Baltikum – en rundreise i Estland, Latvia og Litauen

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Opplev de gamle bydelene i hovedstedene Tallinn, Vilnius og Riga, ridderordeners stolte borger, livet på landet og interessant historie

Bli med på denne rundreisen til Baltikums mange spennende historiske severdigheter. Vi opplever Europas kanskje best bevarte middelalderby, Tallinn. I Vilnius’ UNESCO-fredede gamle bydel hersker barokkstilen, og i Baltikums største by, Riga, ser vi både middelalderbyen og de imponerende art nouveau-bygningene. 

Underveis kommer vi langt ut på landet og ser bl.a. en mystisk korshøyde med over 5 millioner kors og det storslåtte barokkslottet Rundale. Vi besøker gamle borger bygd av Europas maktfulle ridderordener, og nyere historie møter vi i sovjetbunkeren ved Ligatne, på KGB- og okkupasjonsmuseer og i de jødiske gettoene i Vilnius.

Klikk på kartet for å se det i stort format
  • Type Rundreise

  • Reiseleder Skandinavisk

  • Visum Nei

  • Vaksinasjon Nei

  • Valuta Euro

Dagsprogram 8 dager
Dag 1
Oslo–Riga. Gamlebyen og velkomstmiddag
Dag 2
Riga. Byvandring med den gamle bydelen, Svenskeporten, Kruttårnet, Svarthodenes hus og det sentrale torget
Dag 3
Riga–Vilnius, Litauen. Rundaleslottet og Korshøyden
Dag 4
Byvandring med den gamle bydelen og KGB-museum, videre til Trakai-borgen
Dag 5
Vilnius–Daugavpils–Sigulda. Det landlige Baltikum, den gamle bydelen i Daugavpils og Turaida
Dag 6
Sigulda–Tallinn. Sovjetbunkeren ved Ligatne og byvandring i universitetsbyen Tartu
Dag 7
Tallinn. Byrundtur med bl.a. Peter den stores sommerslott, Dombergets slott, Aleksander Nevskij-katedralen og Den danske kongens hage. Avskjedsmiddag
Dag 8
Hjemreise

Bilder

Klikk på bildene for å se dem større

Avreisedatoer

Avreise Varighet Pris Avreiseflyplass Bemerk
12 998,–
Oslo
Utsolgt
12 998,–
Oslo
Klikk på en dato for å se riktig program

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Oslo–Riga. Gamlebyen og velkomstmiddag Kjørestrekning ca. 3 mil
Riga har både brede boulevarder og koselige små brostensgater

Vi letter fra Norge, setter kursen mot de baltiske land og lander i Latvias hovedstad Riga. Etter ankomsten kjører vi til vårt sentrale hotell der vi får tildelt rommene våre. Heretter går vi en kort, orienterende tur i gamlebyen, der reiselederen forteller om forskjellige severdigheter, innkjøpsmuligheter, spisesteder og kafeer. Om kvelden er det velkomstmiddag på en lokal restaurant i nærheten.
Overnatting i Riga.

Dag 2
Riga. Byvandring med den gamle bydelen, Svenskeporten, Kruttårnet, Svarthodenes hus og det sentrale torget Kjørestrekning ca. 2 mil
Svarthodenes hus var en losje for ugifte tyske handelsmenn

