Det sørlige Polen: Kulturreise til Kraków

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Opplev Polens historiske og kulturelle sentrum

Kraków er et skattkammer for alle kunst- og arkitekturinteresserte. Vi utforsker byens vakre kirker, bygninger og monumenter; flere av dem er opptatt på UNESCOs verdensarvliste. Byens mange historiske severdigheter forteller om viktige epoker fra europeisk historie. Blant annet er Wawel-høyden med slottet og domkirken, der de polske kongene før i tiden ble kronet, med på programmet.

Vi skal også se nærmere på et av historiens de uhyggelige kapitler når vi besøker Auschwitz. Vi går på oppdagelsestur i byens jødiske kvarter og opplever restene fra kommunismens tid i Stalins mønsterby Nowa Huta.

Vi har krydret det hele med opplevelser på lokale restauranter, der vi får innblikk i polsk matkultur.

Klikk på kartet for å se det i stort format
 • Type Rundreise, Storbyferie

 • Reiseleder Norsk

 • Visum Nei

 • Vaksinasjon Nei

 • Valuta Zloty

Dagsprogram
Dag 1 Fly Oslo – Kraków. Byrundtur i den gamle bydelen og velkomstmiddag
Dag 2 Konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau og det gamle jødiske kvarteret
Dag 3 Kraków – Nowa Huta – Kraków. Mønsterbyen Nowa Huta og tid på egen hånd i Kraków
Dag 4 Kraków. Tid på egen hånd eller ekstrautflukt til saltgruven i Wieliczka inkl. lokal lunsj og bryggeribesøk
Dag 5 Kraków. Fly Kraków – Oslo

Hoteller

Hotel Polonia

 • 55 rom
 • 500 m til sentrum
 • 200 m til nærmeste trikkeholdeplass
 • Døgnåpen resepsjon
 • Restaurant
 • Bar
 • Heis
 • Gratis wi-fi
 • Satellitt-tv
 • Hårføner

Det klassiske Hotel Polonia har ønsket gjester velkomne siden 1917 og frister både med historiske omgivelser, hyggelige rom og en helt fantastisk beliggenhet. Hotellet ligger under en halv kilometer fra Festningsporten Barbican som danner inngangen til gamlebyen, og er et helt ideelt utgangspunkt for opplevelser i Polens vakreste by.

Hver dag bliver det servert en variert frokostbuffet i hotellets hyggelige restaurant. Restauranten fungerer som middagsrestaurant om kvelden, og det her kan du også nyte en drink i den klassiske baren.

Værelse

Flotte rom med god plass, satelitt-TV, minibar, aircondition, safe, wifi og hårføner.

Bilder

Klikk på bildene for å se dem større

Dagsprogram Ordningsföljden på dagsprogrammet kan variera

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Fly Oslo – Kraków. Byrundtur i den gamle bydelen og velkomstmiddag

Kraków er et skattkammer for den kulturinteresserte, og dessuten en av landets vakreste byer. Polens gamle hovedstad, som ligger ved elva Wisla, er også landets eldste universitetsby.

Etter ankomst kaster vi oss straks over dagens utflukt rundt i Krakóws gamle bydel. Kraków er en av de byene i Europa som klarte seg best gjennom ødeleggelsene under andre verdenskrig. I den elegante gamle bydelen Stare Miasto står fortidens vakre kirker, monumenter og bygninger ennå, og flere av dem er opptatt på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Byens store middelalderlige markedsplass er den største i sitt slag i Europa. Kraków er en historisk by som fører oss gjennom forskjellige tidsaldrer når det gjelder kunst og arkitektur.

Midt på torget Rynek Glowny finner vi den gamle markedsplassen fra 1500-tallet, og også i dag er plassen et livlig møtested med marked, barer, restauranter og kafeer. Her ligger også Mariakirken, som ble grunnlagt på 1200-tallet. Legg merke til melodien som spilles på trompet hver time fra kirketårnet. Melodien blir midlertidig avbrutt for å hedre en trompetist som under mongolenes invasjon ble skutt da han spilte i tårnet.

Vi fortsetter langs den gamle kongelige veien Grodzka, som leder til Wawel-høyden med slottet og domkirken, der de polske kongene ble kronet før i tiden. På veien herfra tilbake mot Rynek Glowny går vi via Kanonicza-gaten, som fremdeles ligger slik den gjorde under renessansen.

