Crazy Horse, Custer & Little Bighorn

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Opplev prærieslag og legender fra Det ville vesten i det storslåtte landskapet mellom elvene Yellowstone og Platte ved foten av Rocky Mountains

Amerikas prærie er kjernen i denne reisen til indianernes jaktmarker, nybyggernes leirer og slagmarkene fra den gangen Amerika ble befolket østfra. Vi hører om legender som krigshøvdingen Crazy horse, kavalerigeneralen Custer og folkeheltene Butch Cassidy og Buffalo Bill mens vi reiser gjennom Det ville vestens uforglemmelige og storslåtte landskap.

I statene Utah, Colorado, Wyoming og South Dakota reiser vi gjennom historien og i naturen blant annet i nasjonalparkene Yellowstone, Arches, Canyonlands, Badlands og Rocky Mountains. Vi besøker minnesmerkene for de berømte slagene ved Little Bighorn og Fort Laramie. Mt. Rushmore og monumentet for Crazy Horse, verdens største menneskeskapte skulptur, ser vi også underveis. Er vi heldige treffer vi på bisonokser og andre av præriens ville dyr, og selvfølgelig skal vi på et ekte westernshow.

Klikk på kartet for å se det i stort format
 • Type Rundreise

 • Reiseleder Norsk/svensk

 • Visum Ja

 • Vaksinasjon Nei

 • Valuta USD

Dagsprogram
Dag 1 Fly Oslo–Denver, USA
Dag 2 Denver–Rocky Mountains nasjonalpark–Cheyenne (ca. 36 mil)
Dag 3 Cheyenne–Fort Laramie–Hot Springs–Keystone. Handelsstasjonen Laramie og naturhistorisk mammutsenter (ca. 50 mil)
Dag 4 Keystone–Custer State Park, granittskulpturen Mount Rushmore og klippeskulpturen Crazy Horse Memorial–Badlands nasjonalpark–Keystone (ca. 40 mil)
Dag 5 Keystone–Deadwood–Devil’s Tower–Sheridan (ca. 46 mil)
Dag 6 Sheridan–Little Bighorn–Cody. Slagmarken ved Little Bighorn og Buffalo Bill historiske senter (ca. 38 mil)
Dag 7 Cody–Yellowstone–West Yellowstone. Nasjonalparken Yellowstone med varme kilder og geysirer (ca. 24 mil)
Dag 8 West Yellowstone–Yellowstone–Grand Teton–Idaho Falls. Den sørlige delen av nasjonalparken Yellowstone (ca. 35 mil)
Dag 9 Idaho Falls–Salt Lake City. Byrundtur i Salt Lake City og ettermiddag til fri disposisjon (ca. 42 mil)
Dag 10 Provo–Dead Horse Point State Park (Canyonlands)–Moab. Vakre utsiktspunkter og Colorado River (ca. 38 mil)
Dag 11 Moab Arches–Moab. Arches nasjonalpark med Delicate Arch (ca. 10 mil)
Dag 12 Moab–Denver. Byrundtur i Denver (ca. 57 mil)
Dag 13 Denver og hjemreise
Dag 14 Ankomst Oslo

Avreisedatoer

Klikk på "Bestill" for å se ledige rom
Avreise Varighet Pris Avreiseflyplass Bemerk
31 998,–
Oslo
Klikk på en dato for å se riktig program
Klikk på "Bestill" for å se ledige rom

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Fly Oslo–Denver, USA

Vi lander i Denver og innkvarteres på hotell. Vi anbefaler at du prøver å komme inn i den lokale døgnrytmen så fort som mulig, for å få mest ut av de kommende dagene i USA.

Denver kalles for «The Mile High City» fordi dens høyde over havet er nøyaktig en amerikansk mile eller 1610 meter. Et andet kallenavn er The Queen of the West, fordi denne byen ved foten av fjellene begynte tilværelsen som en såkalt frontline-by i utkanten av Kansasdistriktet i 1858. Det skjedde i forbindelse med det første gullrushet, som forvandlet byen til en ordentlig western-by med salooner, spillebuler, lettkledde damer og kveghandel like ved cheyenne- og arapahoindianernes teltleirer ved South Platte River. Byens navn skylles jordspekulanten general William Larimer, som så store muligheter i utviklingen av området og satte seg på en del jord. Han navnga området Denver etter Kansas’ Guvernør James W. Denver i håp om at det ville fremme byens posisjon som hovedstad i de nye territoriene. Han hadde bare ikke hørt at guvernøren allerede var avgått ved døden.

Såfremt ankomsttidspunket tillater det blir det mulighet for en liten spasertur i byen.

Overnatting i Denver.

