Reis til Israel

Israel er både en yngling på 63 år og en flere tusen år gammel olding. Det er både en moderne stat opprettet i 1948 og en eldgammel scene for bibelhistorier helt tilbake til Moses´ tid. Du møter denne dobbeltheten av gammelt og nytt over alt på din reise gjennom Israel. Bare i Jerusalem kan du oppleve tre verdensreligioners århundregamle beviser på at byen er en av verdens helligste. Og rett utenfor den gamle bydelen venter det moderne Jerusalem med skyskrapere, shoppingsentre og travel trafikk.

Innbyggere 8,2 mill.
Hovedstad Tel Aviv
Språk Ivrit og arabisk
Flaggets mønster er inspirert av det jødiske bedesjal.
Visste du...

at man kan høre opera ved Dødehavet? På Herodes’ festning Masada blir det jevnlig oppført operaforestillinger midt i den historiske kulissen.

at Dødehavet er det laveste punktet på landjorda, 395 meter under havet?

Natur og klima i Israel

Staten Israel er bare halvparten så stor som Danmark, men har flere innbyggere og en meget variert natur. I syd ligger den tørre Negev-ørkenen, og mot vest er jorden fruktbar og flittig dyrket ut mot Middelhavskysten. En fjellkjede på nesten 1 000 meter strekker seg gjennom landet og faller bratt ned mot Jordan-dalen og verdens laveste punkt, Dødehavet, i øst. Klimaet er like variert som naturen. Den sydlige delen av landet har ørkenaktig klima med minimale regnmengder, varme dager og kjølige netter. Den smale landstripen ut mot Middelhavet har behagelig middelhavsklima, med sommer som varer langt inn i oktober. I fjellområdene lenger øst er det kjøligere, med vind og snø om vinteren. Ikke sjelden kan man oppleve snø i Jerusalem, som ligger i 800 meters høyde. Men likevel skinner solen mye mer enn vi nordmenn er vant til, og i nesten alle israelske hus er det montert solceller.

Israels historie

Den bibelske historien om Israel forteller om et land som besto av 12 stammer som hadde tallrike fiender og skiftende konger med kjente navn som Saul, David og Salomon. Virkelighetens historiske hendelser er likevel sannsynligvis noe annerledes enn Bibelens fremstilling. Men det er sikkert at Israel, eller Palestina, som området var kjent som før staten Israel ble opprettet, har vært underlagt så velkjente erobrere som Aleksander den store, den romerske general  Pompeius, Herodes den store og den bysantiske keiseren Konstantin den store. Fra denne tiden stammer de romerske amfiteatrene og bysantiske kirker, som ennå kan oppleves i Israel. I år 634 gjorde en arabisk hær og dermed islam sitt inntog i jødenes hellige land, og i årene etter ble overdådige moskeer oppført, særlig i Jerusalem. I 1099 kom Jerusalem, og senere hele Israel, igjen på kristne hender da korsfarerne underla seg stedet. 400 år senere, da landet ble en del av det osmanske riket, var Israels leder igjen muslim. Og slik ble det inntil britene i 1917 erobret landet og lovet å arbeide for å få etablert et hjemland for verdens jøder.

Gjennom alle disse omskiftelige århundrer har jøder fra hele verden reist hundrevis av kilometer for å bosette seg i det forjettede land. Men riktig fart i den jødiske innvandringen ble det først da den nåværende staten ble opprettet i 1948. Siden da har befolkningen vokst med to og en halv million nye innflyttere. Langt de fleste av disse er jødene innvandret fra Russland og andre østeuropeiske land, og også land som Etiopia, Nord-Afrika og resten av Midtøsten har måttet si farvel til mange jødiske innbyggere. Som det eneste land i verden gir Israel borgere av alle nasjonaliteter rett til å immigrere til landet og bli israelske statsborgere – hvis de er jøder. I dag bekjenner 80 prosent av landets innbyggere seg til den jødiske tro, og en femtedel av disse er ortodokse.

