Aserbajdsjan – æsene fra Kaukasus

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Unike natur- og kulturopplevelser venter i landet som er befolket av gudene fra Åsgard

Aserbajdsjan har alt! Fra Bakus oljemilliardærer til de hardt arbeidende bøndene i de kaukasiske fjellene. Fra det golde og flate ørkenlandskapet sør for hovedstaden til de frodige fjellskråningene mot den russiske grensen. Religionen går som en gyllen tråd gjennom landet, der selv den minste flekk har en moské, og der det kalles til bønn fra de vakkert dekorerte minaretene. Den supermoderne hovedstaden byr ikke bare på arkitektoniske perler og en usett overflod av rikdom. Bak den gamle bydelens tykke festningsmurer finner vi byens gamle puls i hovedstadens mange godt bevarte palasser, moskeer og markedsplasser. Vi drar på oppdagelsestur langs Kaspihavet, der det svarte gullet er blitt pumpet opp av undergrunnen i århundrer, og der Nobel-brødrene grunnla sin rikdom. Vi lar oss fascinere av hulemaleriene i Gobustan, som Thor Heyerdahl mente forbandt skandinavene med kaukaserne, og vi kjører gjennom endeløse ørkenlandskaper og aktive muddervulkaner.

Livet på landet står i skjærende kontrast til velstanden i Baku. Ferrariene er her utskiftet med eselkjerrer, og vi føler oss hensatt til middelalderen når vi vandrer på de brolagte gatene i den lille sjarmerende fjellandsbyen Lahic. Vi overnatter i den gamle karavanebyen Sheki, en av de vakreste og mest persiskinspirerte byene i landet. Vi kikker også på landets nest største by, Ganja, og ser nærmere på den sovjetiske arkitekturen som preger bybildet og vitner om Aserbajdsjans omtumlede fortid.

Underveis bor vi på gode 4-stjerners hoteller og nyter godt av landets avvekslende og spennende kjøkken.

Klikk på kartet for å se det i stort format
  • Type Rundreise

  • Reiseleder Norsk/svensk

  • Visum Ja

  • Vaksinasjon Ja

  • Valuta

Dagsprogram
Dag 1 Oslo–Baku. Avreise
Dag 2 Baku. Byrundtur inkl. gamlebyen ”Icheri Sheher”, Shirvanshah-palasset og oljebaronenes paleer
Dag 3 Baku–Absheron–Baku. Templet for Den evige ild, Nobel-brødrenes Villa Petrolea og kultursenteret Heydar Aliyev
Dag 4 Baku–Shamakhi–Lahic–Sheki. Djuma-moskeen, privat familiebesøk og håndverkstradisjoner i Lahic
Dag 5 Sheki–Kish–Ganja. Byrundtur i Sheki inkl. Khan-palasset og karavanseraiene, samt Thor Heyerdahl-kirken i Kish
Dag 6 Ganja–Goychay–Baku. Byrundtur inkl. Flaskehuset og besøk i granatepleplantasje
Dag 7 Baku–Gobustan–Baku. Olje- og gassfelter sør for Baku, hulemaleriene i Gobustan
Dag 8 Baku. Tid på egen hånd og avskjedsmiddag
Dag 9 Hjemreise

Bilder

Klikk på bildene for å se dem større

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Oslo–Baku. Avreise

Vi flyr fra Norge tidlig på kvelden og lander i den aserbajdsjanske hovedstaden om natten dagen etter. Ved ankomst kjører vi direkte til hotellet vårt, der det blir mulighet til å slappe av et par timer før vi tar fatt på dagens program.

Dag 2
Baku. Byrundtur inkl. gamlebyen ”Icheri Sheher”, Shirvanshah-palasset og oljebaronenes paleer Kjørestrekning 3 mil
Flame Towers i Baku
Etter en sen frokost er det blitt tid til å kaste seg over dagens program. Baku er en by med en meget omskiftelig historie. De tidligste omtalene av byen stammer fra slutten av 1100-tallet, men det var først under den store hærføreren Shirvanshah Khalilullah I (1417–1165) at byen for alvor begynte å blomstre.

