Fra Jerusalem til Petra

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Fra Tempelfjellet og Klagemuren i Jerusalem til oldtidsbyen Petra og den naturskjønne Wadi Rum-ørken

Denne reisen er en kavalkade av bibelhistorie, korsridderborger og storslåtte ørkenlandskap. I Jerusalem ser vi blant annet Klagemuren og den flotte Klippemoskéen. De gamle romerne skal vi stifte bekjentskap med i den imponerende klippefestningen Masada. I Jordan er et av høydepunktene den gamle kongebyen Petra som ble gjenoppdaget i 1812 etter å ha vært glemt i hundrevis av år. Og vi skal selvfølgelig oppleve og bo i den naturskjønne Wadi Rum-ørken, hvor Lawrence of Arabia baserte sine operasjoner..

Klikk på kartet for å se det i stort format
 • Type Rundreise

 • Reiseleder Norsk

 • Visum Ja

 • Vaksinasjon Ja

 • Valuta IL, JO

Dagsprogram
Dag 1 Fly Oslo – Tel Aviv og videre til Jerusalem
Dag 2 Jerusalem. Oljeberget og den gamle bydel med bl.a. Klagemuren og Klippemoskéen
Dag 3 Jerusalem – Betlehem – Vest-Jerusalem
Dag 4 Jerusalem – Qumran – Masada – Wadi Rum, Jordan
Dag 5 Wadi Rum-ørkenen – Petra
Dag 6 Petra. Templet el-Khazne, de kongelige gravsteder, Petras sentrum
Dag 7 Petra – Shobak – Mt. Nebo – Madaba – Amman
Dag 8 Amman – Ajloun – Jerash – Amman
Dag 9 Amman – byrundtur i Amman
Dag 10 Hjemreise

Bilder

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Fly Oslo – Tel Aviv og videre til Jerusalem ca. 58 km

Vi flyr fra København til Tel Aviv og fortsetter til Jerusalem, hvor vi først spiser middag og sjekker inn på vårt hotell og overnatter i Jerusalem som vi skal utforske nærmere i morgen. 

Dag 2
Jerusalem. Oljeberget og den gamle bydel med bl.a. Klagemuren og Klippemoskéen ca. 15 km

I dag er det på tide å se nærmere på Jerusalem og alle dens religiøse steder. Ved foten av Oljeberget ligger Getsemane hage, der Judas ga Jesus det berømte kysset. Oliventrærne i hagen er gamle nok til å ha vært vitne til dette kysset - en tid som forresten er ganske uvanlig for oliventrær. Hvis hagen er åpen, går vi en liten tur inn her. Ved Getsemane hage besøker vi en ortodoks kirke, som er bygd over et gravkammer som helt tilbake til 100-tallet har blitt betraktet som Jomfru Marias grav. Imidlertid var det først i 455 at bysantinene isolerte graven og bygde en kirke rundt den, som har blitt gjenoppbygd flere ganger.

Etter at Saladin beseiret korsfarerne i 1187, ødela han det meste av den øvre delen av kirken og brukte steinene til å reparere bymuren. Men selve gravkammeret, som ligger 47 trinn under kirken og fortsatt består av originalt bysantinsk murverk, har holdt seg intakt. Gravkammeret, som vi kan komme inn i, er uklart, og veggene og taket er farget av århundrer med røyk fra stearinlys og oljelamper. Rommet er rikt dekorert med ortodokse ikoner og lysekroner, lykter og kranser hengende i taket. Jomfru Marias gravsted er også æret av muslimer fordi Muhammad under sin reise fra Mekka til Jerusalem så et lys på Marias grav (det bli kanskje ikke tid til altfor lang ventetid, så alt avhenger av dagen!). I 1161 ble dronning Melisande av Jerusalem gravlagt i kirken, og familien til hennes sønn, kong Baldwin II av Jerusalem, er også gravlagt her.

Nå er det tid for å utforske gamlebyen, som vi har sett fra Oljeberget. Vi kommer inn i det jødiske kvarteret via møkkporten, som etter sigende har sitt navn fordi det var gjennom dette at Jerusalems avfall ble utført i byens unge dager. Porten ligger bare en kort spasertur fra Klagemuren, det helligste stedet for jødedommen. Klagemuren kalles også den vestlige muren fordi den var støtteveggen på den vestlige siden av Herodes tempel. Det er en evigvarende strøm av jødiske pilegrimer ved denne siste rest av tempelkomplekset, som sørger over det store tapet og stikker små lapper med bønner i sprekker på den 15 meter høye muren.

