Luksuscruise rundt lavaøya

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

En helt ny og enestående Albatrosreise til Islands ville og utilgjengelige landskap! Dra på Islandsomseiling med det komfortable skipet "Sea Explorer"

Ekspedisjonscruise
Dra av sted i høysesongen når naturen er på sitt beste med lange, lyse netter og myldrende fugleliv. Vi har egentlig ikke lyst til å gå og legge oss, for hvert øyeblikk endrer landskapet seg, og vi skal jo holde utkikk etter hval! Heldigvis sover man godt i M/S Sea Explorers behagelige omgivelser. Vi ser hele Islands forunderlige kyst fra lavalandskap til isbreer, og hver dag gir nye opplevelser både på fastlandet og på de mange øyene der vi besøker uforglemmelige nasjonalparker og hyggelige byer. Noen steder går vi i land med zodiac-gummibåter – det er jo en ekspedisjonsreise, tross alt. Vi står på Polarsirkelen, går rundt i den svarte lavasanden og kjenner et snev av sagahistorie: Denne reisen vil du ikke gå glipp av!
Klikk på kartet for å se det i stort format
  • Type Cruise

  • Reiseleder Skandinavisk ekspedisjonsteam

  • Visum Nei

  • Vaksinasjon Nei

  • Valuta Islandske kroner

Dagsprogram 11 dager
Dag 1
Oslo–Keflavik. Besøk ved det geotermiske området Seltúr på vei på Reykjavik, ombordstigning
Dag 2
Vestmannaøyene, Surtsey – UNESCO-kulturarv og rundtur på Heimaey
Dag 3
Hofn, Vatnajökull Nasjonalpark og Jökulssárlón brelagune
Dag 4
Østfjordene, det naturskjønne Skálanes og sjøpapegøyekoloni på Hafnarhólmi
Dag 5
Húsavík, fiskerlandsbyen og stå på Polarsirkelen på Grimsey
Dag 6
Akureyri, fugleparadiset Mývatn Naturreservat og vulkansk aktivitet
Dag 7
Siglufjördur, fordums tiders sildeeventyr og selkolonier i Húnaflói
Dag 8
Vestfjordenes hovedstad Isafjördur, snøkledde tinder og dramatiske fjordlandskaper ved Vigur
Dag 9
Breidafjördur, Látrabjarg-klippene med tusener av fugler og øyliv på Flatey
Dag 10
Snæfellsnes, gressgrønn kyst på vandring mot Hellnar, fantastiske steinformasjoner og surrealistiske lavalandskaper
Dag 11
Reykjavik og hjemreise

Sea Explorer

Sea Explorer er et eminent ekspedisjonsskip innrettet som en klassisk luksusyacht

Skipet har flotte, romslige lugarer og stilfulle fellesarealer, alt sammen med sans for detaljen. Der er to spisesteder på skipet: Selve restauranten og en utendørs kafé som benyttes til lunsj ved spesielle anledninger og når været tillater det. Skipets kokker sørger for utsøkte matopplevelser morgen, middag og kveld med internasjonale retter – supplert med lokale retter og råvarer når der er mulighet for det. Med en besetning på 70 personer er servicenivået om bord uovertruffent.

Klikk på bildene for å se dem større

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Oslo–Keflavik. Besøk ved det geotermiske området Seltúr på vei på Reykjavik, ombordstigning

Om morgenen flyr vi mot Reykjavik, Islands hovedstad. Den rangerer i dag som en av de hotteste destinasjonene i Europa.

Etter ankomst kjører vi mot skipet vårt, ”Sea Explorer”, i Reykjavik. På veien besøker vi Seltúr, som er en del av det geotermiske området Krýsuvík i den sydlige delen av Reykjaneshalvøya. Området ligger på den vulkanske sonen, som skjærer seg ned gjennom Island, der de tektoniske platene mellom Europa og Amerika møtes. Her skal vi oppleve Islands vulkanske aktivitet på tett hold, med svovelhull og boblende, kokende mudder. Området er så godt som blottet for vegetasjon, men byr likevel på fantastiske farger dannet av de sure svoveldampene som har endret områdets utseende. 

