Indokinas Mekong – Nord-Thailand, Laos og Kambodsja

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Vannenes mor – Mekong-elva – er reisens røde tråd fra Nord-Thailand til Laos og videre inn i Kambodsja, der vi opplever makeløse Angkor Wat

Vi følger Mekong-elva der den flyter gjennom Thailand, Laos og Kambodsja på sin vei mot havet. I Nord-Thailand opplever vi det tidligere beryktede opiumområdet Den gylne trekant, før vi krysser grensen til Laos og går ombord i en tradisjonell båt som de neste to dagene glir stille nedover elva gjennom naturskjønn jungel. Underveis ser vi små landsbyer og Pak Ou-grottene med tusenvis av hellige Buddha-figurer. I den avslappede byen Luang Prabang ser vi nærmere på de flotte bygningene som har satt byen på UNESCOs verdensarvliste. Med på programmet er også en sykkeltur gjennom rismarker og landsbyer, safranfargede munkeopptog og Røde Khmers siste hovedkvarter i Anlong Veng. Reisen avrundes med den berømte tempelruinen Angkor Wat, verdens største religiøse bygning.

Klikk på kartet for å se det i stort format
 • Type Rundreise

 • Reiseleder Norsk/svensk

 • Visum Ja

 • Vaksinasjon Ja

 • Valuta Kambodsjanske riel, thailandske baht og laotiske kip

Dagsprogram
Dag 1 Avreise fra Oslo
Dag 2 Ankomst til Chiang Rai, Thailand. Velkomstmiddag
Dag 3 Det gylne triangel. Wat Rong Khun-tempelet og opiummuseum
Dag 4 Båttur på Mekong: Huay Xai–Pak Beng og besøk hos fjellstammer
Dag 5 Båttur på Mekong: Pak Beng–Pak Ou-grottene–Luang Prabang
Dag 6 Luang Prabang. Munkeopptog, byrundtur, vakre templer og kongepalass
Dag 7 Luang Prabang. Kuang Si-fossen og ettermiddag på egen hånd
Dag 8 Luang Prabang. Fly til Pakse i Sør-Laos. Lokalt marked
Dag 9 Champassak–Don Khong. Sykkeltur på øy i Mekongelva og Wat Phou-tempelkomplekset
Dag 10 Don Khong. Båttur i «De 4000 øyenes rike»
Dag 11 Don Khong–Preah Vihear i Kambodsja. Preah Vihear-tempelet og landsbybesøk
Dag 12 Preah Vihear–Siem Reap. Anlong Veng, Røde Khmers hovedkvarter
Dag 13 Siem Reap. Angkor Wat
Dag 14 Avreise fra Siem Reap
Dag 15 Ankomst til Oslo

Bilder

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Avreise fra Oslo
Vi flyr fra Oslo til hovedstaden i Thailand der vi lander dagen etter.
Dag 2
Ankomst til Chiang Rai, Thailand. Velkomstmiddag

Vi lander i Chiang Rai, hovedstaden i den nordthailandske provinsen Chiang Rai like ved grensen til Burma og Laos. Ved ankomst sjekker vi inn på hotellet vårt og bruker resten av dagen til å slappe av eller se byen.

Om kvelden møtes vi til en velkomstmiddag på hotellet.

Overnatting i Chiang Rai.

Dag 3
Det gylne triangel. Wat Rong Khun-tempelet og opiummuseum

Ikke langt fra Chiang Rai ligger det hvite Wat Rong Khun-tempelet. Det skal vi besøke før vi fortsetter nordover med buss gjennom landskaper preget av spisse fjell og grønne daler.

Målet er Det gylne triangel, der grensene mellom Thailand, Burma og Laos møtes. Området er kjent som sentrum for Asias opiumproduksjon, men på den thailandske siden har den ulovlige dyrkingen av opiumvalmuer stort sett stanset opp i de senere årene. I dag er det først og fremst suvenirer, kunsthåndverk og jordbruksprodukter som daglig krysser Mekong-elva.

I landsbyen Baan Sop Ruak besøker vi et opiummuseum og får et grundig innblikk i den euforiserende og smertestillende plantesaftens historie, fremstilling og betydning for området.

