Albatros’ eventyrlige ekspedisjonscruise til Diskobukten

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Eventyrlig ekspedisjonscruise til Diskobukten i Grønland med Ocean Atlantic, 7 dager

Grønland skal oppleves fra sjøsiden, der kommer du tett på isbreer, hvaler og avsidesliggende bygder. Nettopp dette vil du oppleve på vår sensommertokt langs de vakre kystlinjene, med Albatros’ ekspedisjonsskip Ocean Atlantic. Underveis besøker vi noen av Vestgrønlands største høydepunkter som isfjellenes hovedstad Ilulissat, fiskerbygden Sarfannguit og Diskoøyas vakre basaltfjell. På denne eventyrlige reisen er det også muligheter for helikopter- og båtutflukter, samt fotturer. 

Hele reisen er behagelig med god komfort på skipet. Ekspedisjonskonseptet vil si at de fleste landganger vil være fra gummibåter, såkalte Zodiacs, da det rett og slett ikke er andre alternativer.

Alle lugarer og suiter på Ocean Atlantic er romslige, utvendige og med eget bad og toalett.

Klikk på kartet for å se det i stort format
  • Type Cruise, Albatros active

  • Reiseleder Skandinavisk

  • Visum Nei

  • Vaksinasjon Nei

  • Valuta DKK

Dagsprogram 7 dager
Dag 1
Fly Oslo -  København – Kangerlussuaq, Grønland. Byrundtur og ombordstigning
Dag 2
Sisimiut. Byvandring og mulighet for fottur
Dag 3
Qeqertarsuaq på Diskoøya. Hygge med kaffemik. Isbreen Eqip Sermia.
Dag 4
Isfjellenes hovedstad, Ilulissat, fottur og mulighet for seiltur eller flightseeing til den UNESCO-fredede Isfjord (tilkjøp)
Dag 5
Sarfannguit, bygdevandring. Seilas mot Kangerlussuaq
Dag 6
Ankomst til Kangerlussuaq. Utflukt til Reinsdyrbreen og flyreise til København
Dag 7
Hjemreise til Oslo

Bilder

Klikk på bildene for å se dem større

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Fly Oslo -  København – Kangerlussuaq, Grønland. Byrundtur og ombordstigning

Tidlig om morgenen er det avreise med SAS fra Oslo til København, hvor vi skal videre med neste fly.

Avreise med Air Greenland. Etter knappe 5 timers flytur lander vi i Kangerlussuaq tidlig ettermiddag lokal grønlandsk tid, som vil si minus fire timer i forhold til norsk tid.

Kangerlussuaq er den største av Grønlands internasjonale flyplasser for sivil trafikk. Herifra fordeles trafikken til resten av Vest- og Nordgrønland. Her bor  ca. 400-500  mennesker permanent og her finner du også Albatros Arctic Circle’s hovedkontor, hotell og suvenirbutikk, kun 100 meter fra flyplassen. 

Flyplassen ble bygget av amerikanerne under den andre verdenskrig. Under navnet Bluie West Eight etablerte de i 1942 en stor flybase ved enden av den 160 km lange Søndre Strømfjorden. Flybasen var strategisk viktig, men den økte teknologiske utviklingen førte til at basen mistet sin betydning og i 1992 forlot amerikanerne stedet og overlot fasiliteter og bygninger til Grønlands hjemmestyre.

Rett etter ankomst til Kangerlussuaq flyplass er det mulig å delta på en utflukt, som er et av høydepunktene på reisen. Utflukten går til Reinsdyrbreen, en utløper av Grønlands iskappe. Etter 1 ½ timers kjøretur gjennom dalen er vi fremme ved innlandsisen og breen, som reiser seg 50 meter over havet. Utsikten er den fantastiske kontrasten mellom land og is, og som navnet tilsier, er det gode muligheter for å se reinsdyr som gresser i det frodige gresset foran isen.

På ettermiddagen kjører vi til havnen, ca. 12 km vest for flyplassen for avreise med skipet vårt, M/S Ocean Atlantic. Ved hjelp av Zodiac-båter fraktes man i mindre grupper, de få hundre meterne ut i fjorden der skipet er ankret opp. Lugarene blir anvist, sikkerhetsprosedyrene gjennomgås og mens middagen nytes i den flotte salongen, starter vi seilasen ut gjennom den 160 km lange fjorden. 

