Er driks inkludert i reisens pris?

På de fleste Albatrosreiser er driks ikke inkludert i prisen for reisen.

Det er på grunn av at tradisjonen med å gi driks er avhengig av det enkelte reisemålets kultur og normer, og at det er frivillig om man ønsker å gi driks.

I våre reisers programmer anbefaler vi et beløp som burde dekke driks for hele reisen. Trenger du veiledning om driks underveis kan du alltid be reiselederen om hjelp. Det kan også bli avtalt at reiselederen samler inn alle deltakernes bidrag til driks og deler dem ut underveis. Dette er naturligvis også frivillig.

Historien om driks
Skikken med å gi driks stammer fra England. På 1600-taller begynte overnattingsgjester i private hjem å legge igjen noen mynter til vertens personale. Snart begynte også mange å gi driks i Londons kaffehus, pubber og restauranter, og tradisjonen spredte seg til resten av verden. «Tip», det engelske ordet for driks, er etter sigende en forkortelse av ordene «to insure promptitude» – altså å sørge for at man blir ekspedert fort.

I USA var man lenge motstandere av den europeiske drikskulturen. Man mente at skikken med driks bidro til å skape en tjenende klasse og derfor var uforenlig med demokratiske verdier. Ironisk nok er nettopp USA i dag det landet i verden som har den mest inngrodde drikskulturen. Her er mange ansattes lønn utgjort kun av den driksen de mottar.

Når vi reiser møter vi forskjellige mennesker underveis som forventer å få driks. Det kan være bussjåfører, hotell- eller skipspersonale og lokalguider. Visse steder er tradisjonen med å gi driks så inngrodd at det kan føles som om man betaler hele den ansattes lønn. Alle de selskapene Albatros samarbeider med betaler sine ansatte en rettferdig og lokalt tilpasset lønn. Driks er et supplement som de ansatte selvfølgelig påskjønner.