vi til Estella, en elegant by med vakre palasser, kirker og klostre, og nå, når vi har beveget oss inn i Rioja-regionen, skal vi naturligvis på vinsmaking. På en av de klassiske vingårdene skal vi se nærmere på vinmarkene, få en rundtur i den enorme vinkjelleren og avslutningsvis smake på de gode vinene. Får du en favoritt, kan husets viner kjøpes på stedet. Vi fortsetter til Santo Domingo de la Calzada, der pilegrimsrutens historiske atmosfære kommer tydelig frem i de smale middelaldergatene.

I dag begynner vi for første gang vår vandring og går de seks kilometerne fra kirken Ermita de Valdefuentes til San Juan de Ortega-kirken. Vi fortsetter med buss til Burgos, som ligger i regionen Castilla y León.

Dag 4
Burgos – León. Burgos-katedralen, kloster og kirker, vandring langs pilegrimsruten Vandring 4 km. Kjørestrekning 185 km

I dag skal vi se nærmere på den mektige gotiske Burgos-katedralen. De høye tårnene har kommet på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Katedralen, som i 1221–1567 ble oppført oppå en tidligere romansk katedral, har interiør i både renessanse- og barokkstil – til tross for sitt svært gotiske ytre. I 1919 ble de jordiske levningene av den spanske nasjonalhelten Rodrigo Díaz de Vivar – "El Cid" – og hans hustru, Doña Jimena gravsatt i kirken. El Cid (1030–1099) var berømt som kristenhetens forsvarer mot maurerne, selv om han i en årrekke faktisk gjorde tjeneste hos den mauriske fyrsten av Zaragoza. I 1094 erobret han Valencia fra maurerne og forsvarte byen mot det inntrengende berberdynastiet, almoravidene, inntil sin død i 1099.

Vi fortsetter forbi Huelgas Reales-klostret, som fremdeles er hjem for rundt 35 cisterciensernonner. I den tilhørende kirken ligger en hel parade av spanske kongelige begravet, blant andre Alfonso VIII og hans hustru, Leonor de Plantagenet som grunnla kirken i 1187. Dagens vandring er en fire kilometer lang etappe mellom de to små landsbyene Iglesias og Hontanas. På denne øde strekningen med endeløse marker kan vi få en liten smaksprøve på den ensomheten som var pilegrimenes tilbakevendende følgesvenn på veien mot Santiago.

Etter vandringen besøker vi Frómista og den lyse romanske San Martín-kirken fra 1066, som var en av kirkene langs Jakobsveien der pilegrimene kunne samle åndelige krefter underveis. Vi fortsetter til León hvor vi overnatter.

Dag 5
León – Ponferrada. Santa María de León-katedralen, Hostal San Marcos, Gaudís bispepalass, Cruz de Hierro, vandring på pilegrimsruten Vandring 3 km. Kjørestrekning 130 km

Vi begynner dagen med en byrundtur i León. Vi skal blant annet se St. Isidor-kirken og dens kongelige krypt, katedralen med de fargerike glassmosaikkene, og det overveldende vakre Hostal San Marcos. Dette vertshuset var opprinnelig et kloster (bygd på 1100-tallet) med overnatting for pilegrimene, men på 1500-tallet rev man klostret ned og bygde et nytt i praktfull renessansestil. Alle fasader er utsmykket med utskjæringer, og en del av de indre rommene har store veggmalerier. I dag har bygningen tre funksjoner: Her er en kirke som har fungert siden de ble oppført(1541), et bymuseum og et fem-stjerners luksushotell.

Vi drar videre til Astorga, der vi skal besøke bispepalasset som er tegnet av selveste Antoni Gaudí, den fremste representanten for den katalanske modernismen innenfor arkitektur. Bygningen ble oppført mellom 1889 og 1915 og har Gaudís karakteristiske oppadstrebende linjer og tårn. Palasset huser også Pilegrimsmuseet (Museo de los Caminos), der vi kan lære litt mer om pilegrimsrutens historie. Vi har mulighet for en liten spasertur på et par kilometer fra den nesten menneskeforlatte byen Foncebadón opp til Cruz de Hierro, pilegrimsrutens høyeste punkt. Dette jernkorset er plassert oppe på en høy trestang, og steinhaugen ved foten har oppstått av stein som pilgrimene har etterlatt seg. Hvis du har lyst, kan du videreføre tradisjonen med en stein eller personlig ting som mange også etterlater. Vi fortsetter til Ponferrada, der vi skal overnatte.

