Great Smoky Mountains, bourbon og bluegrass

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Opplev den amerikanske historien, kulturen og naturen rundt Great Smoky Mountains – i delstatene Georgia, Tennessee, Kentucky, Nord-Carolina og Sør-Carolina

USAs hjerte banker i sør. Få steder er den amerikanske sjelen så nærværende som i USAs mest populære nasjonalpark, Great Smoky Mountains. Vi reiser gjennom "The Smokies" og opplever country- og bluegrassmusikk, smaker på "moonshine" og bourbon og gjennom veddeløpsstaten Kentucky. Vi kommer nærmere sørstatenes dramatiske historie i byene Charleston og Savannah, følger i kjølvannet av cherokee- og creekfolket, og kommer innpå Martin Luther Kings borgerrettighetsbevegelse.

Klikk på kartet for å se det i stort format
 • Type

 • Reiseleder Norsk/svensk

 • Visum Ja

 • Vaksinasjon Nei

 • Valuta USD

Dagsprogram
Dag 1 Oslo–Atlanta, USA
Dag 2 Atlanta–Chattanooga–Nashville. Byrundtur, Chattanooga og livemusikk
Dag 3 Nashville–Paducah. Byrundtur, National Quilt Museum, Ohio-elven og idyllisk småbystemning i Paducah
Dag 4 Paducah–Bowling Green–Louisville. Corvette-museet, nasjonalparken Mammoth Cave og Abraham Lincolns fødested
Dag 5 Louisville–London. Veddeløpsbanen Churchill Downs og bourbondestilleri
Dag 6 London–Gatlinburg. Dolly Partons Pigeon Forge, porten til Great Smoky Mountains, moonshinesmaking og tid på egen hånd
Dag 7 Gatlinburg–Asheville (ca. 180 km). Cherokee-museet og Blue Ridge Parkway
Dag 8 Asheville–Wilmington. Raleigh, shopping og tid på egen hånd
Dag 9 Wilmington–Boone Hall-plantasjen–Charleston. Plantasje og byrundtur
Dag 10 Charleston–Savannah. Byrundtur med bl.a. jernbanestasjonen og Chippewa Square og mulighet for båttur/middag i Savannah
Dag 11 Savannah–Atlanta. Savannah og Juliette i Georgia
Dag 12 Atlanta. Besøk på Jimmy Carter Presidential Library & Museum og hjemreise
Dag 13 Ankomst til Oslo

Bilder

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Oslo–Atlanta, USA
Solnedgang over Atlanta

Vi flyr til Atlanta, hovedstaden i Georgia, som kan skryte av ikke mindre enn to Nobels fredspris-vinnere, nemlig Martin Luther King og Jimmy Carter.

Den tidligere OL-byen er hjemsted for noen av USAs største sportsklubber, Atlanta Braves og Falcons, og har huset et vell av kulturpersonligheter som Margaret Mitchell (Tatt av vinden), keiserinnen av soul, Gladys Knight, og den legendariske musikeren Ray Charles.

Det bor rundt fem millioner mennesker i Atlanta, hvis vi regner med de store forstadsområdene som brer seg ut fra sentrum av byen. Likevel fremstår Atlanta som en flott by med mange trær og elegante hus. Sentrum av Atlanta har noen av USAs høyeste skyskrapere, men i de eldre kvarterene finner vi stadig fine, lave hus malt i flotte farger.

De opprinnelige beboerne, creekfolket, kalte området der Atlanta i dag befinner seg for "stående ferskentre", og det blir fremdeles dyrket store mengder ferskener her i "The Peach State", som Georgia også kalles. Indianerne ble tvangsflyttet fra området før jernbanen Western and Atlantic Railroad ble anlagt for å lette handelen med Midtvesten, og i 1837 begynte en ny by å vokse frem ved den daværende endestasjonen. Den ble kalt Atlanta etter jernbanen, og resten er historie, som amerikanerne sier. 

