Iran – et persisk eventyr

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Sesam, sesam, lukk deg opp! Gå inn i en verden av stemningsfulle tehus, UNESCO-fredede hager og imøtekommende mennesker

Iran er et skattkammer av rosenhager, poesi og safranduftende delikatesser – dessverre ofte skjult bak politiske nyheter. Men som et gammelt persisk ordspråk lyder: ”Gå så langt du kan se. Når du har kommet dit kommer du til å se enda lengre.”

Med føttene på iransk jord kommer du til å oppdage at iranerne er et av de mest gjestfri folkeslagene i verden – for ikke å snakke om et av de rikeste på kulturhistorie og raffinert matlagingskunst. Foruten å beundre sirlig utsmykkede moskeer og storslåtte historiske palasser skal vi spasere blant appelsintrærne i fredfylte persiske hager, besøke ruinene av det myteomspunne Persepolis og gå på oppdagelsesferd i flere hundre år gamle basarer blant duften av røkelse, kaffe og muskatnøtt. Vi besøker dessuten Irans eldste by, Abanyeh, og det fortryllende Isfahan, byen som sies å være ”halvparten av verden”.

Klikk på kartet for å se det i stort format
 • Type Rundreise

 • Reiseleder Norsk/svensk

 • Visum Ja

 • Vaksinasjon Ja

 • Valuta Rial

Dagsprogram
Dag 1 Norge – Teheran. Ankomst og velkomstmiddag
Dag 2 Teheran. Golestan-palasset, Kronjuvelmuseet, Nasjonalmuseet
Dag 3 Teheran–Kashan–Abyaneh–Isfahan. Fin-hagen, Borujerdihusene og oldbyen Abyaneh
Dag 4 Isfahan. Broene over Zayandehelva, Chehel Sotun-palasset, Vank-katedralen og Jameh-moskeen
Dag 5 Isfahan–Yazd. Naqsh-e Jahan-plassen og Sjah-moskeen Amir Chakhmaq-komplekset og den UNESCO-vernede Dowlatabad-hagen Naqsh-e Jahan-plassen og Sjah-moskeen
Dag 6 Yazd. Byrundtur med Taushetens tårn, Ildens tempel, Jame-moskeen og vannmuseet
Dag 7 Yazd–Pasargadae–Persepolis–Shiraz. Kong Kyros gravkammer og Persepolis
Dag 8 Shiraz. Byrundtur i Shiraz med Eram-hagen, poeten Hafez’ gravmæle og den gamle basaren
Dag 9 Hjemreise

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Norge – Teheran. Ankomst og velkomstmiddag

Vi flyr fra Oslo og lander i Teheran om ettermiddagen, der vi sjekker inn på hotellet vårt for å hvile oss litt etter den lange reisen. Om kvelden spiser vi en felles middag.

NB: På avreise 11. november ankommer vi først sist på kvelden og kjører direkte til hotellet. Middag om bord på flyet.

Dag 2
Teheran. Golestan-palasset, Kronjuvelmuseet, Nasjonalmuseet
Teheran

Vi begir oss ut i Irans mest liberale og sekulære by. Teheran har bare vært hovedstad siden 1795 og har ikke den samme rike historien som de andre iranske byene vi skal besøke, men til gjengjeld er byen et virkelig eldorado for alle som elsker museer, gallerier og spennende kafé- og restaurantliv.

Det UNESCO-fredede Golestan-palasset er byens eldste historiske monument og består av et kjempekompleks med 17 palasser, museer og herregårder. Vi vandrer rundt mellom bygningene og ser blant annet den spektakulære marmorterrassen som rommer den marmortronen der man kronet Qajar-kongene.

På turen vår rundt i Teheran skal vi også se kronjuvelsamlingen fra Shahperioden. Samlingen er et overflødighetshorn av smykker, sten og diamanter fra Shahperioden og gir et unikt innblikk i kongefamiliens rikdommer.