Fra Klagemuren går vi oppover Tempelhøyden, som er Jerusalems viktigste attraksjon. I følge fortellingen var det på Tempelhøyden at Abraham hadde ofret sønnen Isak. Tempelhøyden har vært hjemsted for noen hellige bygninger. Da romerne rev Herodes tempel og etterlot det vi i dag kjenner som Klagermuren, bygde de et romersk tempel på stedet. Under islamsk styre ble romernes tempel revet, og under ledelse av kalif Abd al-Malik ble steinmoskeen bygget i år 691. Da Jerusalem nådde korsfarernes hender i 1099, ble steinmoskeen omgjort til en kirke og overlevert til Augustinordenen. 


Bygningen som korsfarerne kalte Templum Domini beholdt imidlertid sin nåværende form. Etter Sultan Saladins erobring av Jerusalem i 1187 ble kirkens kors igjen erstattet av en halvmåne, og siden den gang har den gullkuppede moskeen vært Islams viktigste helligdom etter moskeene i Mekka og Medina. Den åttekantede helligdommen er den eldste muslimske bygningen i verden og inneholder dermed også verdens eldste mihrab - en nisje som indikerer retningen til Mekka. Den særegne kuppelen, som kan sees fra hele Jerusalem, fikk et nytt lag gull i 1993. Gullet som trengs for å dekke kuppelen veide 80 kg og kostet 8,2 millioner dollar. Ved siden av Rock Mosque ligger hele Aqsa-moskeen med sin sølvfargede kuppel. Moskeen ble bygget av umayyadene og sto ferdig på begynnelsen av 800-tallet, men dessverre er det ingenting igjen av den opprinnelige bygningen. Det ble totalt ødelagt av et jordskjelv i 746 og har blitt gjenoppbygd flere ganger, sist i 1033. Da korsfarerne erobret Jerusalem i 1099, ødela de ikke moskeen, men brukte den som et palass og som en hestestall. Fra 1119 tjente hele Aqsa-moskeen som tempelets hovedkvarter i Det hellige land, og i løpet av denne perioden gjennomgikk bygningen noen strukturelle endringer. Blant annet ble to sidebygninger lagt til, hvorav den vestlige i dag fungerer som en moske for kvinner og den østlige som Islamsk museum.

Når vi har kommet ned fra Tempelhøyden, går vi gjennom det muslimske kvarteret og beundrer Mamluk-arkitekturen, som stammer fra 1300-tallet. Vi skal også se den imponerende Damaskusporten, som er hovedinngangen til Jerusalems gamleby. Porten ble bygget av den romerske keiseren Hadrian i det andre århundre, men den nåværende formen av porten kan tilskrives den osmanske keiseren, Suleiman den store, som satt ved makten 1520-1566.

Etter å ha sett Damaskusporten, skal vi ta en tur langs en sti de fleste av oss har hørt om i skolens undervisning. Vi må gå langs Via Dolorosa, der Jesus, ifølge tradisjonen, dro korset sitt for 2000 år siden. Veien begynner i det muslimske kvarteret, passerer 'De ti stasjoner på korsveien' og ender i det kristne kvarteret. Kirken er bygget på Golgata - stedet der Jesus ifølge tradisjonen ble korsfestet og begravet - og kirken har derfor vært et viktig pilegrimssted for kristne siden det 4. århundre. I dag er kirken delt mellom mange forskjellige kristne grener, inkludert den greskortodokse, den romersk-katolske og den armensk-apostoliske. Som så mange andre religiøse bygninger i Jerusalem, er gravkirken blitt bygget, revet og gjenoppbygd utallige ganger. Kirken vi ser i dag ble bygget av korsfarerne i 1149 og den ble innviet av dronning Melisende. Siden den gang er det gjort flere tillegg og endringer. Kirken regnes for å være den helligste i kristendommen.

Fra gravkirken beveger vi oss sørover gjennom de to siste nabolagene i Gamlebyen, den jødiske og den armenske. Her ser vi restene av den gamle romerske hovedgaten, kardoen, som blir gravd ut. Vi går ut av Sion-porten til Zions-fjellet, som ligger rett utenfor den gamle bymuren. Fjellet var i mange år symbolet på jødenes håp om en hjemstat, og det har gitt navn til den nasjonale frihetsbevegelsen. Vi går tilbake til gamlebyen og fortsetter opp til Jaffa-porten gjennom det armenske kvartalet, som er det minste av de fire nabolagene.

