Fakta New Zealand

Nedenfor kan du få forskjellige opplysninger i forbindelse med reiser til New Zealand. Les bl.a. om visumregler, reiseforsikring og tidsforskjell.
  • Språk Engelsk og maori
  • Innbyggere 4,4 mill.
  • Hovedstad Wellington
  • Religion Kristendom
  • Valuta New zealandsk dollar
  • Areal 270.534 km2

Verdt å vite

Ankomst i New Zealand
Det er strengt forbudt å ta med noen form for matvarer inn i New Zealand. På utdelte blanketter skal du opplyse om du har med matvarer, og myndighetene tar deretter stilling til om varene kan tas med inn i landet. Ved ankomst til New Zealand vil all bagasje bli screenet for å sjekke de oppgitte opplysningene. Det kan også være en god idé å vaske skoene for jord før du reiser, siden myndighetene i New Zealand er spesielt oppmerksomme på bakterier og virus som potensielt kan gjemme seg der.
Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellom Norge og New Zealand varierer alt etter om Norge eller New Zealand har sommer- eller vintertid:

Newzealandsk sommertid (oktober–mars) + 12 timer
Norsk sommertid (mars–oktober) + 10 timer

Transport

Buss
Busser i New Zealand har god standard og luftkondisjonering. Det kan være en god idé å ta med en genser eller fleecejakke til den til tider litt kjølige luften i bussene.

Tog
Togene er av god standard, og mange ganger en opplevelse i seg selv, da man ofte kommer enda tettere inn på den praktfulle naturen som New Zealand er så rik på.

Fly
På rundreisene våre i New Zealand vil vi av og til fly de lengre strekningene med innenriksfly. I så fall vil reiselederen orientere om de praktiske forholdene ved innsjekking i lufthavn og flytiden på den aktuelle strekningen.

Prisnivå

Prisnivået i New Zealand avviker ikke så mye fra det norske. Det er vanligvis noe billigere å spise ute.

Mengden av lommepenger avhenger helt av deg selv, men du bør regne med ekstrautgifter til drikkevarer, eventuelt entré til museer, attraksjoner og transport på dager uten program. Reiselederen vil orientere om dette på turen.

Tips

I New Zealand gir man driks etter samme regler som i Norge: Mottakeren vil bli glad for å få dem, men det blir ikke forventet.

OBS! Ved cruisereiser gjelder andre regler, se det spesifikke programmet for reisen din.

Valuta og bankkort
Den lokale valutaen heter newzealandske dollar og skrives NZ$ eller NZD. De kan kjøpes i banken hjemme og heves i minibanker (på New Zealand blir de kalt ATM), som finnes i samme antall som man vanligvis ser i det norske bybildet. Det er likevel alltid en god idé å ha med en mindre mengde kontanter hjemmefra, slik at man har til det mest nødvendige. Man kan overalt på New Zealand i større butikker og restauranter betale med internasjonale bankkort.
Elektrisitet
New Zealand bruker 220/240 volt og enten tre- eller tobens støpsler. De fleste hoteller har et begrenset antall adaptere som man kan låne, men har man bruk for mye strøm til lading av kamera, hårtørker eller barbermaskin, kan det være en god idé å kjøpe en hjemme.
Telefon og Internett

Den internasjonale telefonkoden til New Zealand fra Norge er 0064. Ønsker du å ringe fra New Zealand til Norge, trykker du 0047 + telefonnummeret.

Får du bruk for politi, brannvesen eller ambulanse, er nummeret 111.

I byområder er det god dekning til bruk av mobiltelefon, men turen kan gå gjennom områder der man ikke kan være sikker på å finne dekning. På New Zealand bruker man dual-band, som betyr at norske mobiltelefoner virker der. Mobilselskapet ditt kan opplyse om prisene på å ringe ut og motta oppringninger eller sende og motta SMS.

På de fleste hoteller er det adgang til Internett. Dessuten finnes det Internett-kafeer i stort antall i byene, som et ofte billigere alternativ.

Drikkevann og hygiene
Samme standard som i Norge; det er ikke behov for å ta spesielle forholdsregler. Drikkevann kan med få unntak drikkes av springen alle steder i New Zealand.
Takt og tone
Generelt er "kiwiene" svært avslappet i forhold til livet og menneskene rundt seg – det er derfor ikke uvanlig å se folk gå barfotet i supermarkedet. Når det er sagt, gjelder samme regler for god oppførsel som i Norge. Skandinaver undres ofte over måten å hilse på med et "How are you?" ("Hvordan har du det?"). I virkeligheter betyr det bare "hei", og man venter ikke et lengre svar om hvordan man har det akkurat i dag.
Røyking

Under all flyging og buss- og togtransport er det røykeforbud. Newzealenderne verner utrolig omsorgsfullt om naturen sin, og det blir derfor tatt ille opp om man som røyker kaster sneipen på bakken (eller annet avfall i det hele tatt). Ta eventuelt med deg en liten eske til å ha sneipene i inntil de kan kastes.

På New Zealand er all røyking innendørs på restauranter og andre offentlige steder forbudt.

Australia og New Zealand

Den ultimate rundreisen til Australia og New Zealand med Sydneys operahus, Uluru og den røde outback krydret med naturopplevelser i verdensklasse på New Zealand

4,4
  • 29-01-2025
  • 21 dager
  • 99 998,–
fra Oslo