Armenske fristelser

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Kom helt tett innpå den fascinerende historien i et av verdens eldste kristne samfunn, og opplev den sjarmerende hovedstaden Jerevan

På denne reisen lærer vi ikke bare om Armenias fascinerende og omtumlede historie når vi besøker noen av landets mange vakre UNESCO-vernede klostre og kirker. Vi får også inntrykk av det moderne Armenia når vi drar på oppdagelsestur i den vakre hovedstaden Jerevan. Vi opplever landets avvekslende natur på de mange utfluktene ut av byen, og vi skal naturligvis stifte bekjentskap med det spennende armenske kjøkken og ikke minst prøvesmake landets berømte brandy, Ararat.

Vi bor på et hyggelig hotell i landets vakre hovedstad, Jerevan, der vi får tid til å oppleve byens puls og komme helt tett innpå lokalbefolkningen. Det er helpensjon under oppholdet i Armenia.

Klikk på kartet for å se det i stort format
 • Type Rundreise, Vin & gastronomi

 • Reiseleder Norsk/svensk

 • Visum Ja

 • Vaksinasjon Ja

 • Valuta Armenske dram

Dagsprogram
Dag 1 Oslo–Jerevan, Armenia
Dag 2 Jerevan. Byrundtur med Republikkplassen, operaen, Kaskaden og minnesmerket for det armenske folkemordet
Dag 3 Utflukt til Etsjmiadzin, Khor Virap-kirken og den UNESCO-vernede Zvartnots-katedralen
Dag 4 Utflukt til Garni-templet, det UNESCO-vernede Geghard-klostret og besøk ved brandydestilleri
Dag 5 Utflukt til fjellbyen Dilijan, Haghpat-klostret, Sevanavank-klostret og Sevan-sjøen
Dag 6 Jerevan. Hele dagen på egen hånd og avskjedsmiddag
Dag 7 Jerevan–Oslo

Bilder

Klikk på bildene for å se dem større

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Oslo–Jerevan, Armenia
Jerevan med Araratfjellet i bakgrunnen
Vi flyr til Jerevan og kommer frem tidlig neste dag.
Dag 2
Jerevan. Byrundtur med Republikkplassen, operaen, Kaskaden og minnesmerket for det armenske folkemordet
Republikkplassen i Jerevan

I dag skal vi se nærmere på Armenias hovedstad. Jerevan er en av de eldste kontinuerlig bebodde byene i verden, og her har det altså bodd mennesker siden bronsealderen. Nåtidens 1,1 million innbyggere forstår å nyte livet; her er en meget utviklet kafékultur og mange teatre, gallerier, konserthus og spillesteder. På byrundturen kommer vi forbi Republikkplassen (tidligere Leninplassen, der blant annet Nasjonalmuseet ligger), universitetet, den 23 meter høye statuen av Mor Armenia, parlamentet, presidentpalasset, operaen og Kaskaden, et av byens landemerker.

På rundturen ser vi også minnesmerket for det armenske folkemordet. Kongeriket Armenia ble etablert allerede på 500-tallet f.v.t, og i år 301 ble kristendommen statsreligion. På 1500-tallet ble Armenia delt mellom Persia og osmanene, og som en kristen minoritet i Osmanriket var armenerne ofre for diskriminering. Diskrimineringen begynte under sultan Abdülhamid II, da 80 000–300 000 armenere ble forfulgt og myrdet i årene 1894–1896. Etter denne opptakten satte folkemordet for alvor inn i 1915 med fengslingen og mordet på 250 armenske intellektuelle. Deretter fulgte massakrer der hele landsbyer ble utslettet, og man regner med at rundt én million armenere døde mellom 1915 og 1917. Mange tusen ble drevet på flukt. Særlig Frankrike og USA har en stor armensk befolkningsgruppe som følge av den etniske utrensningen.

Etter denne barske historien har du tid til å utforske byen litt mer på egen hånd. Man kan for eksempel dra til området rundt det vakre operahuset, der mange av byens beboere om kvelden lufter barna og/eller hygger seg på en av de mange kafeene. Kaféliv er der også mye av rundt Republikkplassen, der man kan la seg underholde av ”den syngende fontenen”, som med lys og forskjellige springvannsserier akkompagnerer klassisk musikk. Vi møtes igjen om kvelden og spiser middag på en av byens restauranter.