Dag 3
Jerusalem – Betlehem – Vest-Jerusalem

Om morgenen kjører vi sørover til Betlehem der Jesus ble født og David salvet av Samuel. Da Israel ble grunnlagt, var de fleste innbyggerne i Betlehem kristne, men i dag er de fleste av byens innbyggere muslimer. Besøket vårt i byen begynner på Hyrdefeltet, der engelen forkynte Jesu fødsel til hyrdene. Så drar vi til stedet der det hele begynte, nemlig Fødselskirken, som sies å være bygget over hulen der Jesus ble født. Den opprinnelige kirken ble bygget i 339 av Konstantin den store, men ble ødelagt av en brann på 500-tallet. I 565 bygde imidlertid den bysantinske regjeringen kirken i samme stil som den gamle, og det er kirken som står her i dag. Fram til 1131 ble kirken brukt til å krone korsfarerkongene, hvoretter kroningene ble flyttet til gravkirken i Jerusalem. Her i verdens eldste kirke som fremdeles er i bruk, må vi gå gjennom døden til ydmykhet, som bare er en meter høy. En trapp i kirken fører ned til Fødselshulen, der en sølvstjerne i gulvet markerer det eksakte stedet for Jesu fødsel. Også her er en krybbe som antas å være den vi alle har hørt om i juleevangeliet. Det er praktisk talt umulig å nå grotten, ettersom antall besøkende er stort, men vi kan være heldige. 

Vi fortsetter til Vest-Jerusalem, som har et moderne, europeisk preg. Her skal vi se utsiden av Knesset. Utenfor det israelske parlamentet ser vi statuen av den syvarmede lysestaken (en såkalt menorah), som er dekorert med scener fra jødisk historie. Navnet Knesset er hebraisk for 'menighet', og refererer angivelig til hendelsen Knesset Ha-Gdola ('Den store forsamlingen'), der 120 jøder møttes i Jerusalem og samlet tekstene fra Det gamle testamente. Som denne bibelske hendelsen, består det moderne israelske parlamentet av 120 medlemmer. Et enkelt parti har aldri lyktes med å få et absolutt flertall i Knesset, og regjeringen i Israel har siden statens opprettelse i 1948 bestått av koalisjoner.

I Vest-Jerusalem skal vi oppleve en severdighet som gjør et sterkt inntrykk. Vi skal dra til Yad Vashem, det offisielle minnesmerket for ofrene for Holocaust. Besøket er opplysende, men det er vanskelig å opprettholde det gode humøret mens du går rundt i det enorme komplekset. Vi kan blant annet se navnene til alle de seks millioner jødiske ofrene inngravert på gulv og vegger i en av Yad Vashems haller. Neste punkt på dagens program vil forhåpentligvis være mer løftende. Vi skal til Ein Kerem - i bibelske tider en liten landsby som nå har karakter av et Jerusalem-distrikt. Det er her døperen Johannes ble født. Det nøyaktige stedet er preget av en gammel mosaikk i gulvet i Johanneskirken. Denne katolske kirken er bare en av utallige kirker og klostre skutt i denne byen som pleide mannen som evangeliene fremstiller som en slags forløper for Jesus. Vi ser St. John Church og tar en tur rundt det pittoreske området, som mottar en million pilegrimsreise hvert år.

Dag 4
Jerusalem – Qumran – Masada – Wadi Rum, Jordan

Etter frokost kjører vi mot Qumran noen kilometer fra bredden av den enorme saltsjøen. I 11 huler, her i området, fant en beduin-gutt på jakt etter en løpsgeit i 1947 den første av mange ruller - Dødehavsrullene. Fram til 1956 dukket totalt 800 pergament- og papyrusruller opp som inneholdt bibelske tekster, tolkninger av Det gamle testamente og lovene i lokalsamfunnet fra århundrene før og like etter vår tid. I 1990 begynte rullene å bli tolket, og i dag er de på Israel-museet i Jerusalem.

