Høststemning i Kroatia

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Samvær og kultur i skjønne omgivelser på 4-stjerners hotell tett ved badestrand med halvpensjon

Opplev Dalmatias vakre kyststrekning med idylliske havnebyer og vennlig lokalbefolkning. Med utgangspunkt i den idylliske landsbyen Tisno drar vi på eventyr langs den kroatiske kysten, og gjennom foredrag og utflukter kommer vi tett innpå den kroatiske folkesjelen. Vi skal vandre, sykle og seile rundt i den vakre naturen. Fra kulturelle og historiske opplevelser i de vakre gamle middelalderbyene Trogir, Zadar og Split til enestående naturssenerier i nasjonalparkene Krka og Vrana. Vi besøker også lokale produsenter av vin, skinke og ost, likesom vi skal smake på de mange lekre spesialitetene som landet har å by på.

Klikk på kartet for å se det i stort format
  • Type Rundreise

  • Reiseleder Norsk/svensk

  • Visum Nei

  • Vaksinasjon Nei

  • Valuta Kuna

Dagsprogram 14 dager
Dag 1
Oslo – Split, Kroatia. Byrundtur i Trogir og ankomst til hotellet i Tisno inkl. Velkomstmiddag
Dag 2
Tisno. Byrundtur og introduksjon til Kroatia og det kroatiske språket
Dag 3
Utflukt til Zadar inklusive Havets orgel og den gamle bydelen
Dag 4
Tisno. Tid på egen hånd eller mulighet for cruise til nasjonalparken Kornati inkl. lunsj (ikke inkl.)
Dag 5
Matlagningskurs og vandretur til landsbyen Jezera
Dag 6
Tisno. Tid på egen hånd eller utflukt til Etnoland og Krka nasjonalpark (ikke inkl.)
Dag 7
Tisno. Avslapning og mulighet for fotturer
Dag 8
Tisno. Tid på egen hånd eller heldagsutflukt til Primošten og Split inkl. Diokletians palass og middag på lokal restaurant (ikke inkl.)
Dag 9
Vodice og Kroatias største innsjø, Vrana
Dag 10
Tisno. Tid på egen hånd med boccia-turnering og grilling
Dag 11
Tisno–Šibenik–Krabanj. Utflukt til Šibenik, Krabanj og vingårdsbesøk
Dag 12
Sykkelutflukt til Murter og Betina inklusive besøk ved skipsmuseum
Dag 13
Tisno. Øya Pag med salt- og osteproduksjon. Avskjedsmiddag
Dag 14
Tisno–Split–Oslo. Hjemreise

Hoteller

Hotel Borovnik

  • Halvpensjon er inkludert på Hotel Borovnik
  • Hotel Borovnik har et herlig basseng
  • Bassenget på Hotel Borovnik
  • Antall rom: 63
  • Ligger i sentrum av Tisno
  • Døgnåpen resepsjon
  • Hovedrestaurant og grill/pizzeria
  • Aperitif og isbar
  • 1 utendørs basseng
  • Avstand til bussholdeplass: 100 meter

Hotel Borovnik ligger på den lille hyggelige øya Murter midt mellom de to største byene i Dalmatia, Split og Zadar. Hotellet består av en ny og en eldre hovedbygning og har en restaurant med utendørs terrasse, en pizzeria og en bar samt et innbydende utendørs bassengområde der man kan slappe av.
Alle rom har aircondition, satellit-tv og eget bad/toalett.
Det er mulighet for å kjøpe oppgradering til superior-rom. Superior-rommene er på 25m2 mot standardrommene på 15–17m2. Se dessuten under prisinformasjon.

Rommene
Alle rom har satellit-tv, aircondition og hårføner samt badekar eller dusj.