Tidlig på kveld sier vi farvel til landjorden for en stund når vi går om bord på skipet vårt, "Sea Explorer". Før vi nyter vår første middag om bord, er det et informasjonsmøte – blant annet med gjennomgåelse av skipets rutiner og ruten vi skal gå. Det vil også være en obligatorisk redningsøvelse.

Dag 2
Vestmannaøyene, Surtsey – UNESCO-kulturarv og rundtur på Heimaey
Sjøpapegøyer på Vestmannaøyene

Øygruppen Vestmannaøyene var på alle avisforsider i januar 1973, da et vulkanutbrudd herjet øya Heimaey. Samtlige 5000 innbyggere ble evakuert, men de fleste har nå vendt tilbake, og i dag er innbyggertallet cirka 4000. Vestmannaøyene ligger bare 14 kilometer utenfor sørvestkysten av Island og består av 15 grønne småøyer og rundt 30 klipperev.

Når man nærmer seg med båt, kan man i klart vær på lang avstand se den bratte og takkete profilen på øyene. Man forstår godt at en islandsk dikter har sammenlignet dem med safirene i en sølvring. Her er det ganske enkelt eventyrlig vakkert! Fuglelivet på disse kanter er enestående og teller blant annet sjøpapegøyer, stormsvaler og ikke minst "havets dronning", sula.

Vi starter dagen med zodiac-cruise rundt en av verdens nyeste øyer, Surtsey. Den reiste seg fra havet i 1963 og kom i 2008 på UNESCOs liste over verdens naturarv. Øya er lukket for offentligheten; bare forskere har adgang.

Om ettermiddagen drar vi ut på en guidet busstur på Heimaey, den eneste bebodde øya i øygruppen. Der ser vi blant annet en rekke av de nyutgravde husene fra utbruddet i 1973 og opplever ved selvsyn hvorfor øya også går under navnet "Nordens Pompeii".

Etter en spennende dag på Heimaey setter vi kursen mot Islands sørøstlige hjørne ved kanten av Vatnajökull Nasjonalpark.

Dag 3
Hofn, Vatnajökull Nasjonalpark og Jökulssárlón brelagune
Vatnajökull

Om natten har vi gått langs Islands sørlige kyststrekning, og tidlig på morgenen kommer vi til Hofn. Byen ligger i den sørligste enden av Østfjordene og har på en klar dag en betagende utsikt mot breen Vatnajökull og de mange tungene fra den. Vatnajökull er Islands største bre, og den gigantiske iskappen er verdens tredje største innlandsbre etter innlandsisen på Grønland og Sørpollandet.

Og nettopp Islands is er i fokus i dag, da vi legger veien forbi et av landets mest betagende naturvidundere – brelagunen Jökulssárlón – som er dannet av smeltevann fra breen Breidamerkurjökull.

Det er mulig å ta en tur med en amfibiebåt mellom de glimtende isfjellene i den isblå lagunen. Vær oppmerksom på at turen er med en engelsktalende guide.

(Båtturen ved Jökullssárlón varer i 30–50 minutter og er en ekstrautflukt som bestilles og betales hjemmefra – se mer etter dagsprogrammet.)

Ønsker du ikke å delta i båtturen i lagunen, er det også masse å se i land. Du kan for eksempel gå en tur langs lagunebredden og kanskje være så heldig å få øye på et par seler. Men du må være oppmerksom, for de dukker bare opp et kort øyeblikk og forsvinner raskt igjen!