Om kvelden spiser vi middag på en hyggelig lokal restaurant (inkludert i reisens pris).

Dag 2
Konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau og det gamle jødiske kvarteret
Auschwitz

10 kilometer fra Kraków ved landsbyen Oświecim ligger den tidligere konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau. Leiren er blitt et symbol på et av de mørkeste kapitler i Europas historie, da over en million jøder mistet livet der. Det var også i Auschwitz-Birkenau Josef Mengele utførte sine forferdelige medisinske eksperimenter på fanger. Vi besøker både Auschwitz og Birkenau, og oppholder oss i området i omkring tre timer. Det er vanskelig å unngå å bli påvirket av besøket og begivenhetene fra denne grusomme perioden av europeisk historie.

Vi kjører tilbake til Kraków, nærmere betegnet det jødiske kvarteret Kazimierz. Vi går rundt i bydelen, som er et livlig sted med mange kafeer, restauranter og butikker. Vi besøker bl.a. en av de gamle synagogene og den jødiske kirkegården.

Vi fortsetter til Podgorze-distriktet, der tyskerne under andre verdenskrig opprettet en jødisk getto. Da Tyskland invaderte Polen i 1939, bodde det 65.000 jøder i Kraków. Kun 6.000 jøder overlevde krigen og konsentrasjonsleirene. I Podgorze er det i dag et minnesmerke som med 70 tomme stoler symboliserer jødenes etterlatte eiendeler.

Dag 3
Kraków – Nowa Huta – Kraków. Mønsterbyen Nowa Huta og tid på egen hånd i Kraków

Litt utenfor Kraków ligger det som tidligere ble ansett som et av de største industrikompleksene i Øst-Europa – Nowa Huta. Oppført som en hyllest til den store lederen Stalin i 1950-årene var Nowa Huta ikke bare hjemsted for et av østblokkens største stålverker, men huset også nybygde leilighetskomplekser med plass til opp mot 20.000 innbyggere. Nowa Huta ble betraktet som en selvstendig by, men takket være et velutviklet sporvognsnett ble kontakten med det gamle Kraków bibeholdt. Sporvognen kjører ennå i dag mellom Kraków og Nowa Huta, så dagens første opplevelse er naturligvis en tur med de lokale trikkene.

Overalt i Nowa Huta er det spor etter fortidens storhet, og vi går en kort tur i de enorme boligkompleksene, som også rommer kinoer, kjøpesentre, parker m.m. Vi skal naturligvis også runde byens største plass, som i dag har fått det meget upassende navnet Ronald Reagans Plass, før vi kikker innom områdets lille museum, som forteller mer om oppbygningen og hverdagen i Nowa Huta.

Vi avslutter vårt besøk i Nowa Huta på en av de lokale restaurantene som i over 50 år har servert varme retter for områdets lokale beboere. Etter lunsjen vender vi tilbake til Kraków med enten trikk eller offentlig buss.

Ettermiddagen er avsatt til egne opplevelser, og Kraków har masse å by på. Ønsker du mer historie og kultur, er besøk på et av byens mange museer nærliggende. Shopping i noen av byens innbydende forretninger er naturligvis også en mulighet, og et besøk i den gamle markedshallen Sukiennice ved plassen Rynek Glowny er da et must. Markedshallene er som Krakóws sjel og hjerte, med små kunstferdig utformede treboder, der det selges ravsmykker, treskurd – ja, all verdens former for kunsthåndverk. Hele bysentret preges av små butikker og restauranter, og prisnivået er fordelaktig.

Dag 4
Kraków. Tid på egen hånd eller ekstrautflukt til saltgruven i Wieliczka inkl. lokal lunsj og bryggeribesøk
En underjordisk upplevelse i saltgruvan

Dagen er avsatt til opplevelser på egen hånd, hvis man ikke har lyst til å delta på en utflukt til den berømte saltgruven i Wieliczka. Den 700 år gamle saltgruven består av en labyrint av tunneler og godt og vel 50 kilometer ganger og sjakter fordelt på ni etasjer – den dypeste går hele 327 meter under jorden. Vi besøker de tre øverste nivåene, som ligger i 64—135 meters dybde.