Dag 3
Utflukt til Etsjmiadzin, Khor Virap-kirken og den UNESCO-vernede Zvartnots-katedralen Ca. 16 mil
Khor Virap-klosteret

Den apostoliske armenske kirken har sitt administrative – og åndelige – sentrum i Etsjmiadzin, som også var landets hovedstad fra år 180 til 340. Det var ifølge legenden her Gregorius Illuminator i et syn så en guddommelig lysstråle komme ned fra himmelen. Han bygde deretter Armenias første nasjonalkirke der lysstrålen rammet, og han har fått æren for å ha omvendt armenerne til kristendommen i år 301. Det er altså ikke en hvilken som helst kirke vi skal besøke i dag. Det er ikke mye igjen av de opprinnelige strukturene fra 300-tallet, og katedralen er gjen- og ombygd mange ganger, uten at den derav er blitt mindre hellig. Kirkerommet er omkring 20 x 20 meter, og i midten står alteret – der Gregorius så lysstrålen ramme. Det er også tid til å besøke katedralens museum, der vi blant andre relikvier kan se det berømte romerske spydet som skulle være stukket i Jesus.  Vi spiser lunsj på en lokal restaurant.

Turen fortsetter i Gregorius’ fotspor til Khor Virap-kirken, som er et like stort pilegrimsmål. På dette stedet ble Gregorius fengslet av den hedenske kongen Trdat III og holdt fanget i en underjordisk grotte i 13 år. Han overlevde uten annen mat enn den han fikk smuglet inn til seg av kristne sympatisører. Da Gregorius ifølge overleveringene helbredet kongen for sinnssykdom (eller kongen besluttet at det var strategisk fornuftig å slutte fred med det voksende antallet kristne i landet), ble Gregorius frigitt, og han fikk utbredt kristendommen til hele Armenia. Kirken er bygd over grotten, som det er mulig å gå ned i via en stige – hvis man ikke er klaustrofobisk eller dårlig til bens. Går man ut og retter blikket oppover i stedet for nedover, er der en vakker utsikt mot de to snødekkede toppene på Ararat-fjellet, som befinner seg på den andre siden av grensen til Tyrkia.

Vi skal også se ruinene etter Zvartnots-katedralen, en av de tidligste kristne kirkene, oppført på 600-tallet. Selv om bare noen søyler står tilbake av den opprinnelig tre etasjer høye bygningen, har UNESCO tildelt kirken en plass på verdensarvlisten på grunn av den enestående arkitekturen. Vi vender tilbake til hovedstaden sent på ettermiddagen.

Dag 4
Utflukt til Garni-templet, det UNESCO-vernede Geghard-klostret og besøk ved brandydestilleri Ca. 10 mil
Garni-templet

Vi forlater atter hovedstaden og begir oss mot Garni-templet, et hellenistisk tempel tilegnet solguden Mitra i det første århundret ev.t. Etter den nasjonale overgangen til kristendommen ble templet brukt som sommerresidens for de armenske kongelige, som også anla en kirke og et badehus, som vi nå kan se ruinene av. Blant annet har badehuset en svært vakker mosaikk laget av naturstein i 15 nyanser. Vi spiser lunsj i et privat hjem, der vi skal se hvordan man forbereder og baker det lokale brødet ”lavsj” i en underjordisk grillovn – en såkalt ”tonir”.

Det UNESCO-fredede Geghard-klostret er neste punkt på dagens program, og bare klostrets dramatiske plassering i en kløft, med klipper som tårner seg opp på begge sider, er en opplevelse for øyet. Det opprinnelige klostret ble anlagt på 300-tallet – ifølge overleveringen av selveste Gregorius Illuminator – der en hellig kilde sprang frem i en grotte. En del av anlegget er da også hogd inn i klippen, både regulære kirkerom og mindre hulrom, foruten mange avbildninger av kors. Klostret ble imidlertid plyndret og brent ned til grunnen på 800-tallet, og den nåværende hovedkirken er fra 1215. ’’Geghard’’ betyr spyd og henviser til det spydet Jesus ble stukket med på korset, og som sies å ha tilhørt klostrets relikviesamling. Spydet er nå, som vi så i går, utstilt i Etsjmiadzin-katedralen.