Riga er Baltikums største by, en riktig storby med knapt en million innbyggere og et betydelig sentrum med brede bulevarder, store parkanlegg og lange, rette gater med masser av forretninger.
Mens Vilnius er en barokkby, er Riga rik på art nouveau, med 750 nydelig utsmykkede bygninger langs de store bulevardene som strekker seg ut fra Rigas borgdistrikt. Den gamle middelalderbydelen, som er på UNESCOs verdensarvliste, er et virvar av eventyrlige hus, krokete gater og små plasser. 
Byen ble grunnlagt i 1201 av den tyske biskopen Albert von Buxhoevden som et springbrett for sverdbrødrenes korstog mot hedningene i nord, og utviklet seg raskt til også å bli en viktig handelsby mellom Russland og Vest-Europa. I 1621 erobret Sverige byen, og Riga utviklet seg til å bli den rikeste byen i det svenske imperiet. Sverige mistet senere området til Russland, og Riga var en del av først det russiske imperiet og siden av Sovjetunionen frem til landets selvstendighet 21. august 1991.
Byen ligger på begge sider av elva Daugava med den gamle middelalderbydelen på østbredden. Utenfor gamlebyen ligger områdene med art nouveau-bygninger. I begynnelsen av 1900-tallet ble det i Riga bygd et titall enorme hangarer til Zeppelin-luftskip – hangarene er bevart og fungerer i dag som torghaller. 
Dagens byrundtur begynner med at vi kjører til området med art nouveau-bygninger for deretter å kjøre forbi det store presidentpalasset før vi drar til den gamle bydelen. I 1698, da Riga var en del av det svenske riket, ble Svenskeporten bygd som en del av bymuren. Byens gamle forsvarsverk dukker frem hist og her i byen, og Kruttårnet var også en del av det. I Kruttårnet er det i dag et fint museum, som man med fordel kan besøke senere på dagen. Vi beveger oss videre gjennom de hyggelige gatene og kommer bl.a. forbi Svarthodenes hus. Huset ble bygd i 1344 til Svarthodeordenen, som var en losje for ugifte tyske handelsmenn. Vi avslutter turen rundt i gamlebyen på byens sentrale torg. Resten av dagen er til fri disposisjon, og det anbefales å legge veien forbi et av byens mange museer eller å ta en tur i de store markedshallene. 
Overnatting i Riga.

Dag 3
Riga–Vilnius, Litauen. Rundaleslottet og Korshøyden Kjørestrekning ca. 47,5 mil
Korshøyden, med omkring 5 millioner kors

I perioden 1736–40 ble et av Latvias mest storslåtte barokkslott bygd for baron Ernst Johann Biron, hertug av Kurland. Arkitekten og designeren bak slottet, Francesco Bartolomeo Rastrelli, ble senere arkitekt ved det russiske hoffet, der hans mesterverk var vinterpalasset i St. Petersburg.
Rundt barokkslottet ligger den franske hagen med fine hageanlegg, rosehager og springvann, som også ble designet av Rastrelli. På omvisningen inne i selve palasset ser vi hertugens private gemakker, slottets dansesal, tronsalen og det store galleriet. Fra Rundale kjører vi nå mot Litauen og Vilnius.
Etter å ha passert grensen stopper vi ved Korshøyden. Et sagn forteller at det hadde skjedd et mirakel nettopp på dette stedet, og derfor reiste beboerne et kors. Flere og flere mennesker begynte å besøke stedet, og hver gang satte de opp et kors. Til slutt fikk Korshøyden status av hellig sted, og fra begynnelsen av 1900-tallet ble det et valfartssted for tusener av pilegrimer. I sovjettiden ble korsene fjernet av bulldosere tre ganger, men hver gang ble det igjen startet en ny korshøyde. I dag står omkring 5 millioner kors på høyden og dessuten en liten vakker kirke, som bruker utsikten til Korshøyden som altertavle. Vi fortsetter nå direkte til Vilnius.
Overnatting i Vilnius.

Dag 4
Byvandring med den gamle bydelen og KGB-museum, videre til Trakai-borgen
Vilnius ligger i betagende vakre omgivelser

