Reis til Nederland

Det klassiske romantiske bildet av Nederland er et mylder av kanaler, sirlig dekorerte tresko, tulipanmarker i all verdens farger og små, runde vindmøller. Legg til en flokk gylne solsikker malt i temperamentsfull stil, travle syklister som ikke viker tilbake for noen, og den karakteristiske lukten av hasj. Nederland er på en gang dypt historisk forankret og ultramoderne – og et fantastisk land å reise i.

Innbyggere 17 mill.
Hovedstad Amsterdam
Språk Hollandsk, frisisk
Nederlands flagg var ett av verdens første trikolorer og har dannet forbilde for blant annet Frankrikes flagg
Visste du...

at Nederlands offisielle navn stammer fra 1100-tallet, da navnet ble brukt om områdene ved Rhinens nedre løp – altså fra Köln og ned mot Nordsjøen?

at hasj, på tross av det mange tror, faktisk ikke er lovlig i Nederland? Men myndighetene tolererer at en rekke navngitte coffee shops selger små mengder marihuana til personlig forbruk.

Nederlands geografi

Nederland har alltid vært lavtliggende, men for rundt 1500 år siden begynte landet for alvor å senke seg. Nå ligger en tredjedel av Nederlands landskap under havflaten, og det har vært nødvendig å bygge opp et 3000 kilometer langt system av diker for å holde Nordsjøen og elver som Rhinen på avstand. Derfor kan man i Nederland ha den sjeldne fornøyelse ikke å gå en tur ned til havet, men opp til havet. Det laveste punktet i det lave landet er Zuidplaspolder, nordøst for Rotterdam, med sju meter under havflaten. Men mot sørøst hever landet seg opp i et par enkelte åser, der det høyeste punktet er 322 meter.
Nederland er i dag et av de landene i Europa som har høyest folketetthet, og likevel kan man på en tur gjennom Nederland oppleve at det er langt mellom artsfellene, for nederlenderne har en tendens til å klumpe seg sammen i byene. Spesielt området rundt Haag, Rotterdam, Utrecht og Amsterdam er fullt av mennesker. Utenfor byene er plassen opptatt av kornåkrer, beitemarker for svartbrokete kyr og de lange rekkene av fargestrålende tulipaner som Nederland er så berømt for. Og vindmøller er drysset ut over det grønne landskapet. Over 1100 vindmøller skal etter sigende pryde de flate slettene og breddene langs kanaler og elver.

Nederlands historie og kultur

Nederland har vært underlagt forskjellige herrer fra Cæsar og Karl den store til burgunderne og habsburgerne. Spanias Filip II var det siste utenlandske overhodet. Han hersket frem til 1579, da Nederland endelig ble selvstendig. Det betydde likevel ikke fred og ro i det lille tulipanlandet, men derimot mange års hissige kamper mellom forskjellige religiøse grupperinger. Kanskje på grunn av denne tradisjonen for religiøse stridigheter velger langt de fleste av Nederlands 17 millioner innbyggere i dag å holde seg helt utenfor etablerte religioner. Resten bekjenner seg til forskjellige religioner, som den romersk-katolske og kalvinismen.
Fra 1600-tallet utviklet den lille nasjonen seg til en av verdens ledende sjøfartsnasjoner. Snart hadde nederlenderne etablert omfattende handelsruter og innbringende kolonier rundt om i verden, fra Karibia over Sør-Afrika til Sørøst-Asia. Nederlenderne fikk under kolonitørsten også "oppdaget" Australia og opprettet en liten handelsstasjon på østkysten av Amerika som de kalte Ny-Amsterdam. Denne byttet Nederland senere bort mot det lille søramerikanske landet Surinam, og enda senere skiftet Ny-Amsterdam navn til New York. Samtidig med at kjøpmenn og oppdagelsesreisende flittig pløyde verdenshavene, ble malerne værende hjemme i Nederland og skapte den nederlandske gullalderen. Derfor kan vi nå beundre malerier av blant andre Rembrandt, Vermeer og Rubens på Amsterdams mange museer.
Rijksmuseum i Amsterdam er verdt et besøk
I 1815 ble Nederland et kongedømme, som den gangen også omfattet Belgia. Navnet på det samlede kongeriket var Nederlandene. Nederland har ofte vært kalt Holland, men Holland er egentlig navnet på den delen av landet som ligger ut mot vestkysten. Belgia rev seg snart løs fra Nederlandene, og de neste hundre årene forløp nokså fredelig, inntil andre verdenskrig brøt ut. Da ble landet okkupert av tyskerne i fem år. Denne okkupasjonen endte med en omfattende hungersnød. Deretter begynte landets oversjøiske kolonier å kreve selvstendighet, og i dag er bare øyene Aruba og De nederlandske Antiller i Karibia tilbake.