Derfra fortsetter vi på landeveien til Chiang Khong, en grenseby tett ved den laotiske grensen, der vi sjekker inn på hotellet vårt og har resten av kvelden til fri disposisjon.

Overnatting i Chiang Khong.

Dag 4
Båttur på Mekong: Huay Xai–Pak Beng og besøk hos fjellstammer

I dag begynner vi en to dager lang båttur nedover på Mekong-elva, som her danner grensen til Laos. Når vi har gjort unna grenseformalitetene og er kommet frem til den laotiske grensebyen Huay Xai, går vi om bord på elvebåten, som er basen vår på de kommende dagenes rolige reise langs vannveien.

Den tradisjonelle båten gjør turen til en autentisk snarere enn luksuriøs opplevelse. Vi glir stille gjennom frodig laotisk jungel og besøker underveis flere landsbyer der det bor forskjellige lokale fjellstammer.

Sent på dagen kommer vi til den lille byen Pak Beng, en idyllisk flekk ved elvebredden som smyger seg oppover en skråning. Byens plassering midt mellom den travle byen Luang Prabang og den thailandske grensen gjør den til et naturlig stopp på manges vei. Vi overnatter på et enkelt hotell og får sjansen til å oppleve livet slik det leves av størstedelen av den laotiske befolkningen.

Overnatting i Pak Beng.

Dag 5
Båttur på Mekong: Pak Beng–Pak Ou-grottene–Luang Prabang
Flere tusen Buddha-statuer er samlet i Pak Ou-grottene

Bratte fjellskråninger og tett jungel venter oss på dagens tur. Vi legger til ved Pak Ou-grottene, der noen av Laos' viktigste kulturskatter finnes. Det dreier seg om tusener av antikke buddhafigurer samlet fra hele landet gjennom århundrer. De største figurene er i mannshøyde, de minste bare et par centimeter høye. Det er en fascinerende opplevelse å gå rundt mellom de utrolig mange buddhafigurene, og grottene er samtidig godt besøkt av lokale pilegrimer.

Den avslappende båtturen fortsetter til vi tidlig på kvelden kommer til det stemningsfulle Luang Prabang – den nest største byen i Laos. Den står på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Vi overnatter på et sentralt beliggende hotell i de kommende tre nettene. Kvelden er til fri disposisjon og kan for eksempel tilbringes på det lokale nattmarkedet og de gode restaurantene som ligger i nærheten av hotellet vårt.

Overnatting i Luang Prabang.

Dag 6
Luang Prabang. Munkeopptog, byrundtur, vakre templer og kongepalass
400–500 munker deltar i almisse-morgenritualet

Hvis du er en morgenfugl kan du få en helt spesiell opplevelse i dag. Tidlig om morgenen (rundt kl. 05:30) kan du overvære det daglige almisseritualet om morgenen, der buddhistmunker kledd i safranfargede drakter vandrer gjennom byen og samler inn almisser fra trofaste lokale innbyggere. Laos har som det eneste buddhistiske landet bevart tradisjonen med den daglige prosesjonen, og normalt deltar omkring 400–500 munker i seremonien. Tiden da de mange munkene rolig går inn i byen, er noe av et særsyn.

Luang Prabang ligger ved bredden av Mekong i en dal omgitt av fjell. Byen er erklært bevaringsverdig av UNESCO på grunn av de mange buddhisttemplene og den vakre arkitekturen. Selv garvede Østen-turister elsker den på grunn av den avslappede stemningen og blandingen av mange forskjellige folkeslag og kulturer.
Vi merker straks den franske og vietnamesiske stemningen fra den tiden da Laos var en del av Fransk Indokina. Den slitte franske koloniarkitekturen, de mange kafeene og restaurantene med inspirasjon fra Vietnam og Frankrike vitner om de mer enn 50 årene som fransk koloni. Frem til landeveien til hovedstaden Vientiane sto ferdig for cirka 15 år siden, var byen nærmest avskåret fra omverdenen. De eneste trafikkforbindelsene var med fly eller flere dagers reise med båt. Den nye veien har satt fart i utviklingen og turismen, men det er fremdeles bare begrenset motorisert trafikk.