Vilnius ligger betagende vakkert til der elvene Neris og Vilnia møtes. Byen er den yngste av de tre baltiske hovedstedene og ble ifølge sagnet grunnlagt i 1320 av den litauiske storfyrsten Gedimina. Gedimina drømte om en jernulv som hylte som hundre ulver, og han tydet drømmen som et tegn på at han skulle bygge en festning på stedet der han hadde hatt drømmen. 
I dag ligger restene av festningen over Vilnius' gamle bydel, og opp igjennom middelalderen var den bolverket mot Den tyske orden. Gamlebyen i Vilnius er Europas største og best bevarte barokkby og er opptatt på UNESCOs verdensarvliste. Ortodokse og katolske kirker preger byens tak, og de brolagte gatene og romantiske utsiktspunktene har gjort Vilnius til en av Øst-Europas mest severdige gamle byer. 
I løpet av dagen kommer vi til å stifte bekjentskap med de mange epokene i byens historie fra middelalderen over sovjettiden til nåtiden. Den gamle bydelen er veldig kompakt, og de fleste av byens severdigheter ligger i gangavstand fra hverandre. I området like utenfor den gamle bydelen ligger den store katedralplassen, som på 1800-tallet var byens markedsplass. Katedralen er bygd på et gammelt kultsted der man tilbad den litauiske tordenguden Perkunas. Litauen ble først kristent rundt midten av 1200-tallet, og den første kirken ble bygd her i 1387. Den daværende trekirken ble avløst av større kirker, og den nåværende, som er Litauens nasjonalsymbol, stod ferdig slik vi ser den i dag for cirka 200 år siden. Fra katedralen beveger vi oss mot den gamle bydelen. Den brolagte gaten Pilies Gatve (borggaten) fører oss inn i byen og frem til Vilnius Universitet, som ble grunnlagt i 1579.
Vi kommer bl.a. forbi den gotiske St. Anna-kirken fra 1400-tallet, som er den kanskje vakreste kirken i Vilnius. Veien går også forbi det gamle bispepalasset, som nå er presidentpalass. I gamlebyen føler man seg hensatt til en annen tid, og ikke minst de brolagte gatene bidrar til stemningen. Vilnius' eldste gate fører til Morgengryets port, som en gang var en del av bymuren rundt Vilnius, med opprinnelig 10 byporter; denne porten står alene tilbake. Over porten er det et lite kapell til ”Morgengryets jomfru”, der madonna-ikonet er kjent for sine mirakuløse gjerninger. 
Under nazistenes okkupasjon ble det opprettet to jødiske gettoer i områdene rundt den gamle bydelen. Vilnius var en av de viktigste byene for jødisk kultur i Øst-Europa, og like før nazistenes okkupasjon bodde det rundt 100 000 jøder i Vilnius – og 250 000 jøder i hele Litauen. I Vilnius var det den gangen rundt 100 synagoger. Bare et par av dem står tilbake i dag, da det bor ca. 5000 jøder i Litauen. 
Vi avslutter rundturen med litt moderne historie når vi besøker museet til minne om ofrene for sovjetregimet. Museet ligger i det gamle KGB-hovedkvarteret og beskjeftiger seg med de tusener av litauere som ble myrdet, deportert eller fengslet i perioden fra slutten av andre verdenskrig og frem til 1960-årene. Utstillingen viser de harde vilkårene man levde under, og forteller historien om arbeidsleirene i Sibir. I kjelleren ser vi fangecellene og henrettelseskammeret som KGB brukte. Museet belyser en mørk periode i Litauens historie og en skjebne som befolkningen delte med andre baltere.
Etterpå skal vi på en liten utflukt. Litt nord for Vilnius ligger Galvesjøen, og ved bredden av den ligger middelalderlandsbyen Trakai, som med sine trehus og sin hyggelige atmosfære er vårt første stopp på dagens tur. På en øy like ved byen ligger det en flott restaurert gotisk mursteinsborg som i dag fungerer som et levende museum. Fra Trakai begynner vi på veien nordover mot Latvia.
Overnatting i Vilnius.