Amsterdam

Amsterdam er ikke bare hovedstad for kanaler, sykler og coffee shops, men også hele landets hovedstad, selv om regjeringen i likhet med Den internasjonale domstolen sitter i Haag. Men reiser man til Amsterdam, blir man snart enig i at byen har fortjent en eller annen form for spesiell status på grunn av sin skjønnhet og spesielle stemning. De smale, fargestrålende pakkhusene lener seg utover kanalene, mens syklistene suser av sted langs bredden og sender misunnelige blikk mot husbåtene, som vugger på vannet. Amsterdam er i sannhet syklistenes by. Gatene er smale og ofte enveiskjørte, og en bil er bare til besvær. Sykler er faktisk så populære at det ikke er så lett å beholde dem. En million sykkeltyverier i året må amsterdammerne finne seg i, men likevel er det bare en halv million sykler i byen. Det betyr altså at hver sykkel blir stjålet to ganger i året.
Et annet kjennetegn er Amsterdams hardnakkede ry for sitt frisinne. Men selv om det fremdeles kan la seg gjøre å finne butikker med diverse fantasifulle varer til soverommet i byens beryktede Red Light-distrikt, er det nå flere nydelige slipsknuter enn rebelske dreadlocks i byen. Ytterst severdige attraksjoner er det fortsatt mange av. På byens berømte museer kan man for eksempel studere Boschs demoniske detaljrikdom, Rembrandts mesterlige beherskelse av lys og skygge, Vermeers strålende klare farger og selvfølgelig van Goghs nesten vanvittige penselstrøk.
I Anne Franks hus kan de som har tålmodighet til å finne seg i køen, som ofte snor seg langt nedover Prinsengracht, la seg konfrontere med den uhyggeligste perioden i europeisk historie. I bakhuset bodde familien Frank og noen venner skjult i to år, inntil Gestapo banket på og sendte dem i forskjellige leirer. Bare faren, Otto Frank, vendt levende tilbake, men Annes dagbok overlevde som kjent også. Den er blitt et betydelig vitnesbyrd om nazismens jødeforfølgelse. Et annet must i Amsterdam er en båttur på de små kanalene. Amsterdammerne er selv svært begeistret for denne aktiviteten, og det er også en fin måte å oppleve byen i nytt perspektiv på. Her er hele 165 kanaler å velge mellom. De blir krysset av 181 broer og har plass nok til 2500 husbåter.

Rotterdam

Nederlands storby nummer to, Rotterdam, er preget av ny, moderne arkitektur. Den triste årsaken til denne omfattende forandringen av den ellers gamle byen er at Rotterdam stort sett ble jevnet med jorden under andre verdenskrig. I tillegg til en arkitektur som får både science-fiction-tilhengere og nytenkende arkitekter til å nikke anerkjennende, kan Rotterdam skryte av å være hjemsted for verdens nest travleste havn. Rotterdam rivaliserer vedvarende med Amsterdam. Uansett hvor tåpelig dette kan være, har det resultert i et sprudlende kulturliv og en hel bunke museer som er interessante nok til å gi Amsterdams museumsfolk svette på pannen.
To av de beste er Nederlands Fotomuseum og Kunsthall, som med 20 skiftende utstillinger viser noe for både den kritiske kunstkjenneren og den mer gjennomsnittslærde gjesten. I den moderne arkitekturens by nummer én må man naturligvis også besøke arkitekturinstituttet. Nederlands Architectuur Instituut, eller NAI, oppfrisker dine kunnskaper om nederlandsk arkitektur med de nyeste teknologier innenfor multimedier. Et annet perspektiv på byen og dens bygninger får man i 185 meters høyde i tårnet Euromast. En roterende kjempeheis, Euroscoop, sikrer 360 graders utsikt over hele Rotterdam. Turen ned igjen kan selvfølgelig også tas med heisen, men er man mer eventyrlysten, er det også mulig å etterligne fjellklatrerne og rappellere ned.

Haag

Til tross for Amsterdams status som Nederlands hovedstad finnes mye av det som normalt er typisk for en hovedstad i Haag. Det gjelder for eksempel regjeringen og kongefamilien. Haag var da også landets hovedstad inntil Ludvig Bonaparte ble gjort til konge av sin bror Napoleon og mente at Amsterdam var en mer passende hovedstad. Haag er også hjemsted for Den internasjonale domstolen og Den internasjonale straffedomstolen, noe som betyr beboere fra hele verden og et umiskjennelig internasjonalt preg. Arkitekturen er storslått, med et vell av ambassader og brede boulevarder, og spennvidden i museer og restauranter er så bred som en storby krever. Trenger man etter sightseeingen litt tid til å slappe av, ligger det hele to fine strandområder bare en kort tur fra Haag. Scheveningen er den største og mest besøkte, mens Kijkduin er mindre og mest populær blant de lokale Haag-innbyggerne.

Nasjonal­parker

Ikke all natur i Nederland er omdannet til jordbruksarealer – heldigvis. En del er i stedet utlagt som nasjonalparker, og den største av dem er Hoge Veluwe Nationalpark. Den 55 000 dekar store parken inneholder tette skoger, flate heier, bølgende sanddyner og klare innsjøer. Rundt omkring i parken står rekker av hvite sykler som kan lånes gratis når man skal ut i naturen på utkikk etter hjorter, ville mufflonsauer, villsvin og grevlinger. Et motstykke til naturen finner man i Kröller-Müller Museum inne i nasjonalparken. Museet har en imponerende samling av van Gogh-malerier og Europas største skulpturhage, der de moderne skulpturene blander seg med den omgivende naturen på en vakker måte.
Del denne siden