Dag 2
Denver–Rocky Mountains nasjonalpark–Cheyenne (ca. 36 mil)
Rocky Mountains

Vi fortsetter odysseen i det amerikanske westernlandskapet til den hundre år gamle Rocky Mountain National Park, høyt elsket av alle amerikanere og den tredje mest besøkte nasjonalparken. For oss europeere symboliserer de høye, ufremkommelige fjellene en filmfantasi der mennesker kjemper for å få tunglastede prærievogner over høye fjellpass eller gjennom brusende elver, men for amerikanerne er det alvor, hjerteblod og nasjonalhistorie. Tusenvis av bønder, gullgravere og eventyrere kjempet seg herfra over fjellene til det forjettede landet California, men måtte etterlate mange med et kors på veien. Etterhvert som karavanene økte i størrelse og antall, bosettelsene spredde seg utover South Platte River og jakten på bisonoksene ble mere intense, ble konflikten med de opprinnelige amerikanerne større.   

Nasjonalparken inneholder så vel gode som tunge sider av Amerikas historie, men i dag ser vi den mere som et fantastisk fjellandskap som er tilgjengelig for alle besøkende. The Trail Ridge Road når opp over 11 800 fot eller mer enn 3 kilometers høyde helt opp til Alpine Visitor Center med det ene vakre utsiktspunktet etter det andre. 

Overnatting i Cheyenne.

Dag 3
Cheyenne–Fort Laramie–Hot Springs–Keystone. Handelsstasjonen Laramie og naturhistorisk mammutsenter (ca. 50 mil)
Fort Laramie i Wyoming

General Grenville M. Dodge målte opp områder i Dakota territoriet og grunnla Cheyenne 5. juli 1867 der Union Pacific Rail krysser Crow Creek i det som i dag er Wyoming. Navnet fikk han fra en av Amerikas mest kjente præriestammer som på dette tidspunktet levde mellom Black Hills og Sør-Colorado. Cheyenne Nation, som de kaller seg, består av flere stammer med felles språk og kom opprinnelig fra det som nå heter Minnesota, hvor de var jegere og samlere. På starten av 1700-tallet fikk de hester, som opprinnelig ble importert av de spanske nybyggerne i sørvest.

Dagens første stopp er det historiske Fort Laramie, som er en viktig del av den amerikanske historien om Det ville vesten, og danner kulisse i tallrike filmer om både indianerkrigene og nybyggerhistorien. Kanskje har du lest eller sett ”Veien til Oregon” (The Oregon Trail)? Alle karavaner til Oregon dro nemlig via Fort Laramie, på samme måte som mange andre karavaner som gikk mot sørvest til California og Utah.

Bortsett fra oppdagelsesreisende var pelsjegere de første hvite til å innta den vakre viltrike natur omkring Midt-Vestens floder og sjøer. En av de første het Jacques La Ramie, som kom hit omkring 1815 men forsvant sporløst under en jakt. Han ble aldri funnet, men mye her i området fikk navn etter ham – elva, fjellene, byen og altså det historiske fortet.

Fortet, som opprinnelig var en privat handelsstasjon her i det østlige Wyoming mellom elvene Laramie og North Platte, skiftet navn flere ganger inntil det ble kjøpt av hæren i 1849 for å bli brukt til å beskytte det sterkt økende antallet karavaner.   

Ved å inngå traktater med den opprinnelige befolkningen ble tingene holdt noenlunde i ro og orden på 1850-tallet. Dog drepte Lakota Sioux Nation 29 soldater fra fortet i 1854 i det som kalles Grattan-massakren. Soldatene brøt traktaten ved å forsøke å arrestere et stammemedlem. Kanskje var det et forvarsel om hva som var i vente? Mange historier fra indianerkrigene og borgerkrigen knytter seg til fortet, som betegnes som en av USAs helt store kulturminner. 

Vi fortsetter til Hot Springs i South Dakota og til noe helt annet, nemlig Amerika før mennesket. Vi besøker verdens største paleontologiske utgravingssenter, hvor man kan se kjempemammuter akkurat som de er, etterlatt av istiden. Et enestående funnsted, hvor man kan få et godt overblikk over Amerikas fauna med kjempebjørner, kjempeleoparder og løver som levde her lenge før vi mennesker tok prærien i besittelse. Etter dagens opplevelser fortsetter vi til Keystone.

Overnatting i Keystone.

Dag 4
Keystone–Custer State Park, granittskulpturen Mount Rushmore og klippeskulpturen Crazy Horse Memorial–Badlands nasjonalpark–Keystone (ca. 40 mil)

Prærielandet øst for Rocky Mountains ble den store scenen for USAs mest kjente indianerkriger, som har blitt tolket i tallrike film og bøker. Det var den klassiske historien om to kulturer som støtte sammen: innfødte nomader og innvandrende jordbrukere.

Da europeerne kom til Amerika var de såkalte prærieindianere så smått ved å utvikle en landbrukskultur i de mest fruktbare områdene nær flodene, men hestens ankomst forandret alt. På rekordtid var tallrike stammer til hest og tilpasset seg jakten på spesielt bison på den åpne prærien. Kulturen deres forandret seg med det nye livet der de fulgte viltet om sommeren og i vintermånedene slo mere permanent leir i områder med gode leirplasser, nettopp på de stedene vi i dag kaller nasjonalparker. Da de europeiske innvandrerne inndro store landområder, oppdyrket dem og drev rovdrift på bisonoksene var eksistenskrigen uunngåelig. 