Deretter går turen videre til den 1736 kvadratkilometer store Skaftafell Nasjonalpark, som ligger som en vakker grønn oase for foten av vulkanen og iskappen Öræfajökull. Iskappen utgjør den sørlige delen av Vatnajökull og rommer Islands høyeste fjell på 2119 meter, den isdekte vulkankjeglen Hvannadalshnúkur. Takket være den beskyttede plasseringen er Skaftafell begunstiget med et relativt mildt klima, og området er populært blant turgåere. Vi stanser ved besøkssentret i parken, og for dem som gjerne vil ut på en lengre tur, kan vi tilby en fottur til et av Islands mest fotograferte fossefall, Svartfoss. På turen går vi 3,6 km fra besøkssentret i Skaftafell opp til fossen, som ligger vakkert til i bunnen av en smal kløft, flankert av svarte basalsøyler. Underveis er det utsikt over den evig voksende elvesletten Skeidarársandur, som er skapt av smeltevannet fra Vatnajökulls mange breer og brer seg utover den islandske sørkysten. Fotturen går 1,8 km oppover på gode stier og krever at man er god til bens, kan klare seg selv og kan ferdes uten hjelp i kupert terreng. Turen tar cirka 1,5–2 timer.

Dag 4
Østfjordene, det naturskjønne Skálanes og sjøpapegøyekoloni på Hafnarhólmi
Sjøpapegøyer

Vi går langs Østfjordens dramatiske kystlinje med de vakre, kontrastfylte landskapene av grønne og frodige daler, storslåtte fjell og fjorder og små fiskerlandsbyer. Området er det tynnest befolkede på Island, og fiske er fremdeles det viktigste yrket, på tross av at Islands største aluminiumsverk ble bygd her i 2007. Det var store protester mot det amerikanskeide verket fordi det er avhengig av et stort demningsanlegg for å få elektrisitet til produksjonen, og man var bekymret for at byggingen av dammen ville ødelegge den særegne naturen i høylandet.

Morgenen starter med cruise i Mjóifjördur, som betyr "den smale fjorden". Den er flankert av høye fjell med bratte klippesider og er kjent for sine tallrike fosser.

Gården Skálanes ved innseilingen til Seydisfjördur er et natur- og kulturarvssenter som er omgitt av 1250 kvadratkilometer naturreservat. Her kan vi få et innblikk i både gårdens øko-landbruk og områdets forhistorie når vi går en tur i det fascinerende landskapet. Vi tar med lunsjen i land og nyter ettermiddagen og det omkringliggende området, som også byr på en sjøfuglkoloni, en strand med svart sand og mulighet til å få se seler og niser.

Sent på kvelden når vi Borgarfjördur. Her skal vi besøke sjøpapegøyekolonien på øya Hafnarhólmi. Sjøpapegøyene kommer til Island fra sitt vinteropphold midt i april og er den mest tallrike fuglearten på Island, med 8–13 millioner individer. På Hafnarhólmi hekker mellom 8 000 og 10 000 par. De bygger reir på fjellhyller eller på gresskledde skråninger fra slutten av mai, da de legger ett enkelt egg. På Hafnarhólmi er det bygd en plattform, og fra den kan man komme overraskende nær de små fuglene. Sent på kvelden er det beste tidspunktet å observere dem på.

Dag 5
Húsavík, fiskerlandsbyen og stå på Polarsirkelen på Grimsey
Pukkelhval

Vi har rundet Islands nordøstlige hjørne og kommer om morgenen frem til den lille fiskerlandsbyen Húsavík, som er den eldste bosetningen i Island og i dag den største byen i Þingeyarsýsla-distriktet. Byen er kjent for et spirende teater- og musikkmiljø og for Húsavík Hvalmuseum, der man kan lære mer om de store havpattedyrene.

Ønsker du å komme enda tettere inn på hvalene, er det mulig å dra på hvalsafari i farvannet utenfor byen. Vær- og havforholdene i Nord-Island gjør dette området til landets beste sted for observasjon av hvaler. Skjálfandi-bukta, som omgir Húsavík, ligger i le og danner en naturskjønn ramme om et rikt fugleliv. Det kan naturligvis ikke gis noen garanti, men tro om ikke hellet er med oss, så vi kan få se delfiner, vågehvaler, knølhvaler eller kanskje til og med blåhvaler? Vær oppmerksom på at turen er med en engelsktalende guide.

(Hvalsafarien tar rundt tre timer og er en ekstrautflukt som bestilles og betales hjemmefra – se mer etter dagsprogrammet.)