Vi ser nærmere på Luang Prabangs største severdigheter, som blant annet teller de overdådige templene Wat Sensoukharam med den rubinrøde og gylne fasaden og Wat Xieng Thong, der gulldekorasjoner pryder alle vegger, søyler og dører.

Vi besøker også byens kongepalass, som ble bygd i 1904 under den franske kolonitiden for kong Sisavang Vong og hans familie. Arkitekturen er en blanding av tradisjonelle laotiske og franske Beaux Arts-stilarter, og palasset er rikt utsmykket med mosaikker, marmor og statuer. I 1975 ble monarkiet styrtet av den kommunistiske regjeringen, og palasset ble deretter omdannet til nasjonalmuseum.

Overnatting i Luang Prabang.

Dag 7
Luang Prabang. Kuang Si-fossen og ettermiddag på egen hånd
Kuang Si-fossen

Ikke langt fra Luang Prabang ligger den vakre Kuang Si-fossen i nydelige omgivelser. Vi kjører hit etter frokost, og husk badetøyet, siden det er mulig å ta en forfriskende dukkert i de turkisfargede bassengene som blir dannet av vannmassene. Vi tilbringer et par timer her der man også kan gå en tur i området på noen små stier. Vi spiser en pikniklunsj ved fossen før turen går tilbake mot Luang Prabang igjen. På veien stopper vi ved noen av de små landsbyene og tar oss en titt.

Ettermiddagen er på egen hånd, og du bestemmer selv om du vil bruke den på å slentre rundt i byen eller dra på tur i nærområdet. Det er mye å se, og reiselederen hjelper naturligvis gjerne med ideer og forslag til aktiviteter.

Overnatting i Luang Prabang.

Dag 8
Luang Prabang. Fly til Pakse i Sør-Laos. Lokalt marked

Vi tar formiddagsflyet til Pakse i det sørlige Laos. De neste par dagene skal vi utforske dette uberørte området av Laos, som er enda et av reisens høydepunkter. Etter ankomsten i Pakse besøker vi det livlige lokale markedet. Pakse er den største byen i det sørlige Laos, og herfra går alskens varer ut til hele regionen. Vi spiser lunsj i Pakse før vi fortsetter med båt til en mindre øy midt i elva. Her finner vi det herlige resortet vårt, der vi skal bo i romslige hytter som ligger direkte ut til elva. Vi har det meste av ettermiddagen til å nyte de vakre omgivelsene i og rundt resortet.

Dag 9
Champassak–Don Khong. Sykkeltur på øy i Mekongelva og Wat Phou-tempelkomplekset

Vi starter dagen med en hyggelig sykkeltur rundt på øya, gjennom markene og de små landsbyene. Etterpå forlater vi det herlige resortet vårt og begir vi oss videre med buss til Wat Phou-tempelkomplekset. Her stifter vi for første gang bekjentskap med tempelruiner fra det mektige Khmerriket, som strakte seg langt utover de grensene Kambodsja har i dag. Wat Phou-tempelkomplekset dateres tilbake til de tidlige kongerikene og ligger vakkert til tett ved Mekong og omkranset av fjell. Hovedtempelet ligger på en mindre høyde, og der blir man belønnet med en makeløs utsikt over dalen, rismarkene, Mekong og fjellene rundt. 

Heretter skal vi med buss videre sørover til et område som kalles «De 4000 øyenes rike». Her i det sørligste av Laos er elva veldig bred – helt opp til 11 kilometer. Elva har gjennom årtusener skåret seg vei gjennom landskapet, og en masse øyer av forskjellig størrelse er oppstått. Det er også i dette området at den øvre og nedre delen av Mekong er atskilt av i alt fem fossefall. Av disse besøker vi de to vakreste. Vi skal bo på en av de større øyene, Don Khong, der vi blir innkvartert på et hyggelig hotell.