Dag 6
Ponferrada – Santiago de Compostela. O Cebreiro-passet, pulpo a la gallega, vandring langs pilegrimsruten Vandring 5 km. Kjørestrekning 230 km

På vår reise videre mot Santiago de Compostela, stopper vi i Villafranca del Bierzo og besøker Santiago-kirken. Her kunne pilegrimer som var for utmattet eller for syke til å fortsette motta den syndsforlatelsen de ellers ville ha fått i Santiago de Compostela etter endt pilegrimsferd. Neste stopp på turen er fjellpasset O Cebreiro, et viktig sted på caminoen. Her ligger den eldste intakte kirken langs pilegrimsruten – Santa María de O Cebreiro fra 800-tallet – og den nærliggende landsbyen består av mange hundre år gamle runde, stråtekte steinhytter som ble benyttet til boliger inntil for ikke så mange år siden. En av hyttene er innredet til et museum hvor man kan se historiske møbler og redskaper fra området.

Vi fortsetter til Portomarín. vi tar en liten kikk på San Juan-kirken, som her ble gjenreist stein for stein da den opprinnelige landsbyen ble oversvømt i 1960 fordi et vannkraftanlegg skulle bygges lenger nede ved elva. Den neste lille byen er Melide, der vi skal smake den regionale spesialiteten pulpo a la gallega – blekksprut med paprika og olivenolje. Den er blitt populær i hele Spania. Fra Melide har vi mulighet til å vandre fem kilometer til Boente.

Vi kommer til Santiago de Compostela via utsiktspunktet Monte del Gozo, der pilegrimene kan få det første glimtet av spirene i den himmelske byen. Vi går i samlet tropp de siste 500 metrene til den fantastiske Santiago-katedralen – reisens høydepunkt.

Dag 7
Santiago de Compostela. Byvandring, Santiago-katedralen, pilegrimsmesse og avskjedsmiddag

I dag skal vi ut på en liten byvandring i den gamle bydelen og ikke minst se katedralen, som er plassert der man etter sigende oppdaget apostelen Jakobs grav. Den opprinnelige kirken fra 800-tallet fylte bare en brøkdel av det nåværende veldige byggverket fra slutten av 1000-tallet, med senere tilføyelser av blant annet tårn, trapper, fasade og kuppel. Den tradisjonelle avslutningen på pilegrimsferden er å berøre den store statuen av St. Jakob bak alteret. Vi deltar i den store pilegrimsmessen ved middagstid, og deretter er resten av ettermiddagen til fri disposisjon. Du kan for eksempel besøke Pilegrimsmuseet eller bare nyte byen og den helt spesielle, lettere euforiske stemningen som nåtidens pilegrimer sprer, her ved reisens endemål.

Vi deltar i nattverden sammen, og deretter skal vi ut i byen til en avskjedsmiddag på en lokal restaurant. Her skal vi oppleve den spesielle queimada-seremonien, en galisisk tradisjon der en punsj på basis av orujo (galicisk brennevin) brennes mens en besvergelse leses for å beskytte mot ondskap. Og så skåler vi på en vel overstått pilegrimsferd!

Dag 8
Santiago de Compostela – Oslo Kjørestrekning 240 km
Den letteste veien hjem til Norge går via Portugal, og etter frokost setter vi kursen sørover forbi Vigo og inn i den portugisiske provinsen Minho, som er kjent for sin "vinho verde", den grønne vin. Det er mulighet for en tidlig lunsj før vi kommer fram til lufthavnen i Porto og begir oss hjemover etter vår pilegrimsferd i det vestligste Europa.