Ved middagstid drar vi lenger nordover mot øya Grimsey og når i dag det nordligste punktet på reisen. Grimsey ligger rundt 40 km fra fastlandet og er den eneste delen av Island som betegnes som arktisk område. Polarsirkelen krysser øya på 66°33' N, og vi har derfor mulighet til å stå direkte på linjen.

Den lille klippeøya er bebodd av godt og vel 100 innbyggere som har sitt hjem ved havnen, øyas eneste by. De gode fiskebankene i havet rundt gjør at økonomien blomstrer, havnen er utbygd, der er en liten lufthavn med daglige flygninger til fastlandet og en god skole for barna på øya. Grimsey har vært bebodd helt siden Island ble bosatt, og den nevnes i sagaene som et viktig spiskammer som var rikt på fisk og fugl.

Havfuglene overstiger langt antallet innbyggere på Grimsey, og skrikene deres kan høres 24 timer i døgnet gjennom den lyse artiske sommeren. Bortimot 36 forskjellige arter hekker på øya og har reirene sine i klippene. En av Islands største ternekolonier holder til her, og det sies at landingsbanen må ryddes for terner før flyene kan lande.

Vi går i land tidlig på kvelden for å oppleve det lokale livet og utforske øyas fugleklipper.

Dag 6
Akureyri, fugleparadiset Mývatn Naturreservat og vulkansk aktivitet
Mývatn

I løpet av natten og de tidlige morgentimene har vi gått inn gjennom en av Islands lengste fjorder, Eyjafjördur. Vi har nådd frem til byen Akureyri, som ligger vakkert til i bunnen av fjorden med snøkledde fjelltopper i bakgrunnen. Klimaet er unikt for disse breddegradene – byen er nemlig begunstiget med langt flere solskinnstimer og høyere temperaturer enn resten av Island, og den isfrie havnen har stor betydning for byen. Akureyri er Nord-Islands sentrum for handel og kultur og Islands nest største by. Med det spirende utdanningsmiljøet, de mange kulturelle begivenhetene og den store fiskeindustrien vokser Akureyri jevnt, og stadig flere turister legger veien forbi nordkystens solskinnsby.

I dag skal vi på tur til det naturskjønne Mývatn, der vi blant annet opplever Islands livlige geotermiske aktivitet for fullt i form av bisarre lavalandskaper, varme kilder og stinkende svovelhull!

På vei til Mývatn stanser vi ved den imponerende Godafoss, som med sine 12 meter i høyden og 30 meter i bredden er en av Islands vakreste fosser.

Midt i Mývatn ligger den 37 kvadratkilometer store Mývatn-sjøen – omgitt av lavasletter, fjell og vulkaner. I innsjøen er det mer enn femti små lavaøyer og –holmer – de fleste av dem såkalte pseudokratere, det vil si at de ligner vulkankratere uten å være det. Innsjøens gjennomsnittsdybde er bare 2,5 meter, og sollyset kan derfor nå helt ned til bunnen. Kombinert med at størstedelen av innsjøens vann kommer fra underjordiske mineralholdige kilder, gir dette gode levekår for blant annet fisk og fugl. Og Mývatn-sjøen er da også et sant paradis for fugleelskere!

Øst for Mývatn-sjøen ligger Dimmuborgir, som betyr "svarte slott". Området er berømt for sine mange forunderlige lavaformasjoner, som ligner tårn eller spir – blant annet den kjempestore lavaportalen som kalles "Kirken". Fra Dimmuborgirs fascinerende lavatårn drar vi videre til den vannfylte grotten Grjótagjá. Tidligere var det populært å ta seg en dukkert i det varme vannet i grotten, men på grunn av den termiske aktiviteten i området er temperaturen i dag så høy – over 50 grader – at det er umulig og til og med strengt forbudt å bade her. På landjorden over grotten kiler en dyp sprekk seg gjennom landskapet, og her møtes to av jordens geologiske plater: den europeiske og den amerikanske, som beveger seg lenger og lenger vekk fra hverandre. Sprekken blir derfor bredere og bredere – cirka 1–2 centimeter i året.