Heretter fortsetter vi byrundturen vår med et besøk på Nasjonalpalasset, som også kalles Det arkeologiske museet. Her ser vi en samling gjenstander fra Irans mest berømte arkeologiske utgravninger, blant annet Persepolis og Susa. Fra førstnevnte utgraving kan man blant annet se et 2500 år gammelt relieff som forestiller den persiske storkongen Dareios 1. Museet har også en omfangsrik islamisk samling som først og fremst består av persiske tepper, keramikk og kobbergjenstander. Paradisdøren, en muslimsk bedenisje fra 1300-tallet, er verd å nevne. Museet har også en god bokhandel.

Dag 3
Teheran–Kashan–Abyaneh–Isfahan. Fin-hagen, Borujerdihusene og oldbyen Abyaneh Kjørestrekning ca. 50 mil
Morgen i Irans eldste by Abyaneh

Vi setter kursen mot Isfahan. Underveis stopper vi i byen Kashan, som er så fortryllende at Sjah Abbas 1. valgte å bli begravet her i stedet for i Isfahan. Under seljukperioden (1051–1220) ble byen kjent for sine tekstiler, keramikk og fliser. I dag er byen sentrum for produksjon av tepper og rosenvann, og hvis du leter etter en suvenir av god kvalitet er det gode sjanser for å finne den her. Vi besøker den eldste persiske hagen i hele Iran, Fin-hagen, anlagt i 1590. Hagen dekker 2,3 hektar, og i tråd med andre persiske hager fra samme periode er den utstyrt med atskillige vannanlegg. Det vokser mange sypresser i hagen, og arkitekturene r en blanding av safavidisk, zandisk og qajarisk arkitektur.

I Kashan er det en håndfull hus bygd av velhavende kjøpmenn på 1800-tallet. Vi ser nærmere på Tabatabei- og Borujerdi-husene, som begge er bygd av den berømte persiske arkitekten Ustad Ali Maryam.  Husene er bygd på tradisjonell persisk vis med vannbassenger, fikenhager, gårdsplasser og vindfangere. 150 arbeidere brukte 18 år på å bygge Borujerdi-huset.

Fem minutter fra de historiske husene ligger Agha Borzog, en moské på fire etasjer som er kjent for sin symmetriske utforming. Hoveddøren av tre sies å ha like mange dekorative spiker som det er vers i Koranen. Selv om selve moskeen er tatt ut av drift er den tilstøtende madrasaen fremdeles i bruk.

Vi fortsetter vår ferd, og neste stopp er en av Irans eldste byer, Abyaneh. Den lille byen med bare 300 innbyggere ligger vakkert til ved foten av Karkasfjellet og består av et virvar av smale, slingrende gater, røde gjørmehus med gittervinduer og skrøpelige trebalkonger. Som en påminning om at byen er 1500 år gammel snakker de eldste innbyggerne fremdeles middelpersisk – et språk som stort sett forsvant for flere hundre år siden. På toppen av fjellet ligger restene av et gammelt fort bygd av sassnidene.

Vi kommer fram til Isfahan og sjekker inn på hotellet vårt.

Dag 4
Isfahan. Broene over Zayandehelva, Chehel Sotun-palasset, Vank-katedralen og Jameh-moskeen
Chehel Sotun-palasset i Isfahan

Isfahan preges av storslått islamsk arkitektur og blomstrende hager. Et iransk ordspråk sier at Isfahan er halvparten av verden, og de fleste forstår hvorfor når de har satt sin fot i byen. Isfahan var en viktig by på Silkeveien, men det var ikke før i 1598 at byens glansperiode begynte da Sjah Ababs den store gjorde Isfahan til hovedstad i Persia. Byens overdådige palasser og moskeer, store plasser og blomstrende parker vitner også om en eneveldig hersker som ønsket å gjøre byen til noe helt spesielt.

Ingen reise til Isfahan er komplett uten et besøk ved de berømte broene over den historisk livgivende Zayandeh-elva utenfor byen. Broene var tidligere berømte møteplasser for lokalbefolkningen, som møttes over en kopp te på noen av kafeene som lå her. Vi tar en tur langs elva og ser nærmere på de to mest berømte broene.