Neste store bølge av foretaksomhet som rammet byen lot vente på seg, men da den endelig kom, skjedde det med en sjelden kraft og voldsomhet. Årsaken var handel, særlig med olje, som i 1872 ble åpnet opp for utenlandske investorer. På 30 år steg befolkningstallet i Baku med himmelropende 1200%. Økonomien eksploderte, og imponerende bygninger så dagens lys. Mange av dem var oppført av de nyrike oljebaronene, som stod for 50% av verdens produksjon i begynnelsen av 1900-tallet. 

I dag er Baku fortsatt en smeltedigel mellom øst og vest, og har etter anlegget av verdens andre største oljeledning fra Baku til Tyrkia i 2005 opplevd enda en voldsom boom i byggevirksomhet og levestandard. 
Vi starter dagen med et besøk i byens gamle middelaldersentrum, som er omringet av en imponerende bymur. Her ligger vakre karavanseraier side om side med imponerende moskeer, og vi begir oss ut på oppdagelsestur i de smale gatene, der vi også passerer forbi det 29 meter høye Jomfrutårnet, som man ennå ikke kjenner det opprinnelige formålet med. 

Vi skal naturligvis også besøke Shirvanshah Khalilullahs palasskompleks, som stammer fra byens første oppblomstringsperiode. Det vakre palasset rommer mange fint renoverte rom, hager og moskeer, og forteller historien om Aserbajdsjans storhetstid under Shirvanshahs regjeringsperiode. Vi kikker også forbi området med de mange fint bevarte art nouveau-husene som ble bygd av rike oljebaroner fra 1880-årene. Blant de dekorative bygningene ser vi nærmere på den aserbajdsjanske Filharmonien og operaen. 
 
Etter en fellesmiddag på en lokal restaurant drar vi tilbake til hotellet og en velfortjent søvn. 
 
Dag 3
Baku–Absheron–Baku. Templet for Den evige ild, Nobel-brødrenes Villa Petrolea og kultursenteret Heydar Aliyev Kjørestrekning 7 mil
Gamlebyen i Baku
I dag drar vi på en halvdagsutflukt til den nærliggende halvøya Absheron, der vi starter med et besøk ved Templet for den evige Ild. Dette zarathustriske templet, oppført på 1800 tallet av indiske tilbedere, er som alle ildtempler plassert ved en evig brennende kilde. 

Zarathustrismen er forbundet med profeten Zarathustra, som etter sigende skal ha grunnlagt en ny religiøs praksis rundt 1200 år fvt. i oldtidens Iran. Guden man dyrker i zarathustrismen er Ashura Mazda, som åpenbarte seg for profeten Zarathustra. Guden Ashura Mazda er assosiert med sol og ild. Dette betyr imidlertid ikke at zarathustrismen er en ilddyrkende religion. Ilden er bare et renhetsymbol som skal symbolisere Ashura Mazdas livgivende visdom og kraft. 

Etter et spennende innblikk i den for mange fremmedartede religionen, fortsetter vi til det nærliggende Villa Petrolea. Den vakre bygningen, oppført i 1884 og tidligere hjemsted for Nobel-brødrene, rommer i dag Nobelmuseet, som forteller historien om ”Branobel”, et av datidens største oljeselskaper. 
På tilbakeveien til hotellet vårt gjør vi holdt ved Heydar Aliyev Kultursenter, som er et av de mest imponerende moderne byggverkene i Baku. Tegnet av den irakisk/britiske arkitekten Zaha Hadid og oppført i perioden 2007–12 står kultursentret i dag som et vakkert symbol på Aserbajdsjans sammensatte kultur og topografi. Vi kikker inn og se nærmere på de skiftende utstillingene, og ikke minst den imponerende arkitekturen, som i 2014 gav senteret prisen for verdens beste designmuseum.
 
Vi er tilbake ved hotellet sent på ettermiddagen, og deretter er kvelden avsatt til opplevelser på egen hånd. 
 
