Baskerlandet

Dra til Baskerlandet hvis du liker gastronomi på høyt nivå
– fra tungindustri til gastronomisk tungvekter

Lettere, friskere, bredere og vakrere. Slik er maten i det Michelin-spekkede Baskerlandet etter 1970-årenes gastronomiske revolusjon.

Se alle våre rundreiser i Spania

Verdensrekord i gastronomi

Det baskiske område i Spania og Frankrike har verdens høyeste konsentrasjon av Michelin-restauranter i forhold til innbyggere – hele 37 Michelin-restauranter ligger langs Biscayabuktas kyst og i innlandet, der det alt i alt bor færre enn 2,5 millioner mennesker. Bare den spanske delen av Baskerlandet, País Vasco – eller Euskadi på baskisk – har 29 Michelin-stjerner fordelt på 20 restauranter: 15 med 1 stjerne, en med 2 stjerner og fire med 3 stjerner. Det er et pent antall for en befolkning på godt og vel to millioner. Til sammenligning har Danmark 18 Michelin-restauranter med i alt 21 stjerner.
De gjør noe ut av maten i Baskerlandet

Kjøkken-nyskapelse fra 1970-årene

Det har ikke alltid ligget i kortene at Baskerlandet skulle være i den gastronomiske ledertrøya. Fra 1800-tallet og frem i 1970-årene var det kjemisk industri og jernindustri som preget regionen. Men nærmest samtidig med nedgangen i tungindustrien i 1970-årene begynte noen fremsynte kokker å se andre muligheter i lokalmiljøet. Ole Loumann, forfatter av ”Turen går til Nordspanien”, forklarer hva som skjedde:

"Fruktbar åkerjord og skoger og fjell i innlandet har alltid sikret nordspanierne adgang til store mengder frisk fisk, skalldyr, kjøtt og grønnsaker av høy kvalitet. Hertil kommer de tette geografiske og kulturelle båndene til Frankrike, der forrige århundres største kulinariske revolusjon fant sted med bevegelsen nouvelle cuisine. Og i slutten av 1970-årene startet kokkene Juan María Arzak og Pedro Subijana i San Sebastián en bevegelse mot et moderne baskisk kjøkken inspirert av nettopp fransk nouvelle cuisine, men tilpasset egne regionale forutsetninger."

Frisk fisk fra Biscayabukta

Lett og elegant matlaging

Ifølge Ole Loumann har det resultert i en gastronomi som er lettere (mer olivenolje, mindre smør og fløte), friskere (lokale og årstidsbestemte produkter), bredere (ingredienser fra Asia og andre eksotiske land) og vakrere – der tallerkener kan utsmykkes "like elegant som japanske blomsteroppsetninger."

De to pionerkokkene driver fortsatt hver sin stjernespekkede restaurant, Arzak og Akelarre i San Sebastián. Herfra har nouvelle cuisine bredt seg til andre spanske områder, men kraftsentret er fremdeles Baskerlandet, der yngre toppkokker fortsetter med å skyte opp av undergrunnen.

Se mer om gastronomi i Baskerlandet samt listen over alle Michelin-restaurantene på http://tourism.euskadi.eus/en/

Utseendet betyr også noe

Fem favoritter i Bilbao

Forfatter av ”Turen går til Nordspanien”, Ole Loumann, avslører her sine 5 favorittrestauranter i Bilbao:

Etxanobe
Serverer spennende baskisk og internasjonal mat til priser som til tross for stedets Michelin-stjerne ikke koster en herregård. Ligger inne i musikkhuset Palacio Euskaldun.

Nerua
Kan by på de lekreste småbiter fra det innovative baskiske kjøkkenet. Spanias ledende matanmelder, Rafaél García Santos, har utropt mesterkokken Josean Martínez Alija, som styrer kjøkkenet, til en av landets dyktigste innenfor moderne spansk gastronomi. Ligger inne i Guggenheim-museet.

Guggenheim-museet huser hele to lekre spisesteder

Guggenheim Bilbao Bistro
Byr på treretters- og smakemenyer til absolutt overkommelige priser. Hvis du ikke har budsjett til en gourmetmiddag på restaurant Nerua, kan du i stedet stille sulten i denne utmerkede bistroen i Guggenheim-museet.

Casa Victor Montes
Store skinker henger ned fra taket, og veggene er dekorert med hundrevis av vinflasker.

Café Bar Bilbao
Byr på stort utvalg av pintxos (en slags tapas på tannpirker eller pinne), som kan nytes inne i det gamle lokalet eller på plassen utenfor. Prøv bacalao al pil-pil, en brødbit med torsk i saus etter en tradisjonell Bilbao-oppskrift.

Elsker du å reise etter lekker mat? Da må du lese mer om reisene våre med temaet vin og gastronomi

Spaniareiser

 • Vårstemning i Catalonia

  Romerske Tarragona og vin i Priorat

  • 2 avreiser
  • 15 dager
  • Fra 14 498,–
  fra Oslo
 • Langtidsferie i Albir

  Bo på 4-stjerners hotell i trivelige Albir og opplev vakre Guadalest, tapas i Benidorm og solrike Costa Blanca

  3,9
  • 03-03-2024
  • 22 dager
  • 15 698,–
  fra Oslo
 • Hotel Amaragua 4*

  Langtidsferie i Andalucía med Málaga, Mijas og Ronda

  Bytt ut det triste norske været med Costa del Sol og opplev Andalucías skjønnhet. Inklusive 4-stjerners hotell, halvpensjon og utflukter

  • 4 avreiser
  • 22 dager
  • Fra 17 498,–
  fra Oslo
 • Langtidsferie på Costa del sol – leilighetshotell

  Bytt ut det triste norske været med Costa del Sol og opplev Andalucías skjønnhet. Inklusive 4-stjerners leilighetshotell og fine utflukter

  • 04-03-2024
  • 22 dager
  • 17 498,–
  fra Oslo