Ved den nordøstlige bredden av sjøen kjører vi inn i den store åpne dalen Námaskarð, som er full av boblende, kokende mudderhull og stinkende svovelhull – og så godt som blottet for vegetasjon på grunn av de sure svoveldampene fra kildene. På 1500-tallet hentet den danske flåten svovel i dalens solfatarer (svovelkilder) til fremstilling av det kruttet som ble brukt i datidens kriger.

Etter at vi har opplevd den fascinerende geotermiske aktiviteten på nært hold, er det mulighet for en lun dukkert. Ikke her, naturligvis, men ved Jarðböðin i Mývatn Nature Baths, Nord-Islands "Blå Lagune". (Entré til lagunen er ikke inkludert i reisens pris, men kan tilkjøpes på forhånd eller på stedet. Entré kr 198,–)

Her slutter dagens utflukt, og vi kjører tilbake til Akureyri og "Sea Explorer".

Dag 7
Siglufjördur, fordums tiders sildeeventyr og selkolonier i Húnaflói
Havnen i Siglufjördur

Skipet har gått ut av Eyjafjördur, og dagens første stopp er på Tröllaskagi-halvøya, der vi skal besøke byen Siglufjördur. Fjellene her er høyere og brattere enn på resten av Nordlandet, og minner mer om Vestfjordenes ville og uberørte natur. Siglufjördur hadde sin storhetstid fra 1903 til 1968, da byen var sentrum for Islands sildefiske. Opp mot 10 000 innbyggere bodde og arbeidet i byen, havnen var fylt til bristepunktet med båter som kom for å losse, og "sildejentene" sto klar til å rense og salte dagens fangst. Da silda forsvant i løpet av 1960-årene, krympet byen og ble det lille sovende stedet vi ser i dag. Men den er langsomt på vei tilbake, og flere legger veien forbi etter at det i 2010 ble åpnet en veitunnel mellom Siglufjördur og nabobyen Ólafsfjördur. Vi skal besøke byens prisvinnende museum, som forteller om dens storhetstid som Islands "sildehovedstad". Museet tar oss med inn i en annen tid, da byen summet av liv og aktivitet. Etterpå får vi en smaksprøve, en svingom og kanskje en liten en til å reise videre på.

Ved lunsjtid tar vi avskjed med Siglufjördur og drar mot Húnaflói, fjorden på kanten av Vestfjordene. Området er kjent for å ha noen av de største koloniene av spettet sel i Europa. Fjorden er også kjent som "bjørnefjord" fordi det av og til kommer isbjørner til området med storisen fra Øst-Grønland. Den siste isbjørnen ble sett i 2011, men det kommer meldinger om observasjoner av isbjørn hvert år. De fleste ganger viser det seg likevel at "isbjørnen" er en sel. Vi bruker ettermiddagen til å cruise gjennom fjorden på utkikk etter selkoloniene i området.

Ut på kvelden stevner vi mot Vestfjordene, Islands ville og utemmelige hjørne, som ligger vanskelig tilgjengelig med dype fjorder som snor seg inn og ut mellom imponerende snødekte fjell. Kysten er vill og uberørt med brede ensomme strender mot sør, og den er en av Europas siste uberørte villmarker mot nord.

Dag 8
Vestfjordenes hovedstad Isafjördur, snøkledde tinder og dramatiske fjordlandskaper ved Vigur
Isafjördur

Vestfjordene byr på den ene uforglemmelige opplevelsen etter den andre. Vi starter morgenen med å gå langs kysten av Hornstrandir, den nordligste delen av Vestfjordene. Herfra er det bare 300 km til den grønlandske østkysten. Fra 1975 ble området omgjort til naturreservat og har i dag noen av de strengeste regler for å verne den særegne og sårbare naturen. Langs kysten er det gode muligheter til å se hval og sel, og fjellsidene mot havet gir gjenlyd av det rike fuglelivet. Vi går inn i Hornvik-bukta, som betegnes som et av de vakreste stedene på Island, for å se to av de største fuglefjellene i Europa, der millioner av sjøfugler hekker.

