Karpatenes kulturskatter

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Bli med til Sentral-Europa og besøk de ukjente kulturskattene i Romania og Moldova

På denne reisen skal vi til steder i Sentral-Europa som de færreste kjenner til. Vi starter i den transilvanske hovedstaden Sibiu, som med sin vakre, gamle bykjerne er som en reise tilbake i tiden. Vi skal oppleve de eldste og best bevarte klostrene i Europa ved Bucovina, som ligger skjult dypt inne i fjellkjeden Karpatene. Vi krysser grensen til Moldova, besøker hovedstaden Chisinau og smaker på den anerkjente moldoviske vinen fra den berømte vingården Cricova. Naturligvis skal vi også innom Draculaslottet i Bran og hovedstaden Bukureşti med de store bulevardene – en perfekt avslutning på reisen. Underveis bor vi på gode 3- og 4-stjerners hoteller og har inkludert gode lokale matopplevelser.

Klikk på kartet for å se det i stort format
  • Type Rundreise

  • Reiseleder Norsk/svensk

  • Visum Nei

  • Vaksinasjon Nei

  • Valuta Rumenske lei

Dagsprogram 8 dager
Dag 1
Fly Oslo–Bukureşti og videre til Sibiu
Dag 2
Sibiu. Byvandring og tid på egen hånd. Besøk i fjellandsby med tradisjonell middag
Dag 3
Sibiu–Sighişoara–Targu Mures–Voronet
Dag 4
Voronet–Agapia–Chisinau. Dommedagsfresken i Voronet, nonneklosteret i Agapia og Moldovas hovedstad
Dag 5
Chisinau – Cricova – Iasi. Besøk på vingården Cricova og byrundtur i Chişinau, Moldovas hovedstad
Dag 6
Iaşi–Bran–Braşov. Byrundtur i Iaşi, Dracula-slottet og middag blant vampyrer
Dag 7
Braşov–Sinaia–Bucureşti. Byrundtur i Braşov og Bucureşti
Dag 8
Bucureşti–Oslo

Bilder

Klikk på bildene for å se dem større

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Fly Oslo–Bukureşti og videre til Sibiu Ca. 29 mil
Sauegjeter i Romania

Fra flyplassen setter vi kursen mot Transilvania. Turen begynner fint på motorveien ut av Bucureşti over de flate steppene, der vi kan være heldige og oppleve store storkeflokker. Men snart opphører motorveien, og vi begynner å oppleve den noe mangelfulle infrastrukturen i Romania, og turen fortsetter i et litt roligere tempo.

Vi fortsetter reisen gjennom Karpatene og Fagaras-fjellene og kjører over grensen til Transilvania. Transilvania ble først en del av Romania i 1918, og før det hadde regionen med skiftende grad av selvstyre hørt under Ungarn i en cirka tusenårig periode. Målet vårt er Sibiu, som vi kommer frem til på kvelden. Vi sjekker inn og spiser middag på hotellet vårt.

Dag 2
Sibiu. Byvandring og tid på egen hånd. Besøk i fjellandsby med tradisjonell middag Ca. 10 mil
Gamlebyen i Sibiu, Romania

I Sibiu bor det rundt 150 000 mennesker, og tross sin beskjedne størrelse er byen et av Romanias kulturelle flaggskip. Den ble utnevnt til europeisk kulturhovedstad i 2007, og her er tre teatre, et filharmonisk orkester og en hel del gode museer og festivaler. Det kulturelle islettet er likevel ikke helt nytt – både Franz Liszt og Johan Strauss har oppholdt seg i byen, og Romanias første skole, hospital og apotek ble bygd i Sibiu for flere hundre år siden.

Vi tar en byvandring her i middelalderbyen, som ble grunnlagt av tyske innflyttere mot slutten av 1100-tallet. De transilvanske sakserne, som de blir kalt, var en blandet flokk av tysktalende innvandrere som kom til området i flere omganger i løpet av 1100- og 1200-tallet. Invitasjonen kom fra de ungarske herskerne, som gjerne ville ha Transilvania kolonisert som en slags buffersone mot invasjoner. Innvandrerne klarte å holde fast ved sin kulturelle arv uten å bli assimilert, blant annet snakket – og snakker – de stadig tysk, og frem til andre verdenskrig utgjorde de et stort tysk mindretall i Romania. Etter andre verdenskrig ble de fleste utvist eller emigrerte, blant annet til Østerrike, Tyskland og USA.