Prisinformasjon

Prisen inkluderer
  • Fly Oslo–Bilbao/Porto–Oslo med mellomlanding
  • Alle flyskatter og -avgifter
  • Norsk reiseleder
  • Utflukter og entreer ifølge program
  • Vinsmaking på vingård
  • Innkvartering i delt dobbeltrom
  • Halvpensjon som består av frokost og middag
Prisen inkluderer ikke
  • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 6 % av reisens pris
  • Reiseforsikring
  • Tips til sjåfør og lokalguider (beregn 10 euro)
  • Eventuelle ekstra arrangementer
  • Tillegg for enkeltrom
  • Alt som ikke er nevnt under "Prisen inkluderer"

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

På ekspedisjonsreiser med Albatros Expeditions bliver du møtt av en engelsktalende ekspedisjonsguide på destinasjonen og det vil også være engelsktalende ekspedisjonsteam som leder utfluktene og holder informasjonsmøtene som inngår på reisen. Vi gjør oppmerksom på at det ikke kan forventes en norsk reiseleder om bord.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Rated 5 out of 5 by from En sjelsettende kulturodysse langs Camino de Composterla Denne reisen var en uforglemmelig odysse gjennom betagende og vakre landskap og tusen års historie og kulturuttrykk. Ganske overveldende egentlig, men takket være de innlagte vandringene på Caminoen fikk kropp og sinn fornyet energi og mottakelig for nye inntrykk. Turen virket utrolig velorganisert og vår guide svært kunnskapsrik og flink til å formidle. Ikke et kjedelig øyeblikk!
Date published: 2019-06-19
Rated 4 out of 5 by from Kultur og natur Reisen ble slik vi hadde forventet.
Date published: 2019-05-16
Rated 3 out of 5 by from gode og dårlige opplevelser jeg skulle gjerne ha visst at katedralen i santiago var under tilnærmelsesvis totalrenovering i kirkerommet og derfor stort sett dekket med lerret over den mest kjent og fantastiske romanske kunsten i Europa..likeledes at messen var flyttet til annen kirke, slik at vi ikke fikk opplevd den spektakulære røkelseshandlingen som katedralen er så kjent for. Det var en skikkelig nedtur på en ellers bra reise. jeg hadde nok utsatt reisen til en annen gang dersom jeg hadde visst det. jeg ville også ha foretrukket å ha en lokal byguide i Santiago, som i de andre byene, som kunne ha avstemt besøk i museer etc i forhold til vårt tidsskjema. De lokale guidene var flinke, også vår reiseleder på turen var dyktig og god å lytte til. hotellene var bra, men maten var for enkel. Buffet alle steder hadde selvfølgelig gitt større valgmulighet. Messen i Fransisco katedralen var stemningsfull. Ellers en fin og innholdsrik reise. mvh Gerd
Date published: 2019-05-10
Rated 5 out of 5 by from Flott tur Flink reiseleder, mange gode opplevelser og rolig og hyggelig stemning.
Date published: 2019-05-09
Rated 5 out of 5 by from En minnerik opplevelse Varierte opplevelser og en dyktig og kunnskapsrik reiseleder
Date published: 2019-05-08
Rated 5 out of 5 by from Flotte opplevelse. Veldig fornøyd! Dyktig reiseleder, som tok godt vare på oss.
Date published: 2018-05-23
Rated 4 out of 5 by from En interessant reise men lite til fots Fin kulturreise men litt litt for korte spaserturer på pilgrimsruten. Været var ikke på vår side, iskaldt!
Date published: 2018-05-08
Rated 4 out of 5 by from Innholdsrik reise gjennom nord-Spania Det var interessant å bli kjent med denne delen av Spania. Spennende byer, vindistrikter, høysletter og «norsk» landskap da vi kom til Galicia. De lokale guidene var kunnskapsrike og gode formidlere. Vår egen guide, Anne Kari Valen var svært flink, både som informator og gruppeleder. Gruppen, 27 personer, fungerte også meget godt sammen. Et tips: ta med varme klær som tåler regn! Enkelte gruppedeltakere ønsket ikke å delta på vandreetappene, og de hadde da muligheten til å ta bussen. Personlig kunne jeg nok tenkt meg litt lengre vandreturer. Hotellene hadde god standard, og middagene var ok, men ikke mer. Lunch på egen hånd fungerte utmerket.
Date published: 2018-05-07
  • y_2024, m_4, d_23, h_5
  • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.41
  • cp_1, bvpage1
  • co_hasreviews, tv_0, tr_38
  • loc_no_NO, sid_ESRTR03, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
  • clientName_albatros-travel

Lignende reiser