Vi beveger oss nå høyt oppover ørkenen når vi drar sørover langs bredden av Dødehavet. Snart vises Masada-festningen på toppen av en klippe, 441 meter over oss. Her fant en begivenhet sted, i 74 e.Kr. som har gitt stedet et evig plass i hodet til moderne israelere. På toppen av det båtformede steinplatået med fri utsikt til alle sider, reiste kong Herodes den store et mektig palass og forsvarsarbeid. Han var redd for at hans undersåtter skulle gjøre opprør, og det øde platået høyt over den flate ørkenen virket som den perfekte, utilgjengelige tilflukt. Og selv under Romas beleiring av Jerusalem forble Masada på jødiske hender i flere år. Men da de nesten 1000 jødiske opprørerne (Zelotene) som hadde forskanset seg i Herodes gamle palass, ble besøkt av en 15.000-manns romersk hær som gikk inn i festningen med en enorm voll, måtte de møte deres nederlag . I stedet for å overgi seg og ende opp som romerske slaver, begikk Zelotene et kollektivt selvmord, og da de seirende romerne tok festningen, lå forsvarernes kropper i pene rekker. Denne triste historien har gjort Masada til symbolet på det moderne Israels vilje til nasjonalt forsvar, og flyvåpenets rekrutter sverger fortsatt deres troskap her. Vi tar taubanen opp til ruinene av festningen, hvorfra det er en fantastisk utsikt over den varme skimrende ørkenen, den blanke overflaten av Dødehavet og Edoms fjell i bakgrunnen. Det tre etasjes festningspalasset med fine mosaikker, enorme lagringskamre og gigantiske vannsisterner, strålende forsynt fra dammer i wadi-ørkenen, ble gravd ut på 1960-tallet. Vi blir ved Dødehavet, men muligheten for en svømmetur.

Vi kjører sørover, og ved Eilat, rett nord for Rødehavet, krysser vi grensen til Jordan. Det kan være litt ventetid ved grenseovergangen der vi bytter buss, sjåfør og lokal guide. Vi fortsetter forbi den eneste jordanske bad- og kystbyen, Aqaba. Vi fortsetter videre til Wadi Rum-området, som ligger omtrent 1000 meter over havet. Området, som er et av de vakreste og mest inntagende i Arabia, består av dramatisk robuste sandsteinsfjell spredt over et gigantisk ørkenområde hvor bare beduiner bor med geitene. Vi skal tilbringe natten ute på høyslettene der stjernene virker ekstremt klare og synlige. Vi overnatter på en leir, men alle soverom har egne bad og toalettfasiliteter.

Vi spiser middag og gleder oss over nattelyset og stjerneskinnet.

Dag 5
Wadi Rum-ørkenen – Petra ca. 150 km

Vi drar ut i ørkenen og opplever friskheten om morgenen og de vakre naturformasjonene.

Wadi Rum er nå blitt gjort til en nasjonalpark, noe som blant annet betyr at vi ikke har lov til å kjøre med bussen hit. Derfor bytter vi til åpne jeeper, og med vinden i håret, utforsker vi denne veldig vakre ørkenen, der den store filmen Lawrence of Arabia fra 1962 med hovedrollen i Peter O'Toole ble filmet. Etter å ha sett den vakre Wadi Rum-ørkenen, fortsetter turen til fantastiske Petra, der vi bor på hotellet vårt og deretter spiser middag.

Dag 6
Petra. Templet el-Khazne, de kongelige gravsteder, Petras sentrum ca. 10 km

Unntatt av handelsruter, glemt av omverdenen og slettet fra kartet i over 600 år, mystisk og imponerende anlagt og med en fantastisk rik historie som strekker seg 9000 år tilbake i tid, er UNESCO-noterte Petra en av verdens mest betagende kulturskatter. Det var først i 1812 at den sveitsiske eventyreren, Johann Burckhardt, forfulgte ryktene om en tapt by og overtalte hans beduinguide til å vise ham den hemmelige banen gjennom klippene. Petra fikk igjen navnet sitt på kortet. Selv om bosetningen Petra strekker seg veldig langt tilbake i historien, var det først da nabolandene i 312 f.Kr. bosatte seg i det området som Petra formet inn i byen vi kommer til å oppleve i dag. Stedet er veldig godt bevart når du tenker på den enorme alderen. Dette fordi Petra egentlig aldri har blitt utsatt for voldelige angrep, og at klimaet er relativt mildt og tørt. Området er enormt, og hvis du ville se alt du måtte bruke minst fire dager. Vi har imidlertid en hel dag, og det gir oss god tid til å oppleve de viktigste severdighetene i et rolig og behagelig tempo. For å oppleve Petra må man imidlertid gå mye. Vi besøker de viktigste severdighetene som den lange, smale kløften i el-Siq, som forbinder Petra med omverdenen, og det imponerende el-Khazne-tempelet, kjent av mange fra Indiana Jones-filmen, The Last Crusade. Vi ser også sentrum av Petra og de kongelige gravene.