Vi begynner turen på Stortorget, som med sine 93 x 142 meter rikelig lever opp til navnet. Her ligger en del viktige bygninger, blant andre Bruckenthalmuseet med en av landets fineste samlinger av kunst fra 1500- og 1600-tallet, den katolske kirken og rådhustårnet, som er et av de bevarte borgtårnene fra bymurene. Vi går videre til en av byens andre viktige plasser, Lilletorget. På veien går vi under Løgnernes bro, som etter sigende har sitt navn etter kjøpmennene som før i tiden stod i nærheten og brukte alle mulige knep for å få solgt varene sine. 

Resten av dagen kan du utforske Sibiu på egen hånd til vi møtes igjen om kvelden. Dagens middag skal vi nemlig spise i landsbyen Sibiel, som ligger i nærheten, og her skal vi smake på noen av Romanias spesialiteter, inkludert den lokale vinen og brandyen. Etter middagen kjører vi tilbake til hotellet og får en god natts søvn.

Dag 3
Sibiu–Sighişoara–Targu Mures–Voronet Ca. 30 mil
Sjarmerende Sighisoara

Det er tid til å forlate Sibiu, og vi fortsetter reisen gjennom flott landskap med mykt bølgende vinmarker. Dagens første stopp er Sighişoara. Ordet pittoresk dekker nesten ikke når man skal beskrive Sighişoara, som er en utrolig godt bevart middelalderby med små leirklinte hus som lener seg skjevt mot hverandre ut mot svingende, brolagte gater. Vi skal se Kirken på høyden, som ligger for enden av en lang, overdekket trapp. På gravsteinene på kirkegården kan man fremdeles se mange tyske navn. Sighişoara var opprinnelig en håndverkerby som i sine velmaktsdager hadde så mange som 15 håndverkerlaug, og mange av byens innbyggere var saksiske transilvanere.

Selveste Vlad III er født i et hus i citadellet, som nå er UNESCO-fredet. Det er noe av det vi skal se på dagens byvandring. Denne eldste delen av byen, som er omsluttet av en bymur, rommer også Klokketårnet, det opprinnelige rådhuset fra 1280. Innenfor de mer enn to meter tykke murene kan vi se byens berømte ur fra 1600-tallet, med 80 centimeter høye trefigurer som langsomt roterer.

Vi fortsetter vår ferd mot Bucovina-regionen og tar underveis en kort pause i Targu Mures. Denne gamle middelalderbyen har med sin sentrale beliggenhet vært en smeltedigel for rumensk og ungarsk kultur. Byen nevnes for første gang i 1322, og man kan fremdeles se tydelige spor etter habsburgsk påvirkning. Vi stikker innom byens stortorg og ser nærmere på noen av de imponerende bygningsverkene som ligger her.

Til slutt er vi framme ved hotellet vårt i nærheten av Voronet og nyter en god middag etter en lang og innholdsrik dag.

Dag 4
Voronet–Agapia–Chisinau. Dommedagsfresken i Voronet, nonneklosteret i Agapia og Moldovas hovedstad 38 mil
Voronet-klosterets vakre fresker

Bucovina og Moldavia-regionene er kjent for et stort antall historiske og veldig flotte klostre. De blir betraktet som områdets kulturelle juveler, og i 1993 ble noen av dem tatt opp på UNESCOs liste over bevaringsverdige bygninger. Klostrene er oppført på 1300- og 1400-tallet og er kjennetegnede ved utrolig flotte og velbevarte blå fresker.

Vi skal besøke det enestående klosteret Voronet, som ble oppført i 1488 etter sigende bare på tre måneder av den moldoviske herskeren Stefan den store. Klosteret skulle være en del av forsvarsverket mot de fremstormende tyrkiske troppene. Her finner vi den mest kjente fresken, Dommedag, som det påstås er kopiert i Det sixtinske kapellet i Roma. Det fyller hele den vestlige veggen. Den markante blå fargen er nå anerkjent som Voronet-blå og er med på å udødeliggjøre klosteret, som fremdeles er aktivt og har en mindre befolkning av nonner.

Etter å ha brukt litt tid på Voronet finner vi et sted der vi kan spise lunsj, enten ved klosteret eller i en landsby i nærheten. Det er langt mellom byer og spisesteder i dette øde området av Europa, som huser et stort antall klostre fra middelalderen. Etter lunsjpausen kjører vi videre til Tagru Neamt, men først skal vi ta en pause i byen Agapia, der vi finner et av de største klostrene i Romania. Klosteret er en fryd for øyet i seg selv, og vi spaserer i den vakre hagen før vi besøker klosterets åpne verksted, der det blant annet blir vevd tepper. De velholdte husene rundt klosteret er også bolig for nonnene, og det hviler en følelse av fred og idyll over den trivelige landsbyen. Vi ser oss litt rundt før vi fortsetter til Chisinau, hovedstaden i Moldavia.

