Berlin – 30 år etter murens fall

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Spesialarrangert reise til minne om Berlinmurens fall

”Mr Gorbachev, tear down this wall.” Drøyt 2 år etter Reagans historiske tale danset både øst og vest på Berlinmuren da den ble åpnet, nærmere bestemt 9. november 1989. I år blir Berlin preget av 30-årsjubileet, og det er en stor opplevelse å være med på alle festlighetene som hyller gjenforeningen. På denne reisen ser vi bl.a. det berømte East Side Gallery, lærer mer om livet i Øst-Tyskland på DDR-museet og føler historiens vingesus ved Brandenburger Tor. Den 9. november i år kommer hele Berlin til å feste, danse og smile. Om kvelden kommer en rekke konserter til å bli arrangert i Berlin på forskjellige steder både i øst og vest.

Klikk på kartet for å se det i stort format
  • Type Rundreise, Storbyferie

  • Reiseleder Norsk/svensk

  • Visum Nei

  • Vaksinasjon Nei

  • Valuta Euro

Dagsprogram 4 dager
Dag 1
Fly Oslo–Berlin og tid på egen hånd
Dag 2
Bernauer Strasse, Forsoningskirken, Tårenes palass, DDR-museet og Nikolai-Viertel
Dag 3
East Side Gallery, det nye Murmuseet, Karl Marx Allé, Alexanderplatz, Checkpoint Charlie og Brandenburger Tor
Dag 4
Hjemreise

Hoteller

Mark Hotel, Berlin

Berlin Mark Hotel er et firestjerners storbyhotell. Det er litt enkelt for å være firestjerners, men det har den best tenkelige beliggenheten midt i det tidligere Vest-Berlin med gangavstand til Kurfürstendamm, Kudamm-Eck, Gedächtniskirche, restauranttorget Savignyplatz og varehuset KaDeWe på Wittenbergplatz. Det ligger nært tunnelbanen, restauranter og shopping. Rommene har god plass og er innredet moderne men enkelt. De har aircondition, flatskjerm og satellittkanaler. I det lyse frokostrommet på Berlin Mark Hotel blir det servert en komplett frokostbuffe fra kl 06:00. Hotellet tilbyr også romservice. Det har en trendy cocktailbar som serverer drinker og snacks.

Bilder

Klikk på bildene for å se dem større

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Fly Oslo–Berlin og tid på egen hånd

Vi lander i Berlin rundt lunsjtid, kjører mot vårt sentrale firestjerners hotell og sjekker inn. Dagen står deretter til fri disposisjon. I juni 1987 pågikk det en musikkfestival i Vest-Berlin så nær muren at tusentalls østberlinere samlet seg på den andre siden for å lytte. David Bowie snakket direkte til alle på den andre siden av muren, og det ble på mange måter en milepæl. Fem dager etter oppfordret den amerikanske presidenten Ronald Reagan Sovjetunionens generalsekretær Mikhail Gorbatsjov til å bevise at han ville ha mer frihet i de kommunistiske landene. Under sitt besøk i Vest-Berlin ytret han de berømte ordene: ”Mr Gorbachev, tear down this wall.” Ordene ble kjent over hele verden og nådde også Øst-Tyskland, der de gjorde det klart for borgerne at Vesten stod på deres side. 

Disse begivenhetene bidrog til å utløse en kraftig misnøye med Berlinmuren, men den egentlige katalysatoren for Berlinmurens fall kom først i 1989, da flyktningstrømmene fra Øst-Tyskland igjen vokste fordi grensene mot vest via Ungarn ble lettere å passere. Det utbrøt demonstrasjoner for demokrati rundt om i Øst-Tyskland, og disse satte press på regimet. Reformer begynte i andre østblokkland og til og med i Sovjetunionen. Berlinmuren ble åpnet 9. november 1989, og allerede samme natt begynte folk å rive løs biter av den. Berlinere fra både øst og vest danset ved muren og feiret sin nyvunne frihet sammen. Muren ble til slutt revet sommeren 1990 av østtyske militære. 