Etter et besøk ved Hash Behesht, et lite, men overdådig utsmykket palass midt i Isfahan, skal vi se nærmere på Chehel Sotun-palasset, som sjah Abbas II brukte til underholdning og resepsjoner, før vi fortsetter til bydelen Jolfa, som også er kjent som det armenske kvarteret. Området ble anlagt av sjah Abbas I da han i begynnelsen av 1600-tallet flyttet en kristen minoritet fra byen Jolfa, som i dag ligger ved Irans nordlige grense. Sjahen var interessert i de kristnes ferdigheter som kjøpmenn, entreprenører og kunstnere og sikret dem religionsfrihet. Det avspeiler seg i dag i bydelens armenske kirker og kirkegård.

Utenfor byens basar besøker vi den UNESCO-vernede Jame-moskeen, som er en av de eldste i hele Iran. Man begynte å bygge den på 700-tallet, og den gjennomgikk frem til 1800-tallet ombygging og renovering og fikk tilføyelser i forskjellige arkitektoniske stilarter. Derfor kan den betraktes som et konsentrat av persisk arkitekturhistorie.

Dag 5
Isfahan–Yazd. Naqsh-e Jahan-plassen og Sjah-moskeen Amir Chakhmaq-komplekset og den UNESCO-vernede Dowlatabad-hagen Naqsh-e Jahan-plassen og Sjah-moskeen Kjørestrekning 31 mil

I dag skal vi stifte bekjentskap med det imponerende Naqsh-e-Jahan-torget – eller Imam Khomeini-torget – som med sine 67 000 kvadratmeter er verdens største torg. Det majestetiske torget fra 1612 står på UNESCOs liste over verdens kulturarv og har blant annet vært sentrum for offisielle festligheter, poloturneringer og militærparader. I dag koker torget formelig av liv og røre – ikke minst på grunn av de mange turistene.

På torget besøker vi noen storslåtte bygninger, og vi begynner med Sjeik Lotf Allah-moskeen, som stammer fra 1600-tallet og ble bygd under Shah Abbas. Moskeen regnes som en av verdens vakreste bygninger og er dekorert med arabesker og nydelige mosaikker med blomster i svarte og lilla farger. Kuppelen er utført i rosa og lilla nyanser, og selve bedehallen nås via en korridor og er av beskjeden størrelse, da moskeen bare ble oppført til kongen og kongens familie. Vi ser også det kongelige Ali Qapu-palasset, som er bygd i seks etasjer. Man kan levende forestille seg hvordan kongen og følget hans sto på balkongen og iakttok polokampene nede på plassen.

Heretter er det tid til egne eventyr i byens basarer – labyrinter av smale gater som munner ut i torg med vakre bygninger. På 1700-tallet var Isfahan sentrum for all verdens rikdommer, og fremdeles er byen kjent som det stedet der man kan kjøpe de fineste persiske teppene. Isfahan-teppenes detaljrikdom er slående og vitner om mange års forfinet håndarbeid og stolte tradisjoner. Isfahan er også berømt for sine fine miniatyrkunstverker, som man også kan kjøpe i basaren.

Vi fortsetter etter lunsj og er framme i Yazd om kvelden. Byen ligger vakkert til i fjellene mellom to ørkener, omgitt av saltvannsinnsjøer. Vi sjekker inn på et hotell og kan begynne å glede oss til morgendagens byrundtur.

Dag 6
Yazd. Byrundtur med Taushetens tårn, Ildens tempel, Jame-moskeen og vannmuseet

Yazd er en av de gamle handelsbyene langs Silkeveien, der karavaner med kjøpmenn kjøpte silke, tepper og andre tekstiler på vei mot Sentral-Asia og India. Yazd er ikke bare berømt for sin silkeproduksjon og sitt fine håndverk, men også for sine vindtårn og vannanlegg, som ble bygd for å dempe sommervarmen.