Armenias nasjonaldrikk er brandy, som er produsert i landet siden 1887, da det første destilleriet ble åpnet. Sent på ettermiddagen besøker vi det mest berømte destilleriet, Ararat, der vi får en rundtur og en smaksprøve av de gylne dråpene. Selveste Winston Churchill foretrakk armensk brandy fremfor den franske konjakken, og det sies at Stalin pleide å sende ham kasser av Ararat-brandy.

Dag 5
Utflukt til fjellbyen Dilijan, Haghpat-klostret, Sevanavank-klostret og Sevan-sjøen Ca. 21 mil
Haghpat-klostret

I dag setter vi kursen mot fjellbyen Dilijan i et område som går under navnet ”Armenias Sveits”. Dilijan er en hyggelig by med gamle steinhus og treutskårne balkonger, og den ligger meget naturskjønt til ved bredden av Aghstev-elva, omgitt av store skoger. I sovjettiden kom mange kunstnere, musikere og filmskapere hit for å få arbeidsro og la inspirasjonen strømme til seg fra de vakre omgivelsene, og den kreative atmosfæren henger stadig ved, selv om byen nå mer besøkes av alminnelige turister.

Deretter besøker vi Haghpat-klostret, som står på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Klostret er oppført på 900-tallet og representerer en milepæl i armensk religiøs middelalderarkitektur. Tross tidens tann, jordskjelv og angrep fra invasjonshærer står mye av den opprinnelige strukturen intakt, for eksempel hovedkirken, som er tilegnet klostrets opphavsmann, Sankt Nisjan, og det tre etasjer høye, frittstående klokketårnet. Vi spiser en god lunsj på en lokal restaurant i nærheten av Haghpat.

Vi fortsetter til Armenias største innsjø, Sevan, med et areal på 940 km2. Med sine 1900 meter over havet er den dessuten en av de høyest beliggende ferskvannssjøene i Eurasia. Når vi kommer, er det ikke mulig å vite om vannet i innsjøen vil være lysende asurblått eller mørkt blå – eller en nyanse midt imellom – for fargen skifter med været og sjøens egne uransakelige prosesser. Da man i sovjettiden demmet opp Hrazdan-elva, som forsynte sjøen med vann, og dermed senket vannstanden med cirka 20 meter, dukket 2000 år gamle bygninger og gjenstander frem. Siden er vannstanden av miljøhensyn hevet med 2 meter, og det har forbedret vannkvaliteten betraktelig. Vi besøker Sevanavank-klostret, som opprinnelig lå på en øy ute i sjøen; nå er den blitt til en halvøy. Den isolerte beliggenheten – og adgang forbudt for kvinner – gjorde klostret velegnet til gjenoppdragelse av munker som hadde veket av fra dydens smale sti.

Vi returnerer til Jerevan sent på ettermiddagen.

Dag 6
Jerevan. Hele dagen på egen hånd og avskjedsmiddag
Marked i Jerevan

Dagen er avsatt til opplevelser på egen hånd i Jerevan, og byen har mye spennende å by på.

Nasjonalmuseet, som ligger sentralt plassert ved Republikkplassen, et besøk verd. Med over 400 000 etnografiske og arkeologiske utstillingsgjenstander er her nok til mange timers underholdning for historisk interesserte. Byens store loppemarked, som har åpent alle ukens dager, men er mest besøkt i helgene, byr på gamle sovjetrussiske suvenirer, bøker, bilder og alt mulig annet. I den nærliggende parken er det mulig å slappe av på en av de hyggelige kafeene og følge med i det lokale folkelivet.

På byens nye store gågate, Den nordlige aveny, som stod ferdig i 2007, er det gode shoppingmuligheter. Her er butikker og kafeer nok til mange timers tidtrøyte. Vi samles sent på ettermiddagen og drar ut og spiser sammen for siste gang på reisen vår. Det er mulig å sove eller hvile på rommet før vi kjører til lufthavnen.