Dag 2
Sisimiut. Byvandring og mulighet for fottur

Det er først på formiddagen vi er fremme ved Sisimiut og etter frokost skal vi få et moderne inntrykk av Grønland. Sisimiut er Grønlands nordligste by med isfri havn i vinterperioden og er også den sørligste byen der det er tillatt å ha sledehunder. Med godt over 5.400 innbyggere er Sisimiut Grønlands nest største by etter Nuuk. 

Det har bodd mennesker i Sisimuk-området i ca. 4.500 år, Saqqaq, Dorset og Thulekulturens folk, som alle kom fra Canada og hovedsakelig levde av fisk, fugl og pattedyr som hval, sel og reinsdyr. På 1600-tallet kom de første europeiske hvalfangerne til Sisimut regionen. De hadde kun sporadisk kontakt med landets befolkning. Det var først med den norske misjonæren, Hans Egedes kolonisering av Grønland i 1721 at det ble etablert fast kontakt mellom inuitter og europeere. I 1764 ble en koloni opprettet ved navn Holsteinsborg etter greve Johan Ludvig Holstein, og Sisimiuts gamle bydel består fortsatt av hus fra koloniens første hundre år. Det eldste huset i byen er fra 1725 og en av de mest markante bygningene er den blå kirken fra 1775.


I dag er Sisimiut en viktig by for både utdanning og industri, av fabrikker kan man fremheve Royal Greenlands fiskefabrikk, som er den største av sitt slag i Grønland og en av de mest moderne i verden. Vi skal ut på en spennende byvandring der vi hovedsakelig ser den gamle bydelen fra kolonitiden med museum og den vakre kirken, men vi legger også veien forbi byens travle sentrum med flere moderne forretninger. 

Etter lunsj er det mulig å være med på en fottur til Teleøya ( ca. 4,5 km).

Midt på ettermiddagen fortsetter vår sjøreise videre mot nord. I løpet av kvelden passerer vi fjorden Sisimiut Isortuat, Nordre Strømfjord, bygdene Attu og Ikerasaarsuk, samt den lille byen Kangaatsiag. I løpet av natten passerer vi Aasiaat (Egedesminde), innen vi setter kursen mot den berømte Diskoøya med de karakteristiske 1000 meter høye lagdelte fjellene. De morgenfriske kan med fordel nyte synet av isfjellene, kjempene i Diskobukten som blir presset ut av Ilulossat isfjord. 

Dag 3
Qeqertarsuaq på Diskoøya. Hygge med kaffemik. Isbreen Eqip Sermia.

Under de tusen meter høye fjellene på Diskoøya har vi gått inn i en beskyttet naturhavn som med rette bærer det danske navnet Godhavn, på grønlandsk Qeqertarsuaq, som ganske enkelt betyr "Storøya".
Qeqertarsuaq var frem til 1950 den viktigste byen nord for Nuuk, kun på grunn av den store mengden hvaler. Helt siden 1700-tallet har hvalfangsten brakt velstand til Diskoøya, men i dag er samfunnet på vei inn i glemselen med fallende arbeidsmuligheter og manglende forbindelse til fastlandet. Vi går gjennom byen til den særpregede åttekantede kirken som på folkemunne blir kalt "Vårherres blekkhus". 
Under oppholdet i Qeqertarsuaq blir det  bedt på grønlandsk "kaffemik" – et spesielt kaffeselskap som er grønlendernes måte å markere festlige anledninger på, både bursdager, bryllup og første skoledag. Dette er en enestående mulighet til å oppleve den berømte grønlandske kulturen og gjestfriheten på nært hold. 
Øyas flate fjell er vulkanske og hører til blant de yngste av de grønlandske geologiske formasjonene. Fjellene inneholder noen særegne forekomster av rent jern og kull. Kull ble i en årrekke utvunnet ved Qullissat på øyas nordkyst. Da minen og byen ved dansk resolusjon ble lukket i 1972, skapte det en sterk politisk bevissthet blant Grønlands unge. En bevissthet som var medvirkende til at Grønland i 1979 fikk hjemmestyre.