Dag 4
Baku–Shamakhi–Lahic–Sheki. Djuma-moskeen, privat familiebesøk og håndverkstradisjoner i Lahic Kjørestrekning 35 mil
På vei mot Lahic
Det er blitt tid til å ta avskjed med den aserbajdsjanske hovedstaden, og etter en god frokost begir vi oss ut på landet. Første stopp er Shamakhi, som huser Aserbajdsjans største og eldste moske, Djuma. Moskeen, som den arabiske hærføreren Maslam ibn Abd-al Melik begynte å bygge i 743–744, har endret form og utseende mange ganger – ofte på grunn av jordskjelv, som har jevnet de opprinnelige bygningene med jorden opptil flere ganger. Dagens kjempemoské stod ferdig i 2013 og er et imponerende syn. Vi besøker også en lokal familie, som har spesialisert seg på å produsere qatiq, aserbajdsjansk jogurt, som vi naturligvis skal smake på.
 
Vi forsetter vestover, og det tørre ørkenlandskapet forandrer seg og erstattes litt etter litt med tette skoger og fjell. Vi drar nå opp i fjellene mot den lille landsbyen Lahic. Den pittoreske fjellandsbyen er befolket av persere, som er berømt for sitt fine kobberhåndverk. Der er et par små kobberverksteder og en del butikker langs den smale, brolagte hovedgaten i Lahic. Tidligere ble både kobbervarer og tepper fra Lahic solgt til høye priser i Bagdad. Vi går på oppdagelsestur i den hyggelige landsbyen, der tiden ser ut til å ha stått stille. 

Etter noen spennende opplevelser fortsetter vi til byen Sheki først, der vi straks sjekker inn på hotellet vårt. 
 
Dag 5
Sheki–Kish–Ganja. Byrundtur i Sheki inkl. Khan-palasset og karavanseraiene, samt Thor Heyerdahl-kirken i Kish Kjørestrekning 16 mil
Fyrstepalasset i Sheki
Sheki var en viktig handelsstasjon på Silkeveien og er en av de vakreste byene i Aserbajdsjan. Byen er blant annet kjent for sin eldgamle silkeproduksjon, og man kan fremdeles kjøpe god kvalitetssilke i byen. Gjennom tidene er byen blitt ødelagt atskillige ganger, flere ganger pga. oversvømmelser, men mye av den opprinnelige gamle arkitekturen er godt bevart, bl.a. det overdådige persiske fyrstepalasset fra 1700-tallet. Interiøret er vakkert utsmykket med veggmalerier og glassmosaikker, som er en av byens største eksportvarer. 
Vi går gjennom byens smale gater, stikker innom et av de mange velholdte karavanseraiene og nyter en kopp te hvis det blir tid til det.
 
Så skal vi ta avskjed med Shekis gamle historiske bysentrum, og vi fortsetter nå til det nærliggende Kish, som har en helt spesiell relasjon til Skandinavia. I byens kirke er det oppstilt en byste av den norske etnografen og eventyreren Thor Heyerdahl, som besøkte Aserbajdsjan hele fire ganger i perioden 1981–2000. Thor Heyerdahl var overbevist om at det var en sammenheng mellom den nordiske mytologien og Aserbajdsjan, og han var i Kish i forbindelse med research til en av sine siste avhandlinger om dette emnet.
 
Vi setter nå kursen mot Aserbajdsjans andre største by, Ganja, der vi etter ankomst innlosjerer oss på hotell. 
 
Dag 6
Ganja–Goychay–Baku. Byrundtur inkl. Flaskehuset og besøk i granatepleplantasje Kjørestrekning 36 mil
Vi besøker Ganja

Med sine ca. 320 000 innbyggere er Ganja en hyggelig mindre provinsby, der forholdene er litt mer stille og rolige enn i den pulserende hovedstaden. Faktisk var Ganja en kort tid hovedstad for den demokratiske republikken Aserbajdsjan i 1918, før Baku ble befridd fra de sosialistiske styrkene. I dag er byen mest kjent for å ha fostret den store nasjonale dikteren Nizami Ganjavi, som er født i byen i 1141, og ikke minst for fremdeles å kunne fremvise noen av de styggeste kommunistiske byggverkene i landet.