Dag 5
Vilnius–Daugavpils–Sigulda. Det landlige Baltikum, den gamle bydelen i Daugavpils og Turaida Kjørestrekning ca. 44 mil
Turaida-borgen i Latvia ble oppført av Sverdbrødrene

Denne dagen byr på en lang kjøretur gjennom noen av Latvia og Litauens mest betagende områder. Vi passerer grensen og kjører mot Daugavpils, Latvias nest største by. Byen ble grunnlagt av Sverdordenen i grenseområdet mellom deres territorium og Russland på denne siden og Litauen på den andre. Opp gjennom historien kontrollerte flere forskjellige stater den viktige festningsbyen, blant andre var svenskene her da Sverige kontrollerte Latvia. 
Under første verdenskrig utgjorde byen fronten og under andre verdenskrig ble den besatt av Nazi-Tyskland. Byen har en flott gammel bydel anlagt etter samme prinsipp som St. Petersburg, men i langt mindre målestokk. Vi går en tur i byen og ser den gamle bydelen, kirkehøyden, som dominerer byen, og det store fortet, før vi kjører videre mot Sigulda.
Et par kilometer nord for Sigulda i et stort naturreservat ligger Turaida-borgen. I begynnelsen av 1200-tallet ble ridderordenen Sverdbrødrene grunnlagt; forbildet var korsridderordenene i Det hellige land, og ordenens mål var å undertvinge de hedenske latvierne og esterne. Som takk for hjelpen fikk ordenen overdratt en stor del av de underkastede områdene av danskene. Forholdsvis raskt fikk ordenen kontroll over store deler av det nåværende Estland og Latvia. I Det hellige land oppstod en annen mektig ridderorden, Den tyske orden, som raskt ble en stor maktfaktor med jordeiendommer over hele Europa. De to ordenene ble slått sammen i 1236, og i 1346 kjøpte ordenen hertugdømmet Estland av Danmark, siden kong Valdemar Atterdag var i pengenød etter at han hadde nedkjempet en estisk oppstand. Ordenen kontrollerte nå stort sett hele Estland og Latvia. Turaida-borgen ble oppført av Sverdbrødrene og gikk senere til Den tyske orden. Vi går en tur i borgområdet, som ligger vakkert omkranset av skoger. 
Overnatting i Sigulda.

Dag 6
Sigulda–Tallinn. Sovjetbunkeren ved Ligatne og byvandring i universitetsbyen Tartu Kjørestrekning ca. 40 mil
Vi skal se tsar Peter den stores sommerslott i Kadriorg-parken

Etter frokosten kjører vi til Estland og Tallinn. Vi passerer grensen mellom Latvia og Estland og fortsetter mot Ligatne, der det under den kalde krigen ble bygd et stort bunkeranlegg i et gammelt sovjetisk kurområde. Bunkeren skulle brukes av Latvias kommunistiske elite under et eventuelt atomangrep mot Sovjetunionen. Der var plass til 250 personer og nok mat og vann til at de kunne oppholde seg i bunkeren i tre måneder. Vi tar en guidet rundtur i bunkeranlegget, der nesten alt inventar er intakt og gir et fantastisk innblikk i sovjettiden. 

Dere krysser nå grensen til Estland der vårt første topp er landets nest største by, Tartu. Vi spaserer en kort tur gjennom den gamle universitetsbyen og slutter ved rådhuset i byens sentrum.

Herfra fortsetter vi gjennom et vakkert, kupert landskap, der vi får fornemmelsen av å være langt ute på landet. Turen går gjennom den sentrale delen av Estland med dype skoger og vakre vann. 
Er vi heldige, får vi et glimt av en elg eller storker. Her er svært tynt befolket og langt mellom gårdene. 

Overnatting i Tallinn.

Dag 7
Tallinn. Byrundtur med bl.a. Peter den stores sommerslott, Dombergets slott, Aleksander Nevskij-katedralen og Den danske kongens hage. Avskjedsmiddag Kjørestrekning ca 3 mil
Vi skal på rundtur inn til gamlebyen, Vana Tallinn

Tallinn betyr “Danskebyen” og er oppkalt etter den borgen som danskene etter slaget i 1219 lot oppføre på toppen av åsen i gamlebyen. Byens historie begynner faktisk med danskenes erobring av dette strategiske punktet ved den store bukta, som dannet en naturlig havn i Østersjøen. På fundamentet av den opprinnelige borgen, som var oppført i tre, bygde danskene en borg av stein som senere ble utvidet med ringmurer. Deretter fikk byen sin nåværende form. Vi skal også besøke minnesmerket over sagnet om Dannebrog som falt ned fra himmelen i Den danske kongens hage.