Vi innlosjeres på hotell og kan hvile ut etter reisen, før vi for alvor tar fatt på reiseprogrammet i morgen.

Dag 2
Atlanta–Chattanooga–Nashville. Byrundtur, Chattanooga og livemusikk Kjørestrekning ca. 430 km
Togstasjonen i Chattanooga, Tennessee

Dagen starter med en byrundtur i Atlanta, hvor vi blant annet kommer forbi CNNs hovedkontor, Georgia Capitol og Centennial Olympic Park, som ble anlagt i forbindelse med OL i 1996. Vi besøker også Auburn-kvarteret, hvor borgerrettighetsforkjemperen Martin Luther King Jr. ble født. Her får vi se fødestedet samt graven hans ved kirken Ebenezer Baptist Church, som han var tilknyttet frem til sin død i 1968. Vi besøker også det gripende museet som beskriver raseadskillelsen, borgerrettighetsbevegelsen og Martin Luther Kings liv.

Fra Atlanta fortsetter vi til Chattanooga. Mange husker kanskje Glenn Millers Chattanooga Choo Choo, og vi stopper også på den berømte stasjonen hvor det er tid for litt tog-nostalgi.

Vi avslutter dagen i countrymusikkens hovedstad, Nashville, hvor vi sjekker inn på hotellet. Ikke noe annet sted i verden kan du oppleve så mye av countrymusikken, historien dens og de store personlighetene innen denne sjangeren som i Nashville i Tennessee. Nashville er kronet til countryhovedstad, og det er ikke uten grunn at byen er hjemsted for noen av de aller største stjernene på dagens countryhimmel: Tim McGraw, Taylor Swift og dronningen over dem alle, Dolly Parton. Vi slapper av litt på hotellet, og deretter kjører vi inn til sentrum hvor det blir gode muligheter for å oppleve forrykende livemusikk i de mange klubbene på musikkgaten Broadway.

Dag 3
Nashville–Paducah. Byrundtur, National Quilt Museum, Ohio-elven og idyllisk småbystemning i Paducah Kjørestrekning ca. 300 km
Kentucky er kjent for sin bourbon-produksjon

Før vi forlater Nashville, skal vi se litt nærmere på byen, som er mye mer enn countrymusikk. Byen oppsto rundt det opprinnelige Fort Nashborough, som ble grunnlagt på 1700-tallet. Her kjempet nybyggere og pelsjegere drabelig med den opprinnelige cherokee-befolkningen i området. Nashville har hatt stor betydning i sørstatenes historie og har fostret personligheter som Davy Crockett og ikke mindre enn tre amerikanske presidenter – Jackson, Johnson og Polk.

Vi forlater Nashville og kjører nordvestover mot delstaten Kentucky, som ble opptatt som den 15. staten i USA i 1792. Kentucky er særlig kjent for sin produksjon av tobakk og bourbon, men vi kommer også til å oppleve vakker natur når vi kjører gjennom Land-Between-the-Lakes og krysser Kentucky Lake før vi kommer til Ohio-elven. Vi krysser Ohio-elven og tar en tur innom delstaten Illinois, hvor vi avlegger et kort besøk i Metropolis. Byen er ikke oppkalt etter tegneserien Supermann, for den har hatt dette navnet siden 1839 da driftige forretningsmenn mente at de kunne bygge en ny storby. I dag bor det imidlertid bare 6000 mennesker her, men de har likevel en stor statue av Supermann og en årlig festival som tiltrekker superheltfans fra hele verden.

Før vi kjører til hotellet, skal vi besøke National Quilt Museum, hvor tradisjonelt amerikansk patchwork (quilting) representeres i imponerende kunstverk. Hvis du ikke har kjennskap til quilting og patchwork fra før, får du det her. Detaljene i de utstilte verkene er svært imponerende, og det skinner tydelig gjennom at dette ikke "bare" er håndarbeid – det er kunst.