Sent på kvelden er skipet fremme ved den enorme isbreen Eqip Sermia i Diskobuktens nordøstlige hjørne. Denne brefronten ca. 50 sjømil nord for Illulissat er en mindre berømthet og mange turbåter reiser hit hver dag. Også de gamle ekspedisjonsdeltakerne hadde sin base her, blant andre franskmannen de Quervain, som bygde et overvintringshus som base for turene han tok inn på innlandsisen. 

Vi går så tett inn til iskanten som mulig, men i behørig avstand fra løsrevne isblokker og de voldsomme bølgene som oppstår ved kalvingen. Langs fjellet på breens sider ser man tydelig hvor mye den har smeltet de siste 50-100 årene. Vi skal for ordens skyld nevne at Ataa-fjorden inn til Eqi-breen innimellom blir så full av is at det ikke er mulig å komme seg inn med båt. I så fall fortsetter vi mot Ilulissat. 

Dag 4
Isfjellenes hovedstad, Ilulissat, fottur og mulighet for seiltur eller flightseeing til den UNESCO-fredede Isfjord (tilkjøp)

llulissat er en av de byene på Grønland som ligger vakrest til. Navnet betyr på grønlandsk "Isfjell", og byens kjælenavn er med rette "Isfjellenes hovedstad". I Diskobukten like utenfor kysten av Ilulissat ligger nemlig de gigantiske isfjellene. De kommer fra Isfjorden, en god halvtimes fottur sør for Ilulissat, og de stammer fra den enorme breen Sermeq Kujalleq, 32 kilometer lenger inne i fjorden. Med sin bredde på 10 kilometer og sin tykkelse på 1000 meter er det den mest produktive breen utenfor Antarktis. Der de fleste andre breer kalver med en fart av rundt en meter i døgnet, kalver Ilulissat-breen med en fart av 25 meter. Dette betyr i praksis at breen produserer mer enn ti prosent av alle isfjell i Grønland; det svarer til 20 millioner tonn i døgnet. Alt dette har bidratt til at Isfjorden er kommet på UNESCOs liste over verdens naturarv.

I de mer enn 250 årene som er gått siden Ilulissat ble grunnlagt, har den vokst jevnt, og den er i dag Grønlands tredje største by med mer enn 4.500 innbyggere. Mange av beboerne lever av fiske eller av fiskeindustrien. Det er en svært levende og hyggelig by, med et etter grønlandske forhold rikt tilbud av kulturelle attraksjoner. Det var i Ilulissat polarforskeren Knud Rasmussen ble født, og hans gode venn, den eminente hundekusken Jørgen Brønlund, som deltok og omkom under Danmark Ekspedisjonen. 

I dag kan du utforske Ilulissat på egen hånd eller du kan være med på en av våre spennende utflukter. Vi tilbyr også en fin fottur til den fantastiske Sermermiutslette sør for byen, hvor man har en uforglemmelig utsikt over Isfjorden og Diskobukten. Turen er på ca. 10 km i alt.

Båtutflukt til Isfjorden (varighet ca. 2,5 timer). Der vi opplever de imponerende isfjellene helt på nært hold. Det er litt av en opplevelse å være med ut blant iskolossene, kjenne kulden fra isen og ta noen flotte bilder av de fantastiske formasjonene. Husk varme klær. 

Flightseeing med Airzafari (selve flyvningen varer ca. 40 minutter). Ombord i det lille komfortable flyet reiser vi ut på en uforglemmelig tur over kalvende isbreer og isfylte fjorder. Med en garantert vindusplass har alle perfekt utsikt over landskapet, store og små isfjell og kanskje til og med hval. Denne utflukten er væravhengig og kan endres på kort varsel. 

(Båtutflukten og helikopterturen er ikke inkludert i reisens pris og må bestilles separat. Les mer under prisinformasjon).

Om kvelden drar vi ut i Diskobukten på vår vei sørover. Før vi sier farvel til isfjellene håper vi å være så heldige at vi møter de territoriale knølhvalene som holder til utenfor Aasiaat. På tross av sin enorme størrelse er knølhvalen ganske akrobatisk, og ofte får vi se både ryggfinnen og halen. 