Berlin er en by man alltid kan komme tilbake til. Her er det dobbelt opp av severdigheter, og gammelt og nytt står side ved side. Det er neppe noen annen storby i Europa som har forandret seg så mye de siste 30 årene. Derimot er det ingen forandringer i byens vennlige stemning, som gjør at mange gjerne vender tilbake. Berlin har med sin tunge historie lenge lokket de historieinteresserte, men også kreative sjeler fra hele Europa. Berlin er en kosmopolitisk metropol, en kulturell smeltedigel og en levende historiebok. Den korte flytiden og rimelige priser gjør Berlin til den perfekte weekendbyen. Her finner man det siste innenfor mote, kunst, arkitektur og musikk. Byens kunstmuseer er verdensberømt og viser både gammelt og nytt. Vil man fordype seg i fortidens kulturer, er Pergamonmuseets storslåtte samlinger et must. I Vest-Berlin finner vi paradegaten Kurfürstendamm og varehuset KaDeWe, et av de største i Europa, med eksklusive forretninger og trolig verdens største mat- og delikatesseavdeling i sitt slag. Unn deg et glass champagne i en av champagnebarene. Motstykket på østsiden er Friedrichstrasse, med luksuriøse forretninger og varehus. Ved Alexanderplatz er det store varehus med litt lavere priser. Second hand og vintage kjøper man best i Kreuzberg. Prenzlauer Berg er fasjonabelt og elegant, med små butikker, markeder, økologiske klær og vegansk fottøy. Når det begynner å bli tid til en pause, er det bare å gjøre som berlinerne selv og gå inn på en eller annen ”Kneipe”, en av de gemyttlige ølstuene man finner i nesten alle kvarterer. På gater og torg selger man overalt den velkjente currywursten. For andre kulinariske opplevelser er det restauranter fra alle kanter av verden og i alle prisklasser. 

Dag 2
Bernauer Strasse, Forsoningskirken, Tårenes palass, DDR-museet og Nikolai-Viertel

Øst-Tyskland var en stat som eksisterte fra 1949 til 1990 i den tidligere sovjetiske okkupasjonssonen av Tyskland. Offisielt var DDR en demokratisk flerpartistat, men i praksis var det bare ett parti som styrte. I DDR hadde man fullstendig kontroll over alle innbyggere, og alle som avvek fra normen risikerte fengsel. Berlinmuren var en barriere som i perioden fra 13. august 1961 til 9. november 1989 dannet skille mellom Vest- og Øst-Berlin. Muren ble bygd av Øst-Tyskland for å stoppe den omfattende flukten av østtyske borgere til vest via Vest-Berlin, men i østblokken brukte man offisielt betegnelsen "den antifascistiske beskyttelsesvollen" om muren for å gi skinn av at hensikten med den var å  holde "fascismen" ute. Muren var den mest konkrete delen av jernteppet og var et kraftig symbol for Europas deling under den kalde krigen. Muren og jernteppet, som sammen avgrenset ikke bare Berlin, men hele landet, var kanskje for første gang i historien et resultat av at en statsledelse bestemte seg for å stenge inne et helt lands befolkning. 

Vi innleder med å ta bussen vår til Bernauer Strasse for å se litt av restene av den så forhatte muren. Her ser vi med all ønskelig tydelighet hvor vanskelig det var å leve i den delte byen Berlin. Den vestlige delen av Bernauer Strasse utgjorde grensen mellom øst og vest. Berlinmuren gikk langs sørsiden av gaten, og i dag står en del av muren ennå igjen som et minnesmerke. I nærheten av dette minnesmerket ligger også Dokumentationszentrum Berliner Mauer der Bernauer Strasses og Berlinmurens historie blir vist. Gaten er også berømt som fluktvei i den første tiden etter at Berlinmuren ble bygd. Husene på sørsiden av gaten lå i øst, mens fortauet nedenfor vinduene da lå i vest. Dette førte til at mange som bodde i husene, ganske enkelt hoppet ut gjennom vinduene og dermed tok seg inn i Vest-Berlin. Disse vinduene ble imidlertid temmelig omgående murt igjen, og senere ble dessuten husene revet. I perioden da byen var delt, var også tunnelbanesystemet delt i en vestlig og østlig del. Dette innebar at to vestlinjer delvis gikk under Øst-Berlin. Den ene av dem var U8, og det innebar at Bernauer Strasse var avstengt og ble en såkalt spøkelsesstasjon. I forbindelse med Berlins gjenforening ble stasjonen åpnet igjen. Vi besøker også Forsoningskirken, eller rettere sagt den nybygde og moderne Forsoningskirken, for den gamle kirken ble revet i 1985, siden den lå på østsiden for nær muren. Dødskorridoren på østsiden, som ble overvåket fra vakttårn bemannet av væpnede grensevakter, var ganske enkelt for smal. Mange mennesker ble drept i sine forsøk på å flykte over til den vestlige siden. Et minnesmerke med portrett av drepte mennesker gjør et veldig sterkt inntrykk på oss. 