Om kvelden er det en fin mulighet for å vandre gjennom den lille bykjernen i Paducah, hvor vi ser gamle, koselige hus og lagerbygninger i rød murstein til minne om handelsbyens plassering på bredden av Ohio-elven.

Dag 4
Paducah–Bowling Green–Louisville. Corvette-museet, nasjonalparken Mammoth Cave og Abraham Lincolns fødested Kjørestrekning ca. 430 km
Mammoth Cave nasjonalpark i Kentucky

I dag reiser vi østover i delstaten Kentucky. Første stopp er Bowling Green. I denne byen er alle eksemplarer av den legendariske amerikanske sportsvognen Corvette bygget siden 1981. Det har blitt til mer enn en million biler. Man kan ikke dra til Bowling Green uten å besøke det fine Corvette-museet, som både representerer Den amerikanske drømmen og den amerikanske popkulturen.

Dagen fortsetter med en tur ut i naturen. Vi kjører til nasjonalparken Mammoth Cave, som har ca. 650 km underjordiske klippehuler og tunneler – og det er bare dem som er oppdaget til nå. Vi skal på tur ned i en del av det underjordiske systemet, som gir inntrykket av at undergrunnen er hullete som en sveitserost. 
Dagens neste stopp er av en helt annen karakter og et vitnesbyrd om hvor raskt USA har utviklet seg på de under 250 årene landet har eksistert. Vi besøker monumentet for Abraham Lincoln og kjører forbi den lille hytta (en gjenoppføring) der Lincoln ble født. Begge deler er i dag en del av USAs nasjonalparker. Sammen med George Washington er Lincoln kanskje den mest kjente og betydningsfulle presidenten i USAs historie. Borgerkrigen og avskaffelsen av slaveriet er uløselig knyttet til Lincolns presidentembete, som sluttede da han ble myrdet i 1865.

Vi fortsetter deretter til Louisville, den største byen i Kentucky, hvor vi sjekker inn på hotellet.

Dag 5
Louisville–London. Veddeløpsbanen Churchill Downs og bourbondestilleri Kjørestrekning ca. 280 km
Fra det verdensberømte Kentucky Derby

Veddeløpshester, bourbon og Kentucky Fried Chicken er noe av det delstaten er best kjent for. Det går heller ikke an å si "Louisville" uten å tenke på det verdensberømte Kentucky Derby. I dag skal vi besøke veddeløpsbanen Churchill Downs, hvor det legendariske løpet foregår hvert år i starten av mai, og hvor 150 000 tilskuere ser fullblodshestene kappes om førstepremien på ikke mindre enn 12 millioner kroner.

Vi fortsetter østover fra Louisville mot Buffalo Trace Distillery, hvor vi skal se og smake på de gylne dråpene med Kentucky Bourbon.

I dag har vi også lagt inn et besøk på et både fint og tankevekkende "gamlehjem" for fantastiske veddeløpshester som av forskjellige årsaker er blitt pensjonert fra et liv med veddeløp.

På turen i dag kjører vi langs den gamle landevei nr. 60, som på store strekninger kan by på vidstrakte paddocker og stutterier i millionklassen.

Dag 6
London–Gatlinburg. Dolly Partons Pigeon Forge, porten til Great Smoky Mountains, moonshinesmaking og tid på egen hånd Kjørestrekning ca. 250 km
I fjellene i Gatlinburg, Tennessee

Smoky Mountains utgjør en del av Blue Ridge, den sørligste delen av fjellkjeden Appalachian Mountains, som fortsetter til det østlige Canada. Her finner vi de høyeste fjellene i det østlige USA, et rikt plante- og dyreliv med små skoger av ville rododendron og en fin bestand av svartbjørner. Vi starter dagen med å krysse fjellkjeden når vi kjører over passet ved Cumberland Gap og sørover mot "Dollyland".