I forhold til mange andre iranske byer har Yazd bevart sin autentiske sjarm og klassiske persiske stil med smale, svingete gater, åpne torg og livlige basarer. Arkitekturen i Yazd skal være den mest persiske det går an å finne, og den har gjennom århundrene blitt bevart av det varme klimaet og fordi den har unngått invasjoner. Som et kuriosum kan nevnes at Marco Polo i året 1272 på vei til Kina besøkte Yazd, som han kalte "den gode og edle byen".

I den sørlige delen av byen besøker vi Taushetens tårn, der Zarathustra-tilhengerne overlot sine døde til gribbene, fordi man mente at likene var urene og måtte renses. Denne tradisjonen opphørte midt på 1900-tallet, og i dag blir de døde begravet på mer tradisjonelt vis. I Yazd er det fremdeles 10 000 tilhengere av Zarathustras lære. Man gjenkjenner de kvinnelige tilhengerne på de mønstrede sjalene og broderte draktene deres. Vi besøker også tilhengernes ildtempel med den hellige flammen, som har brent siden 470, og som tilhengere verden over valfarter til for å se.

Vi opplever også Jame-moskeen fra 1400-tallet. Den har de høyeste minaretene i Iran og er et av de fineste eksemplene på persisk arkitektur, med sine vakre interiørmosaikker. Moskeen er avbildet på forsiden av den iranske 200-rijal-seddelen.

På vannmuseet i Yazd, der vi lærer mer om vanntilførselsanlegget "qanat", som brukes for å forsyne byens innbyggere med vann og vanne markene på disse tørre breddegradene. Qanatene er bygd som en rekke vertikale sjakter forbundet med tunneler, og vannkilden er oftest underjordisk og ligger ved foten av et fjell. Avløpskanalene baseres på tyngdekraften, siden kilden alltid ligger høyere enn uttaksstedet. Denne teknologien ble utviklet i Persia og har senere spredt seg til andre deler av verden.

Om kvelden er det mulig å besøke Amir Chakhmaq-komplekset, som er en symmetrisk moské berømt for sine utvendige alkover som blir opplyst etter mørkets frembrudd, og Dowlatabad-hagen, en av de ni persiske hagene som er inntatt på UNESCOs kulturarvliste. Dette mesterverket av en hage ble anlagt i 1750 og rommer både et vakkert palass og verdens høyeste vindfanger. Inne i palasset beundrer vi detaljert sprinkelverk og utsøkte glassmalerier.

Dag 7
Yazd–Pasargadae–Persepolis–Shiraz. Kong Kyros gravkammer og Persepolis Kjørestrekning ca 45 mil
Søylene i det mektige Persepolis-palasset

Etter en tidlig frokost forlater vi Yazd og kjører til oldtidsbyen Pasargadae, som ble grunnlagt omkring år 550 f.v.t. av kong Kyros den store. Vi besøker kong Kyros’ gravkammer og restene av det overdådige kongepalasset og den dengang så vakre byen, som er på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Utformingen av disse palassene og hagene fikk senere stor betydning for klassisk persisk kunst og arkitektur, og senere forskning har vist at byen var bygd så robust at den ville ha vært i stand til å motstå et jordskjelv på opp til 7.0 på Richter-skalaen. I dag er ruinene allikevel i temmelig dårlig forfatning.

Vi fortsetter videre til ruinene av det mektige Persepolis-palasset, som ligger vakkert til ved Kuh-i-Rahmat-fjellet, godt og vel 6 mil fra Shiraz.

Palasset er den siste resten av det gamle Midtøsten og er selvfølgelig opptatt på UNESCOs verdenarvliste. Persepolis var hovedstad i Akemenideriket (ca. 550–330 f.v.t.), ble oppført av storkongen Dareios den store for nesten 2500 år siden og ble videre utbygd under kong Xerxes og hans etterfølgere.