Vi drar videre til den gamle togstasjonen Friedrichstrasse, som ligger på gaten med samme navn inne i det gamle Øst-Berlin. Stasjonen fungerte som grensestasjon på samme måte som en internasjonal lufthavn, med pass- og tollkontroll, slik at man kunne ta toget mellom øst og vest hvis man som vest-borger hadde visum, og hvis man som øst-borger hadde utreisetillatelse. Her skal vi besøke Tränenpalast, Tårenes palass, der det i 2011 ble innviet en permanent utstilling om grenseovergangens historie. Bygningen har fått sitt navn av de mange tårefylte avskjedene som ble tatt på stedet når slektninger og venner skulle reise tilbake til vest. 
Deretter er det tid for et besøk på DDR-museet, som ligger ved elva like ved Berliner Dom. Det ble etablert på privat initiativ, siden man fra offentlig hold helst vil ha en armlengdes avstand til DDR-kulturen. Her kan vi fordype oss i hvordan man levde i DDR bak jernteppet. Her finner vi aviser, hermetikk, kjøkken- og dagligstueinnredning, selskapsspill og skrivemaskiner. Her er det helt i orden å ta på utstillingsgjenstandene, utforske skuffer og skap, sitte i sofaer og se på TV-programmer fra den kalde krigens tid. Herfra er det ikke langt til Nikolai-kvarteret, den aller eldste delen av Berlin. Området fikk sitt nåværende utseende ved en større ombygning i 1980-årene, da hullene etter andre verdenskrig i bebyggelsen ble fylt med moderne boliger i middelalderinspirert stil. Her blir det mulig å spise lunsj, og resten av ettermiddagen er fri til egne opplevelser. Om kvelden drar vi ut i vrimmelen for å nyte en tysk treretters middag på en tradisjonell og hyggelig restaurant. God appetitt!

Dag 3
East Side Gallery, det nye Murmuseet, Karl Marx Allé, Alexanderplatz, Checkpoint Charlie og Brandenburger Tor

Etter en styrkende tysk frokost innleder vi med å besøke East Side Gallery, som er et gjenstående stykke av Berlinmuren. Det ligger i nærheten av stasjonen Berlin Ostbahnhof ved elva Spree. På østsiden av muren er det 160 malerier av forskjellige kunstnere fra hele verden. Disse maleriene ble utført i begynnelsen av 1990-årene og viser kunstnernes syn på de politiske forandringene i Tyskland. Galleriet er over en kilometer langt og mest kjent for det maleriet som forestiller vennskapskysset mellom Leonid Brezjnev og Erich Honecker. Deretter besøker vi det nye murmuseet som ble åpnet i 2016 ved Oberbaumbrücke. Årsakene til at muren ble oppført i 1961, og til at den så ble revet i 1989, blir anskueliggjort på en moderne og effektfull måte som ikke lar noen uberørt. Museet hyller også alle dem som mistet livet da de forsøkte å flykte fra øst til vest – over, under og gjennom muren. 