I dag skal vi introduseres til hovedpersonene i de mest kjente slagene. Vi kjører først til lille, vakre Custer State Park med sine store bisonflokker. Parken er oppkalt etter kavalerioffiser George Armstrong Custer, mest kjent for sitt store nederlag i slaget ved Little Bighorn, og dannet rammen om den kjente filmen ”Danser med ulver” med Kevin Costner i hovedrollen. Heretter skal vi videre til motpolen Crazy Horse Memorial. Crazy Horse tilhørte Oglala Lakota Nation, en gren av sioux-stammene. Han deltok i Fetterman-massakren og ledet slaget ved Litte Bighorn i juni 1876, hvor Custer og hans regiment ble utslettet. Crazy Horse Memorial er formentlig verdens største menneskeskapte monument og tydelig inspirert av Mount Rushmore som ligger i nærheten, som sammenlignet med dette monumentet ligner en miniatyrutgave av de fire amerikanske presidentene.

Lakotahøvdingen Henry Standing Bear inviterte skulptøren Korczak Ziolkowski til å lage skulpturen i et fjell i Black Hills, og den skulle symbolisere hele den opprinnelige befolkningen og deres heroiske kamp. Kunstneren begynte å sprenge i fjellet i 1948, og etter hans død overtok familien prosjektet som enda ikke er ferdig. Crazy Horses hode sto ferdig og ble innviet i 1998 og er like stort som et 9 etasjers bygg.

Turen går til det berømte monumentet Mount Rushmore, hvor de fire presidentene George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln skuer ut over South Dakotas landskap fra Black Hills.

På veien tilbake til Keystone drar vi via Badlands nasjonalpark, som de fleste også har sett på film. Her ser vi mange vakre klippeformasjoner som består av rosa og brune sandsteinslag innleiret i vulkansk aske. Her har de funnet utrolig mange fossiler av forskjellige forhistoriske dyr, blant annet kameler, sabelkatter og tretåede hester, noe som vitner om at hesten en gang hørte hjemme i Nord-Amerika, men ble utryddet underveis. Blant nålevende arter blir bøfler, hjorter, antiloper og prærieulver ofte sett av besøkende.

Overnatting i Keystone.

Dag 5
Keystone–Deadwood–Devil’s Tower–Sheridan (ca. 46 mil)
Devil's Tower

Før vi drar fra Black Hills skal vi ha en dag med store historiske opplevelser og se storslått natur. I 1874 ble det funnet gull i Black Hills som førte til et av de store «utbrudd» av gullfeber i USA. Gruvearbeidere, lykkejegere og gullgravere flyttet inn i det nordlige området av fjellene. Her oppdaget de en dal full av døde trær og en elv full av gull. Og sånn ble byen Deadwood født.

Byen hadde sine egne regler og tiltrakk seg storspillere og revolvermenn. Noen av de mest berømte personene var Wild Bill Hickok og Calamity Jane. Når man går en tur frem og tilbake i hovedgaten kan man godt forestille seg hvordan det en gang var her.

Vi fortsetter ned den billedskjønne ruten til Devil’s Tower National Monument, en enorm monolitt som reiser seg 386 meter loddrett over Belle Fourche River. Fjellet virker enormt på den flate elvesletten omkranset av røde sandstein. Monolitten er skapt av vulkansk smelte som har skutt opp gjennom sandsteinslagre, som nå er erodert vekk og har etterlatt den harde avstøpningen av vulkanens indre. Som mange andre usedvanlige naturfenomener regnes stedet som hellig av den opprinnelige befolkningen, som kaller den Bear Lodge eller Brown Buffalo Horn. Vi slutter dagen i den tradisjonelle westernbyen Sheridan.

Overnatting i Sheridan.

Dag 6
Sheridan–Little Bighorn–Cody. Slagmarken ved Little Bighorn og Buffalo Bill historiske senter (ca. 38 mil)

Dagen står i det store slagets tegn. Slaget ved Little Bighorn ble utkjempet 25. juni 1876 like ved elva Little Bighorn i Montana. På den ene siden sto de føderale troppene under ledelse av oberstløytnant George Armstrong Custer, og på den andre en sammenslutning av sioux- og cheyennekrigere ledet av Crazy Horse og Sitting Bull. Spenningene mellom Amerikas innfødte befolkning og hvite nybyggere steg voldsomt i årene etter den amerikanske borgerkrigen, da innvandringen tiltok. Etter gullfunn på indiansk jord i Black Hills gikk innvandringsbølgen nesten amok. Tusenvis av gullgravere strømmet inn med en forventning om at forbundsregjeringen ville beskytte dem. 

