Reis til Tallinn

De brosteinsbelagte middelaldergatene gir ekko av slepende skritt og klakkende fottrinn. Rundt hjørnet åpner den gamle rådhusplassen seg med fargerike hus og gotiske bygninger. En gitarist med sixpence lurt på hodet akkompagnerer kafégjestenes samtaler, og ovenfor på høyden som reiser seg over Tallinn, skinner slottet, katedralen og de flotte adelshusene i konkurranse med hverandre. Det er ferie i Tallinn.

Innbyggere 452.000
Grunnlagt 1050
Språk Estisk
Visste du...

at Estland har det høyeste antall oppstartsselskaper per person blant europeiske land, og tilbyr til og med et 'Startup Visa' for å oppmuntre unge gründere til å flytte dit og bli en del av det voksende oppstarts-fellesskapet.

at Tallinns gamleby er en stor turistattraksjon og et UNESCO verdensarvsted, kjent som en av Europas best bevarte middelalderbyer.

Danskenes Tallinn

Reisen til Tallinn er en reise gjennom noen av verdenshistoriens mest spennende kapitler - og også en reise i Danmarks historie.

Gjennom middelalderen - eller mellom 1206 og 1645 - hersket Danmark over ulike deler av Estland, og den historiske forbindelsen mellom Danmark og Estland er dessuten forankret i sagnet om den danske guvernøren og erkebiskopen Anders Sunesen, som ble det første overhodet i Tallinn. Sunesen var i tjeneste under Valdemar II, og under et stort slag i 1219 ble et truende nederlag snudd til seier - noe som angivelig ga den danske kongen hans kallenavn, Valdemar Sejr (Valdemar Seier). I kampens hete knelet erkebiskopen, ifølge sagnet, på en høyde med løftede armer, hvorpå Dannebrog mirakuløst falt ned fra himmelen og ble et seierstegn for Kong Valdemar og hans menn. Hendelsen - sann eller ikke - markeres hvert år den 15. juni på Valdemarsdag, og selve navnet Tallinn er en sammentrekning av ordene Taani og Linn, som betyr "dansk by" eller "danskenes by".

Utsikt over gamlebyen i Tallinn

Tallinn og gamle Sovjet

Senere har både tyskerne, svenskene og russerne preget Estlands historie og Tallinns ansikt. Den nære fortiden under Sovjetunionen har selvfølgelig også satt sine spor, og mange av disse sporene er verdt å utforske.

Se for eksempel det tidligere KGB-hovedkvarteret på Pikk gate – i bygningen hvor dissidenter og mistenkeliggjorte borgere ble utsatt for tortur, huser nå det estiske innenriksdepartementet.

Ta også turen ut til det store Tallinn TV-tårnet nær Pirita. Tårnet strekker seg 314 meter opp i luften og ble bygget i forbindelse med de Olympiske leker i Moskva i 1980. Fra en utsiktsplattform 170 meter oppe, er det en flott panorama over Estlands hovedstad.

Det tidligere KGB-hovedkvarteret i Tallinn

Det er også flott utsikt fra tårnet i Oleviste kirke – eller Sankt Olai kirke – i Tallinn sentrum, hvorfra KGB sendte radiosignaler. Og i Kadriorg-parken, som for øvrig ble designet av Peter den Store som en gest til sin kone Katarina I, kan man se mer sovjetisk kulturarv med den gigantiske buen på festivalplassen.

Det komplette overblikket over esternes liv under sovjetisk styre fås på Tallinns fascinerende Okkupasjonsmuseum (Okupatsioonide Muuseum). Der kan man se gamle rubler, karakteristiske sorte Volga-biler, telefonavlyttingsutstyr samt filmer og bilder av parader, unge kommunister og revolusjonsfester i 1991, da Lenin-statuer ble kastet på søppeldynga. De som ikke kan få nok av historie, kan med fordel fortsette turen på Tallinns bymuseum (Linnamuuseum), som byr på massevis av gode historier både om russisk okkupasjon og 2. verdenskrig.

Gjennom gamle Tallinn

Men Tallinn bør også oppleves for sin gamle, vakre arkitektur. Byen åpner seg virkelig rundt Raekoja Plats – Rådhusplassen – med et gotisk rådhus (Raekoja), travle kafeer og gateartister som skaper stemning med kontrabass og messinginstrumenter. Den gamle bydelen i Tallinn står på UNESCOs liste over verdens kulturarv og regnes som en av de best bevarte middelalder-kvartalene i hele Europa. Opplev også Rådhuset, Helligåndskirken, hvis bakvegg er prydet av et stort dannebrogsflagg, restauranten Olde Hansa som er i ekte middelalderstil, Dominikanerklosteret som er fra 1200-tallet og er et av de eldste bygningsverkene i Estland, samt Rådhusapoteket - Raeapteek – som med sine nesten 600 år er et av de eldste fungerende i hele verden.

Den enorme bymuren i Tallinn har 26 tårn og byporter

På toppen av Tallinn

Over den gamle byen ligger Toompea – Domfjellet - på en stor kalksteinsforhøyning med enda flere vakre og historisk interessante bygninger. Opplev for eksempel Alexander Nevsky-katedralen med de karakteristiske løkkuplene og vakre ikoner – kirken som ble bygd mens Tallinn og Estland var under tsarens Russland er fortsatt samlingspunktet for de russisk-ortodokse innbyggerne.

På Domfjellet kan man også se Tallinns domkirke (Toomkirik), som ble bygget i middelalderen, det ferskenfargede Domfjellet slott (Toompea Loss) som bak de flotte barokkfasadene huser Estlands parlament, samt det store forsvarstårnet Pikk Herman, hvor det estiske flagget vaier fra toppen.

Det er også her man finner det gamle adelspalasset, Stenbocks hus (Stenbocki maja), som i dag huser statsministerens kontor.

Toompea - Domfjellet

Grønne Tallinn

Det finnes flere andre gode muligheter for å få frisk luft og oppleve Tallinn fra dens grønne side. Tallinn ligger på sørsiden av Finskebukta, og bare noen få kilometer utenfor sentrum finnes det flotte badestrender.

Besøk også friluftsmuseet Rocca al Mare med gamle landsteder og den 725 km² store nasjonalparken Lahemaa 50 kilometer øst for hovedstaden. Her venter gamle herregårder, arkeologiske funn fra gamle bosetninger og en rik flora med over 700 forskjellige arter på å bli utforsket under ferien i Tallinn.

Pirita-stranden ved Tallinn