Reis til Romania

En reise til Romania er både kultur og aktiv ferie. Skogene og løvet er kledd i gulbrune høstfarger, og stillheten understrekes av spredte lyder av grener som knekker under turstøvlene, en energisk spette og turfolkets rytmiske prusting. På den andre siden av trejungelens mørke korridor folder det seg ut en frodig, saftiggrønn fjellskråning, og langt borte i horisonten aner man et middelalderslotts himmelstrebende spir.

Innbyggere 21,5 mill.
Hovedstad Bucureşti
Språk Rumænsk

Transilvania

Transilvania er naturligvis kjent for sagnet om grev Dracula, som nådde verdensberømmelse med den britiske horror-forfatteren Bram Stokers skremmende beretning om den bestialske vampyren. Virkelighetens grev Dracula het egentlig Vlad Tepes, men underskrev iblant også med farens navn – Dracul. Tepes var ikke kjent for å stikke hoggtennene i levende mennesker, men det er riktig at han av og til benyttet seg av gruoppvekkende metoder når han tok livet av fiendene sine, og for å skremme livet av mennesker som kunne tenkes å bli hans fiender. Greven var først og fremst en hardnakket motstander av de osmanske tyrkerne, som han på alle mulige måter motsatte seg, og han statuerte et eksempel ved å spidde krigsfangene på trestolper og stille dem offentlig til skue. I den lille landsbyen Bran i Transilvania ligger en borg som med tiden er blitt gjort til Draculas slott – men den brutale greven har aldri gjort mer enn et kort opphold her. Det forandrer likevel ikke på det faktum at bygningen, som er oppført i siste halvdel av 1300-tallet, er en av Romanias helt store turistattraksjoner.

Se også artikkelen om fem finurlige fakta om Romania: Snapshots fra Transilvania

Braşov

Bran ligger ca. 30 kilometer fra Braşov med nesten 300 000 innbyggere. Også her er det mange fine bygninger og flotte brosteinsbelagte plasser med kafeer og masser av liv. Byens vartegn er Den svarte kirken – en lutheransk middelalderkirke med murer som fortsatt står svartsvidde etter at den ble satt i brann på slutten av 1600-tallet. Rundt Braşov er det ikke bare gode muligheter for fotturer, men også flere av Romanias mest populære skisportsteder ligger her, blant andre Poiana Braşov. I nærheten ligger dessuten byen Sighişoara, der den historiske Vlad Tepes, alias grev Dracula, ble født. Det lille gule huset ligger på toppen av en ås i den sjarmerende middelalderbyen.

Storbyferie i Romania

Opplev dessuten Banat med Romanias fjerde største by, Timişoara, som har et rikt studentliv, og utvid reisen til Romania med storbyferie i hovedstaden Bucureşti, som med sine 1,8 millioner innbyggere er Romanias største by. Bucureşti ligger i den sørøstlige delen av landet ved elva Dâmboviţa, og ble i perioden mellom første og andre verdenskrig kalt "Østens Paris". Mange av de elegante bygningene som bidrog til å gi byen det flatterende kjælenavnet, er siden blitt skadet eller ødelagt – blant annet av Romanias mangeårige diktator Nicolae Ceauşescus program for systematisering eller ensretting. Ceauşescu var president i Romania i mer enn tjue år, helt til han ble dømt ved en militær domstol og henrettet i 1989.

Ceauşescu er arkitekten bak den pompøse, 10 kilometer lange og 120 meter brede "Bulevarden til sosialismens seier", som siden er omdøpt til Bulevardul Unirii. For enden av denne står Palatul Parlamentului, presidentens enorme palass, som i dag danner ramme rundt Romanias demokratiske parlament. Palasset er verdens nest største bygning og blir bare overgått av Pentagon. Den har over tusen rom – det største er på størrelse med en fotballbane.

Litt utenfor Bucureşti ligger de to store museene Bondemuseet og Frilandsmuseet med bygninger fra forskjellige områder av Romania. Museene ligger ved Herastrau-parken, byens grønne lunge. Her er det mulig å ro på den store innsjøen, ta solbad på gressplenene eller gå romantiske turer. Like i nærheten ligger også den store triumfbuen, som til forveksling minner om den mer kjente Triumfbuen i Paris.

Parlamentspalasset i Bukuresti

Romanias naturseverdigheter

Karpatenes dramatiske klippeformasjoner blir avløst av frodige gresstepper på skråningene. Brutalitet og idylliske landskapsscenerier i ett. I villniset gjemmer det seg ulver, kronhjorter, fjellgeiter, villsvin, råbukker, gauper, skogkatter og brune bjørner. Et ettertraktet jaktterreng. Den storslåtte naturen og viltlivet utfolder seg blant annet rundt Piatra Craiului Nasjonalpark og Bucegi- og Fagaras-fjellene ved Moldoveanu, Romanias høyeste punkt, som rager 2543 meter i været.

Donau

Reisen til Romania kan også fint inkludere en ferie i Donau-deltaet, der gylne tulipaner vokser opp langs fjellveggene som skråner ned mot Europas nest lengste elv, og der breddene er flankert av vannmelonmarker og fine små landsbyer. Donau er forbundet med Svartehavet via Donaukanalen, og havnebyen Constanţa er et fint utgangspunkt for solferie ved havet. Litt nord for Constanţa ligger Mamaia, som med sine hvite sandstrender er et av de mest populære stedene for badeferie i Romania.

Transilvanias kulturskatter

Dype skoger, dramatiske fjell og UNESCO-fredede middelalderbyer med borger og slott

4,1
  • 11-09-2024
  • 8 dager
  • 14 998,–
fra Oslo
Del denne siden