Bilder

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Oslo – Split, Kroatia. Byrundtur i Trogir og ankomst til hotellet i Tisno inkl. Velkomstmiddag Ca. 120 km
I den gamle bydelen i Trogir

Vel ankommet til Kroatia kjører vi til den nærliggende byen Trogir, som har omkring 13 000 innbyggere. Byen ligger på en liten øy mellom fastlandet og øya Čiovo og er forbundet med broer til begge sider. Trogirs historie går mer enn 2000 år tilbake i tiden til det illyriske kongeriket, og siden da har blant annet romerne og venetianerne satt sitt preg på byens kultur og historie – likesom i det øvrige Dalmatia. Trogir er omgitt av en solid bymur, og innenfor murene finner man en rekke vakre kirker, palasser, tårn og boliger – som alle er ypperlige representanter for fortidens byggekunst. Byen byr altså på et sant overflødighetshorn av spir, søyler og kupler fra gotikken, renessansen og barokken.

Midt på ettermiddagen fortsetter vi nordover til vårt hyggelige hotell ved byen Tisno, der vi skal tilbringe de to neste ukene. Etter å ha innlosjert oss på rommene våre blir vi ønsket velkommen av hotellpersonalet og nyter en god middag sammen.

Dag 2
Tisno. Byrundtur og introduksjon til Kroatia og det kroatiske språket

Tisno er faktisk to mindre byer, som deles av det smale sundet mellom fastlandet og øya Murter. Hotellet vårt ligger sentralt plassert og danner en ideell ramme for opplevelser både på øya og fastlandet. Etter en god fellesfrokost er det blitt tid til å se litt nærmere på Tisno by. I den lille byen, som har både supermarked, kiosker og et par kafeer og restauranter som har åpent året rundt, går livet sin vante gang det meste av året. I sesongen, som strekker seg fra juni til september, blir øya invadert av solhungrende badeturister, men vi har det meste for oss selv. Vi kikker nærmere på den lokale kirken og tar en avstikker forbi byens fine badestrand, som ligger bare 5 minutters gange fra hotellet. Om ettermiddagen skal vi på skolebenken og lære mer om Kroatias historie og ikke minst om språket. Kroatisk er en del av den sørslaviske språkfamilien, som tales i Bulgaria, Nord-Makedonia, Bosnia og Slovenia. Alfabetet er latinsk, men har noen finurlige tilleggstegn som skyldes Ljudevit Gaj, mannen som stod fadder til det kroatiske alfabetet i 1830-årene. Vi forsøker å finne ut av hvordan de mest brukte ordene blir uttalt, og det forventes naturligvis at man senere på kvelden er i stand til å bestille sin middag selv i hotellets restaurant. På kroatisk naturligvis!

Dag 3
Utflukt til Zadar inklusive Havets orgel og den gamle bydelen Ca. 165 km
St. Donat-kirken har ikke vært brukt siden 1796

Etter frokost på hotellet begir vi oss i buss mot den nærliggende storbyen Zadar (75 000 innbyggere). Byen, som er en av Kroatias eldste, ble grunnlagt allerede på 800-tallet fvt. og har gjennom de siste 3000 årene vært underlagt en mengde forskjellige herskere. Vi nevner i fleng romerne, bysantinerne, bystaten Venezia, tyrkerne, Kroatias tidlige konger, Østerrike, og sist, men ikke minst Italia, som faktisk hersket her til slutten av andre verdenskrig. Deretter ble Zadar en del av Jugoslavia. Under borgerkrigen i 1990-årene ble byen bombet av den jugoslaviske folkehæren, men er siden blitt gjenoppbygd, og den gamle bydelen står i dag mer eller mindre intakt. Vi ser nærmere på byens imponerende arkitektur, som den dag i dag vitner om romernes imponerende byplanlegging. Vi skal oppleve den rustikke bymuren med de imponerende byportene, St. Donat-kirken, som er bygd omkring år 810 og er blitt byens symbol på dens unike historiske arv. Kirken stammer fra gammelkristen tid og er bygd av sandfarget dalmatisk stein. St. Donat har ikke vært brukt som kirke siden 1796, men på grunn av den gode akustikken blir den ofte benyttet til klassiske konserter. Ved siden av kirken finner man også det romerske Colosseum (Forum), som ble grunnlagt av keiser Augustus. Dessuten skal vi naturligvis også en tur innom byens samlingspunkt, havnepromenaden Riva, der den kroatiske arkitekten Nikola Bašić i 2005 oppførte et havorgel med 7 steintrapper, som går ut i Adriaterhavet. Når bølgene rammer steintrappene, presses luft opp gjennom kanaler, og dermed blir det skapt vakre klanger fra de 35 orgelpipene. På steintrappen kan man nyte synet av det vakre Adriaterhavet og lyden av havet. Nikola Bašić vant i 2006 European Prize for Urban Public Space. Resten av dagen er avsatt til opplevelser på egen hånd i den hyggelige byen. Den livlige hovedgaten Kalelarga byr på mange gode kaffe- og isbarer, og for de historisk interesserte kan et besøk i det arkeologiske museet på det varmeste anbefales. Museet, som har eksistert siden 1832, har en av Kroatias største samlinger av arkeologiske funn, blant annet også fra Gradina på vår øy, Murter. Sent på ettermiddagen begir vi oss tilbake mot Tisno, der resten av kvelden er til fri avbenyttelse.