Dag 5
Sarfannguit, bygdevandring. Seilas mot Kangerlussuaq

Skipet har skutt sørover i løpet av natten og vi er ved lunsjtid kommet frem til bygden Sarfannguit som ligger i Sismiut kommune. Vi har tidligere opplevd «storbyen» Sisimiut og skal nå få et inntrykk av en typisk grønlandsk bygd. Sarfannguit ligger vakkert til med fargesprakende hus spredt over en høyde med utsikt over fjordene både mot nord og sør. Et lite sund skiller byen og øya med samme navn, fra fastlandet, og navnet Sarfannguit betyr «små strømsteder». Bygden har ca. 130 innbyggere og på grunn av svært gode muligheter for både reinsdyrjakt og fiske, er bygden forholdsvis velstående.

Ved ettermiddagstid går turen mot Kangerlussuaq.

Dag 6
Ankomst til Kangerlussuaq. Utflukt til Reinsdyrbreen og flyreise til København

I løpet av natten har vi seilt gjennom den 160 kilometer lange Sændre Stræmfjorden, og om morgenen er vi fremme ved reisens endestasjon, Kangerlussuaq. Etter frokost om bord er det tid for å ta avskjed med Ocean Atlantic og besetningen ombord. Vi blir fraktet med Zodiac-gummibåter inn til havnen i Kangerlussuaq og derifra med buss til flyplassen.

Så er det avreise med Air Greenland til København, med ankomst om kvelden, etter ca. 5 timers flyvning.
Vel fremme i København har vi en overnatting på hotell.

Dag 7
Hjemreise til Oslo

Flightseeing med Airzafari i Ilulissat

Opplev de fantastiske nordiske isbreer og den store Kangi Isfjorden, fødestedet for isfjell. På denne 40 minutters reisen vil du få en vidunderlig mulighet til å se den vakre naturen omkring Ilulissat. Vårt komfortable fly vil ta deg tett på landskapet og med en garantert vindusplass har alle perfekt utsikt over isen, store og små isfjell og kanskje til og med hvaler.

Pris: kr. 3.598,- pr. person

Ekstra utflukter i Grønland

Seilas mellom isfjell i Ilulissat

Det er mulig å delta på en spennende seiltur til isfjellene ved Ilulissat. Utflukten skal bestilles og betales hjemmefra senest 45 dager innen avreise. Utflukten ledes av en guide fra vår lokale agent.

Pris: kr. 998,- pr. person

Tur til Reinsdyrbreen 

Fra Kangerlussuaq flyplass er det mulig å delta på en utflukt til Reinsdyrbreen som er en utløper fra Grønlands iskappe. Etter 1 ½ timers kjørsel gjennom dalen er vi fremme med innlandsisen og breen, som reiser seg 50 meter over havet. En fantastisk kontrast mellom land og is. Som navnet antyder er det en god mulighet for å se reinsdyr, som gresser i det frodige gresset foran isen. Etter besøket ved Reinsdyrbreen kjører vi tilbake til flyplassen. 

Pris: kr. 1098,- pr. person

Prisinformasjon

Tillegg for enkeltlugar
  • Enkeltlugar kat. G: kr 10 498,–
  • Enkeltlugar kat. D: kr 14 998,–
Tillegg for oppgradering av lugar
  • Dobbeltlugar kat. C: kr 2 998,– per person
  • Dobbeltlugar kat. B: kr 19 498,– per person
  • Dobbeltlugar kat. A: kr 23 998,– per person
  • Premium Suite: kr 26 998,– per person

3 persons lugar

  • Tillegg for Kat. B: kr 7 498,– per person
Prisen inkluderer
  • Fly Oslo-København og København–Kangerlussuaq, Kangerlussuaq – København samt København-Oslo
  • Transport mellom flyplassen i Kangerlussuaq og skipet, t/r 
  • 6 dager/5 netters skipsreise med aktiviteter og utflukter jf. program
  • Innkvartering i delt dobbeltlugar (kategori D)
  • 1 natt på hotell ved København flyplass i delt dobbeltværelse
  • Skandinavisktalende og engelsktalende ekspeditionsteam
  • Helpensjon på hele toktet.
  • Kaffe og te samt ettermiddagssnacks på skipet
  • Informasjonsmøter og foredrag ved ekspeditionsteamet
  • Havnenære byvandringer i besøksbyene
  • Mulighet for fotturer i Sisimiut og Ilulissat
  • Besøk på museum i Sisimiut, Qeqertarsuaq og Ilulissat
  • Kaffemik i Qeqertarsuaq
  • Skatter og avgifter
Barnerabatt 2-15 år