Tidlig på ettermiddagen kommer vi til Isafjardardjúp, regionens lengste fjord, og stevner mot Vestfjordenes hovedstad Isafjördur. Byen har godt og vel 3000 innbyggere og ligger vakkert til på en odde i den sørlige delen av den brede fjorden med en liten naturhavn som sentrum. På tross av byens lille størrelse har den et nesten internasjonalt preg og er kjent for å ha et rikt kulturliv.

Vi går en tur gjennom den gamle bydelen med bygninger som stammer fra 1700-tallet og forteller historien om de norske hvalfangerne og den tiden da havnen var full av skip. Hvalfangsten har hatt stor betydning og ikke minst i Vestfjordene, som ligger nær de store hvalenes migrasjonsruter i Danmarkstredet. Hvalfangsten på Island fortsatte til 1915, da den islandske staten endelig forbød jakt blant annet på grunn av overbeskatning. De store hvalene var nesten forsvunnet fra islandske kyster. I dag er det igjen mye hval i havet rundt Island, og man har på tross av protester gjenopptatt fangsten i 2006. Vi fortsetter gjennom byen og hører fortellingen om et område der fisket alltid har hatt en avgjørende betydning, og avslutter turen oppe i fjellskråningen, der det er en fantastisk utsikt over byen og fjorden.

Sist på ettermiddagen stevner vi lenger inn i Isafjardardjúp, og etter kveldsmat tar vi en fottur på øya Vigur ved munningen av Hestfjördur for å nyte utsikten til de bratte fjellene og se de arktiske ternenes forunderlige flygeferdigheter.

Ved midnattstid tar vi avskjed med Isafjardardjúp og går videre mot Vestfjordenes sørlige del.

Dag 9
Breidafjördur, Látrabjarg-klippene med tusener av fugler og øyliv på Flatey
Látrabjarg-klippene

I løpet av dagen runder vi Islands vestligste punkt. Kysten her er vill, utemmelig og betagende som resten av Vestfjordene. Látrabjarg, som strekker seg 12 km langs kysten fra Islands vestligste punkt, utgjør den sørvestligste delen av Vestfjordene og er et imponerende fjellmassiv som med sine opp mot 450 meter loddrette fjellsider byr på et rikt fugleliv. Sjøpapegøyer, lundefugler, lomvier, havhester og krykkjer hekker her fra tidlig i juni måned. Vi ser fuglefjellene fra landsiden og fortsetter deretter til Raudasandur, en av Islands vakreste strender. Navnet har denne perfekte stranden, som strekker seg over 10 km langs kysten, fått på grunn av den rødlige sanden. Den er omgitt av mørke klipper som står i kontrast til sanden, som alt etter været skifter farge fra rødlig over gyllen til lyserød.

Tidlig på kvelden når vi frem til Flatey, den eneste av Breidafjördurs tallrike øyer som er bebodd hele året. De fleste av de fargerike husene er likevel i dag feriehus som bare brukes i sommerhalvåret. Øya har en rik del i Islands historie og har tidligere hatt stor kulturell betydning, for på 1100-tallet lå det et augustinerkloster på øyas høyeste punkt. Senere ble øya et knutepunkt for handel med Islands nordvestlige del da den danske kongen utpekte Flatey til offisiell handelsstasjon i 1777. I dag er det bare to bebodde gårder igjen.

Vi går i land på øya og nyter den lange, lyse kvelden med en spasertur gjennom byen, ser på de godt bevarte husene og den omkringliggende naturen, der både seler og ærfugl holder til. Øylivet på Flatey gir et inntrykk av at tiden har stått stille.

Sent på kvelden går vi om bord og spiser middag mens vi stevner mot den sørlige delen av Breidafjördur.

Dag 10
Snæfellsnes, gressgrønn kyst på vandring mot Hellnar, fantastiske steinformasjoner og surrealistiske lavalandskaper
Snæfellsnes

I dag skal vi besøke den 100 km lange halvøya Snæfellsnes, som med sin dramatiske klippekyst, sine størknede lavaelver, svartsandstrender og vulkanske topper er et bilde av Island i miniformat.

