Reiselederne forteller om hverdagen etter corona

Corona-statistikk på japansk
Følg tre av Albatros reiseledere og se hvordan corona har påvirket deres hverdag. Vi ser at optimismen igjen begynner å røre på seg.

Norge er som kjent langt fra det eneste landet som har lukket sine grenser, butikker og de fleste andre aktiviteter ned i mars 2020. Heldigvis er det heller ikke det eneste som har landet som har begynt å åpne opp igjen. Albatros reiseledere er spredt over hele kloden og her forteller noen av dem om dagliglivet i en corona-hverdag. 
 

Når åpner Japan igjen?

28. april 2020

Etter den første uken i mai vil jeg kunne komme med et mer klart svar på dette spørsmålet. Japan har som nesten hele resten av verden blitt lukket ned, men nå ser det ut som at det er grunn til optimisme.

Det er heldigvis lys i enden av tunnelen. De seneste tallene har vist et fall i antall corona-smittede med under 40 tilfeller i Tokyo - megabyen med mer enn 30 millioner innbyggere.

Reiselederens sønn på sykkeltur i Kyoto

Tunnelen på bildet er ikke bare en illustrasjon av hvordan ting forbedrer seg i Japan. Det er også en ekte tunnel, som vi ser på to forskjellige Albatros-turer i Japan, "The Great Japan Odyssey" og "Geisha, Shogun og Samurai". Tunnelen fører til det verdensberømte Miho Museum of Art, som ikke ligger langt fra Kyoto. Bygningen ble tegnet av ingen ringere enn stjernearkitekten I.M. Pei, som også tegnet glasspyramiden ved Louvre i Paris. For Miho-museet fant Pei inspirasjon i et maleri som viser en ufremkommelig sti som fører til rydding i en skog. Pei sa at det må føles som "en god overraskelse" når du har kommet til lys gjennom den mørke tunnelen. Akkurat som det forhåpentligvis vil føles når verden åpner seg igjen.

Der er lys for enden

29. april begynner en uke med flere høytider, som feires hvert år i Japan, Golden Week. Alle er strålende fornøyde - spesielt de arbeidsdyktige foreldrene som får tid til å tilbringe med barna sine. Golden Week kalles Stay Home Week i år. Jeg vedder en kasse øl på at Japan etter Stay Home Week vil begynne å åpne forsiktig igjen.

Kjærlig hilsen.
Tran Tran, Albatros 'mann i Japan

Se Albatros’ utvalg av reiser til Japan

Lys i enden av tunnelen i Vietnam

29. april 2020

Ja, det kan høres ut som tittelen på en roman. Men akkurat nå er lys i enden av tunnelen følelsen som sprer seg i Vietnam.

Vi skriver snart 1. mai, en dag feiret mange steder i verden, og også i Vietnam. Datoen markerer også en annen viktig begivenhet i år: den storslåtte åpningen av Vietnam etter den verdensomspennende nedleggelsen. Skolene i landets to største byer, Ho Chi Minh-byen og Hanoi, åpnes på nytt i begynnelsen av mai. Noen handelsmenn har åpnet butikkene sine på nytt.

Flere severdigheter og strender er nå igjen åpne for lokale og bosatte utlendinger. Innenriksfly i Vietnam har vært mulig en stund. Og hvem vet? Kanskje det snart også åpnes utenlandsflyvninger? Sakte og med små skritt ser det ut til at hverdagen går tilbake til det normale. Det går definitivt i riktig retning.

Det er mye å feire 1. mai i Vietnam i år

Vietnam er et av få land som så langt ikke har hatt dødsfall på grunn av koronavirus. Dette skyldes landets raske og drastiske skritt, der tusenvis har blitt satt i karantene. Myndighetene har sporet alle kontaktene til de smittede og sørget for at de også er testet og eventuelt isolert. Mange testes fremdeles, og alle som ankom med fly fra utlandet før flyavgangene ble lagt ned måtte gjennomgå 14 dager med selvisolasjon, med eller uten symptomer. Strategien har fungert. Vietnam har hatt mindre enn 300 smittede i skrivende stund, og mange av dem er erklært friske.

Skibene har ligget stille længe i Vietnam

Mange vietnamesere ser nå frem til dagen utenlandske besøkende i landet deres kommer tilbake. Og det er fremdeles nok som lokker i dette fantastiske landet: vakre strender, vakker og mangfoldig natur, spennende kultur, interessant og omfattende historie, utmerket gastronomi og ikke minst en fantastisk vennlig og imøtekommende befolkning bestående av 54 forskjellige fargerike befolkningsgrupper. Alt i alt surrer vi i Albatros av entusiasme for å vise deg når det blir mulig å reise igjen. Lyset ved enden av tunnelen blir sterkere og sterkere for hver dag, og snart er vi tilbake i dagslyset.

Jens Erik, Albatros reiseleder i Vietnam

Se alle våre reiser til Vietnam

Så er der post!

Rapport fra Sør-Afrika

27. april 2020

I mai vil begrensningene i Sør-Afrika bli lettet, og landet vil gå fra risikonivå 5 til risikonivå 4. Barna må tilbake til skolen og de yrkesaktive tilbake til jobbene sine. Men det vil nok ta litt tid før vi kan bevege oss helt fritt i dette vakre landet.

Det jeg savner mest akkurat nå er muligheten til å reise ut i bushen eller ned til kysten, til det varme Indiske hav. Jeg har seks timer med bil til både Kruger nasjonalpark og Durban ved det indiske hav fra Johannesburg, som har vært hjemmet mitt siden 2010. Begge er fantastiske destinasjoner.

Nesehorn i Kruger Nasjonalpark

Min sørafrikanske mann og jeg besøker minst noen få viltreservater hvert år, og det er mange interessante reservater rundt om i landet. Enten du drar på safari for første gang eller nummer 117, det er noe nytt å oppleve, og Albatros har reiser til Sør-Afrika for alle interesser.

For august planlegger vi en tur til Albatros 'egen nydelige og velplasserte safari-leir Khoka Moya i Manyeleti-reservatet inne i Kruger nasjonalpark. Vi var der i fjor også og så bushen og dens dyr på nært hold. En dag snakket vi opp til 18 løver i en enkelt flokk!

Khoka Moya Camp ligger midt ute i bushen

Hvis vi kan reise rundt i Sør-Afrika i juni, vil vi sannsynligvis ta en tur til Durban i provinsen KwaZulu Natal. Vinteren i tropiske Durban ser ut som en skandinavisk sommer, selv om lokalbefolkningen tror vi er gale når vi bader i 20 grader varmt sjøvann.

Så snart landet åpnes, håper jeg at flest mulig kommer til Sør-Afrika. Her er noe for folk flest: safari, strandferie, storbyer, vinprodusenter, interessant historie og veldig vennlige og gjestfrie mennesker.

Mange hilsener fra Kajsa i Johannesburg

Se alle reiser til Sør-Afrika

 

Tropestemning ved Durban