Området er også kjent for sin bluegrassmusikk, som stammer fra de europeiske innvandrernes folkemusikk. Det var denne musikken countrystjernen Dolly Parton vokste opp med her i området, og vi ser statuen av henne og kjører forbi fornøyelsesparken hennes, Dollywood, når vi kommer til Sevierville og Pigeon Forge.

Ikke langt fra Sevierville og Pigeon Forge finner vi Gatlinburg, hvor vi skal få høre mer om en av de andre aktivitetene i området, moonshine. Moonshine er betegnelsen for illegalt fremstilt hjemmebrent som under det nasjonale alkoholforbudet i USA fra 1920 til 1933 utgjorde en stor lokal industri med tusenvis av illegale destillerier i de veiløse fjellene.

Resten av ettermiddagen og kvelden er til fri disposisjon i den koselige byen Gatlinburg.

Dag 7
Gatlinburg–Asheville (ca. 180 km). Cherokee-museet og Blue Ridge Parkway Kjørestrekning ca. 180 km
Den berømte Blue Ridge Parkway er en vakker fjellvei

Vi er nå dypt inne i cherokee-folkets opprinnelige territorium. Cherokeefolkets historie går flere tusen år tilbake, men ble markant påvirket av europeernes ankomst og ekspansjon på 1700- og 1800-tallet. Vi besøker byen Cherokee og det lokale museet som tilbyr spennende informasjon og stoff til ettertanke.

Dagen byr på enda flere store naturopplevelser i Smoky Mountains og på den berømte Blue Ridge Parkway, som er en naturskjønn vei som snor seg langs toppen av fjellkjeden. Vi gjør oppmerksom på at kjøreturen langs Blue Ridge Parkway i stor grad er avhengig av vær og vind, og at veien kan være stengt hvis forholdene ikke er på vår side.

Etterpå fortsetter vi til Asheville, som ligger i utkanten av fjellene i Nord-Carolina. Kvelden er til fri disposisjon, men det er opplagt å besøke en av musikklubbene i byen og høre på original bluegrassmusikk.

Dag 8
Asheville–Wilmington. Raleigh, shopping og tid på egen hånd Kjørestrekning ca. 600 km
Asheville, North Carolina

I dag beveger vi oss østover fra fjellene mot atlanterhavskysten. Omtrent halvveis stopper vi i delstatshovedstaden Raleigh, som i stor grad er preget av det store studentmiljøet. 
I dag har vi satt av tid til shopping, og vi stopper ved et stort outlet der vi kan kjøpe merkevarer til priser som typisk ligger langt under halvdelen av norske priser.

Etter handleturen og lunsj fortsetter vi til Wilmington i Nord-Carolina. Vi kjører gjennom det historiske bysentrumet, og etterpå er det tid til opplevelser og middag på egen hånd.

Dag 9
Wilmington–Boone Hall-plantasjen–Charleston. Plantasje og byrundtur Kjørestrekning ca. 290 km
Myrtle Beach i South Carolina

Vi starter dagen med å sno oss langs den flotte atlanterhavskysten sørpå, og stopper bl.a. i Myrtle Beach, som siden starten av det 20. århundre har utviklet seg til et av amerikanernes foretrukne reisemål for de som vil feriere ved havet.

Herfra går turen videre sørover mot historiens vingesus – en bedre beskrivelse kan vi neppe sette på denne dagen hvor vi besøker Charleston. Charleston var et av de viktigste stedene i etableringen av de britiske kronkoloniene i Nord-Amerika, og var stedet der den amerikanske borgerkrigen både startet og sluttet.

Før vi besøker det flotte, historiske bysentrumet, stopper vi ved plantasjen Boone Hall. Her får vi et unikt innblikk i tidligere tiders plantasjedrift og slaveriets historie. Film- og TV-interesserte vil nok nikke gjenkjennende til hovedhuset og den imponerende eikeallen, da mange scener fra serien Nord og sør ble filmet på eiendommen.

Charleston har ganske visst lagt navn til dansen av samme navn, men det er ikke her den oppsto. Det er til gjengjeld her vi finner en stor del av historien om den amerikanske borgerkrigen og avskaffelsen av slaveriet.