Etter å ha spist frokost på hotellet drar vi med buss forbi den sentrale delen av byen og gjør bl.a. et kort stopp ved verdens eneste bygning oppført av tomflasker, det såkalte Flaskehuset. Huset, som bl.a. består av ca. 50 000 glassflasker, ble oppført i 1966–67 av Ibrahim Jafarov. Han bygde det til minne om sin bror, som forsvant under andre verdenskrig. Dessuten kjører vi forbi noen av byens mange imponerende moskeer, og de typiske bygningsverkene som ble oppført under sovjettiden.

Vi forlater nå Ganja og fortsetter derfra gjennom et ørkenaktig landskap mot Baku. Underveis gjør vi holdt i Goychay, som er berømt for sin granatepleproduksjon. Vi smaker på sakene og får et innblikk i produksjonen og de mange forskjellige måtene man kan bruke granatepler på. Vi kommer til Baku tidlig på kvelden og innlosjerer oss på hotellet vårt.

Dag 7
Baku–Gobustan–Baku. Olje- og gassfelter sør for Baku, hulemaleriene i Gobustan Kjørestrekning 13 mil
Klippemaleriene i Gobustan

Dagens utflukt går gjennom Aserbajdsjans største oljefelter og slutter ved de berømte klippemaleriene i Gobustan. De første 6 milene går gjennom store olje- og gassfelter og masser av boretårn. Her har aserbajdsjanske og utenlandske oljeselskaper pumpet opp det svarte gullet fra undergrunnen i århundrer.

Midt på dagen når vi frem til de berømte klippemaleriene, som er mer enn 10 000 år gamle. Inngravert i huler som huset fortidens mennesker, finnes det her gjengivelser av både husdyr og ville dyr, mennesker og skip. En lang sivbåt er også avbildet. Thor Heyerdahl har blant annet undersøkt om det kunne være en forbindelse til vikingene – en teori som ikke riktig fant fotfeste og som han stod rimelig alene om. Stedet står helt fortjent på UNESCOs liste over verdens kulturarv, og vi besøker også stedets nye moderne og informative museum om petroglyfene – som steininnskrifter heter på gresk.

Vi returnerer til Baku sent på ettermiddagen, og resten av kvelden er avsatt til opplevelser på egen hånd. 
 

Dag 8
Baku. Tid på egen hånd og avskjedsmiddag
Utforsk Baku på egen hand
Dagen er avsatt til opplevelser på egen hånd. Og Baku har mye å by på. Å slentre bortover gågaten Nizami er et must. Her ser man tydelig hvor fremgangsrik i det minste det sentrale Baku er. Her promenerer velstående og velkledde aserbajdsjanere med oljepenger i lomma og designersolbriller i håret, mens nye Maseratier og Lexuser kjører langsomt gjennom sidegatene. 
 
Baku har likevel mer å by på enn overfloden av materialisme, forbruk og storstilte byggeprosjekter. En rekke museer lokker med interessante utstillinger om landets mangefasetterte historie og kulturelle arv. Har man lyst til å fordype seg ytterligere i landets spennende fortid, er et besøk på det historiske museet et must, mens kunstinteresserte bør ta en tur innom det nasjonale kunstmuseet eller la seg imponere på et av byens mange gallerier. Bakus teppemuseum byr på verdens største samling av aserbajdsjanske tepper, og her kan man få en god innføring i teknikkene og historien bak disse kulturskattene. 
 
For den eventyrlystne kan et besøk til Sahidler Xiyabani anbefales. Den store minneparken byr ikke bare på imponerende gravmonumenter for de falne under trefningene med den røde hær i 1990 og martyrer i kampene om Nagorno Karabakh, men har også en imponerende utsikt over byen. 
 
Vi møtes sent på kvelden til en hyggelig fellesmiddag. Det er mulig å sove eller hvile på rommet før vi kjører til flyplassen.
Dag 9
Hjemreise
Midt om natten kjører vi mot lufthavnen, der flyet vårt venter. Vi lander i Oslo tidlig om morgenen.