Fast bestemt på å beskytte rettighetene sine samlet mer enn 10 000 stammefolk seg ved bredden av floden Little Bighorn om våren i 1876. Styrken truet de hvite nybyggerne og gullgraverne, og den amerikanske regjeringen grep inn og truet præriefolket med angrep hvis de ikke forsvant.

Lederen av regjeringsstyrkene, den meget ambisiøse Georg Armstrong Custer, så en mulighet for en rask personlig seier og valgte å angripe med sine 600 mann uten å vente på forsterkninger.

Midt på dagen den 25. juni dro Custer og hans menn inn i dalen Little Bighorn for å angripe de forventede 800 innfødte, men ryktet om et forestående angrep spredte seg raskt. Den eldre høvdingen Sitting Bull samlet krigerne og sørget for kvinner og barns sikkerhet, mens krigshøvdingen Crazy Horse dro ut med rundt 3000 mann. Ved synet av styrken prøvde Custer desperat å omgruppere mannskapet sitt, som ble overmannet på mindre enn en time.

Da røyken hadde lagt seg kunne dødstallet gjøres opp til 262 føderale soldater inklusive Custer selv, to av brødrene hans, svogeren og en nevø samt 68 sårede, hvor 6 senere døde av skadene.

Slaget ved Little Bighorn, kjent som Custers Last Stand, markerte den mest avgjørende indianske seieren og det verste nederlaget for den føderale hæren i den lange krigen om prærien. Tilintetgjørelsen av Custer og hans menn opprørte mange hvite amerikanere og bekreftet deres bilde av indianerne som ville og blodtørstige. Krigen fortsatte, og med tiden ble alle sioux- og cheyenneindianerne presset inn i mindre, ofte usle reservater, og 14 år senere var all motstand overstått med det siste store slaget eller rettere massakren ved Wounded Knee, hvor det 7.kavaleri bokstavelig talt myrdet 300 menn, kvinner og barn fra lakotastammen 29. desember 1890.

Utallige film har skildret Slaget ved Little Bighorn. De første med en heroisk amerikansk offiser i kampen mot de ville innfødte, men mot slutten av det 20. århundret endret innstillingen seg nærmest i motsatt retning av en blodtørstig erobrers kamp mot modige innfødte amerikanere, hvis eneste forbrytelse var å ville forsvare sine familier, land og levemåte.

Vi besøker slagmarken og nasjonalmonumentet ved Little Bighorn før vi fortsetter mot vest og den støvete nybyggerbyen Cody, som er oppkalt etter William F. Cody, bedre kjent som Buffalo Bill. Vi besøker det lille museet ”Buffalo Bill Historic Center” og hører om hvordan byen ble til samt om den sagnomsuste amerikanske pelsjegeren og mesterskytteren. 

Overnatting i Cody.

Dag 7
Cody–Yellowstone–West Yellowstone. Nasjonalparken Yellowstone med varme kilder og geysirer (ca. 24 mil)

Vi kjører fra Buffalo Bill til Yellowstone, som er Amerikas første og muligvis mest enestående nasjonalpark. Hele Yellowstone utgjøres av en såkalt supervulkan, hvis forhistoriske utbrudd har preget klima og natur på hele kloden. Parkens klima er en kort sommer i juni, juli og august, kort vår og høst i mai og september med mulighet for snø og vinter resten av året.

Yellowstone er interessant hele året, og det arrangeres for eksempel ulveturer i vintermånedene, men det kan være vanskelig å komme fram på veiene. Parkens største attraksjon er geysirlandskapene med blant annet ”Old Faithful”, som spruter et par ganger i timen opp til 20–25 meters høyde. Spesielt området rundt geysiren er rikt på små boblende kilder, leirehull og varme småsjøer, hvor utfelling av tallrike mineraler gir noen enestående syn i klasse med Rotorua på New Zealand. 

Yellowstone har også mye annet enn geysirer å by på, med et enestående fjellandskap med brusende elver og en unik flora og fauna. Bjørn, bison, elg, fjellgeit, antilope og ørn ses regelmessig.   

Overnatting i West Yellowstone.

Dag 8
West Yellowstone–Yellowstone–Grand Teton–Idaho Falls. Den sørlige delen av nasjonalparken Yellowstone (ca. 35 mil)

Vi fortsetter gjennom Yellowstone og passerer Teton Range. Parkens øde beliggenhet og ofte utrolig vanskelige tilgjengelighet betyr at viltlivet her er rikere enn de fleste andre steder, og man har en reell sjanse for å oppleve de store dyrene i deres naturlige omgivelser.

Det er spesielt den ikoniske bisonen som preger landskapet. Med tiden har den blitt et amerikansk nasjonalklenodie, delvis fordi den har vært på utryddelsens rand, og fordi den har spilt så stor en rolle i den amerikanske historien. Bestanden i Yellowstone ligger et sted mellom 3000 og 4000 individer. Forhåpentlig ser vi også andre av de store dyrene, herunder bjørn og elg.

Vi passerer den 6,5 mil lange og opp til 4 200 meter høye Teton Range, der det i gjennomsnitt faller 5 meter snø i året. Ikke det letteste stedet å passere for nybyggere på vei vestover.