Persepolis hadde de mesopotamiske byggverkene som forbilde, og er ikke mindre enn storslått med sine dekorasjoner – f.eks. løveskulpturer og intrikate relieffer uthogd i sandstein. Vi følger trappene til "Alle lands port" og audienssalen – apadanaen – der kongen mottok utsendinger fra vasallstatene. Salen er oppført på en 2,5 meter høy sokkel, er i alt 20 meter høy, og selve taket hviler på 36 store pilarer. Trappene er dekorert med relieffer som fremstår som veldig godt bevart fordi de har ligget begravd i sand. Vi ser blant annet ruinene av tronsalen og det såkalte Xerxes-haremet.

Hele tempelkomplekset er omgitt av dobbeltmurer på tre sider, med Kuh-i-Rahmat-fjellet som en naturlig befestning på den fjerde. Alexander den store inntok Persepolis 331 f.v.t. og la byen i ruiner. Akemenidenes gamle rike ble først gjenoppdaget i begynnelsen av 1700-tallet.

Vi kommer fram til byen Shiraz med den vakre beliggenheten. Shiraz kalles også for Irans poetiske hovedstad, og her sjekker vi inn på hotellet vårt.

Dag 8
Shiraz. Byrundtur i Shiraz med Eram-hagen, poeten Hafez’ gravmæle og den gamle basaren
Praktfulle persiske tepper

I dag skal vi oppleve ekte Tusen og en natt-stemning når vi besøker Eram-hagen – en av de ni persiske hagene på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Eram blir også kalt paradishagen, og det er ikke vanskelig å forstå når vi ser de blomstrende appelsintrærne, de grønne sypressene, daddelpalmene og de persiske rosene – hagen har gjennom tidene inspirert mange iranske diktere. I hagen finner vi også det praktfulle Qajar-palasset, som er inspirert av europeiske viktorianske palasser. Interiøret er dekorert med fliser med dikt av den berømte iranske dikteren Hafez.

Vi fortsetter til kunstens og poesiens verden – til nasjonalskalden Hafez' gravsted i byens sentrum. Både iranere og turister valfarter til gravene, som er omgitt av sprudlende kilder, fargesprakende blomsterbusker og duftende sypresser. De fleste troende iranere betrakter Hafez som en åndelig mester som hadde en unik sans for Guds nærvær, og mange bruker hans poesi som åndelig ledetråd i livets store spørsmål. Det sies at hvis en fattig iraner ikke har råd til å reise til Mekka, kommer Gud til å tilgi ham hvis han i det minste besøker Hafez' grav. Det er også tradisjon for at nygifte par kommer hit og leser et av Hafez' dikt høyt for å sikre seg et lykkelig ekteskap.

Shiraz sies å ha landets vakreste basarer, og vi besøker derfor den store Vakil-basaren i byens historiske sentrum. Langs de livlige markedsgatene kan vi blant annet se nomader som kommer for å handle. Her kan man kjøpe alt fra orientalske antikviteter til håndvevde tepper, kobbergjenstander, grønnsaker, krydder og malerier. I området finner man også flere vakre hager, badeanlegg og ikke minst – byens beste teppeforretninger.

Om kvelden spiser vi en god avskjedsmiddag sammen.

Dag 9
Hjemreise
Ruinene i Persepolis
Vi kjører til den internasjonale flyplassen midt på natten og begynner på hjemreisen vår.

Prisinformasjon

Prisen inkluderer
 • Norsk eller svensk reiseleder
 • Lokal engelsktalende autorisert guide
 • Fly Oslo–Teheran og Shiraz–Oslo med mellomlanding i Wien/Isfahan
 • 5 lunsjer og 3 middager
 • Utflukter og transport ifølge program
 • Overnatting på 4–5-stjerners hoteller i delt dobbeltrom
 • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 6% av reisens pris
 • Reiseforsikring
 • Tillegg for enkeltrom
 • Eventuelle ekstra arrangementer
 • Drikkevarer
 • Driks til lokale guider og sjåfører ca. kr 400,– per person
 • Personlige fornødenheder 
 • Visum kr 648,–
 • Alt ikke nevnt under “Prisen inkluderer”

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

Bagasje

Det kan være lurt å ha med en mindre ryggsekk eller veske til dagsturer/utflukter og reisedage der du ofte ikke ser bagasjen din igjen før om kvelden. Det er ikke nødvendig å ha med håndkle.