Dag 10
Don Khong. Båttur i «De 4000 øyenes rike»

I dag drar vi på utflukt i denne eventyrlige delen av Laos. Vi kjører litt lenger mot sør før vi stiger om bord på en båt og tar en båttur i området. Vi går i land på Don Khong, som er en av de mindre øyene i området. Tross sin størrelse har øya likevel funnet vei til historiebøkene. Den har fosser på begge sider, og den nordlige delen av øya har adgang til den øvre delen av Mekong, mens sørspissen har adgang til den nedre delen. Da fossene umuliggjør gjennomgående båttrafikk, fikk de franske koloniherrene den idé å anlegge en mindre jernbane på øya. Slik kunne varene fraktes med båt til den ene siden av øya, videre på jernbanen til den andre siden, og derfra lastes over på båter igjen. Den gamle jernbanen er for lengst forsvunnet, men jernbanelegemet er der fremdeles. Vi tar en tuktuk-tur langs den gamle jernbanen. Vi skal naturligvis også se de vakre fossefallene på øya, før vi med båt og buss drar tilbake til hotellet vårt på Don Khong-øya.

Dag 11
Don Khong–Preah Vihear i Kambodsja. Preah Vihear-tempelet og landsbybesøk

Vi sier farvel til Laos og god dag til Kambodsja. Vi kjører den korte veien til grensen mellom de to landene, og etter innreiseformalitetene fortsetter vi mot den kambodsjanske byen Preah Vihear. Vi spiser lunsj på en lokal restaurant underveis, og vel framme i Preah Vihear besøker vi tempelet av samme navn, som kom på UNESCOs verdensarvliste i 2008. Tempelet er også fra khmer-tiden og ligger på en 525 meter høy bakke der det er flott utsikt over landskapet.

Dagens siste stopp blir ved en landsby ved foten av fjellet, der vi tar oss en titt og hilser på lokalbefolkningen.

Dag 12
Preah Vihear–Siem Reap. Anlong Veng, Røde Khmers hovedkvarter

Vi forlater Preah Vihear og kjører mot Siem Reap. På veien tar vi en avstikker der vi skal på et dypdykk i den kambodsjanske historiens mørke kapittel under Pol Pot. Det skjer når vi besøker Anlong Veng, som var Røde Khmers hovedkvarter.

Det var her i byen at Pol Pot ble dømt for «folkemord og forbrytelser mot menneskeheten» i en FN-støttet domstol. I april 1975 inntok den kommunistiske geriljabevegelsen Røde Khmer den kambodsjanske hovedstaden etter flere års borgerkrig. Kort etter ble byens godt 1 million innbyggere tvangsflyttet til landområdene for å inngå i planene om skapelsen av et kommunistisk bondesamfunn. Ekstreme arbeidsforhold, sykdom og sult tok livet av tusenvis av mennesker, mens byfolk, personer med tilknytning til det tidligere styret, intellektuelle og minoritetsgrupper ble behandlet som potensielle fiender av den nyopprettede staten. Nesten en fjerdedel av Kambodsjas befolking ble utslettet under regimet til Røde Khmer. 

Her i byen ligger Pol Pot og et annet fremtredende medlem av styret, Ta Mok (også kjent som «bror nummer 4», begravd. Vi får muligheten til å se Ta Moks hus, hans gravsted og Røde Khmers siste hovedkvarter, som lå her i byen.

Etter dette triste innblikket i Kambodsjas historie forlater vi Anlong Veng og kjører til Siem Reap, som er vår base for å se de storslåtte Angkor Wat-templene. 

Siem Reap er et sjarmerende sted, med trær langs bulevardene og gamle franske hus. Vi bor på et sentralt beliggende hotell og tilbringer resten av dagen med å slappe av eller kikke nærmere på byen.

Overnatting i Siem Reap.

Dag 13
Siem Reap. Angkor Wat

I dag bruker vi hele dagen på å utforske det gigantiske tempelområdet Angkor Wat.

Vi begynner i Angkor Thom. Dette gamle bysentret er i dag en ruinby omringet av en kvadratisk åtte meter høy mur. Etter å ha passert inngangsporten, som er flankert av imponerende elefanter, beveger vi oss inn til Bayon-templet, som ligger nøyaktig midt i byen. Templet har 54 tårn med utskårne, gåtefulle ansikter som symboliserer de 54 provinsene i det store Khmer-riket. Vakre relieffer ser vi også på Elefantterrassen og Den spedalske kongens terrasse.