Dag 4
Tisno. Tid på egen hånd eller mulighet for cruise til nasjonalparken Kornati inkl. lunsj (ikke inkl.)
Bassenget på Hotel Borovnik

Dagen i dag er avsatt til opplevelser på egen hånd, med mindre man har lyst til å delta i ekstrautflukten med båttur til nasjonalparken Kornati (utflukten er ikke inkludert i reisens pris og skal bestilles separat). I farvannet sør for Tisno ligger et område med 89 enestående øyer, holmer og skjær som i 1980 ble erklært for nasjonalpark og oppkalt etter den største øya, Kornat, som er 25 km lang. Selve nasjonalparken dekker over 220 km2 og har hele 238 km kyststrekning. Det er forbudt å fiske i Kornati fordi man ønsker å bevare det rikholdige livet i havet. For under havflaten gjemmer det seg 350 plantearter, 300 fiskearter og undersjøiske huler. Og hvis man er virkelig heldig kan man til og med få øye på lekne delfiner. De mange øyene ligger som perler på en snor og er en sann fryd for øyet. Dramatiske klippeformasjoner reiser seg fra havflaten og speiler seg i det krystallklare vannet. Vi seiler forbi den høyeste skrenten, som måler 180 m, og vi ser nærmere på de mange lagunene, øyene og kløftene. Underveis nyter vi en herlig lunsj om bord på skipet. Vi er tilbake på hotellet sent på ettermiddagen, og resten av dagen er til fri avbenyttelse.

Dag 5
Matlagningskurs og vandretur til landsbyen Jezera
Burek er typisk en forrett laget med butterdeig

Ingen ferie uten god mat, og i dag skal vi selv prøve oss på det kroatiske kjøkkenet. Vi besøker byens lokale marked og sper på litt fra det lokale supermarkedet om nødvendig. Hotellets kokk og øvrige personale er behjelpelig med råd og veiledning når vi kaster oss ut i den finere kroatiske matlagningskunsten. Om det blir den lokale forretten med butterdeig, burek, eller omelett med friske krydderurter, avhenger av de råvarene som er for hånden, men én ting er sikkert: Det blir en stor opplevelse! Ettermiddagen byr på en frisk fottur til landsbyen Jezera, som ligger ca. 1,5 kilometer fra Tisno. På en helt nyanlagt tursti går vi gjennom skogen og langs den vakre kystlinjen til den lille hyggelige havnebyen. Her kan vi følge med i livet på havnen, drikke en kopp kaffe eller smake på byens gode is. For de spreke er det mulig å gå tilbake til hotellet via øyas største kirke med navnet Vår Frue Caravaggios kirke, som kneiser vakkert på øyas høyeste punkt. Alternativt kan man ta turen langs havet tilbake eller slenge seg på en lokal buss.

Dag 6
Tisno. Tid på egen hånd eller utflukt til Etnoland og Krka nasjonalpark (ikke inkl.) Ca. 100 km
Den spektakulære Krka-fossen

