Fakta Russland

Her kan du lese nyttig informasjon i forbindelse med reiser til Russland.
  • Språk Russisk
  • Hovedstad Moskva
  • Innbyggere 143 mill.
  • Religion Russisk-ortodoks kristendom
  • Valuta Rubel
  • Areal 17 075 000 km2

Verdt å vite

Tidsforskjell

Russland er verdens største land og har derfor mange tidssoner. I 2014 ble sommertiden avskaffet, og tidsforskjellen er derfor følgende:

Moskva og St. Petersburg – Norge: + 2 timer vintertid og + 1 time sommertid.

Transport

Buss
Busser i Russland har ikke samme standard som vi er vant til i Europa. Vi har naturligvis valgt den beste kategorien med aircondition hvor det er mulig.

Tog
På togreiser reiser vi på beste mulige klasse. Det er stor forskjell på de enkelte avgangene, men vi bestreber oss på å benytte de beste forbindelsene. Generelt skal du ikke forvente stor luksus, men togene er alltid en opplevelse!

På  nattoget mellom Moskva og St. Petersburg sover vi i 4-mannskupéer. Vi gjør oppmerksom på at det ikke alltid er like lett å komme opp i de øverste køyene.

Økonomi
En hovedrett med tilbehør koster ca. 160 kr, med drikkevarer omkring 225-275 kr. Hvis man ønsker ekstra drikkevarer bør man beregne ca. 50 kr ekstra per dag.
Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagsliv og skikk og bruk. Det kan være forhold du ikke synes om eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det ventes at lokalguider og sjåfører i løpet av reisen mottar en viss sum som driks, siden lønnen i servicebransjen er avstemt etter det. Vi angir et beløp i reiseprogrammet vårt, slik at du kan ta høyde for dette før du reiser. Reisens pris inkluderer ikke driks, ettersom det er et individuelt anliggende. Samtidig er drikssystemet en del av den kulturen man velger å besøke, og som man bør respektere. For ordens skyld må vi understreke at det er frivillig om – og hvor mye – man vil gi i driks.

Rent praktisk foregår det det slik at reiselederen samler inn drikspenger for hele turen før avreise og sørger for at de rette personene får det de skal ha. En konvolutt sendes rundt i bussen så de som ønsker det kan legge penger i den. 

Ved cruisereiser gjelder andre regler, se det spesifikke programmet for reisen din.

Valuta og kredittkort

Myntfoten i Russland er russiske rubler (RUB).

Du kan betale med kredittkort på større hoteller, i de fleste butikker, på alle større restauranter og i stormagasiner. I de større byene er det gode muligheter for å ta ut penger i minibank.

Elektrisitet
I Russland har man 220 volt, og stikkontaktene er som oftest de samme som i Norge. Hvis du vil være på den sikre siden kan du ta med deg en adapter.
Drikkevarer og hygiene

Hoteller og større restauranter har moderne/vestlige toalettforhold. Ute i byen kan man imidlertid finne såkalte pedaltoaletter og manglende toalettpapir. Standarden på offentlige toaletter eller i diskriktene kan også forekomme primitiv. Medbring selv toalettpapir eller en pakke intimservietter, og evt. hånddesinfeksjons-middel (fås bl.a. på norske apoteker). Da er behovet for vann ikke så påtrengende.

Du bør ikke drikke vann fra kranen, kjøp i stedet vann på flaske.

Telefon og internett
Den internasjonale landskoden i Russland er +7. Det kan være dyrt å ringe hjem fra Russland, så forhør deg med mobilselskapet ditt om priser og dekning før du drar. De fleste hotell har internettservice mot betaling, og det er WiFi på de fleste restauranter og kaféer.
Takt og tone
Russland er hovedsaklig et moderne og internasjonalt samfunn, og det er ingen spesielle regler eller retningslinjer for påkledning eller oppførsel. Ved besøk i kirker anbefaler vi at klærne dine dekker knær og skuldre.
Røyking
Det er røykeforbud under all flyging, tog- og busstransport. Det er dog ofte anviste steder i toget hvor røyking er tillatt.