Vi får også se det minneverdige og pittoreske Ta Prohm tempelet, som er bevart som det ble funnet – halvt i ruiner og overgrodd av jungelens trær og slyngplanter. Det er helt fantastisk å se hvordan naturen langsomt har gjort krav på sin rett til å gro, selv på et underlag av gamle murstein.

Om ettermiddagen lar vi bussen stå og kjører i stedet i tuk-tuk til den berømte og enestående tempelbyen Angkor Wat. Hele tempelkomplekset dekker 20 x 50 kilometer og var i tiden fra 800- til 1300-tallet hovedstaden i det mektige Khmer-riket. Det hadde en innflytelse som strakte seg langt inn i nabolandene. Selve Angkor Wat er bare det største av mange templer, selv om det har gitt hele området navn. Angkor Wat er et av de bygningsverkene som stadig forbløffer turistene, og stedet etterlater ingen tvil om at Khmer-riket med rette hadde en storhetstid.

Hvis det er vær til det, nyter vi solnedgangen over rismarkene fra det vakre tempelområdet før vi vender tilbake til hotellet.

Overnatting i Siem Reap.

Dag 14
Avreise fra Siem Reap

Du har noen timer til å besøke noen av byens severdigheter eller gjøre dine siste innkjøp før vi kjører til lufthavnen og setter kursen hjemover.

Dag 15
Ankomst til Oslo

Prisinformasjon

Prisen inkluderer
 • Norsk/svensk reiseleder
 • Fly Oslo–Chiang Rai og Siem Reap–Oslo med mellomlanding
 • Fly Luang Prabang–Pakse
 • Utflukter og transport ifølge program
 • Innkvartering på gode hoteller i delt dobbeltrom
 • Frokost daglig
 • 11 lunsjer (dag 3–13)
 • 3 middager (dag 2, 4, og 13)
 • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Avbestilllingsforsikring ved sykdom, 7% av reisens pris
 • Reiseforsikring
 • Eventuelle ekstra arrangementer
 • Tillegg for enkeltrom
 • Øvrige måltider (beregn ca. 150–200 kroner per dag)
 • Drikkevarer
 • Visum til Laos, udstedes ved innreise (35 USD). Husk å ta med passbilde
 • Visum til Kambodsja, udstedes ved innreise (30 USD). Husk å ta med passbilde
 • Driks til lokalguider og sjåfører (beregn ca. 70 USD)
 • Personlige fornødenheter
 • Alt ikke nevnt under "Prisen inkluderer"

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

Bagasje

Det er lurt å ha med en mindre ryggsekk eller veske til dagsturer/utflukter og reisedager der du oftest ikke ser bagasjen din igjen før om kvelden. Det er ikke nødvendig å ha med håndkle.

Det kan være kaldt i Laos i vintermånedene desember–februar med kjølige morgener og kvelder. Spesielt til båtturen på Mekongelva er det en god idé å ha med seg en god fleecegenser e.l., så man kan holde varmen. Utpå dagen bliver det vanligvis varmere.

Deltagerantall

Denne reisen krever et deltagerantall på minimum 15 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4–6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.

Mer om dine reisemål

Vil du vite mer om klima og vær, tidsforskjell og driks eller se om du trenger visum eller vaksinasjoner? Les mer her:

Thailand: www.albatros.no/reisemaal/asia/thailand
Laos:
www.albatros.no/reisemaal/asia/laos
Kambodsja: www.albatros.no/reisemaal/asia/kambodsja

Allmenn informasjon

En trygg reiseopplevelse

Vi vil at du skal føle deg trygg som en Albatros-reisende, fra du bestiller reisen til du kommer hjem med mange gode opplevelser - også i en verden med coronavirus. Derfor har vi iverksatt en rekke tiltak for å minimere smittefaren og samtidig gi deg alle reiseopplevelsene du drømmer om. Våre tiltak inkluderer:

 • Alle reiseledere er sertifisert i WHOs retningslinjer for smittebegrensning
 • Ekstra høye krav til våre samarbeidspartnere i forhold til rengjøring
 • Vi informerer alle reisedeltakerne våre om reiseforsikring og minimering av smitte

Les om alle tiltakene våre her

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Lignende reiser