Dag 5
Chisinau – Cricova – Iasi. Besøk på vingården Cricova og byrundtur i Chişinau, Moldovas hovedstad Ca. 36 mil
Vinkjelleren på vingården Cricova i Moldova

I dag skal vi oppleve Moldova, den selvstendige republikken som ble opprettet i 1940 som en sovjetisk delstat, og som siden 1991 har vært en selvstendig republikk. Nesten 80% av befolkningen er opprinnelig rumenere. I hovedstaden Chişinau tar vi en byrundtur og ser nasjonalpalasset, triumfbuen og parlamentsbygningen. Moldovas hovedstad byr på en særegen symbiose mellom sovjetisk sosialrealisme og vestlig kapitalisme, som tydelig fremgår av gatebildet.

Vi spiser lunsj i Chişinau før vi kjører ut til vingården Cricova, som har verdens største vinkjeller med over 1,3 millioner flasker vin fordelt i tunneler under jorden i et sinnrikt veinett på opptil 120 km. Cricova er kjent for å lage musserende viner etter den klassifiserte franske metoden for champagne – "Methode Champenoise”. Vingården produserer også en fin musserende rødvin på Cabernet Sauvignon-druer med en fin, rund smak av solbær og kirsebær. Vi smaker på fire av gårdens viner før vi returnerer til Iaşi, der vi spiser middag og fordøyer dagens mange opplevelser.

Dag 6
Iaşi–Bran–Braşov. Byrundtur i Iaşi, Dracula-slottet og middag blant vampyrer Ca. 35 mil
Den svarte kirken i Brasov

Vi starter dagen med en frisk byrundtur til fots gjennom den eldre bydelen i Iaşi, der vi kikker på St. Paraschiva-katedralen, de tre hierarkienes kirke, kulturpalasset, Unionsplassen, nasjonalteatret og universitetsplassen. Turen går nå videre mot et av Romanias største turistmål: slottet i Bran. Slottet kalles også ”Draculas slott”, og i Bram Stokers roman bor grev Dracula på et slott oppe på et høydedrag i Transilvania med en dyp kløft i elva nedenfor. Beskrivelsen passer perfekt på Bran-slottet, og det er ikke usannsynlig at Stoker har latt seg inspirere av nettopp dette slottet. Hva angår den ”ekte” Dracula, Vlad III, er det langt fra bevist at han hadde noen forbindelse med Bran-slottet. Visse kilder hevder likevel at han ble holdt fanget der i to måneder på ordre av den ungarske kongen Matei Corvin. Myte eller ei – Bran-slottet lever opp til alle forventninger om et eventyrlig middelalderslott der det hever seg høyt over dalen med myriader av hvite tårn og tilbygg. Slottet ble reist i slutten av 1300-tallet og fungerte senere som grensepost til fjellpasset mellom Valakia og Transilvania. I 1920, etter Romanias samling, ble slottet kongelig residens. Deretter fulgte perioden med kommunisme, og kongefamilien ble landsforvist. Etterkommere av den tidligere kongefamilien har nå igjen fått ta over slottet, og etter en omfattende restaurering er det åpnet som museum.

Vi spiser middag i dronning Maries vakkert innredede salong, som ligger like foran slottet, og det blir en helt spesiell begivenhet. For det første får vi mulighet til å oppleve slottet etter stengetid, når hordene av turister har reist videre, og dessuten er det en helt unik opplevelse å spise i disse imponerende historiske rammene. Etter en annerledes middag fortsetter vi de siste 2 milene til byen Braşov, der vi overnatter.

