Fakta Iran

Her kan du lese en rekke opplysninger i forbindelse med reiser til Iran
  • Språk Farsi
  • Hovedstad Teheran
  • Innbyggere 81 mill.
  • Religion Islam
  • Valuta Rial
  • Areal 1.650.000 km2

Verdt å vite

Tidsforskjell

Iran er 2 1/2 time foran Norge.

Legg merke til at tidsforskjellen kan endres omkring overgangen mellom sommer- og vintertid, for overgangen i Iran foregår ikke på samme tidspunkt som i Europa.

Transport
Busser i Iran har ikke helt samme standard som vi kjenner fra Europa. Vi har naturligvis valgt den best mulige kategorien til rundreisene våre, med klimaanlegg der det har vært mulig.
Valuta og kredittkort

I Iran bruker man rial (IRR), ofte omtalt som toman. En toman er det samme som 10 rial.

Vi anbefaler at du tar med euro, og gjerne i både store og små sedler. Veksling foregår i banker i Iran.

Merk deg at kredittkort ikke kan brukes i Iran! Ta med deg det beløpet du regner med å bruke i kontanter i euro.

Økonomi
De fleste av rundreisene våre i Iran har halvpensjon (frokost og middag) inkludert i reisens pris. Lunsj koster maksimalt det som svarer til 10 euro. Det er ikke mulig å kjøpe vin og annen alkohol.
Elektrisitet
I Iran bruker man 220 volts vekselstrøm og kontakter med to pinner som i Norge, så det er ikke nødvendig å ta med adapter. Strømavbrudd kan forekomme.
Telefon og internett

Den internasjonale landskoden for Iran er +98. Norske mobiltelefoner fungerer i Iran gjennom roaming. Det er likevel ofte problemer med dekning i mobilnettet, særlig i sentrum av Teheran. Dessuten er det dyrt å bruke mobilen i Iran til å ringe selv og motta oppringninger, sende sms og benytte seg av datatrafikk.

Internettet er underlagt omfattende sensur. Det er ikke mulig å bruke Facebook og Youtube.

Driks

Skikken med driks er ikke så utbredt i Iran. På de litt dyrere restaurantene i Teheran er det god tone å legge til cirka 10 % på regningen. Andre steder vil servitører, drosjesjåfører og lignende ikke forvente å få drikkepenger.

På rundreiser vil lokalguider og bussjåfører vente å få et beløp når reisen er slutt. Se vår anbefaling i programmet for reisen din.

Hygiene
På hoteller er hygienen god. Offentlige toaletter er av varierende standard, og toalettpapir kan være en sjeldenhet. Ta gjerne med toalettpapir eller papirlommetørklær og evt. hånddesinfeksjonsgele.
Takt og tone
Iranerne er vanligvis svært høflige, vennlige og gjestfri. De er veldig stolte av landet sitt og religionen sin. Unngå å snakke om politikk og religiøse forhold. Ta ikke med alkohol inn i landet!
Røyking
Det gjelder forskjellige regler. Noen steder er røyking tillatt, andre steder ikke.
Stengte forretninger
Fredag er helligdag og dermed er alt vanligvis stengt, men noen små butikker har åpent om formiddagen. Torsdag er det ofte stengt halve eller hele dagen.