Dagens ekstrautflukt går til et av Kroatias mest lovpriste museer, det etnografiske museet Etnoland, som blir bestyrt av ekteparet Lokas (utflukten er ikke inkludert i reisens pris og skal bestilles separat). Området er gjenoppført som en tro kopi av barndomshjemmet til Josko Lokas besteforeldre, og med ekteparets levende beskrivelse av livet på landet i Dalmatia i det forrige århundre får vi en helt unik tur tilbake i tiden. Vi spiser lunsj i de hyggelige omgivelsene før vi fortsetter til den nærliggende Krka nasjonalpark. Den ble utlagt som nasjonalpark i 1985 – primært for å beskytte områdets mer enn 800 forskjellige plantearter, hvorav en del er endemiske. Krka nasjonalpark er også hjemsted for mer enn 200 forskjellige slags fugler samt en rekke padder, krypdyr og fisker. Stier og gangbroer fører gjennom frodig vegetasjon og over strømmende vann og forbi den spektakulære Krka-fossen, der en stripe mindre vannfall fosser ned i en vakker sjø og til sammen utgjør et fall på 242 meter. Etter noen skjønne naturopplevelser forlater vi nasjonalparken med en båt som bringer oss til den lille byen Skradin, der bussen venter på oss. Vi er tilbake på hotellet sent på ettermiddagen.

Dag 7
Tisno. Avslapning og mulighet for fotturer
Tisno er to mindre byer som er delt av et smalt sund

Vi trenger en dag uten de store aktivitetene, så dagen er løst planlagt med mulighet for improvisasjon. Under frokosten kan man smøre seg en liten matpakke som man kan ta med seg hvis man har lyst til å gå en tur på øya eller fastlandet. Det går offentlige busser med holdeplass like utenfor hotelldøren, så det er også mulig å kaste seg ut på lengre eventyr hvis man har mot på det. Liker man det våte element bedre, kan man dra på utflukt til noen av de nærliggende strendene, eller hva med å leie en liten båt og ta en tur rundt øya for å nyte den vakre naturen fra sjøsiden? Reiseleder og hotellpersonale er behjelpelig med råd og veiledning – også hvis man om kvelden har lyst til å prøve noen av de mange gode restaurantene som finnes i og omkring Tisno.

Dag 8
Tisno. Tid på egen hånd eller heldagsutflukt til Primošten og Split inkl. Diokletians palass og middag på lokal restaurant (ikke inkl.) Ca. 240 km
I den hyggelige lille havnebyen Primosten

I dag kan man velge å nyte hotellets mange fasiliteter eller delta i ekstrautflukten til hovedbyen i Dalmatia, Split (utflukten er ikke inkludert i reisens pris og skal bestilles separat). På vei mot Split stanser vi ved den lille hyggelige havnebyen Primošten. Den gamle bydelen var opprinnelig plassert på en liten øy, men med oppføringen av en demning ble øya landfast på 1800-tallet. Primošten er en sann liten perle med spennende arkitektur og vakre badestrender. Vi går på oppdagelsestur i den gamle bydelen før vi fortsetter mot dagens hovedmål, Split, som ligger vakkert til ut mot Adriaterhavet og er Dalmatias største by. Opp gjennom historien har Split vært under bysantinsk, venetiansk og østerriksk-ungarsk kontroll før den etter første verdenskrig ble en del av det kongeriket som senere ble til Jugoslavia. Sagnet forteller at Splits første innbygger var den romerske keiseren Diokletian, som bygde sin enorme borg her ved Adriaterhavets kyst omkring år 300. Da keiseren abdiserte, trakk han seg tilbake til sitt 30.000 m² store palass. Ruinene etter palasset ligger spredt ut over den gamle bydelen, som nærmest er bygd inn i det historiske byggverket. Palasset var omgitt av to meter tykke og 20 meter høye murer, som ennå er fint bevart flere steder. Mursystemet har inngangspartier fra alle fire verdenshjørner: gjennom jernporten i vest, den gylne porten i nord, sølvporten i øst og bronseporten i sør. Bronseporten lå en gang parallelt med Adriaterhavet, men det var lenge før byens nåværende havnepromenade ble anlagt.

Inne i palasset ser vi peristylet, som var forgården til keiserens private gemakker, samt vestibylen, Jupiter-templet og St. Domnius-katedralen. Etter palassbesøket går vi en tur gjennom byen, som det også vil være tid til å utforske litt nærmere på egen hånd. På havnepromenaden Riva passerer man dunkle og dystert utseende kjellere, som tidligere var keiserens kjølige leiligheter. Promenaden er flankert av palmer og kafeer, og de handlende selger kunsthåndverk, bøker, postkort med mer. Sent på ettermiddagen samles vi atter og begir oss mot en lokal restaurant, der vi spiser en god middag. Vi returnerer til hotellet vårt sent på kvelden.