Tidlig om morgenen går vi rundt neset på halvøya, og de morgenfriske kan nyte utsikten til den nesten 1500 meter høye snødekte vulkanen Snæfellsjökull, som var sentrum i Jules Vernes bok "Reisen til jordens indre". Vulkanen med den nesten perfekte kjegleformen og det omkringliggende området ble i 2001 til Snæfellsjökull nasjonalpark.

Om formiddagen går vi i land på sørkysten av Snæfellsnes ved sommerhusområdet Arnarstapi og opplever den forrevne lavakysten på formiddagens fottur til Hellnar. Her er store hull i klippene dannet av lavaens møte med havet, og søylebasalt i merkverdige formasjoner avbrutt av gressgrønne skråninger og et rikt fugleliv. På turen langs kysten er det god mulighet til å se hvaler, som ofte besøker farvannene utenfor kysten. Fotturen på litt over 2 km tar en liten time og ender i den lille fiskerlandsbyen Hellinar.

Herfra går turen videre gjennom Snæfellsjökull Nasjonalpark mot Grundarfjördur, der skipet venter. På veien kommer vi forbi det øde området med endeløse lavamarker bevokst med en kappe av grønnlig mose. Spesielt på en dag med tåke gir området en god forståelse for de mange historiene om troll som kjennes fra lokale sagn.

På turen er det mulig å bli med på en grottetur i Snæfellsjökull Nasjonalpark. Vi følger lavaens vei ned under jordoverflaten til en rundt 8000 år gammel grotte og hører historien om hvordan grotten har oppstått. Vi ser fantastiske farger og lavaformasjoner. Vær oppmerksom på at turen er med en engelsktalende guide. (Grotteturen tar cirka 1 time og er en ekstrautflukt som bestilles og betales hjemmefra – se mer etter dagsprogrammet.)

Tidlig på kvelden tar vi avskjed med Grundarfjördur og stevner sørover mot Reykjavik. Igjen kan vi nyte synet av Snæfellsjökulls imponerende, kjegleformede vulkan på veien rundt neset.

Dag 11
Reykjavik og hjemreise
I løpet av natten har vi nådd frem til Reykjavik. Etter en tidlig frokost på skipet kjører vi til lufthavnen og sier farvel – og kanskje på gjensyn – til skipet vårt og den vakre lavaøya.

Båttur i brelagunen Jökulssárlón

Bresjøen Jökulssárlón, som er dannet av smeltevann fra isbreen Breidamerkurjökull, er et av Islands mest betagende naturvidundere. Du kan bli med ut i en amfibiebåt mellom den isblå lagunens glimtende isfjell. Vær oppmerksom på at turen er med en engelsktalende guide. Båtturen varer cirka 30–50 minutter.

Pris: kr 350,– pr. person
Utflukten bestilles og betales hjemmefra.

Bresjøen Jökulssárlón

Hvalsafari ved Húsavik

Bli med på hvalsafari ved landsbyen Húsavik! Vær- og havforholdene i Nord-Island gjør dette området til landets beste sted å se hvaler. Her kan man få øye på delfiner, vågehval, knølhval og – hvis man er veldig heldig – den sjeldne blåhvalen (det er selvfølgelig ingen garanti for at hvalene er der, men vi har virkelig gode sjanser). Skjálfandi-bukta har også et rikt fugleliv. Båten vi skal ut med er en tradisjonell, restaurert islandsk fiskebåt i tre, og vi får utlevert varme klær. Turen inkluderer også varm kakao og islandske kanelboller!

Vær oppmerksom på at turen er med en engelsktalende lokalguide. Hvalsafarien tar cirka tre timer.

Pris kr 490,– pr. person.
Utflukten bestilles og betales hjemmefra.

Flott knølhval ved Húsavik

Mývatn Nature Baths

Få sjelefred og nyt varmen i Jarðböðin i Mývatn Nature Baths, Nordislands ”Blå Lagune”. Badet ligger under åpen himmel midt i et naturreservat, og vannet i de flotte, arkitekttegnede bassengene kommer rett fra undergrunnen og holder en temperatur mellom 36 og 40 grader.

Du kan kjøpe entré til lagunen på forhånd eller på stedet.

Pris: kr 348,– pr. person

Vakker natur og nydelig vann – herlige Nord-Island!