Vi ankommer til Jackson Hole, som først ble utforsket av pelsjegeren John Colter i 1807. Allerede på 1820-tallet var Jackson Hole et populært samlingssted for pelsjegere, men 20 år senere døde industrien ut fordi etterspørselen falt. Det kom først nytt liv i byen med den inkarnerte hestetyven William C. “Teton” Jackson, som brukte det øde området som skjulested og utgangspunkt for kriminelle aktiviteter. I dag fastholder byen sine fargerike tradisjoner som wild west eller ranching-by.

Pelsjegerne brukte uttrykket Hole om daler som var omgitt av fjell. Denne dalen på 2000 meters høyde er omgitt av Teton Range mot vest og Gros Ventre mot øst.

Vi fortsetter til Idaho og overnatter der.

Dag 9
Idaho Falls–Salt Lake City. Byrundtur i Salt Lake City og ettermiddag til fri disposisjon (ca. 42 mil)

I dag fortsetter vi til Salt Lake City, som er Utahs – og mormonenes – hovedstad, rett ved Rocky Mountains. Byen har fått navn etter den store saltsjøen nordvest for byen, Great Salt Lake. Mormonkirken, også kalt Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige, har sitt hovedkvarter her i byen, og det kjempestore Salt Lake Temple fra 1894 ligger midt i byens sentrum på det 40 000 m2 store torvet Temple Square. Selve tempelet er lukket for turister, men vi besøker Temple Square underveis.

Salt Lake City ble grunnlagt i 1847 av Brigham Young. Han tok over etter grunnleggeren Joseph Smith, som ble drept i Illinois etter at mormonene hadde flyktet fra forfølgere i Missouri. Mormonene håpet at de kunne få leve i fred i den trøstesløse saltørkenen som på dette tidspunktet tilhørte Mexico. Mormonene er derfor grunnleggere av både byen Salt Lake City og staten Utah. Selve byen har i dag knapt 190 000 innbyggere – omkring halvparten mormoner – men teller man området rundt byen med, stiger innbyggertallet til cirka 1,6 millioner.

På vår tur gjennom Salt Lake City passerer vi staten Utahs regjeringsbygning, State Capitol med den flotte kuppelen, og to av Brigham Youngs residenser, Beehive House fra 1854 og det tilstøtende Lions House fra 1856, hvor en del av hans mange koner og barn bodde. Flerkoneri var tillatt innen mormonkirken, og det antas at Brigham Young i sitt 76 år lange liv ble gift omkring 55 ganger. Det var dog langt i fra alle han bodde sammen med, og sine 56 barn hadde han da også ”kun” med 16 av konene sine.

Mormonkirken anerkjenner Bibelen og har mange fellestrekk med kristendommen, men flerkoneriet var og er fortsatt det mest kontroversielle trekket hos denne religionen og dens 14 millioner tilhengere.

Overnatting i Provo.

Dag 10
Provo–Dead Horse Point State Park (Canyonlands)–Moab. Vakre utsiktspunkter og Colorado River (ca. 38 mil)
Canyonlands National Park

Turen går nå mot Dead Horse Point State Park. USA har en perlerekke av enestående naturlandskaper og fredede nasjonalparker – den ene vakrere enn den andre. Og amerikanerne passer godt på dem. Fra parkens utsiktspunkter får de besøkende enestående muligheter for å se Canyonlands’ villmark med mange kløfter og fantastiske klippeformasjoner, skåret ut av landskapet av den mektige Coloradoelven. Fra 1880-årene til 1975 brukte de lokale ranchene store deler av Canyonlands til vinterbeite for kveg. Cowboyene søkte inn i kløftene for å finne fôr og vann til kveget sitt og levde i ukevis i primitive leirer for å holde øye med besetningen.

Og det var ikke bare cowboyer og kveg som fant beskyttelse i det barske ørkenlandskapet. Fredløse, togrøvere, bankrøvere og andre kriminelle på flukt fra lovens lange arm i Det Ville Vesten reiste langt inn i Canyonlands. Den mest kjente er nok Robert Leroy Parker, bedre kjent som den legendariske Butch Cassidy.

Under den kalde krigen og i kappløpet om atomvåpen var det stor etterspørsel etter uran. Geologer mente at det fantes betydelige mengder av stoffet her, og den amerikanske stat utlovet store dusører til gruvearbeidere som fant uranårer. 

Overnatting i Moab.

Dag 11
Moab Arches–Moab. Arches nasjonalpark med Delicate Arch (ca. 10 mil)

Etter en kort busstur ankommer vi til en av USAs helt enestående nasjonalparker. Navnet Arches er kanskje ikke like kjent som de tusenvis fantastiske, ikoniske røde sandsteinsbuene som preger landskapet og er kjent fra Hollywoodfilmer i alle sjangrer, fra westernfilmer til romantiske komedier. Når solens stråler faller på de røde klippene med den knallblå himmelen i bakgrunnen får de fleste det travelt med fotoutstyret.