Dag 9
Vodice og Kroatias største innsjø, Vrana Ca. 80km
Kroatias størsten innsjø, Vrana

Vi sover lenge og begir oss først utpå formiddagen til Vodice, en mindre bebyggelse ca. 15 kilometer fra Tisno. Vodice ligger vakkert til og har et deilig havneområde med masser av små kafeer og hyggelige restauranter. Vi snuser inn den lokale stemningen, og har man lyst, bør man så avgjort prøve byens spesialitet, fikenmarmelade. Marmeladen som produseres i området, er kjent over hele Kroatia og smaker ikke bare glimrende, men skal også være god for blodtrykket og andre elendigheter. Etter lunsj (ikke inkludert i prisen) fortsetter vi til naturområdet ved Vrana-sjøen. Dette helt spesielle området tiltrekker hvert år store kolonier av trekkfugler, og i vinterperioden forventes det opp mot 100 000 fugler på et område mindre enn den danske øya Fanø. Vegetasjonen og de store sumparealene tilbyr ideelle forhold for især hegrer og skarver, som lever godt av de mange paddene og fiskene. Vi går en tur i området før vi sent på ettermiddagen returnerer til Tisno.

Dag 10
Tisno. Tid på egen hånd med boccia-turnering og grilling
Kroatisk grillmat

Etter et par hektiske dager er det fint å slappe av litt, så i dag er det mulig å delta i forskjellige aktiviteter på hotellet. I hotellets store fellessal vil det være mulig å spille kort eller brettspill. Vil man heller slå seg ned ved hotellets deilige basseng, er dette naturligvis også en mulighet, likesom så vel saunaen som spa-området vil være tilgjengelige denne dagen. Foretrekker man utendørsaktiviteter, er det mulig å delta i en lokal boccia-turnering, som finner sted på de nyanlagte banene i utkanten av Tisno. Tro om vi ikke kan lokke noen av de lokale innbyggerne med?

Har man ikke fått avsluttet bridgespillet sitt, eller har man bare lyst til å henge litt i hotellbaren, er dette mulig etter middagen, som i dagens anledning er barbecue på en nærliggende strand. I tilfelle av dårlig vær flyttes middagen til hotellets restaurant.

Dag 11
Tisno–Šibenik–Krabanj. Utflukt til Šibenik, Krabanj og vingårdsbesøk Ca. 70 km
I Sibenik

I dag skal vi besøke den nærliggende byen Šibenik og øya Krabanj, som er kjent for sin produksjon av havsvamper. Hovedbyen i provinsen, som Tisno også er en del av, heter Šibenik. Byen og dens 45 000 innbyggere skaffet seg tidligere et levebrød først og fremst ved tungindustri, og havnen var en av de viktigste og travleste langs hele Adriaterkysten. I dag tiltrekker byen masser av turister i høysesongen og kan blant annet by på det imponerende St. Nikola-fortet, som i 2017 kom på UNESCOs liste over bevaringsverdige monumenter. Vi skal se nærmere på dette vakre byggverket, som opprinnelig var oppført av venetianske byggherrer med den berømte arkitekten Hieronymus di Santa Michaela i spissen. Det ferdige fortet stod klart i slutten av 1500-tallet og er fremdeles et imponerende skue. Vi går senere en tur i byens sentrale del, der det også er mulig å innta en god lunsj (ikke inkludert i utfluktsprisen). Havnen i Šibenik er fremdeles meget aktiv, og det er også herfra vi fortsetter turen med en liten lokal ferge, som bringer oss til den nærliggende øya Krabanj. Båtturen tar ikke mer enn 5–10 minutter og bringer oss fra det travle fastlandet til den lille fredelige øya. Dens høyeste punkt er bare 1,5 meter over havflaten. Øya er særlig kjent for sin produksjon av badesvamper, og vi besøker det lokale museet for å høre nærmere om dette spesielle yrket. Sent på ettermiddagen returnerer vi til Šibenik, der vi skal smake den lokale vinen som produseres i området. Kroatisk vin hører muligvis ikke til de mest kjente i verden, men kvaliteten er høy, og de lokale druene er langsomt i ferd med å finne fotfeste også utenfor Kroatia. Vi hører om hvordan vinen produseres, og skal naturligvis også smake på varene. Vi returnerer til hotellet sent på ettermiddagen.