Etter en orienterende byrundtur, er det tid til oppdagelser på egen hånd i Charleston, som byr på små butikker, koselige kafeer, imponerende historiske bygninger og fremragende restauranter.

Dag 10
Charleston–Savannah. Byrundtur med bl.a. jernbanestasjonen og Chippewa Square og mulighet for båttur/middag i Savannah Kjørestrekning ca. 180 km
Savannah, Georgia

Savannah ble grunnlagt i 1733 av James Ogelthorp, som ønsket å skape et fristed for europeere på flukt fra fattigdom, religiøs forfølgelse og gjeldsfengsel. Det er den eldste byen i delstaten Georgia, og med sine 22 små parker er det historiske sentrumet blant de største fredede byområdene i USA. Filmfans vil uten tvil nyte å sitte på benken ved Chippewa Square, der Forrest Gump satt og fortalte om livet sitt.

Vi ser jernbanestasjonen som er den eldste i USA, før vi drar på en byrundtur som fører oss langs de gamle brosteinsbelagte gatene fra før borgerkrigen, forbi mange av de berømte parkene i byen og til det sjarmerende kvarteret langs Savannah-elven.

Om kvelden har du mulighet for å delta på et minicruise med middag på Savannah-elven. Reiselederen sørger for bestilling av billetter, og du kan bare lene deg tilbake og nyte turen og maten (billetten er ikke inkludert i prisen på reisen). Reiselederen deltar naturligvis også hvis det er nok deltakere (min. 12 personer).

Dag 11
Savannah–Atlanta. Savannah og Juliette i Georgia Kjørestrekning ca. 400 km

Vi tar oss tid til å få med noen siste inntrykk fra Savannah før vi mot slutten av formiddagen forlater kysten og kjører lenger inn i Georgia. Du kan for eksempel bruke de siste timene i byen på det historiske museet, som har fokus på den amerikanske borgerkrigen, eller den restaurerte villaen Andrew Low House på Lafayette Square, med originalt interiør fra midten av 1800-tallet (ev. transport og inngang er ikke inkludert). 

Etter at vi har forlatt Savannah, setter vi kursen mot byen Juliette, hvor den Oscar-nominerte filmen Fried Green Tomatoes (Stekte grønne tomater) ble spilt inn. Her tar vi en god pause med mulighet for å nyte den typiske, lille sørstatsbyen og spise (kanskje stekte grønne tomater?) på den legendariske Whistle Stop Café, som spiller en sentral rolle i filmen.

Vi ankommer til Atlanta på slutten av ettermiddagen.

Dag 12
Atlanta. Besøk på Jimmy Carter Presidential Library & Museum og hjemreise

Vi har kommet til reisens siste dag, men før vi setter kursen hjemover, får vi med oss en siste opplevelse. Vi kjører nemlig til Jimmy Carter Presidential Library & Museum, som er tilegnet forskning på og opplysning om Jimmy Carters presidentperiode. Her ser vi blant annet Nobels fredspris, som Jimmy Carter mottok i 2002 for "sin iherdige innsats gjennom flere tiår for fredelig løsning av internasjonale konflikter, for demokrati og menneskerettigheter og for økonomisk og sosial utvikling". På museet er det også en kopi av det ovale kontoret slik det så ut under Carter-administrasjonen. 

Avhengig av når flyet går tilbake, kan det bli mulighet for flere opplevelser i Georgias hovedstad før vi begynner på hjemreisen.