Parken rommer over 2 000 natursteinbuer, hundrevis av høye topper og gigantiske steiner som balanserer på spinkle kjegler. Motiver er det nok av, men det mest kjente og fotograferte er Delicate Arch som hever seg nesten 150 meter over oss.

Etter en spennende formiddag kan du velge å holde fri på ettermiddagen i Moab og gå på jakt etter flere motiver fra Det ville vesten. Du kan også velge å være med til Dead Horse State Park, der den mektige Coloradoelva bukter seg som en svanehals gjennom et landskap som er i konstant forandring. Her møtes enorme loddrette klipper med kløfter skåret av is, vann og vind, noe som skaper et visuelt mesterverk. Planter og dyr som overlever på kanten av det mulige står overfor mange utfordringer under de ekstreme forholdene i det høytliggende ørkenklimaet.

Her er det også lett å forestille seg gamle jegere som slapper av på klippetoppene mens de forbereder den neste jakten eller cowboyer på slutten av 1800-tallet som jager ville hester opp på Dead Horse Point.

Overnatting i Moab.

Dag 12
Moab–Denver. Byrundtur i Denver (ca. 57 mil)
Union Station

Turen fortsetter til Colorados hovedstad Denver, hvor vi forhåpentlig rekker en liten rundtur i byen. Det bor omtrent 700 000 mennesker i denne vakre byen ved foten av Rocky Mountains, men byen har vokst sammen med alle byene rundt – og sammen med dem danner den en metropol med mange millioner innbyggere. Ganske typisk for Midt-Vestens byer består den av en enorm mengde eneboliger og små lave eiendommer med et finanssentrum med skyhøye bygninger som kan ses på lang avstand. Byen har vunnet mange priser og ble i 2016 utropt som den beste byen å leve i USA. Det skyldes delvis lite kriminalitet, stort fokus på miljøet og en generell liberal tilgang til mange ting. For eksempel er hasj legalisert i hele Colorado for alle innbyggere over 21 år. USAs lange og tilsynelatende nytteløse og kostbare kamp mot hasj har man her, til mange konservatives store irritasjon, erstattet med ubegrenset frihet. 

På byrundturen vår skal vi se Colorado State Capitol, katedralen og Union Station, som ga Denver bystatus da Western Union valgte å legge deres terminal her i 1863.

Overnatting i Denver.

Dag 13
Denver og hjemreise

Formiddagen er til fri disposisjon før vi kjører til flyplassen for å starte hjemreisen mot Norge.

Dag 14
Ankomst Oslo

Vi lander i Oslo med kofferten full av fantastiske reiseminner.

Prisinformasjon

Reisens pris

Fra kr 31 998,– per person i delt dobbeltrom.
Se priser for alle avreisedatoer

Tillegg for enkeltrom
10 998,–
Prisen inkluderer
 • Norsk/svensk reiseleder
 • Fly Oslo–Denver t/r med mellomlanding
 • Utflukter og transport ifølge program
 • Innkvartering på gode hoteller i delt dobbeltrom
 • Frokost daglig (continental breakfast, les mer under «Hånden på hjertet»)
 • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 6% av reisens pris
 • Reiseforsikring
 • Tillegg for enkeltrom
 • Driks til lokalguider og sjåfører (beregn ca. 65–80 USD per person)
 • Avgift for innreiseregistrering i USA (ESTA), ca. 14 USD
 • Personlige fornødenheter
 • Alt ikke nevnt under "Prisen inkluderer"

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

Klima og påkledning

Du kan sjekke hvordan været er der du skal før avreisen på for eksempel www.yr.no. Ta i betraktning at det kan være store klimaforskjeller mellom de ulike distriktene på noen av reisene våre. Rent praktisk kan det bety at du på en og samme reise kan oppleve minusgrader og snø på formiddagen i for eksempel nasjonalparken Bryce Canyon, og senere samme dag + 20˚C i Las Vegas.

Spesielt på avgangene i januar–mars kan det være kjølig, og vi anbefaler at man tar med seg varme klær.

Bagasje

Det kan være lurt å ha med en mindre ryggsekk eller veske til dagsturer/utflukter og reisedage der du ofte ikke ser bagasjen din igjen før om kvelden. Det er ikke nødvendig å ha med håndkle.

Hvis du vil låse kofferten din bør du bruke en såkalt TSA-lås. The Transportation Security Administration er de som kontrollerer bagasjen på fly til og fra samt via USA, og de har en ”hovednøkkel” som kan åpne TSA-låser. Har du låst kofferten din med en annen lås forbeholder de seg retten til å bryte opp låsen – dette gjelder også en lås som er innbygget i kofferten. TSA-låser kan kjøpes de fleste steder de selger kofferter og lignende.

Deltagerantall

Denne reisen krever et deltagerantall på minimum 20 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4-6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.