Om kvelden spiser vi middag.

Dag 7
Petra – Shobak – Mt. Nebo – Madaba – Amman

Etter frokosten fortsetter vi til en ekte korsridderborg, den imponerende Shobak-borgen, som under korstogene ble kalt Mont Real - det kongelige fjellet. Borgen ble bygget av korsfarerkongen Baldwin I i 1115 for å beskytte handels- og pilegrimsveiene mellom Damaskus og Egypt. Shobak motsto mange angrep fra Saladins hærer, men i 1189, etter 18 måneder med beleiring, bukket de under for Saladins styrker. Senere passerer vi byen Karak, som er kjent for sitt store korsridderborg, bygget på en bakketopp 1000 meter over havet.

Nå skal vi glede oss over utsikten fra Nebo-fjellet, der Moses for første gang så ut over "det lovede land", Israel. Hvis været er klart, kan du faktisk se helt til Jerusalem, Jericho og Betlehem. På toppen av fjellet er en minnekirke for Moses. Kirken ble bygget i år 393 og har siden blitt renovert flere ganger. Senest har kirken et nytt mosaikkgulv laget av franciskanske brødrene.

Senere besøker vi den historisk veldig interessante byen Madaba, som også er nevnt i Bibelen. For hele Jordan er den kristne befolkningen bare fem prosent, men i Madaba er det fortsatt et stort antall kirker, og i dag er byen bebodd av rundt 30 prosent kristne. Det vil også være tid til å rusle rundt på egenhånd, hvor du for eksempel kan besøke Madabas små butikker, som blant annet selger håndlagde mosaikker. Vi kjører videre til Jordans hovedstad, Amman, der vi overnatter.

Dag 8
Amman – Ajloun – Jerash – Amman ca. 150 km

Etter en god frokost på hotellet starter vi dagen med å besøke festningen Ajloun, som ble bygget i 1184 under ledelse av Izz al-Din Usama, som var nevøen til Saladin selv og general i sin islamske hær. Festningen, som ligger nord for Amman, ble bygget for å beskytte regionen mot riddere og kontrollere den viktige veien mellom Damaskus og Egypt.

Etterpå går turen gjennom olivenlunder og furuskog til den veldig godt bevarte byen Jerash, grunnlagt av Alexander den store, som romerne senere overtok. Byen er så godt bevart fordi den ble gravlagt under sand og ble gjenoppdaget av den tyske oppdageren, Ulrich Jasper Seetzen, i 1806. Vi kommer inn i Jerash gjennom den sørlige porten. Et av de første store templene vi ser er tempelet til guden Zevs, hvoretter vi kommer inn i Agora, markedsplassen, som også markerer begynnelsen av sentrum, hvor det største og mest betagende tempelet er for guden Artemis. Tempelet ligger side om side med flere vakre kirker som viser kristendommen når Jerash før muslimene ankom byen rundt 636. På midten av 800-tallet ble byen rammet av et jordskjelv - et fenomen som romerne hadde tatt hensyn til også. De plasserte tempelstøttene litt skjevt slik at de skulle velte bort fra bygningene hvis et jordskjelv skulle ramme. Byen ble imidlertid forlatt etter jordskjelvet.

Gå tilbake til Amman og middag.

Dag 9
Amman – byrundtur i Amman ca. 25 km

Etter frokost drar vi ut på en bytur i byen, som er spredt utover flere fjellhaver. I sentrum finner du blant annet den høytliggende citadellet, som tilbyr en flott utsikt over byen og det romerske amfiteatret med plass til 6000 tilskuere. Teateret er nesten 2000 år gammelt, men i dag er det delvis renovert og brukes fremdeles til teaterforestillinger. Vi besøker også det imponerende Umayyade-palasset, som nå ligger i ruiner. Palasset og de tilstøtende bygningene ble bygget rundt 730 da Amman fremdeles var en provinshovedstad. En del av gigantkomplekset er bygget på romerske strukturer og ble blant annet brukt som bolig for guvernøren i Amman så vel som til administrative formål.

Turen avsluttes ved den store basaren eller souken, hvor du kan handle og lukte og spise lokale spesialiteter og nyte ettermiddagen på egen hånd. Hvis du vil bo lenger i souk, tar du bare en taxi tilbake til hotellet.

Vi kommer tilbake til hotellet og den siste middagen på turen.