Dag 12
Sykkelutflukt til Murter og Betina inklusive besøk ved skipsmuseum
Øya Murter har vært bebodd siden oldtiden

Øya Murter har vært bebodd siden antikken, og den har mange små historiske perler. I dag skal vi på sykkel rundt på den vakre øya og se nærmere på det hele. Sykler blir utlevert om morgenen ved hotellet, og vi begir oss i samlet flokk mot den nærliggende bebyggelsen Betina. Den 4 kilometer lange sykkelturen går langs det asurblå havet på en dertil innrettet sykkelsti. Betina i dag er ikke mye mer enn en hyggelig havn og et par små kafeer, men var på 1700-tallet sentrum for treskipsbygging i Adriaterhavet. Den stolte tradisjonen blir fremdeles holdt ved like, og vi skal besøke det lille lokale museet, som forteller den interessante historien om stedets maritime historie.

Vi fortsetter herfra til det nærliggende Gradina, der øyas eldste bosetning er under utgravning. Siden 200-tallet fvt. bodde illyriske stammer her, og senere kom romerne og gjorde stedet til en av de største bosetningene i området. Her har man gravd ut noen av de mest imponerende gravskattene i hele Kroatia. De er i dag utstilt i det arkeologiske museet i Zadar. Vi går en liten tur i det naturskjønne området før vi fortsetter ferden mot øyas hovedby, Murter. I Murter er det rundt 2000 fastboende, og her er det mulig å innta en god lunsj (ikke inkludert i reisens pris) på en av byens mange hyggelige restauranter. Man kan også velge å gå på oppdagelsestur i byens gamle bydel eller bare slappe av med en kopp kaffe ved byens travle lystbåthavn. Om ettermiddagen drar vi tilbake til hotellet.

Dag 13
Tisno. Øya Pag med salt- og osteproduksjon. Avskjedsmiddag Ca. 240 km

Det kroatiske kjøkkenet er kjent for sine gode skinker, ost og oliven. Ingen av disse gode ingrediensene kunne ha blitt produsert uten å bruke salt. For å få et innblikk i produksjonen av salt, som har blitt forarbeidet i dette området i mer enn 1500 år, begir vi oss mot Pag, som er Kroatias femte største øy. Her bor det omkring 10 000 fastboende, som for det meste lever av turisme, jordbruk og fiske. Øya er forbundet med fastlandet via broen Paski Most, som i en kort periode under krigen på Balkan var den eneste åpne grensen mellom den sørlige og den nordlige delen av Kroatia.

Naturen endrer seg drastisk når vi krysser over fra fastlandet. De golde, hvite klippene minner om et månelandskap, og det er vanskelig å forestille seg at man kan få noe annet enn salt ut av disse omgivelsene. Intet kunne være mer feil, for i tillegg til saltproduksjonen er Pag berømt både for fårekjøtt og ost.

På den første delen av øya kjører vi langs vannet, der saltmarkene strekker seg så langt øyet kan se. Senere blir vegetasjonen kraftigere, og sauene begynner å dukke opp. Vi besøker en lokal osteprodusent, der vi skal høre mer om selve produksjonen av fåreost og naturligvis smake på de gode varene. Vi stikker også innom øyas hovedby, som også heter Pag. Her blir det mulig å spise lunsj (ikke inkl. i prisen) og gå litt rundt på egen hånd, før vi drar tilbake til kveldens avskjedsmiddag, som vi inntar på den hyggelige uterestauranten Roca. Roca ligger på fastlandet ca. 20 km fra Tisno og har i generasjoner spesialisert seg i produksjon av olivenolje, vin og prosciutto-skinke. Omgitt av olivenlunder og vinstokker inntar vi en god bondekost i vakre omgivelser. Vi returnerer til hotellet sent på kvelden..