Etter ca. 120 års dansk styre var danskekongen så trett av de evinnelige problemene med både esterne og de omkringliggende tyske ridderordenene at han til solgte hele området for 19 000 sølvdaler til nettopp ridderordenene. I løpet av den følgende tyskdominerte perioden ble de eksisterende kirkene og bygningene utbygd og nye oppført. I det hele tatt ble området værende under tysk påvirkning helt frem til begynnelsen av 1900-tallet. Kirkespråket var tysk, undervisningen i skolene foregikk på tysk, lover og forordninger ble skrevet på tysk – også i de etterfølgende periodene under henholdsvis svensk og tsar-russisk herredømme.

Estland fikk først selvstendighet i 1918. Den 22-årige selvstendighetsperioden frem til 1940 var preget av stor fremgang, og den estiske befolkningen opplevde velstand. Etter andre verdenskrig ble landet til Den estiske sosialistiske sovjetrepublikk, som bestod frem til 1991. På tross av nesten 800 år med fremmede makthavere har esterne klart å bevare sitt finsk-ugriske språk, sin sang, sin musikk og sin dans.    

Vana Tallinn, som hovedstaden blir kalt, er kanskje Europas best bevarte middelalderby, uten å være museum. Den gamle byen er derimot levende, med boligeiendommer, kontorer, kirker, museer, konsertsaler, utallige restauranter, puber og spesialforretninger. Her er et mylder av mennesker, og det hersker en helt spesiell stemning. Flere steder er det en flott utsikt over byen, havnen, Finskebukta og de omkringliggende bydelene.
På byrundturen ser vi tsar Peter den stores sommerslott i Kadriorg-parken. Deretter kjører vi inn til Tallinns gamle bydel, der vi kommer forbi operaen, rådhuset og mange andre spennende bygninger. Turen går til Domberget, men før det ser vi også parlamentsslottet, den russisk-ortodokse domkirken, den lutheranske domkirken og flere av adelens paleer. Fra den enorme bymuren (1,8 kilometer lang) med 26 tårn og byporter har vi et flott overblikk over byen. Vi fortsetter til Den danske kongens hage til minnesmerket over Dannebrog. 
Resten av dagen er til egen disposisjon. Det er gode muligheter for shopping i Tallinns mange spesialforretninger og stormagasiner.

Overnatting i Tallinn.

Dag 8
Hjemreise

Vi forlater Baltikum og reiser tilbake til Norge.

Prisinformasjon

Reisens pris

Fra kr 12 998,– per person i delt dobbeltrom.
Se priser for alle avreisedatoer

Tillegg for enkeltrom
2 898,–
Prisen inkluderer
  • Skandinavisk reiseleder
  • Fly Oslo–Riga og Tallinn–Oslo direkte
  • Utflukter ifølge program
  • Innkvartering på gode hoteller i delt dobbeltrom
  • Frokost alle dager, lunsj dag 5 og middag dag 1 og 7
  • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
  • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 7% av reisen pris    
  • Reiseforsikring    
  • Eventuelle ekstra arrangementer    
  • Tillegg for enkeltrom    
  • Drikkevarer    
  • Driks til lokalguider og sjåfører (beregn ca. 20–25 €)    
  • Personlige fornødenheter    
  • Alt ikke nevnt under Prisen inkluderer

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

Bagasje

Det er lurt å ha med en mindre ryggsekk eller veske til dagsturer/utflukter og reisedager der du oftest ikke ser bagasjen din igjen før om kvelden. Det er ikke nødvendig å ha med håndkle.