Det nåværende Israel kom til verden 14.mai 1948. Ikke alle var begeistret for FNs beslutning om å dele det daværende Palestina i en jødisk og en arabisk stat. Helt siden Israel ble etablert har israelerne hatt konflikter med de arabiske nabolandene og konflikter mellom mellom jøder og palestinere. Mange forsøk har vært gjort for å megle fram løsninger, men situasjonen synes fastlåst. På grunn av de mange krigene og okkupasjonene og den generelle spenningen mellom jøder og muslimer brukes det mange israelske shekel på å opprettholde et sterkt militærvesen. Israel har, som det eneste land i verden, obligatorisk verneplikt både for menn og kvinner – i hvert fall for de fleste. Jøder og drusere skal tilbringe 36 måneder (menn) eller 21 måneder (kvinner) i militæret, mens muslimer og kristne kan melde seg frivillig. Avtjening av verneplikten er avgjørende for om en israeler kan motta visse sosiale ytelser, som for eksempel arbeidsløshetstrygd og barnetrygd. Dette er særlig et problem for den arabiske delen av befolkningen som ofte ikke har adgang til den samme statlige hjelp som den jødiske befolkningen. Størstedelen av israelere som lever under fattigdomsgrensen, tilhører det arabiske mindretall.

På reise i Israel

Det er ikke så underlig at Israel har stått høyt på de reiselystnes ønskeliste, og slik har det vært siden Moses skuet ut over det forjettede land fra toppen av Nebo-fjellet. Både jøder, kristne og muslimer anser landet, og særlig Jerusalem, som hellig. ifølge verdens jøder er Jerusalem verdens sentrum og hjemsted for restene av Salomons tempel, som ble ødelagt av romerne og hvor bare Klagemuren (eller Vestmuren) står tilbake i dag. Det var her Jesus ble dømt, korsfestet og gjenoppsto, og herfra steg Muhammed opp til himmelen. Troende tilhengere av alle de tre store monoteistiske religioner valfarter derfor til hver sin helligdom i Jerusalem. Ved Klagemuren er det en jevn strøm av jødiske pilegrimer som sørger over tapet av det store tempelkomplekset. Kristne besøkende fra hele verden konsentrerer seg særlig om Via Dolorosa hvor Jesus ifølge tradisjonen slepte korset sitt langfredag for 2 000 år siden. For muslimer i Jerusalem er det mest interessante de to store moskeene på Tempelberget, den gullkuplede Klippemoskeen og den kjempestore Al Aqsa-moskeen med den sølvfargede kuppelen. I Jerusalems moderne bydel kan du se parlamentsbygningen Knesset, hebraisk for ”forsamling”, og Yad Vashem, som er det offisielle minnesmerket for ofrene fra holocaust.

I en av Bibelens andre kjente byer, Betlehem, kan du se Hyrdenes mark hvor erkeengelen Gabriel forkynte Jesu fødsel for sauehyrdene, og Fødselskirken. Her i verdens eldste kirke kan du gå ned en trapp til Fødselsgrotten hvor de begivenheter som vi feirer hver julekveld, fant sted. Glem heller ikke Tel Aviv, hvor du kan nyte alt det som gjør en moderne storby til nettopp en moderne storby. Byen er proppfull av flotte restauranter, elegante nattklubber og eksklusive designbutikker, og det hele toppes med en stripe av herlige strender ved Middelhavet.

Dødehavsrullene ble funnet i Qumran
Lenger mot syd kneiser Herodes den stores kjempemessige festning Masada på toppen av en 400 meter høy klippe. Ruinkomplekset er fascinerende i seg selv, men blir ikke mindre interessant når man hører den gripende historien om zelotenes både heroiske og tragiske forsvar av festningen mot romerne i  år 73 e.Kr. Øst for Qumran og Masada ligger naturens wellness-senter nummer én, Dødehavet.  Prøv vektløshetens lykksalighet og gå en tur mellom de besynderlige saltvekstene og rødgule klippene som utgjør det eventyrlige landskapet rundt sjøen.
Dødehavsrullene ble funnet i Qumran
Det nordlige Israel kan lokke med stedsnavn som vekker gjenkjennelse hos dem som hørte etter i skolens kristendomsundervisning. I Nasaret står Midtøstens største kirke, Bebudelseskirken, bygget på det stedet hvor Maria ble informert om sin forestående fødsel. I området rundt Genesaret-sjøen kan du vandre en tur mellom stedene hvor Jesus skal ha utført de mirakler som Det Nye Testamentet forteller om. Men her er også mye å oppdage hvis du er interessert i korsridderne. På kanten av Middelhavet venter byen Akko med et vell av korsridderbygninger. Disse ble ”fornyet” under byens osmanske periode. Husk å kikke ned under jorden hvor et tidligere korsridderpalass forbindes med havnen via et system av tuneller.
Del denne siden