Dag 7
Braşov–Sinaia–Bucureşti. Byrundtur i Braşov og Bucureşti Ca. 20 mil
Triumfbuen i Bukuresti

Braşov ble grunnlagt av tyske riddere, en militærorden som i 1211 ble invitert av den ungarske kongen for å kolonisere og forsvare den sørøstlige delen av Transilvania, også kjent som Burzenland. Ridderne anla forskjellige byer og borger her ved Karpatene for å kunne forsvare fjellpassene. Da ordenen viste seg å bli litt for mektig, utviste kongen den igjen i 1225, men kolonistene ble værende, og det er fortsatt et stort tysk mindretall i området. Braşov – med det gamle tyske navnet Kronstadt – har en svært godt bevart middelalderbykjerne, og en del av bymuren og de tilhørende tårnene er restaurert. Vi starter ved Braşovs vartegn, Den svarte kirken. Den store gotiske kirken er egentlig mer grå enn svart, men navnet stammer fra 1689, da en stor brann ødela – og svertet – en del av kirken. I kirken er det et stort orgel av den berømte berlinske orgelbyggeren Buchholz, og man mener at det er det siste av orglene hans som er bevart i sin opprinnelige form. Vi setter nå kursen mot ”Karpatenes perle”, Sinaia. Byen blir besøkt av skiløpere om vinteren og turgåere om sommeren, og også vi gjør et stopp her på veien til Bucureşti. Sinaia var hjemsted for Romanias første konge, Karol I, og i det hyggelige bysentret er det mulig å få seg en god kopp kaffe eller en lett lunsj. Vi fortsetter nå til hovedstaden Bucureşti, som i mellomkrigstiden var kjent som ”Østens Paris” på grunn av sin elegante franskinspirerte arkitektur. Bombingen under andre verdenskrig og jordskjelv i 1940 og 1977 ryddet imidlertid godt ut i de vakre 1800-tallsbygningene, som nå er supplert av nyere arkitektur fra sovjettiden. Bucureşti er med sine to millioner innbyggere Romanias største by, og var hovedstad for Valakia frem til 1862, da Valakia og Moldavia inngikk et forbund som senere skulle bli kongeriket Romania. Det var også i Bucureşti en del av kampene under revolusjonen i 1989 ble utkjempet, og det kan man fremdeles se på skuddhullene i murene rundt omkring. Vi kjører forbi Den frie pressens hus, der de fleste aviser har sitt hovedkvarter – et skoleeksempel på den noe bombastiske byggestilen sosialistisk realisme. Videre til Triumfbuen, som er bygd etter parisisk forbilde til minne om 1918, da Transilvania ble innlemmet i riket. Videre passerer vi Seiersplassen, en av byens sentrale plasser, der blant annet regjeringsbygningen ligger – ikke å forveksle med Ceauşescus gigantiske parlamentspalass. Vi runder også Revolusjonsplassen, der vi finner flere viktige historiske bygninger; det tidligere kongepalasset, som nå huser Nasjonalmuseet for kunst; universitetsbiblioteket, konserthallen Atheneum og den tidligere Sentralkomiteen for å nevne et par stykker. En del av kjøreturen går på Seiersbulevarden, som har vært byens mest fasjonable gate siden den for godt og vel 300 år siden ble belagt med tre, så den var farbar når andre veier var rene gjørmehuller. Den gangen hadde mange adelige familier villaene sine her, men i dag er det navn som Gucci, Armani og Rolex som pryder fasadene. Vi avslutter dagen med en god middag.

Dag 8
Bucureşti–Oslo

Etter frokost kjører vi til lufthavnen, der flyet vårt venter.

Prisinformasjon

Prisen inkluderer
  • Norsk/svensk reiseleder
  • Direkte fly Oslo–Bukuresti t/r
  • Innkvartering på 3-og 4-stjerners hoteller i delt dobbeltrom
  • Utflukter og transport ifølge program
  • Entreer ifølge program
  • Halvpensjon (frokost og middag)
  • Vinsmaking i Cricova
  • Ledsagende engelsktalende lokalguide på hele turen
  • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
  • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 6% av reisens pris
  • Reiseforsikring
  • Tillegg for enkeltrom
  • Driks til lokalguide, sjåfør m.v. (beregn ca. 25 € per person)
  • Øvrige måltider og drikkevarer
  • Personlige fornødenheter
  • Alt ikke nevnt under "Prisen inkluderer"

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

Bagasje

Det er lurt å ha med en mindre ryggsekk eller veske til dagsturer/utflukter og reisedager der du oftest ikke ser bagasjen din igjen før om kvelden. Det er ikke nødvendig å ha med håndkle.

Deltagerantall

Denne reisen krever et deltagerantall på minimum 20 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4–6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.

Severdigheter

Stort sett alle severdigheter er stengt om mandagen.

Hoteller

Hotellene på reisen er generelt veldig moderne med god standard (3- og 4-stjerners) og beliggenhet. Trådløst internett er raskt og velfungerende og fritt tilgjengelig på samtlige hoteller.