Dag 14
Tisno–Split–Oslo. Hjemreise
Kroatisk vin har høy kvalitet

Det er blitt tid til å ta avskjed med hotellpersonale og resten av Tisno. Etter frokost kjører vi mot Split, der flyet venter på oss.

Extra tilkøbsudflugter

Primošten og Split inkl. Diokletians palass og middag på lokal restaurant
Etnoland og Krka nasjonalpark
Cruise til nasjonalparken Kornati inkl. lunsj

Utfluktspakken må bestilles hjemmefra senest 45 dager før avreise.

Udflugterne kan købes separat eller som samlet pakke

(Tillköpspaketet genomförs vid minst 15 deltagare)

Primosten og Split - NOK 648,-
Etnoland og Krka Nationalpark - NOK 648,-
Skærgårds cruise incl frokost - NOK 948,-
Alla tre utflykter i ett paket kostar - NOK 1.998,-

Krka-fossen i Krka nasjonalpark

Prisinformasjon

Oppgradering av rom til Superior rom (25m2)

kr 998,– per person

Prisen inkluderer
  • Norsk/svensk reiseleder    
  • Fly Oslo–Split t/r med mellomlanding
  • Innkvartering på 4-stjerners Hotel Borovnik i delt dobbeltrom
  • Utflukter, entreer og transport ifølge program
  • Halvpensjon
  • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
  • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 6% av reisens pris    
  • Reiseforsikring    
  • Tillegg for enkeltrom
  • Driks til lokalguider og sjåfører (beregn ca. 25 € per deltager)
  • Øvrige måltider og drikkevarer
  • Personlige fornødenheter    
  • Alt ikke nevnt under Prisen inkluderer

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

Fotturer og sykkeltur

På dager når vi går eller sykler, kan det hende at vi legger om ruten på grunn av været. Tempoet er naturligvis tilpasset terrenget. På spaserturen er det mulig å gå kortere deler eller snu tidligere, hvis man har behov for det.

Hotellet

Vi har valgt å bo på et godt mellomklassehotell som vi kjenner gjennom mange år. Det firestjerners hotellet er hyggelig og gjør alt for å få sine gjester til å føle seg hjemme. De inkluderte middagene inntas på hotellet, som lager veltilberedt og folkelig kroatisk mat. Maten er buffé.

Ta gjerne med

Det er en god idé å ta med en mindre ryggsekk eller veske til utflukter samt et strandhåndkle, hvis du skal i vannet. Strendene er steinstrender, og noen steder kan der være sjøpinnsvin, så badesko kan anbefales. Har du ikke noen med hjemmefra, kan de kjøpes underveis til en absolutt rimelig pris. Det kan også anbefales å ta med en jakke og lang bukse til kjøligere vær og kveldene, gode tursko og en paraply og/eller regnjakke i tilfelle av dårlig vær.

Ikke egnet for dem som er dårlig til bens

Siden en stor del av utfluktene på denne reisen vil foregå til fots, forventes det at reisedeltakerne er mobile, selvhjulpne og kan ferdes uten hjelp. Valuta: Det avregnes i kontanter eller med kredittkort på hotellet ved avreise. Det er mulig å heve penger i lokale minibanker, blant annet i Split, men vi anbefaler at du har kontanter/kroatiske kuna med hjemmefra.

Mer om Kroatia

Her kan du få vite mer om Kroatia:

https://www.albatros.no/reisemaal/europa/kroatia

Les blant annet om klima og vær, tidsforskjell, drikkepenger og se om du må ha visum eller vaksinasjoner.

Hånden på hjertet

Informasjon

Vi besøker Kroatia utenfor høysesongen, så enkelte spisesteder og butikker vil være helt eller delvis lukket. På severdigheter slipper vi til gjengjeld lange køer og annet stress og jag.

Været kan være omskiftelig, men overveiende solskinn og 15–20 grader.

Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

På ekspedisjonsreiser med Albatros Expeditions bliver du møtt av en engelsktalende ekspedisjonsguide på destinasjonen og det vil også være engelsktalende ekspedisjonsteam som leder utfluktene og holder informasjonsmøtene som inngår på reisen. Vi gjør oppmerksom på at det ikke kan forventes en norsk reiseleder om bord.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Lignende reiser