50 % av grunnprisen ved minimum 2 betalende voksne i samme lugar (kun mulig i kategori B) Max. 4 pers. herav 2 barn som deler sofaseng. Skipet er ikke innredet til barn, eller har fasiliteter som barneseng og høystol. Dette kan man selv ta med for egen regning.
Kontakt oss hvis dere ønsker å reise med barn.

Rabattene kan ikke kombineres.

Prisen inkluderer ikke
  • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 6% av reisens pris
  • Reiseforsikring
  • Tillegg for enkeltlugar
  • Øvrige måltider
  • Utfluktspakke
  • Eventuelle ekstra utflukter og arrangementer
  • Drikkevarer utenom kaffe og te (samt juice ol. til frokosten)
  • Driks til skipspersonalet (beregn ca. 14 USD om dagen per reisedeltager)
  • Personlige fornødenheter
  • Alt ikke nevnt under Prisen inkluderer

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

Ocean Atlantic

Ocean Atlantic er innredet med åtte lugarkategorier, alle med eget bad og toalett.

Premium Suite 35 m2

Disse er 2-roms suiter med dobbeltseng (eller to enkeltsenger), sofagruppe, bord og stol samt stort vindu og romslig bad. Utvendig Suite
Beliggende på Marco Polo dekk 5.

Kat. A: Panorama Window Suite 19–24 m2 

Utvendig Suite. Dobbeltseng eller to enkeltsenger, sitteområde, romslig bad og stort vindu.
Beliggende på Marco Polo dekk 5.

Kat. B: Panorama Window Cabin 20–23 m2

Dobbeltseng eller to enkeltsenger, sitteområde, romslig bad og vindu med begrenset utsyn. Mulighet til å re opp en ekstra seng.
Beliggende på Hudson dekk 7 og Magellan dekk 8.

Kat. C: Standard Cabin Window 12–13 m2

Utvendig lugar. Dobbeltseng eller to enkeltsenger, bad og vindu.
Beliggende på Marco Polo dekk 5.

Kat. D: Standard Cabin Window 11–12 m2

Utvendig lugar. Dobbeltseng eller to enkeltsenger, lysventil og bad.
Beliggende på Columbus dekk 4.

Kat. G: Standard Cabin

Utvendig enkeltlugar, enkeltseng og bad.
Beliggende på Columbus dekk 4.

Vind- og værforhold

Vær, vind og strømforhold og lignende kan medføre at det forekommer justeringer og/eller endringer i program og seilrute.

Deltagerantall

Denne reisen krever et deltagerantall på minimum 50 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4–6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.

Hvem kan delta?

For å delta på denne cruisereisen er det et krav at du er mobil, selvhjulpen og kan ferdes uten hjelp i kupert terreng. Personer under 18 år må reise i følge med og bo sammen med personer over 18 år.

Ikke egnet for gangbesværede

Skipet er dessverre ikke innredet til den som ikke kan gå uten hjelp. Dette er primært et sikkerhetshensyn, siden rederiet krever at alle må kunne gå fra en båt til en annen uten hjelp fra besetning eller medpassasjerer. 
Av sikkerhetsmessige årsaker kan rullestoler og gangstativer/rullator heller ikke tas med på skipet. Det må være fri passasje på gangarealer ol.

Spesielle helseforhold

I henhold til rederiets regler er du pliktig å informere Albatros Travel om evt. sykdom eller kronisk sykdom, handikap, graviditet eller andre forhold som kan ha betydning for ditt velbefinnende eller din helsetilstand mens du er på cruise.

Bagasje

Det er lurt å ha med en mindre ryggsekk eller veske til dagsturer/utflukter og reisedager der du oftest ikke ser bagasjen din igjen før om kvelden. Det kan også være lurt å ta med solkrem, siden vi oppholder oss mye ute og man får mer sol når man er på sjøen. Det er ikke nødvendig å ha med håndkle. 
Det er absolutt en god idé å ta med kikkert, man går glipp av mye uten.