Dag 10
Hjemreise

Prisinformasjon

Tillegg for enkeltrom

4 998,–

Prisen inkluderer
 • Norsk reiseleder
 • Fly Oslo – Tel Aviv og Amman t/r direkte med LOT 
 • Utflukter og transport ifølge program 
 • Alle entreer i det beskrevne program
 • Indkvartering på mellomklassehoteller i delt dobbeltrom
 • - I Wadi Rum overnatter vi i en camp Hotellene er gode 3-4* hoteller
 • Halvpensjon (frokost/middag) 
 • Visum to Jordan
 • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Abestillingsforsikring ved sykdom, 6% av reisens pris 
 • Eventuelle ekstra arrangementer
 • Tillegg for enkeltrom 
 • Frokost alle dagene på reisen
 • Drikkevarer
 • Driks (frivillig) beregn ca. 35-40 USD
 • Personlige fornødenheder
 • Alt ikke nevnt under “Prisen inkluderer” 

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Oplysninger om reisen

Påkledning

Legg merke til at det er nødvendig å ha tekkelig tøy på seg når vi besøker noen av de religiøse severdighetene. Du trenger ikke å være helt tildekket, men bare skuldre og lår er ikke en god idé.

Bagasje

Det er lurt å ha med en mindre ryggsekk eller veske til dagsturer/utflukter og reisedager der du oftest ikke ser bagasjen din igjen før om kvelden. Det er ikke nødvendig å ha med håndkle.

Da det kan forekomme skarpe saltflak ved Dødehavet kan det være en god idé å ta med seg  badesandaler.

Deltagerantall

Denne reisen krever et deltagerantall på minimum 15 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4–6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.

Mer om Israel

Her kan du få vite mer om Israel:
www.albatros.no/reisemaal/midt-oesten/israel

Les blant annet om klima og vær, og om du trenger visum eller vaksinasjoner

Pass og visum Israel

Les om pass og visum ved reiser til Israel
Passet ditt skal være gyldig i minst 6 måneder fra hjemreisedatoen fra Israel. Det kreves ikke visum til Israel for opphold under 90 dager. På noen av reisene våre til Israel skal du sende oss en kopi av fotosiden i passet ditt. Dette vil fremgå av fakturaen din.

Du kan få problemer ved innreise til Israel hvis du har stempler fra Syria, Libanon, Iran eller Irak i passet ditt. Dette kan bety at du blir avhørt før du får innreisevisum. Dessuten skal du være oppmerksom på at det både ved inn- og utreise er streng sikkerhetskontroll. Derfor vil du ved ankomsten eventuelt bli stilt en rekke spørsmål før du kan få visumet ditt – også uten de "forbudte" stemplene i passet. Ved avreisen blir alle reisende intervjuet av sikkerhetspersonalet i lufthavnen, og noen reisende må gjennomgå en ekstra sikkerhetssjekk. Man bør derfor som et minimum være i lufthavnen 3 timer før avreisen.

Etter reisen til Israel skal du være oppmerksom på at en rekke land ikke tillater stempler fra Israel i passet. Det gjelder bl.a. Syria, Bahrain, De forente arabiske emirater og en lang rekke andre land.

Pass og visum Jordan

Passet ditt skal være gyldig i minst 6 måneder fra hjemreisedatoen fra Jordan. Ved reiser til Jordan med Albatros er visum inkludert i reisens pris.

Er du ikke dansk/norsk/svensk statsborger, kan det være nødvendig at du på forhånd søker visum i den jordanske ambassaden i for eksempel Berlin, for det er ikke alle nasjonaliteter som kan få visum ved ankomst. Ansvaret og den eventuelle utgiften til dette har den reisende selv, og reisns pris blir ikke redusert.
 

Allmenn informasjon

En trygg reiseopplevelse

Vi vil at du skal føle deg trygg som en Albatros-reisende, fra du bestiller reisen til du kommer hjem med mange gode opplevelser - også i en verden med coronavirus. Derfor har vi iverksatt en rekke tiltak for å minimere smittefaren og samtidig gi deg alle reiseopplevelsene du drømmer om. Våre tiltak inkluderer:

 • Alle reiseledere er sertifisert i WHOs retningslinjer for smittebegrensning
 • Ekstra høye krav til våre samarbeidspartnere i forhold til rengjøring
 • Vi informerer alle reisedeltakerne våre om reiseforsikring og minimering av smitte

Les om alle tiltakene våre her

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Lignende reiser