Deltagerantall

Denne reisen krever et deltagerantall på minimum 15 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4–6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.

Mer om dina resmål

Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

På ekspedisjonsreiser med Albatros Expeditions bliver du møtt av en engelsktalende ekspedisjonsguide på destinasjonen og det vil også være engelsktalende ekspedisjonsteam som leder utfluktene og holder informasjonsmøtene som inngår på reisen. Vi gjør oppmerksom på at det ikke kan forventes en norsk reiseleder om bord.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Rated 4 out of 5 by from En hyggelig og lærerik tur. Reiseleder var kunnskapsrik og god formidler. Dyktig sjåfør og god buss.
Date published: 2019-11-03
Rated 5 out of 5 by from En utmerket reise med mange opplevelser. Opplevelsesmessig var reisen spennende fra første stund. En dyktig sjåfør, behagelig buss og kunnskapsrik og slagferdig reiseleder, gjorde at det ikke ble så slitsomt som en først kunne tro. Å få et innblikk i hvordan det hadde vært under russisk styre, var en tankevekker. Tror også at ethvert land har mye å lære av hvordan de tar vare på gamle bygninger, da det var oppussing av dette flere steder. Det som kanskje Albatros bør gjøre noe med, er avreisetidspunkt. Det er for lang tid å gå en hel dag uten program før hjemreise. Likeså var det siste hotellet middelmådig.
Date published: 2019-10-28
Rated 4 out of 5 by from Den samme som er. Reisen var interessant. Fin gruppe(17 stk). Flink reiseleder. Gode guider.
Date published: 2019-10-27
Rated 3 out of 5 by from Bra tur. Mye å oppleve. Reiselederen var kunnskapsrik og grei. Tepper på gulvet i hotellrommene er ut. Hotell Go Shnelli var skittent.
Date published: 2019-10-25
Rated 5 out of 5 by from En herlig reise En rolig busstur til akkurat passe mange severdigheter. En passe blanding av fargerike hovedsteder og interessante steder på landsbygda.
Date published: 2019-09-03
Rated 3 out of 5 by from OK reise, men litt mye fortid og for lite av det landene har å by på i dag. Reiselederen meget kompetent og sikker. Trivelige medreisende. Fire timers byvandring i Riga, uten pause. Det nye biblioteket ble omtalt, hvorfor fikk vi ikke se det på nært hold? Største minus: Hvordan er det mulig å besøke Vilnius uten å være innom fjernsynsmasten, jfr 13. jan 1991? Ufattelig.
Date published: 2019-09-02
Rated 4 out of 5 by from En bra tur med variert program. Vi var stort sett svært fornøyd med turen. Været var strålende. Programmet var variert og vi lærte mye nytt av vår dyktige og servicemindede reiseleder. Det var fint med alenetid innimellom slik at man kunne bruke tid på det en selv var spesielt interessert i. Hotellrommene var objektivt sett bra, MEN: vi savnet at det ikke var et lite kjøleskap der og ofte ikke mulighet for å lage en kopp kaffe/te. Vanligvis har hotell små flasker med shampoo etc., tannbørster, kammer og alt man måtte trenge av utstyr. Det manglet helt her. Hadde jeg visst det ville jeg tatt med hjemmefra av min store samling fra andre hotell. Kanskje lurt å tipse om før reisen! Det ble unødvendig mye busskjøring pga reiseruten. Den bør revurderes.
Date published: 2019-09-01
Rated 3 out of 5 by from En fin tur Reiselederen var hyggelig og omgjengelig. Turen var anstrengende med mye å se. Turen kunne vært mindre anstrngende med litt mer fritid.
Date published: 2019-09-01
  • y_2024, m_4, d_18, h_3
  • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.41
  • cp_1, bvpage1
  • co_hasreviews, tv_0, tr_10
  • loc_no_NO, sid_LVRTR03, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
  • clientName_albatros-travel

Lignende reiser