Pass og passopplysninger til Albatros Travel

Rederiet krever at alle gjester har opplyst passdetaljer (passnummer og -utløpsdag, fødselsdato og fødested). Vi ber derfor om at en kopi av passet blir innsendt til Albatros umiddelbart etter en eventuell reisebestilling. I forbindelse med innsjekkingen på skipet blir passet eller et annet gyldig identifikasjonsdokument med bilde levert; det blir oppbevart inntil cruiset er slutt.

Reiseledere og internasjonale gjester om bord

Vi gjør oppmerksom på at det i tillegg til nordiske gjester også er internasjonale gjester med på toktet. Derfor består vårt ekspedisjonsteam av skandinavisktalende og engelsktalende ekspedisjonsguider, som jobber på tvers med alle gjestene. Foredrag og informasjonsmøter vil som utgangspunkt være på engelsk. Når vi går i land som grupper vil det, når det er mulig, bli tatt hensyn til nasjonalitet og språk.

Sjøsykemiddel

Man kan komme ut for store dønninger, selv om vi forventer å gå mye innaskjærs. Sjøsykeplaster (Scopoderm eller lignende) virker helt eller delvis for de fleste. Sjøsykepiller er et alternativ. Vær oppmerksom på at sjøsykemidler kan virke sløvende

Sjøgang om bord

På reisen kommer vi ut på åpent hav, og det er ikke til å unngå at skipet ruller i sjøen. Ha derfor alltid «en hånd på skipet» og hold deg fast i gelendre og håndtak i korridorene.

Beskyttelse mod mygg og insekter

Vi anbefaler å medbringe myggspray, da det er myggsesong på Grønland i juni og juli, og fjærmyggen kommer i august. Oftest finnes mygg og fjærmygg ikke inne i selve byene, men det kan skje. Hvis man beveger seg ut på vandringer i den omgivende natur, anbefaler vi å medbringe et nett, som beskytter hele hodet.

Ekspedisjonscruise-konseptet

Gjennom flere år har Albatros utviklet en cruiseform som er spesielt egnet til polare forhold, der hardt vær i kombinasjon med en begrenset infrastruktur og en utilgjengelig ødemark krever reiser av mer ekspedisjonslignende karakter. En ideell reiseform hvis du er på jakt etter enestående opplevelser. Det er en eksklusiv naturreise som skiller seg en del fra tradisjonelle cruise. Et relativt lite antall deltakere betyr at reisen får karakter som gruppereise, da alle kan delta i landganger, ekskursjoner, foredrag og turer med zodiac-båtene samtidig.

Reisen er forholdsvis komfortabel og uten obligatoriske strabaser eller særlige krav til deltakerne. Det forutsettes imidlertid at man er frisk og rørig og har lyst til å oppleve naturen på naturens egne premisser. Du bør være oppmerksom på at reisen skiller seg fra vanlige turistreiser, da vi ikke har samme muligheter for å planlegge turen i detalj. Mange elementer er uforutsigbare, og ruten bestemmes i stor grad av vær, vind, is og strømforhold. Rutebeskrivelsen bør leses som det ideelle målet, men det vil garantert bli endringer selv om vi skulle oppleve flere uker med høytrykk og fantastisk solskinn.

Ekspedisjonslederen legger i samråd med kapteinen på skipet ruten og dagsprogrammet underveis. Dermed sikrer de størst mulig utbytte av reisen på bakgrunn av de aktuelle forholdene. Hvis vi for eksempel plutselig kommer forbi en flokk med hvaler, kan dagsprogrammet bli endret på stedet.

En viktig del av reisen er kryssing og landgang i de medbrakte gummibåtene (zodiac) som skal transportere oss inn på øde kyststrekninger, inntil isbreer og på natursafarier. Båten kjører så tett på severdigheter, breer og fuglefjell som mulig, og deretter går vi om bord i gummibåtene for å gå i land eller kjøre rundt. Det er forholdsvis enkelt for alle med full førlighet, men kan være et problem for folk med funksjonsnedsettelse. Turen kan også være en ganske kald og våt fornøyelse. Alle står fritt til å bli værende om bord på skipet. Når vi bruker ordet ekspedisjon, mener vi det helt bokstavelig. Reisene er ekspedisjoner, og det betyr at vi ikke kan forutsi alle detaljene for den gjeldende reisen. Dagsprogrammet som beskrives over, er en skisse eller ønsketenkning som garantert vil bli endret.