Deltagerantall

Denne reisen krever et deltagerantall på minimum 15 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4-6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.

Ikke egnet for bevegelseshemmede

Mange av utfluktene vil foregå til fots. Derfor er reisen ikke egnet for bevegelseshemmede eller den som er dårlig til beins.

Pass og visum

Det er veldig viktig at passet ditt ved innreise til Iran ikke inneholder stempler, visum eller andre tegn på at du har vært i Israel, Vestbredden, Gaza eller grensestasjonen mellom Israel og Jordan. Hvis det er tilfelle må du skaffe nytt pass før avreise. Ved bestilling av en reise til Iran sender vi en utførlig forklaring om hvordan du skal søke visum. Søknaden og passet ditt må være oss i hende senest halvannen måned før avreise. Ekspedisjonstiden er cirka 3 uker. Visum er ikke inkludert i reisens pris.

Penger

Vi anbefaler at du tar med alle kontantene du planlegger å bruke i løpet av reisen. gjerne en blanding av små og store eurosedler. Disse kan veksles underveis på reisen til den lokale valutaen rial. Det vil ikke være mulig å ta ut penger eller bruke bankkort i Iran.

Iransk mat

Det iranske kjøkkenet har hatt en stor innflytelse på afgansk, nordindisk og ikke minst tyrkisk matlaging. Gjennom tiden har maten også vandret vestpå til Armenia, Aserbadsjan og Georgia og derfra til Russland. Mange av rettene som man normalt forbinder med midtøstlig mat stammer fra Iran.

Friske, grønne urter brukes flittig sammen med frukt som plommer, granatepler, kvede, svisker, aprikoser og rosiner. Et typisk persisk måltid består av ris med lam, kylling eller fisk tilsatt løk, grønnsaker, nøtter og urter.For å oppnå en balansert smak tilsettes ofte en blanding av persiske krydderier som safran, tørket lime, kanel og persille. Hvetebrød, 'nan' som det heter på persisk, er også en viktig del av det iranske kjøkken og det finnes over 40 forskjellige typer flate hvetebrød.

Takt og tone

Iran er et trygt land å reise rundt i og de imøtekommende iranerne vil gjøre at du sitter igjen med et positivt inntrykk av landet. Som alle andre stedet bør man respektere landets regler og normer  – som kvinne betyr det at man skal kle seg i lange løse klær og dekker til håret. Mennene må gå med lange bukser. Alkohol og pornografisk materiale er strengt forbudt og må ikke innføres i landet.

 

Mer om Iran

Her kan du lese mer om Iran:

www.albatros.no/reisemaal/midt-oesten/iran  Les blant annet om klima og vær, tidsforskjell, driks og visum.

Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. Det fremgår av avreisepapirene hvor gruppen møter reiselederen. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.
Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