Prisinformasjon

Prisen inkluderer
• Norsk/svensk reiseleder
• Fly Oslo – Baku t/r med mellomlanding
• Utflukter ifølge program 
• Innkvartering på godt hotell i delt dobbeltrom
• Halvpensjon. Frokost daglig. Lunsj dag 2-7 samt middag dag 2 og 8.
• Skatter og avgifter
 
Prisen inkluderer ikke
• Avbestillingsforsikring ved sykdom, 6% av reisens pris 
• Reiseforsikring 
• Eventuelle ekstra arrangementer
• Tillegg for enkeltrom
• Visum
• Drikkevarer
• Driks til lokalguider og sjåfører (beregn ca. 40 USD)
• Personlige fornødenheter
• Alt ikke nevnt under “Prisen inkluderer”
 
Visum

Man behøver visum til Aserbajdsjan. Dette kan gjøres via følgende link: www.evisa.gov.az
E-visum till Aserbajdsjan koster 20 USD + administrasjonsavgift og betales elektronisk.
 

Alternativt kan Albatros søke visum for deg - pris kr 450,-

 

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Hånden på hjertet

Skikker og sedvaner

Aserbajdsjan er et muslimsk land med en temmelig avslappet holdning til profetens ord. Det er derfor mulig å se kvinner med utslått hår og vestlig utseende, og det er mulig få alkohol på enkelte restauranter. Det blir likevel på ingen måte akseptert at man offentlig opptrer beruset, og man oppfordres naturligvis til å respektere landets øvrige skikker og sedvaner.

Informasjon om reisen

Bagasje

Det er lurt å ha med en mindre ryggsekk eller veske til dagsturer/utflukter og reisedager der du oftest ikke ser bagasjen din igjen før om kvelden. Det er ikke nødvendig å ha med håndkle.
 

Besøk i ortodokse kirker

I ortodokse kirker er det skikken at kvinner dekker håret med et sjal. Det kan derfor være en god idé å ta med seg et sjal på utfluktene.

 

Ikke egnet for deg som går dårlig

Da en stor del av utfluktene på denne reisen vil foregå til fots, forventes det at reisedeltagerne er mobile, selvhjulpne og kan ferdes uten assistanse.

 

Deltagerantall

Denne reisen krever et deltagerantall på minimum 15 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4–6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.

Innkvartering

Vi bor på et godt hotell med de mest alminnelige bekvemmelighetene. Hotellet er valgt ut fra beliggenheten og den hyggelige atmosfæren. Vi benytter gode lokale 3–4-stjerners hoteller, som på tross av den enkle standarden er ytterst sjarmerende. Servicenivå og standard kan være litt annerledes enn det vi er vant til i vår del av Europa. Uansett standard har du alltid eget bad og toalett på hotellene.
 
Endelig hotelliste vil bli tilsendt med avreisebrevet 7 dager før avreise.

Visum

Man behøver visum til Aserbajdsjan. Det finnes to muligheter for å søke om e-visum til Aserbajdsjan: 
1.  E-visum (elektronisk visum) – søke på egen hand
Dette kan gjøres via følgende link: www.evisa.gov.az
E-visum till Aserbajdsjan koster 20 USD + administrasjonsavgift og betales elektronisk.
Du kan TIDLIGST søke om e-visum 120 dager før avreise og senest 10 dager før avreise.
 
2.  E-visum (elektronisk visum) – Albatros hjelper til med visumsøknaden
Albatros hjelper til med e-visum mot en kostnad på 450 NOK inkl. visum og avgift
Om du velger dette alternativet får du tilsendt et søknadsskjema sammen med fakturaen for reisen. Denne skal fylles ut og sendes tilbake til Albatros sammen med en kopi av passet ditt samt et passbilde.
Du kan TIDLIGST søke om e-visum 120 dager før avreise og senest 10 dager før avreise.
 
Referanser i Aserbajdsjan:
ENC Tours
Nizami Plaza 1/3, Baku
+99412 4974020
Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. Det fremgår av avreisepapirene hvor gruppen møter reiselederen. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.
Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

Hos Albatros tilbyr vi ikke at man kan ha faste plasser i bussen, og det er derfor heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass innen reisens start. Ved ikke å tilby kjøp av bestemte plasser risikerer man ikke at tidspunktet man kjøper reisen på er avgjørende for hvilken plass i bussen man har adgang til. Derimot kan det i fellesskap med reiselederen avtales at man rokerer underveis, slik at alle på skift får sitte både foran og bak i bussen.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Lignende reiser

AZRTR02BNO