Reis til Sør-Korea
Sør-Koreas mange nasjonalparker og lave fjell kledd i grønt innbyr til gåturer og utendørsaktiviteter. Koreanerne er selv som gale etter sin vakre natur, og de ses ofte på vei opp en bakke iført det nyeste inne fjellklær. Koreanerne er alltid i farten, og de er dyktige når det gjelder teknologi. De gigantiske mobiltelefonfabrikantene Samsung og LG, er begge koreanske, og de har fått overbevist stort sett hele befolkningen om at en mobiltelefon er uunnværlig – når man skal ringe, se på tv eller bruke Internett.
Innbyggere
49 mill.
Hovedstad
Seoul
Språk
Koreansk
Geografi og klima i Sør-Korea
Republikken Sør-Korea oppstod i 1945, da landet ble adskilt fra Nord-Korea. Sør-Korea utgjør den sørligste delen av den koreanske halvøya, og Nord-Korea utgjør den nordlige delen. Sør-Korea grenser derfor bare mot Nord-Korea – eller snarere mot den demilitariserte sonen, som er et nøytralt område mellom Nord- og Sør-Korea. De sørkoreanske farvannene grenser i vest mot Kina og i øst mot Japan. En del av det sørkoreanske landskapet domineres av fjell, som dog aldri når opp i de store høydene. Det høyeste punktet er den utslukte vulkanen Halla-san på 1950 meter. Fjellene i nordøst stuper til lavere platåland mot sørvest.
Sør-Koreas historie og befolkning
Den første kjente befolkningen på den koreanske halvøya var inndelt i en rekke små riker som med jevne mellomrom kriget seg imellom, noe som nabolandet Kina ikke kunne la være å blande seg inn i. Det sterkeste av de små koreanske rikene viste seg å være Silla-riket, som i flere århundrer hadde herredømmet over hele halvøya, dog med den kinesiske keiseren som øverste myndighet. Etter Silla-riket kom Koryo-riket, som hadde flere problemer med mongoler og japanere enn de hadde med kineserne. Det siste koreanske dynastiet var Yi-riket, som også lå under kinesisk overherredømme, inntil japanerne overtok denne oppgaven og Yi-dynastiet gikk til grunne. I 1945 oppga japanerne landet, som senere ble delt i to. Etter få år forsøkte Nord-Korea å gjenforene det delte Korea til én kommunistisk folkerepublikk, men det fikk USA satt en stopper for med Korea-krigen. Krigen endte uavgjort, og etter avslutningen begynte en heftig industrialisering av Sør-Korea, og økonomien vokste voldsomt. Det ble fremstilt og eksportert elektronikk, biler og skip til den store gullmedaljen. Den gamle striden med Nord-Korea er stilt i bero, etter at de to landenes ledere har holdt flere møter siden den medieovervåkede debuten i 2000.
Slik reiser du i Sør-Korea
Reiser til Sør-Korea kan by på natur, historie, moderne teknologi og fine strender. Sistnevnte finnes i store mengder på den lille vulkanøya Cheju utenfor Sør-Koreas sørspiss. Øya er et yndet utfluktsmål for japanere og koreanere og ofte en destinasjon på cruise i Gulehavet. I den demilitariserte sonen rundt grensen mellom Nord- og Sør-Korea kan man gi ferien et lite tilskudd av uhyggelig samtidshistorie. Stemningen er intens med de to landenes soldater kun få meter fra hverandre, og fra utkikkstårnene kan man se inn i Nord-Koreas overflod av regjeringsvennlig propaganda. Enda mer innsikt i det sære nabolandet Nord-Korea, kan fås i byen Hwajinpo, der Nord-Koreas landsfader Kim II Sungs sommerpalass lå. Sommerhuset ligger i et område av det nåværende Sør-Korea, som den gang hørte til Nord-Korea.
Den livlige hovedstaden Seoul er en blanding av moderne og tradisjonell arkitektur. Spesielt byportene, de mange templene og Gyeongbokgung-palasset er verdt et langvarig besøk. Gyeongbokgung lå i ruiner i 300 år, inntil det ble gjenoppbygd av kong Gojong i 1865. Seongnamsa-tempelet ligger en dagsreise fra den livlige havnebyen Pusan i vakre omgivelser. En liten steinbelagt sti fører opp til en bratt trapp med tempelets hovedinngang ved enden. Det er en vakker utsikt fra trappen til pagoder og bambustrær spredt ut over de tåkeinnhyllede klippene. Selv kjøreturen opp er en fin opplevelse. Også like ved Pusan, i Ulsan, ligger landets største skipsverft som produserer fem store skip hver uke. En reise til Sør-Korea bør også inneholde naturopplevelser. Nasjonalparken Songnisan midt i Sør-Korea er en overflod av fine turstier og inneholder et av Sør-Koreas mest spennende tempelkomplekser, Beopjusa. Nasjonalparken Dadohae Haesang strekker seg over et stort område utenfor den sørvestlige kysten, og den består av 1700 øyer. Noen av øyene er bare trekledde klipper i særpregede formasjoner, andre er bebodd av små fiskersamfunn.