Ferden går videre langs paradegaten Karl Marx Allee, som tidligere het Stalinallee frem til og med 1961. Her ble de store demonstrasjonene holdt, og her lå de fine restaurantene med navn etter østeuropeiske hovedsteder, sammen med premierekinoen Kino International. Snart er vi fremme ved Alexanderplatz. Da Øst-Tyskland eksisterte, var Alexanderplatz det viktigste møtestedet for innbyggerne i det daværende Øst-Berlin, en stolthet for Øst-Tyskland og Øst-Berlin. Med arkitekturen her ville man vise omverdenen at Øst-Tyskland kunne skape en moderne bydel som fungerte som et slags symbol for velstand. Naturligvis kommer vi også forbi Checkpoint Charlie, som var en grenseovergang mellom det gamle Vest- og Øst-Tyskland, kontrollpunkt C. I dag består Checkpoint Charlie i prinsippet bare av et bevart vaktlokale med minneplakat og en del informasjon om Berlinmuren, samt ytterligere et museum viet til Berlinmuren og forsøkene på å flykte fra Øst- til Vest-Tyskland. I nærheten ligger siden 2005 monumentet til minne om Europas drepte jøder. Monumentet er enormt og strekker seg over et areal på 19 000 kvadratmeter. Dette fantastiske minnesmerket består av nesten 3000 betongsøyler i forskjellige størrelser, med én meter brede ganger mellom dem. Under dette minnesmerket er det også et underjordisk museum, der man får vite mer om de forbrytelsene som ble begått mot menneskeheten under andre verdenskrig og også før andre verdenskrig, fra 1933 til 1945. Like ved er minnesmerket for de homoseksuelle, som ble forfulgt og drept av nazistene; det ble oppført i 2008 – alt for at folk ikke skal glemme hva som faktisk skjedde, og hva som aldri må skje igjen. Det neste stedet vi besøker, blir byporten Brandenburger Tor fra slutten av 1700-tallet. Den har fått symbolisere så vel Tysklands deling som Tysklands gjenforening. Porten var på Øst- og Vest-Tysklands tid utilgjengelig for besøkende, for den lå ved grensen, midt inne i dødskorridoren som ble bevoktet av patruljerende kjøretøyer og fra vakttårn. Under den første nyttårsfeiringen etter Berlinmurens fall samlet det seg store menneskemengder ved Brandenburger Tor for å feire det nye Tyskland. Her feirer man nå hver nyttårsaften, og hvis du er så heldig å befinne deg i Berlin 9. november, blir det også feiret. Overalt er det da mennesker som høytideligholder årsdagen for murens fall den 9. november 1989.

Resten av dagen kan nå disponeres på egen hånd som man vil. Like ved Brandenburger Tor ligger Riksdagshuset. Bygningen ble planlagt og bygd for å være sete for riksdagen under keiserdømmet Tyskland, mot slutten av 1800-tallet og i begynnelsen av 1900-tallet. Under kampene i Berlin under andre verdenskrig ble riksdagshuset veldig stygt skadet av de alliertes bombing, men det er nå gjenreist og enda en gang sete for det tyske parlamentet. Ved Brandenburger Tor begynner paradegaten Unter den Linden, ”Under lindetrærne”, en stor aveny som går fra Schlossbrücke over Spree i øst frem til Brandenburger Tor ved Pariser Platz i vest. Gaten ble anlagt i 1647 som en allé som forbandt Berlin med parken Tiergarten, og den kom til å fungere som en av byens paradegater, ofte sammenlignet med Champs-Élysées i Paris. På andre siden av Brandenburger Tor heter gaten Strasse des 17. Juni, tidligere Charlottenburger Chaussee. Gaten går i øst-vestlig retning, passerer gjennom hele den store parken Tiergarten og slutter ved Ernst-Reuter-Platz. Rundt en kilometer vest for Brandenburger Tor er det en større rundkjøring der det prøyssiske seiersmonumentet Siegessäule nå står. Gaten fikk sitt nåværende navn 22. juni 1953, da Vest-Berlins senat oppkalte den etter folkeopprøret i Øst-Tyskland 17. juni 1953, for å hedre de mange streikende arbeiderne i det daværende Øst-Berlin som ble drept av Den røde armé og det østtyske folkepolitiet.