Mer om USA

Her kan du få vite mer om USA: www.albatros-travel.no/reisemaal/nord-amerika/usa
Les blant annet om klima og vær, tidsforskjell, driks og visumregler.

Før avreise

Pass

Passet må være gyldig i minst 6 måneder før hjemreisedato. Barn – uansett alder – må ha eget pass. Det er ikke nok at de står i foreldrenes pass. Send en kopi av passet ditt til Albatros Travel senest 14 dager etter at du har bestilt reisen. Legg merke til at navnet på flybilletten må stemme 100% overens med navnet ditt slik det står i passet. Konsekvensen ved at det ikke er likt kan i verste fall medføre at du blir nektet innreise i USA og må fly hjem for egen regning.

I USA er det ikke visumplikt for norske statsborgere ved opphold på opp til 90 dager, men før avreise må du fylle ut en elektronisk søknad om innreisetillatelse, som kalles ESTA.

ESTA – innreisetillatelse til USA

Senest 72 timer før avreise må du søke om innreisetillatelse til USA.

Det gjør du ved å klikke her: https://esta.cbp.dhs.gov

Her får du en midlertidig innreisetillatelse og et nummer som du skal printe ut eller skrive ned og ha med på hele reisen. Flyplassmyndighetene i Norge eller USA kan kreve å få se det.

ESTA-tillatelsen koster et mindre beløp, ca. 14 dollar, som du betaler med kredittkort. Innreisetillatelsen er gyldig i to år eller til passet ditt går ut dersom dette skjer innen to år.

Hvis du reiser sammen med barn som ikke er dine egne, eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, må du ha en særskilt tillatelse i tillegg til ESTA-tillatelsen.

Les mer om søknaden om innreisetillatelse og om å reise til USA med barn her: www.albatros-travel.no/praktisk/innreise-i-usa-esta

 

Elektronisk utstyr i håndbagasjen

Sikkerhetskrav ved flyreiser til USA

De amerikanske myndighedetene har skjerpet sikkerhetskravene ved flyreiser til USA. Alt elektronisk utstyr som tas med i håndbagasjen på flyet (mobiltelefoner, nettbrett, bærbare datamaskiner etc), skal kunne skrus på i sikkerhedskontrollen. Det betyr at du skal sørge for at batteriet på utstyret er fulladet når du kommer til flyplassen.

Hvis utstyret ikke kan bli slått på er det ikke lov til å ta det med ombord på flyet, men må legges igjen i sikkerhetskontrollen. Den nye regelen skyldes at myndighetene er redde for at de elektroniske apparatene kan brukes i forbindelse med terrorhandlinger.

Hånden på hjertet

Information

Turen er arrangert for å få så mange opplevelser i både naturparker og storbyer som mulig. Det betyr at vi er nødt til å kjøre lange strekninger noen av dagene, enkelte dager opp til 70 mil. Vi tar pauser flere ganger underveis og nyter utsikten, og det er både spennende og annerledes å oppleve USA «on the road».

Vanlig turistbusser i USA er generelt komfortable. De har ofte bare en enkelt inngang foran i bussen og ingen dør bak slik vi er vant til hjemmefra. Ofte er det heller ikke koppholder og nett på seteryggen foran setet. Derfor er det en god idé å ha med seg en god ryggsekk som kan brukes til personlige eiendeler mens man er på utflukt eller sitter i bussen.

Den amerikanske frokostkulturen er forholdsvis enkel sammenlignet med den skandinaviske. Frokosten på de fleste standardhotellene i USA er den såkalte «continental breakfast», som typisk innebærer kaffe/te, juice og ristet brød med smør og syltetøy. Det er ikke uvanlig at man på hoteller i USA bare har pappservise til frokosten siden mange bruker den som en «to go»-løsning på farten.

Den amerikanske drikskulturen kan oppleves som et irritasjonsmoment spesielt av oss skandinaver. For at du som reisende skal ha minst mulig bry vil reiselederen oftest tilby å påta seg å samle inn driks for hele gruppen fordelt på de planlagte programpunktene. Du kan lese mer om driks og Albatros Travels holdning her: http://www.albatros.no/praktisk/er-driks-inkludert-i-reisens-pris

Allmenn informasjon

En trygg reiseopplevelse

Vi vil at du skal føle deg trygg som en Albatros-reisende, fra du bestiller reisen til du kommer hjem med mange gode opplevelser - også i en verden med coronavirus. Derfor har vi iverksatt en rekke tiltak for å minimere smittefaren og samtidig gi deg alle reiseopplevelsene du drømmer om. Våre tiltak inkluderer:

 • Alle reiseledere er sertifisert i WHOs retningslinjer for smittebegrensning
 • Ekstra høye krav til våre samarbeidspartnere i forhold til rengjøring
 • Vi informerer alle reisedeltakerne våre om reiseforsikring og minimering av smitte

