Fakta Israel

Her kan du lese en rekke opplysninger i forbindelse med reiser til Israel.
  • Språk Hebraisk og arabisk
  • Hovedstad Jerusalem
  • Innbyggere 8, 2 mill.
  • Religion Mosaisk jødedom og islam
  • Valuta Shekel
  • Areal 20 770 km2

Verdt å vite

Tidsforskjell

Norsk tid + 1 time. Man skifter mellom sommer- og vintertid i Israel, men tidligere enn i Norge, slik at tidsforskjellen vil variere.

Transport i Israel

Buss
Bussene i Israel er av god standard. Alle busser har naturligvis aircondition.

 

Prisnivå i Israel
Man kan få et godt måltid for ca. 100 kr, og hva lommepenger angår, er det vår erfaring at man kan klare seg for minimum 250 kr per dag. Ved kjøp av supplerende drikkevarer m.m. vil ekstra 50 kr per dag per person være tilrådelig.
Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagsliv og skikk og bruk. Det kan være forhold du ikke synes om eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi som nordmenn er vant til, og det ventes at lokalguider og sjåfører i løpet av reisen mottar en viss sum som driks, siden lønnen i servicebransjen ofte er avstemt etter det. Vi angir et beløp i reiseprogrammet vårt, slik at du kan ta høyde for dette før du reiser. Reisens pris inkluderer ikke driks, ettersom det er et individuelt anliggende og drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld må vi understreke at det naturligvis er frivillig om man vil gi driks.

Ved cruise gjelder andre regler, se det spesifikke programmet for reisen din.

Valuta og kredittkort

I Israel betaler man med israelske shekel (ILS).

Internasjonale kredittkort kan brukes som betalingskort på de store hotellene, i de fleste butikker, på alle større restauranter og i kjøpesentre. Det er gode muligheter til å ta ut kontanter i minibanker.

Både i Israel og Jordan kan du veksle alle kontante valutaer, men som mange andre steder i Midtøsten er det fordelaktig å ta med seg USD eller EUR til å veksle. Overalt kan du også betale med USD og EUR. Det er best med mindre sedler.

Elektrisitet
Israel har 220 volt, som i Norge, og man bruker samme type støpsler.
Telefon og internett

Den internasjonale landskoden for Israel er + 972. Det er dyrt å ringe hjem fra Israel og å bli oppringt hjemmefra. Sjekk eventuelt med mobilselskapet ditt om dekning og priser for å ringe fra Israel og for å motta oppringninger.

Det er ikke særlig mange Internett-kafeer i området ved den gamle bydelen. Men på en del av byens kafeer kan du benytte deg av gratis Wifi. De fleste hoteller har også Internett-service mot betaling.

Hygiene
Hoteller og større restauranter har moderne/vestlige toalettforhold. Ute i byen kan man komme ut for såkalte pedaltoaletter og manglende toalettpapir. Standarden på offentlige toaletter eller ute på landet kan også forekomme primitiv. Ta selv med toalettpapir eller en pakke våtservietter og evt. hånddesinfeksjonsgel (fås på apoteket hjemme). Da er ikke behovet for vann så påtrengende.
Takt og tone

Israel er generelt et moderne, internasjonalt preget samfunn, og det er ikke noen bestemte regler eller retningslinjer for påkledning eller oppførsel.

Ved besøk på hellige steder, som Fødselskirken i Betlehem, anbefaler vi at du er kledd slik at knær og skuldrer er tildekket.

Vær forberedt på at det er sikkerhetssjekk ved inngangen til alle store offentlige bygninger, kjøpesentre og ved større stasjoner. Politiet er svært synlig i gatene, og fra tid til annen stanser trafikken fordi et kjøretøy skal sjekkes. Bli ikke nervøs over disse sikkerhetsforanstaltningene; de blir gjennomført for å sikre at alle kan ferdes trygt og sikkert i byen, og ikke fordi det er fare på ferde.

Røyking
Under all flyging og transport er det røykeforbud. I Jerusalem er det ifølge både lov og skikk i orden å røyke ved utendørs bord på kafeer og restauranter, men offentlig røyking innendørs er forbudt overalt.
Dødehavet
På noen av reisene våre i Israel besøker vi Dødehavet. På grunn av de mange saltflakene kan vi anbefale at du tar med badesandaler, for det stivnede saltet kan gjøre litt vondt hvis du tråkker feil på bare føtter.

Kanaans land

Kulturhistorisk reise til de bibelske landene ved Jordanfloden – Judea, Samaria og Galilea

4,3
  • 3 avreiser
  • 8 dager
  • Fra 19 998,–
fra Oslo