Dag 7
Jerevan–Oslo

Vi kjører til lufthavnen midt om natten og reiser hjem til Oslo, der vi lander om morgenen.

Prisinformasjon

Prisen inkluderer
 • Skandinavisktalende reiseleder
 • Fly Oslo–Jerevan med mellomlanding
 • Utflukter ifølge program
 • Innkvartering på godt hotell i delt dobbeltrom
 • Helpensjon (pånær lunsj dag 6)
 • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 6% av reisens pris
 • Riseforsikring
 • Eventuelle ekstra arrangementer
 • Tillegg for enkeltrom
 • Drikkevarer
 • Driks til lokalguider og sjåfører (beregn ca. 40 USD)
 • Personlige fornødenheter
 • Alt ikke nevnt under “Prisen inkluderer”

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

Bagasje

Det er lurt å ha med en mindre ryggsekk eller veske til dagsturer/utflukter og reisedager der du oftest ikke ser bagasjen din igjen før om kvelden. Det er ikke nødvendig å ha med håndkle.

Deltagerantall

Denne reisen krever et deltagerantall på minimum 15 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4–6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.

Innkvartering

Vi bor på et godt hotell med de mest alminnelige bekvemmeligheter. Hotellet er valgt utfra deres beliggenhet og hyggelige atmosfære.  Vi benytter gode lokale 3–4-stjerners hoteller, som på tross av den enkle standarden er ytterst sjarmerende. Servicenivå og standard kan være litt annerledes enn det man er vant til i vår del av Europa. Uansett standard har du alltid eget bad og toalett på hotellene. Endelig hotelliste vil bli fremsendt med avreisebrevet 7 dager før avreise.

Ikke egnet for gangbesværede

Ettersom en stor del av utfluktene på denne reisen vil foregå til fots, forventes det at reisedeltakerne er mobile, selvhjulpne og kan ferdes uten hjelp.
Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. Det fremgår av avreisepapirene hvor gruppen møter reiselederen. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.
Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

Hos Albatros tilbyr vi ikke at man kan ha faste plasser i bussen, og det er derfor heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass innen reisens start. Ved ikke å tilby kjøp av bestemte plasser risikerer man ikke at tidspunktet man kjøper reisen på er avgjørende for hvilken plass i bussen man har adgang til. Derimot kan det i fellesskap med reiselederen avtales at man rokerer underveis, slik at alle på skift får sitte både foran og bak i bussen.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.
Rated 5 out of 5 by from MINNERIKE OG FINE OPPLEVELSER I ARMENIA Spennende reise i et fantastisk land som syder av kultur. Mange kulturtilbud av høyeste klasse. Interessante museer og gamle, Unesco-vernede kirker og klostre. Fint å se at hele familien går ut sammen for å dele opplevelser. Ser ut som om musikk og dans sitter i blodet fra fødselen av. Reiseleder, Leif, var dyktig og ga oss rik informasjon om Armenia, og jeg vil spesielt nevne den stedlige guiden, Sonja, som var usedvanlig flink og hadde store kunnskaper om stedene vi besøkte. Hun tok oss også med til en flott folklore-oppvisning som jeg aldri vil glemme. Praktfull dans og mange flotte kostymer. Dette var andre gangen jeg besøkte landet, og jeg utelukker ikke at det blir flere.
Date published: 2018-09-13
Rated 5 out of 5 by from Besøk i et land, som igjennom skiftende tider har bevart sin egen sjel En reise i et land, hvor tiden har endret gtensene i dette kulturlandet mange ganger, sammen med en reiseleder og stedlig gaide, som levendegjorde historien for oss. Vi gir vår reiseleder Leif og stedlig gaide Sonja 6, for en enestående og kunnskapsrikt opplegg. Vår sjåfør gis 5 for sikkerhet og god transport.
Date published: 2018-09-04
 • y_2019, m_5, d_22, h_20
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_2.0.12
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_2
 • loc_no_NO, sid_AMRTR02, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Lignende reiser

AMRTR02ANO