Vi ser kamre og kapeller med altre og helgener – alt hugd ut i salt. St. Kinga-kapellet er det mest imponerende. Det tok to brødre mer enn 30 år å hugge ut kapellet, og mer enn 20.000 tonn salt ble transportert vekk. Besøket i saltgruven varer cirka to timer, og underveis hører vi interessante historier om bl.a. gruvedrift. Vandringen gjennom tunnelene er på godt og vel to kilometer, og vi anbefaler derfor gode tursko. Husk også en varm genser eller jakke, for temperaturen i gruven er 14—16 grader.

Etter noen spennende opplevelser er det blitt tid til en lokal lunsj, som vi har spedd opp med et besøk på et lokalt bryggeri. Polsk øl er vidt berømt, og vi kikker innom et av de mange klostrene som gjennom århundrer har produsert øl til lokalbefolkningen. Vi smaker på de gylne dråpene og hører mer om ølets betydning før vi sent på ettermiddagen returnerer til Kraków.

(Utflukten til saltgruven og bryggeribesøket er ikke inkludert i reisens pris og må bestilles separat.)

Dag 5
Kraków. Fly Kraków – Oslo

Etter frokost begir vi oss mot lufthavnen, der flyet hjem til Oslo venter.

Utflukt til saltgruven i Wieliczka inkl. bryggeribesøk

Den 700 år gamle saltgruven består av en labyrint av tunneler og over 50 kilometer ganger og sjakter fordelt på ni etasjer – den dypeste når hele 327 meter under bakken. Vi besøker de tre øverste nivåene, som ligger i 64—135 meters dybde.

Vi ser kamre og kapeller med altre og helgener – alt hugd ut i salt. St. Kinga-kapellet er det mest imponerende. Det tok to brødre mer enn 30 år å hugge ut kapellet, og mer enn 20.000 tonn salt ble transportert vekk. Besøket i saltgruven varer cirka to timer, og underveis hører vi interessante historier om bl.a. gruvedrift.

Etter noen spennende opplevelser under jorden spiser vi en lokal lunsj før vi besøker et lokalt bryggeri. Polsk øl er vidt berømt, og vi kikker innom et av de mange klostrene som gjennom århundrer har produsert øl til lokalbefolkningen. Vi smaker på de gylne dråpene og hører mer om ølets betydning.

Pris: 1398,- pr. person

(Ekstrautflukten blir gjennomført ved minimum 12 deltagere)

Prisinformasjon

Prisen inkluderer
 • Norsk/svensk reiseleder
 • Fly Oslo–Kraków t/r
 • Utflukter og entreer ifølge program
 • Innkvartering på hotell i delt dobbeltrom
 • Frokost daglig, 2 x lunsj og 1 x middag
 • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 6% av reisens pris
 • Reiseforsikring
 • Eventuelle ekstra arrangementer
 • Ekstrautflukt til saltgruven i Wieliczka
 • Tillegg for enkeltrom
 • Drikkevarer
 • Personlige fornødenheter
 • Alt ikke nevnt under "Prisen inkluderer"

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

Deltagerantall

Denne reisen krever et deltagerantall på minimum 15 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4–6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.

Saltgruven i Wieliczka

På besøket i saltgruven i Wieliczka går vi ned ca 800 trappetrinn og går ca 2 kilometer i tunnelene. Vi anbefaler å ha med gode tursko. Temperaturen i gruven er 14-16 grader, så pakk med en varm genser eller jakke.

Allmenn informasjon

En trygg reiseopplevelse

Vi vil at du skal føle deg trygg som en Albatros-reisende, fra du bestiller reisen til du kommer hjem med mange gode opplevelser - også i en verden med coronavirus. Derfor har vi iverksatt en rekke tiltak for å minimere smittefaren og samtidig gi deg alle reiseopplevelsene du drømmer om. Våre tiltak inkluderer:

 • Alle reiseledere er sertifisert i WHOs retningslinjer for smittebegrensning
 • Ekstra høye krav til våre samarbeidspartnere i forhold til rengjøring
 • Vi informerer alle reisedeltakerne våre om reiseforsikring og minimering av smitte

Les om alle tiltakene våre her

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Lignende reiser