Minibanker

Der er minibanker overalt.

Hånden på hjertet

Busstransport

Busstransporten er moderne og bekvem, men veinettet og infrastrukturen i Transilvania er ikke like god, så det tar tid å komme fram. Turen har relativt lange kjøredager, men de blir brutt opp av mange små pauser underveis.
 

Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

På ekspedisjonsreiser med Albatros Expeditions bliver du møtt av en engelsktalende ekspedisjonsguide på destinasjonen og det vil også være engelsktalende ekspedisjonsteam som leder utfluktene og holder informasjonsmøtene som inngår på reisen. Vi gjør oppmerksom på at det ikke kan forventes en norsk reiseleder om bord.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Rated 5 out of 5 by from En lærerik, spennende og litt slitsom tur Mange historiske og flotte steder, mange bygg og minnesmerker, kultur, politikk, økonomi, alt interessant og kunnskapsrikt presentert av våre meget gode guider, både den norske Dag og den lokale Alin. Også en meget blid og dyktig buss-sjåfør som måtte stå på for at man skulle rekke rundt den temmelig omfattende ruta. Tidlig opp, sein middag. Vi lærte mye om Romania og Moldova, og landene viste seg mye mer moderne og positive enn vi hadde forventet. Flotte hoteller, og god mat.
Date published: 2019-10-08
Rated 3 out of 5 by from En noe hektisk bussreise med interessante og spennende opplevelser Spennende busstur til Romania og Moldova, lærte mye om disse landene i løpet av reisen. Meget kunnskapsrike guider, både den norske og den lokale. Det ble mange timer på buss , også en del kjøring etter mørkets frembrudd noe som medførte sen ankomst på hoteller og sene middager. Også stort sett tidlig start på dagen med avreise rundt kl 8 gjorde at det ble meget begrenster egentid.Programmet var innteressant og variert. Følte nok at det burde vært spredd over et par ekstra dager.
Date published: 2019-10-08
Rated 4 out of 5 by from Flott, innholdsrik, men hektisk tur Lærerik tur om et tidligere bak-jernteppe-land som har endret seg mye økonomisk og tilgjengelig etter at det ble med i EU. Flott natur, spennende kultur.
Date published: 2019-10-08
Rated 4 out of 5 by from Spennene tur Reisen inneholdt mange spennende byer. Å lese litt om Romanias historie på forhånd hadde nok vært en fordel. Både reiseleder og lokale guider var kunskapsrike og ga oss mye informasjon. Landet var veldig annerledes enn vi hadde forestilt oss.
Date published: 2019-10-08
Rated 5 out of 5 by from Et nytt syn på Karpatene både land og folk Jeg reiser til vanlig' med blanke ark' uten å ha lest meg opp på forhånd, derfor var alt nytt og spennende for meg. Vakkert land med store avstander, derfor ble det mye busskjøring. Reiselederen var flink med informasjon, både muntlig og skriftlig. Lokalguiden kunne gi svar på alt mellom himmel og jord. Han var et unikum! Utrolig vakre byer og landsbyer over alt. Det fattige og grå samfunnet jeg hadde ventet var ikke å se. Glad for å komme inn i Moldova selv om passkontrollen tok lang tid. Tror rundturen kunne vært kortet litt ned m.h.t. steder å se, for dagene ble lange og middagen i seneste laget. Ellers en flott tur!
Date published: 2019-10-08
Rated 4 out of 5 by from Lærerik og flott tur. Spennende og interessant tur. Flott natur og bygninger, får lyst til å reise tilbake for å se mer. Litt lange dager, men ville ikke ha utelatt noen sightseeing områder. Burde ha hatt to dager til på denne rundturen. Skulle gjerne ha visst at dagene ble så lange og at det ikke ble tid til å benytte hotellenes fasiliteter som svømmebasseng, etc. Reiseleder, lokalguide og sjåfør var meget kunnskapsrike og behagelige. Svært effektiv innsjekking på hotellene.
Date published: 2019-10-07
Rated 5 out of 5 by from Flott reise En reise med mange høydepunkter, og en meget god reiseleder og flinke guider. Litt for tett program. Kunne trengt et par dager til.
Date published: 2019-10-07
  • y_2024, m_4, d_23, h_5
  • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.41
  • cp_1, bvpage1
  • co_hasreviews, tv_0, tr_7
  • loc_no_NO, sid_RORTR09, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
  • clientName_albatros-travel

Lignende reiser