Hos Albatros tilbyr vi ikke at man kan ha faste plasser i bussen, og det er derfor heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass innen reisens start. Ved ikke å tilby kjøp av bestemte plasser risikerer man ikke at tidspunktet man kjøper reisen på er avgjørende for hvilken plass i bussen man har adgang til. Derimot kan det i fellesskap med reiselederen avtales at man rokerer underveis, slik at alle på skift får sitte både foran og bak i bussen.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.
Rated 5 out of 5 by from fantastisk land Reisen var flott og full av opplevelser. Kanskje for mye for 9 dager, skulle ønske det var et par dager mer da det ble liten tid til å se bazarene på egen hånd og å få kjøpe noe mer av de fantastiske varene Gruppa var for stor -noe vanskelig å få med seg alt guiden sa pga trengsel Guiden var fantastisk kunnskapsrik og formidlet med stolthet og kjærlighet til sitt land Både hun og reiseleder og sjæfør var utrolig hjelpsomme og gikk aldri lei av våre spørsmål og ønsker Fantastisk tur .spennende land og svært hyggelige mennesker Tar gjerne en tur til Iran igjen med andre steder på programmet
Date published: 2018-11-20
Rated 4 out of 5 by from Eksotisk reisemål med mange fine opplevelser Reisen var spennende, og det var mye flott å se og oppleve. Men med en gruppestørrelse på 28 personer og en lokal guide som snakket usedvanlig dårlig engelsk, dvs, uttalen var så dårlig at den hindret forståelsen, var det umulig å få med seg særlig mye av den sikkert interessante informasjonen. Reiselederen oversatte kort og konsist når det var som mest forvirrende. Det hjalp selvsagt litt, men det var ikke tid til full oversettelse. Programmet var fullspekket hver dag med lite tid til egen disposisjon. Turen burde vært minst 2-3 dager lengre da kunne vi hatt bedre tid på de mest spennende serverdighetene for det var mange flotte opplevelser. Persepolis var fantastisk og der hadde vi god tid, men det tok hele dagen før lunsj i Shiraz.
Date published: 2018-11-20
Rated 5 out of 5 by from En meget interessant kultur- og kunsthistorisk reise Vi fikk innblikk i Irans historie forut for vår tidsregning og fram til vår tid. Her var mye nytt å forholde seg til på kort tid og tid for etterarbeide er nødvendig. Mange av inntrykkene var overveldende. Folk vi møtte underveis var vennlige og imøtekommende og maten vi fikk var utsøkt. Jeg hadde stor glede av reisen. Vi hadde en meget trygg og ansvarsfull sjåfør og to strålende guider som ikke visste hva godt de skulle gjøre for oss.
Date published: 2018-11-28
Rated 4 out of 5 by from En opplevelsesrik reise Det var en flott tur med masse opplevelser, men den var slitsom. Det hadde hjulpet ganske mye om reisen hadde vært en til to dager lengre. Reiselederen var veldig bra. Den iranske guiden var veldig kunnskapsrik, men engelsken kunne kanskje vært noe bedre. Derimot var hun veldig hjelpsom og ville alltid det beste. Det var også en noe slitsom hjemreise.
Date published: 2018-11-20
Rated 5 out of 5 by from Iran sett med ',nye briller' Vår dyktige lokalguide ga oss en interessant og lærerik innføring i Irans forhistorie såvel som dagens land og samfunn. Landet var langt fra så innesluttet og sært som vi trodde før vi dro fra Norge. Vennlige mennesker overalt, storslått natur og fantastiske historiske minnesmerker over alt. Flere av oss i vesten skulle ta turen dit.
Date published: 2018-11-20
Rated 3 out of 5 by from Mange opplevelser Gruppa var for stor. Burde vært delt i to. Altfor liten tid ved Stillhetens tårn. Hvorfor??? Kan heller kutte ut en moske eller to. Reiseleder var en god formidler, men guiden var slitsom å høre på. Begge var veldig hjelpsomme og hyggelige; sjåføren likeså. Vilkårene for avbestilling er altfor rigide.
Date published: 2018-11-25
Rated 4 out of 5 by from En interessant reise med mange opplevelser Reisen var spennende, men slitsom. Lange transportetapper som gjorde at vi fikk sett mye. Mange vakre moskeer og en reiseleder med enorme kunnskaper.
Date published: 2018-11-21
Rated 4 out of 5 by from En reise i Irans fortid Mange spennende og vakre historiske bygninger og håndverksgjenstander, men få opplevelser om hverdagslivet i landet.
Date published: 2018-10-29
 • y_2019, m_2, d_21, h_21
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_2.0.11
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_1, tr_12
 • loc_no_NO, sid_IRRTR03, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Lignende reiser

IRRTR03ANO