Dag 13
Ankomst til Oslo

Prisinformasjon

Prisen inkluderer
 • Norsk/svensk reiseleder
 • Fly Oslo–Atlanta t/r med mellomlanding (to mellomlandinger på hjemreisen kan forekomme)
 • Utflukter og transport ifølge program
 • Innkvartering på gode hoteller i delt dobbeltrom
 • Frokost daglig (American Breakfast eller enkel Continental Breakfast)
 • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 6% av reisens pris
 • Reiseforsikring
 • Gebyr for innreiseregistreing til USA (ESTA, ca. 14 USD)
 • Eventuelle ekstra arrangementer
 • Tillegg for enkeltrom
 • Øvrige måltider
 • Driks til lokalguider og sjåfører (beregn ca. 65 USD pr. person)
 • Personlige fornødenheter
 • Alt ikke nevnt under “Prisen inkluderer“

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

Deltagerantall

Denne reisen krever et deltagerantall på minimum 15 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4–6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.

Bagasje

Det kan være lurt å ha med en mindre ryggsekk eller veske til dagsturer/utflukter og reisedager der du ofte ikke ser bagasjen din igjen før om kvelden. Det er ikke nødvendig å ha med håndkle.
Hvis du vil låse kofferten din bør du bruke en såkalt TSA-lås. The Transportation Security Administration er de som kontrollerer bagasjen på fly til og fra samt via USA, og de har en ”hovednøkkel” som kan åpne TSA-låser. Har du låst kofferten din med en annen lås forbeholder de seg retten til å bryte opp låsen – dette gjelder også en lås som er innbygget i kofferten. TSA-låser kan kjøpes de fleste steder de selger kofferter og lignende.

Klima og påkledning

Sjekk hvordan været er der du skal før avreisen. Du finner gode væroversikter på for eksempel www.yr.no. Ta i betraktning at det kan være store klimaforskjeller mellom de ulike distriktene på noen av reisene våre. Rent praktisk kan det bety at du på en og samme reise kan oppleve minusgrader og snø på formiddagen i for eksempel nasjonalparken Bryce Canyon, og senere samme dag + 20˚C i Las Vegas.

Wi-fi og internett på hotellene i USA

Mange av våre hoteller har gratis wi-fi eller internett via kabel på rommene som en del av deres service til kundene.

Forbindelsen og kvaliteten kan allikevel være svingende. Noen hoteller tilbyr gratis wi-fi på rommene, mens andre tilbyr gratis internett på fellesområdene (spør om dette når du sjekker inn på hotellet eller spør reiselederen). Noen ganger lønner det seg å bruke nettet i fellesområdene, der signalet er sterkere, enn å kjempe med et svakt signal på rommet. Signalets styrke avhenger ofte av hvor rommet ditt ligger i forhold til nærmeste wifi-sender.

Enkelte hoteller tar gebyr for bruk av wi-fi eller internett via kabel på rommet. Oftest er kvaliteten her bedre.

En helt annen mulighet er å benytte seg av gratis wi-fi hos kjeder som Starbucks osv. I større byer er de som oftest å finne innen kort avstand.

Med buss i USA

Turen er arrangert for å få så mange opplevelser i både naturparker og storbyer som mulig. Det betyr at vi er nødt til å kjøre lange strekninger noen av dagene, enkelte dager opp til 70 mil. Vi tar pauser flere ganger underveis og nyter utsikten, og det er både spennende og annerledes å oppleve USA «on the road».

Vanlige turistbusser i USA er generelt komfortable. De har ofte bare en enkelt inngang foran i bussen og ingen dør bak slik vi er vant til hjemmefra. Ofte er det heller ikke koppholder og nett på seteryggen foran setet. Derfor er det en god idé å ha med seg en god ryggsekk som kan brukes til personlige eiendeler mens man er på utflukt eller sitter i bussen.

Tilslutning med innenriksfly

Det er ikke mulig å bestille tilslutning med innenriksfly på denne reisen.

Mer om USA

Her kan du lese mer om USA: www.albatros.no/reisemaal/nord-amerika/usa
Les blant annet om klima og vær, tidsforskjell, driks og visumregler.