Les om alle tiltakene våre her

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Rated 4 out of 5 by from Flotte naturopplevelser og påfyll av amerikansk historie på sitt beste! Hadde satt oss inn i turens reiserute og innhold godt på forhånd. Forventningene om ytterligere påfyll av amerikansk historie, historiske steder/hendelser samt prærie og nasjonalparker ble innfridd. Rodeo i Cody, togtur med tog fra 1880 samt båttur på Eldoradoelven (Mohab nest siste dag), supplerte turen ytterligere. Flotte visitorsentre som gav muligheter for orienteringsfilmer, litteratur etc. Meget dyktig reiseleder og bussjåfør. Begge var profesjonelle i sine fag og ble "en del" av reisefølget. Reiselederen bidro til at turen ble en helhetlig og inspirerende tur. Han var tilstedeværende og løsningsorientert samt at han var "proff" på Amerika. Er du "nyskjerring" på amerikas historie og kontinent så benytt sjansen, TA DENNE TUREN!
Date published: 2017-06-28
Rated 5 out of 5 by from Fantastisk reise i amerikansk natur med historisk sus. Utrolig positiv og kunnskapsrik reiseleder som gjorde alt for at vi skulle få en opplevelsesrik ferie. Opplevelsene sto i kø mens vi passerte den endeløse og fantastiske prærien og de naturskjønne nasjonalparkene; det å få oppleve westernbyer og ekte Rodeo. Mektige Crazy horse og Rushmore og ikke minst det levende Mammutmuseet. Litt lav standard på hotellene i forhold til tidligere turer med Albatros. Spesielt dårlige frokoster på enkelte hoteller. Men alt i alt en fantastisk tur som kan anbefales.
Date published: 2017-08-06
Rated 5 out of 5 by from En flott reise i fortid og nåtid, full av opplevelser og vakker natur Det ble en spennende reise til en del av USA som kanskje ikke så mange tenker på når de planlegger sin ferie dit. Her var bølgende prærie, høye fjell, spektakulære nasjonalparker, sjarmerende westernbyer og mye mer. Vi så steder kjent fra historiebøker og ungdomstidens fargede litteratur. Her var bøfler og præriehunder, Bighorn sheep og hjorter (bjørner for de heldige), geysirer og mammutskjelett, og over det hele svevde majestetiske ørner. For de indianerfrelste var det selvfølgelig stort å komme til Little Bighorn Battlefield, hvor det vakre, bølgende landskapet satte fantasien i sving. Men dette var ikke en tur bare for cowboy- og indianerinteresserte. Her var så mye, mye mer, og naturopplevelsene var enorme! En erfaren og dyktig reiseleder gjorde også sitt til å heve reisen til en sterk 5 på totalvurderingen.
Date published: 2017-06-26
Rated 5 out of 5 by from En fantastisk tur med utrolig flott natur og fine opplevelser. Reisen startet med en tur til den flotte Rocky Mountains National Park med stopp på 3720 moh og fantastisk utsikt. Her kan det være litt surt så ta med en jakke. Så bar det ned på The Great Plains med de endeløse slettene som var mye større enn vi hadde forventet. Programmet var tettpakket med mange flotte høydepunkter slik som f.eks. Crazy Horse Memorial og Badlands. Little Bighorn var historisk sterkt. Det store naturfenomenet Devils Tower og Buffalo Bill senteret var helt utrolig og imponerende. Det var storslått å se Old Faithfull i Yellowstone i full utblåsning. Her kunne vi gjerne vært litt lenger. Og det mest overraskende med hele turen var naturen rundt Moab med Arches National Park og Dead Horse Point. Anbefaler turen på det varmeste og vi var kjempe fornøyde med en kunnskaps rik og hyggelig reiseleder. Og ikke å forglemme den dyktige bussjåføren.
Date published: 2017-06-22
Rated 4 out of 5 by from En reise blant indianer og hvit. Interessant og givende Vi var bare 14 stykker, men reisen burde vært fullbooket. Flott buss, herlig sjåfør og kunnskapsrik reiseleder. Er du i det hele tatt interessert i amerikansk historie så er denne turen et "must" ! Vi fikk vandre ved Little Big Horn, var ved Fort Laramie og så Old Faithful sprute.I tillegg presidentfjellet Rushmore etc.etc. En herlig tur!
Date published: 2017-07-01
Rated 5 out of 5 by from En opplevelse utenom det vanlige Jeg hadde tilstrekkelig med kunnskaper før jeg dro. Hva angår mine forventninger ble disse innfridde. Mine opplevelser overgikk det som betegnes som bra. Egentlig så var det en lærerik og minneverdig reise gjennom et område med mange - og dramatiske - variasjoner.
Date published: 2017-06-26
Rated 5 out of 5 by from en hyggelig tur med gode opplevelser meget bra tur hvor vi fikk se det meste av det vi håpet på, men vi var ganske godt "opplest" på det vi forventet å få se
Date published: 2017-07-18
 • y_2020, m_7, d_12, h_15
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.10
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_7
 • loc_no_NO, sid_USRTR22, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Lignende reiser

21USRTR22BNO1406