Dag 4
Hjemreise

Det er blitt tid til å forlate Berlin for denne gangen, men avhengig av flytider kan det bli mulig å nyte enda litt av den fantastiske kosmopolitiske byen Berlin. Når tiden er inne, henter bussen oss ved hotellet for videre reise mot lufthavnen og flyet som skal bringe oss hjem til Skandinavia. Vi tar avskjed med reiselederen og våre medpassasjerer etter en særdeles innholdsrik helg sammen!

Prisinformasjon

Prisen inkluderer
  • Norsk/svensk reiseleder
  • Fly Oslo–Berlin t/r
  • Utflukter og transport ifølge program
  • 3 netter i delt dobbeltrom
  • Frokost alle dager
  • 1 middag
  • Entré til Murmuseet og DDR-museet
  • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
  • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 7% av reisens pris
  • Reiseforsikring
  • Eventuelle ekstra arrangementer                    
  • Tillegg for enkeltrom
  • Drikkevarer
  • Personlige fornødenheter
  • Alt ikke nevnt under Prisen inkluderer

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Information om resan

Bagasje

Det er lurt å ha med en mindre ryggsekk eller veske til dagsturer/utflukter og reisedager der du oftest ikke ser bagasjen din igjen før om kvelden. Det er ikke nødvendig å ha med håndkle.

Deltagerantall

Denne reisen krever et deltagerantall på minimum 25 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4–6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.

Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

På ekspedisjonsreiser med Albatros Expeditions bliver du møtt av en engelsktalende ekspedisjonsguide på destinasjonen og det vil også være engelsktalende ekspedisjonsteam som leder utfluktene og holder informasjonsmøtene som inngår på reisen. Vi gjør oppmerksom på at det ikke kan forventes en norsk reiseleder om bord.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Rated 3 out of 5 by from Fin reise, dårlig hotell og beliggenhet Reisen var spennende, super guide , det hadde vært betydelig bedre med hotell beliggende i Mitte området. Brukte unødvendig mye tid på busskjøring. Hotellsengene var elendige.
Date published: 2019-11-14
Rated 5 out of 5 by from Kunnskap, Ettertanke, Undring Kunnskap, Ettertanke, Undring: Denne reisen til Berlin ifm 30 års markeringen for murens fall ville jeg ikke vært foruten. Hvordan oppstod Kunnskapen, Ettertanken, Undringen? Jo, den oppstod ved reiselederens formidlingskunst! Eksempel: det oppstod mye kaos i trafikken pga stort antall besøkende i byen denne helga, blant annet statsoverhoder fra mange land med mye pollitieskorter. Reiselederen gjorde ventetiden på bussen minnerike. Jo mer venting & kaos, dess mer kunnskap!
Date published: 2019-11-12
Rated 4 out of 5 by from Minnerik reise Det var en opplevelsesrik reise på et spennende tidspunkt. Vi fikk rikelig info om, og innblikk i, levesett i Øst Berlin og de prøvelser befolkningen har vært utsatt for i 30 år. Museumsbesøk og ikke minst guidenes info bidro til det. Guiden var kunnskapsrik, dyktig og meget informativ. Hun anbefales på det sterkeste! Det som var mindre vellykket var at omtrent hele sentrum av Berlin var avsperret for trafikk på den store dagen 9. november, så våre oppsatte besøksmål kunne ikke nåes, hverken med buss eller til fots... dette førte til mye fritid uten å kunne nå målene. Hotellet vi bodde på var bra og meget sentral plassert. Jeg synes prisen var for høy, Alle måltider utover hotelfrokost kom i tillegg, utenom en middag. Retten som ble servert oss da var IKKE tiltalende. Bussen vi hadde til disposisjon var topp!
Date published: 2019-11-12
  • y_2024, m_4, d_23, h_5
  • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.41
  • cp_1, bvpage1
  • co_hasreviews, tv_0, tr_3
  • loc_no_NO, sid_DEVCB05, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
  • clientName_albatros-travel

Lignende reiser