Hånden på hjertet

Hånden på hjertet

Den amerikanske frokostkulturen er forholdsvis enkel sammenlignet med den skandinaviske. Frokosten på de fleste standardhotellene i USA er den såkalte «continental breakfast», som typisk innebærer kaffe/te, juice og ristet brød med smør og syltetøy. Det er ikke uvanlig at man på hoteller i USA bare har pappservise til frokosten siden mange bruker den som en «to go»-løsning på farten.

Den amerikanske drikskulturen kan oppleves som et irritasjonsmoment spesielt av oss skandinaver. For at du som reisende skal ha minst mulig bry vil reiselederen oftest tilby å påta seg å samle inn driks for hele gruppen fordelt på de planlagte programpunktene. Du kan lese mer om driks og Albatros Travels holdning her: www.albatros.no/praktisk/er-driks-inkludert-i-reisens-pris

Før avreise

Pass

Passet må være gyldig i minst 6 måneder før hjemreisedato. Barn – uansett alder – må ha eget pass. Det er ikke nok at de står i foreldrenes pass. Send en kopi av passet ditt til Albatros Travel senest 14 dager etter at du har bestilt reisen. Legg merke til at navnet på flybilletten må stemme 100% overens med navnet ditt slik det står i passet. Konsekvensen ved at det ikke er likt kan i verste fall medføre at du blir nektet innreise i USA og må fly hjem for egen regning.

I USA og Canada er det ikke visumplikt for norske statsborgere ved opphold på opptil 90 dager, men før avreise må du fylle ut en elektronisk søknad om innreisetillatelse, som kalles ESTA i USA og eTA i Canada.

ESTA – innreisetillatelse til USA

Senest 72 timer før avreise må du søke om innreisetillatelse til USA.

Det gjør du ved å klikke her: https://esta.cbp.dhs.gov

Her får du en midlertidig innreisetillatelse og et nummer som du skal printe ut eller skrive ned og ha med på hele reisen. Flyplassmyndighetene i Norge eller USA kan kreve å få se det.

ESTA-tillatelsen koster et mindre beløp, ca. 14 dollar, som du betaler med kredittkort. Innreisetillatelsen er gyldig i to år eller til passet ditt går ut dersom dette skjer innen to år.

Hvis du reiser sammen med barn som ikke er dine egne, eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, må du ha en særskilt tillatelse i tillegg til ESTA-tillatelsen.

Les mer om søknaden om innreisetillatelse og om å reise til USA med barn her: www.albatros-travel.no/praktisk/innreise-i-usa-esta

Krav om visum hvis du har vært i Irak, Iran, Syria, Sudan, Libya, Somalia eller Yemen

Hvis du som norsk statsborger har vært på reise eller oppholdt deg i Irak, Iran, Syria, Sudan, Libya, Somalia eller Yemen etter 1. mars 2011 kan du ikke lenger reise inn i USA på en ESTA-godkjennelse. Framover må du ha visum utstedt av den amerikanske ambassaden i Oslo. Det samme gjelder norske statsborgere som har dobbelt statsborgerskap i ett av disse landene.
Les mer om reglene på den amerikanske ambassadens nettsider. Her kan du også sjekke statusen for din ESTA-godkjennelse.

https://norway.usembassy.gov/esta.html

Elektronisk utstyr i håndbagasjen

Sikkerhetskrav ved flyreiser til USA

De amerikanske myndighetene har skjerpet sikkerhetskravene ved flyreiser til USA. Alt elektronisk utstyr som tas med i håndbagasjen på flyet (mobiltelefoner, nettbrett, bærbare datamaskiner etc), skal kunne skrus på i sikkerhetskontrollen. Det betyr at du må sørge for at batteriet på utstyret er fulladet når du kommer til flyplassen.

Hvis utstyret ikke kan bli slått på er det ikke lov til å ta det med ombord på flyet, men det må legges igjen i sikkerhetskontrollen. Den nye regelen skyldes at myndighetene er redde for at de elektroniske apparatene kan brukes i forbindelse med terrorhandlinger.

Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Lignende reiser

USRTR35ANO