Reisen er underlagt Albatros’ generelle reisevilkår, som deltagerne forutsettes å ha kjennskap til.
”Ruten afhænger af de omskiftelige polare vejrforhold, isens tykkelse og bevægelse, naturens luner og det forekommende dyreliv. Men naturen er vores medspiller, når vi er indstillet herpå. Derfor planlægges rejsen så vidt muligt med en ”løs kant”, hvilket betyder, at den rejsende bør være klar til at afvige fra faste rutiner på skibet og den planlagte rute."

-Søren Rasmussen

Påkledning

En skipsreise til Grønland krever forholdsvis stor variasjon i påkledningen. På land kan man vente temperaturer opp til 8–10 grader i skyggen, men på havet – som aldri blir mer enn et par grader varmt – er det nødvendig med varme og vanntette klær, lue og votter. Ta med klær som kan kombineres, for eksempel langermet ulltrøye innerst, genser eller fleecetrøye som mellomlag og vann- og vindtett jakke ytterst. På bena bør du ha tettvevd fritidsbukse, sammen med en vannavvisende og vindtett overtrekksbukse. Et par kraftige, sklisikre tursko er ideelle om bord og glimrende til turer i byene og til bruk i flyet hjemover. Til fotturer i naturen og landstigningene fra Zodiacflåtene er et par vanntette støvler nødvendige, for ved landstigningen kan det komme vann inn i båten, og noen steder må man gå et par skritt i 25–30 cm høyt vann for å komme i land.

Viktige regler ved landstigning og utflukter

Når man oppholder seg på land, er det selvsagt svært viktig å ha stor respekt for den enestående og sårbare arktiske naturen, det vil si å handle etter mottoet: Etterlat ikke annet enn fotsporene dine, og ta ikke med noe annet fra naturen enn minnene. Vi ber også om at man holder seg noenlunde i nærheten av sin egen gruppe – det gjelder særlig når man er på ekspedisjon i Arktis, der man kan møte isbjørn. Det er veldig viktig at man følger ekspedisjonslederens anvisninger.

Generelle sikkerhetsregler

1. Sørg for at redningsvesten sitter ordentlig fast før du går ombord i zodiac-gummibåten.
2. Sørg for å ha begge hender fri når du går om bord i gummibåten. Eventuelt fotoutstyr og annet legges ned i ryggsekken.
3. Gå ikke alene i ubebodde områder, sørg for å gå sammen med gruppen hele tiden, og husk at været plutselig kan endre seg og dermed nedsette sikten.
4. Hold sikkerhetsavstand til dyr og fugler (minimum fem meter).
5. Hold øye med tiden og husk når skipet går igjen. Sørg for at klokken din viser samme tid som skipets, og vær klar over når den siste båten skal forlate stranden.
6. Noter alltid på påmønstringstavlen når du går fra borde og når du kommer tilbake.
7. Informer reiselederen, såfremt du ønsker å gå på egen hånd i land.
8. Gå ikke inn i et hus/en bygning, med mindre du uttrykkelig er blitt invitert inn.

Skipets besetning

I tillegg til Albatros’ ekspedisjonsteam er det to besetningsgrupper om bord som jobber sammen for å gjøre reisen din til en spesiell opplevelse. Skipets kaptein, styrmenn og matroser har ansvaret for driften og styringen av skipet og for utendørsarealene. Hotellsjefen og hotellstaben er ansvarlige for lugarene, suitene og maten, og de vil gjøre sitt ytterste for å imøtekomme dine behov om bord og sørge for et behagelig opphold. Begge besetningsgrupper er engelsktalende.

Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

På ekspedisjonsreiser med Albatros Expeditions bliver du møtt av en engelsktalende ekspedisjonsguide på destinasjonen og det vil også være engelsktalende ekspedisjonsteam som leder utfluktene og holder informasjonsmøtene som inngår på reisen. Vi gjør oppmerksom på at det ikke kan forventes en norsk reiseleder om bord.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Lignende reiser