Grottetur i Snæfellsjökull nasjonalpark

På turen gjennom Snæfellsjökull Nationalpark har du mulighet til å bli med på en grottetur i Snæfellsjökull nasjonalpark. På turen følger vi lavaens vei ned under jordoverflaten til en omkring 8000 år gammel grotte og hører historien om hvordan grotten oppsto samt ser de fantastiske fargene og lavaformasjonene.

Vær oppmerksom på at turen er med en engelsktalende guide. Grotteturen tar cirka en time.

Pris kr 130,– pr. person.
Utflukten bestilles og betales hjemmefra.

Se resultatet av vulkanenes utbrudd i grottene

Prisinformasjon

Tillegg for oppgradering av suite
• Suitekategori E: inkludert i reisens pris
• Suitekategori D: kr. 4.348,- pr. person
• Suitekategori C: kr. 6.498,- pr. person
• Suitekategori C+: kr. 9.798,- pr. person
• Suitekategori B: kr. 11.948,- pr. person
• Suitekategori A: kr. 14.098,- pr. person
Tillegg for enkeltsuite (kun mulig i kat. D og C)
• Suitekategori D: kr. 10.898,-
• Suitekategori C: kr. 12.998,-
Rabatt ved 3 personer i en suite

Hvis dere bor 3 personer i en suite, får dere en rabatt på kr. 3.250,- pr. person (kun mulig i kat. E, D og C).

OBS! Ekstrasengen er en liten uttrekkssofa som måler 1,67 x 0,76 m.

Kontakt oss, hvis dere ønsker å bo tre personer i samme suite.

Barnerabatt 2-11 år
50% av grunnprisen ved to betalende voksne i samme lugar.
Prisen inkluderer
  • Dansk-, svensk- og norsktalende ekspedisjonsteam
  • Fly Oslo* – Keflavik t/r
  • Transport til skipet og besøk ved det geotermiske området Seltúr på vei til Reykjavik dag 1
  • Naturhistorisk bussrundtur og entré til Eldhimar Museum på Heimaey dag 2
  • Busstur til Jökulsárlón brelagune og Vatnajökull Nasjonalpark dag 3
  • Besøk på Skálanes natur- og kulturarvsenter dag 4
  • Entré til Hvalmuseet i Husavik dag 5
  • Tur på øyene Grimsey, Vigur og Flatey
  • Busstur til fugleparadiset Mývatn Naturreservat dag 6
  • Besøk på Herring Era Museum i Siglufjördur dag 7
  • Havnenære byvandringer i Isafjördur dag 8
  • Busstur på Snæfellsnes dag 10
  • Transport og cruise med zodiac
  • Informasjonsmøter og foredrag ved reiselederne
  • 11 dages skipsreise med M/S Sea Explorer i delt utvendig dobbeltsuite, kategori E
  • Helpensjon på skipet
  • Kaffe, te og isvann på skipet
  • Skatter og avgifter

Mulighet for å reise fra Bergen, med forbehold om ledige flyplasser, mot en avgift fra kr 948,–

Prisen inkluderer ikke
  • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 6% av reisens pris
  • Eventuelle ekstra utflukter og arrangementer
  • Båttur i brelagune Jökulssárlón
  • Hvalsafari ved Húsavik.
  • Grottetur i Snæfellsjökull Nasjonalpark.
  • Entré til Mývatn Nature Baths.
  • Tillegg for enkeltsuite.
  • Eventuelle måltider på land.
  • Drikkevarer (i tillegg til kaffe, te, isvann)
  • Driks til besetningen på M/S Sea Explorer (beregn ca. 13,5 USD per dag per person)
  • Personlige fornødenheder
  • Alt som ikke er nevnt under "Prisen inkluderer"

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

På ekspedisjonsreiser med Albatros Expeditions bliver du møtt av en engelsktalende ekspedisjonsguide på destinasjonen og det vil også være engelsktalende ekspedisjonsteam som leder utfluktene og holder informasjonsmøtene som inngår på reisen. Vi gjør oppmerksom på at det ikke kan forventes en norsk reiseleder om bord.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Lignende reiser