Reis til Dubrovnik

Beethovens pianosonate trekker til seg folk under den åpne himmelen i atriumgården. Utenfor palasset kan du høre lyden av stiletthæler og skosåler mot de blankslitte kalksteinsgatene, blandet med lyden av et høyrøstet kor som prøver å finne vei gjennom labyrinten. Lenger fremme venter utsikten mot Adriaterhavet fra en kafé som hviler på klippene – og lyden av bølgene som slår mot den gamle middelalderbymuren nedenfor. Dette er ferie i en av Europas vakreste kystbyer.

Tette stimer av mennesker strømmer inn gjennom Pileporten og nesten glir bortover det blankpolerte kalksteinsstrøket i gamlebyen i Dubrovnik, mens de retter kameraene mot herskapshusene eller ser seg om etter en ledig plass på en av de mange kafeene i gågaten Stradun. Stradun, som en gang i tiden var en kanal, er Dubrovniks livsnerve. Her ligger de flotteste bygningene i barokkbyen, og det er her du kan gå opp på den berømte to kilometer lange og nesten 25 meter høye muren som omkranser byen.

Innbyggere 43.000
Grunnlagt 700-tallet
Språk Kroatisk
Visste du...

Det hevdes at verdens første kommersielle apotek åpnet i Dubrovnik i 1317. Det finnes fortsatt den dag i dag, men med mer gjenkjennelige og moderne produkter.

Dubrovniks forsikringslov er den eldste i Europa og ble validert i 1395, cirka 300 år før loven til Lloyd’s of London.

Bymuren i Dubrovnik

Fra bymuren – som er forsterket med tre runde og tolv firkantede tårn, fem bastioner, to utvendige hjørnefestninger og festningen Sv. Ivan – kan du se rett inn i private Dubrovnik-hjem, kikke ut over Adriaterhavet, se over mot Lokrum-øya eller oppleve Lovrijenac-fortet i øyenhøyde. Du kan også se at mange av takene i byen er nye – noe som er beviset på at flere dramatiske hendelser de siste 30 årene har satt sine spor.

I 1979 ble Dubrovnik rammet av et stort jordskjelv, og fra 1991–1992 havnet Dubrovnik under bombardement da serbiske og montenegrinske styrker beleiret byen. Skadene i form av ødelagte vannforsyninger, smadrede bygninger og ødelagt infrastruktur var store, og det samme kan sies om de beløpene som etterfølgende har blitt brukt på gjenoppbyggingen. I dag er derfor Dubrovnik like flott som den var før krigen.

Den berømte bymut

Spor etter krigen

Du kan fremdeles se sporene etter krigen flere steder. I bokhandelen i byen selger de bøker som med ord og bilder forteller beretninger fra øyenvitner. På War Photo Limited, som ligger i Antuninska 6, en sidegate til Stradun, stiller de utelukkende ut krigsfotografier, og der er krigen i Kroatia og det tidligere Jugoslavia selvfølgelig godt dokumentert.

Også på det lille museet for Dubrovniks forsvarere på Sponza-palasset holdes det liv i minnet om innbyggerne som mistet livet mens de forsvarte byen mellom 1991 og 1992.

Sponza-palasset

Flotte byggverk

Akkurat Sponza-palasset er blant de mest interessante severdighetene i den gamle befestede byen. Under republikken Dubrovniks storhetstid som handelsmakt og bystat var Sponza-palasset sted for byens tollhus, og i dag huser det i tillegg til museet for Dubrovniks forsvarere også Statsarkivet.

Det er også verdt å stikke innom den vakre atriumgården i Rektorpalasset men sin gotiske loggia, og å besøke museet i andre etasje, der interesserte kan dykke ned i Dubrovniks historie. Rektorpalasset – eller mini-Dogepalasset – er fra 1500-tallet og ble oppført som bolig for de skiftende rektorene i bystaten, og det var i tillegg sete for regjeringen i Dubrovnik. Over døren til senatets møteværelse kan du lese inskripsjonen (på latin): Glem private anliggender, ta hånd om de offentlige

Rektorpalasset i Dubrovnik

Religiøse Dubrovnik

Dubrovnik huser også mange religiøse minnesmerker. Du kan for eksempel oppleve St. Klara-klosteret, som stammer fra rundt 1290, Franciskaner-klosteret, som ble oppført i perioden 1317–1343 og den fine 500 år gamle Sveta Spas kirke, som ligger ved siden av den karakteristiske Onofrio-brønnen. I enden av Stradun finner du dessuten den barokke St. Blasius-kirken, som er viet byens skytshelgen Blasius. Du kan se den forgylte statuen av han på høyalteret. Et steinkast unna ligger Dominikanerklosteret, der det er innredet et museum med en fin malerisamling i den gotiske klostergården.

Dubrovnik huser også et av Europas eldste fungerende apoteker, fremdeles med det opprinnelige interiøret. Her kan du kjøpe rosevann og diverse urtekremer som er fremstilt etter gamle klosteroppskrifter.

Kirketårn

Badeferie i Dubrovnik

Den gamle UNESCO-beskyttede byen er heldigvis ikke bare til pynt. Rundt 3500 av Dubrovniks i alt 50 000 innbyggere bor og lever innenfor bymurene. Hvert år, spesielt om sommeren, reiser det mange tusen hit for å feriere ved Adriaterhavet. Legg ut badehåndklærne på bystranden Banje, som ligger til venstre for Ploče-porten, den østlige inngangen i gamlebyen, på strendene på Lapad-halvøya en halvtimes gange utenfor gamlebyen, eller på Copacabana-stranda, som ligger i Babin kuk-området rundt seks kilometer fra gamlebyen i Dubrovnik. Fra bademadrassen har du utsikt mot de nakne dinariske alper og den fine Tudjman-broen, som er oppkalt efter Kroatias første president.

Opplevelser rundt Dubrovnik

Det venter mange gode ferieopplevelser i umiddelbar nærhet til Dubrovnik. Se renessansepalasser, gotiske bygninger og festningsverkene rundt Ston – eller Veliki Ston – som i mange år var republikken Ragusas (Dubrovniks) nordligste forsvarspost og den viktigste byen i republikken utenfor hovedbyen. Stikk innom Mali Ston, som er kjent for oppdrett av blåskjell og østers. Du kan også gå en tur i Trsteno-arboretet, som ble anlagt i en renessansepark av Dubrovniks aristokrati i det 14. århundre. Dette er et av de aller eldste arboretene i Europa.

Nabolandet Montenegro er også verdt et besøk. Den UNESCO-beskyttede byen Kotor og den sørligste fjorden i Europa ligger bare en time unna Dubrovnik.

Byen Ston nær Dubrovnik