Kulturreise til Flandern

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Kulturreise til de vakre flamske byene Gent, Brugge og Antwerpen, pluss en dag til å se skyttergravene og minnemuseet om første verdenskrig ved Ypres.

Bli med på en kulturhistorisk reise gjennom Flandern – en del av Belgia, et ungt land som en gang var kasteball mellom europeiske stormakter, men som i dag er Europas samlingspunkt. Belgia har vært slagmark for mange europeiske storkriger, noe vi opplever på nært hold når vi besøker slagmarkene, skyttergravene og minnemuseet om første verdenskrig ved Ypres.

I de flamske hovedbyene opplever vi hvordan Belgia har spilt en ledende rolle for Europas kultur og økonomi siden middelalderen. Her blir det mulig å se Jan van Eycks mesterlige altertavle i Gent, ta en båttur på kanalene, vandre i de smale hyggelige smugene i Brugge og besøke den historiske, men moderne kunst- og kulturbyen Antwerpen. 

Den siste dagen bruker vi tiden før hjemreise på en rundtur i det gamle og nye Brussel med UNESCO-fredede Grand Place, statuen Manneken Pis og EUs besøkssenter. 

Klikk på kartet for å se det i stort format
 • Type Rundreise

 • Reiseleder Norsk/svensk

 • Visum Nei

 • Vaksinasjon Nei

 • Valuta Euro

Dagsprogram
Dag 1 Fly til Brussel og videre til Gent. Omvisning i Gent til fots
Dag 2 Ypres. Første verdenskrigs slagmarker og skyttergraver, besøk på In Flanders Fields Museum og retur til Gent
Dag 3 Brugge. Byrundtur til fots og kanaltur, retur til Gent
Dag 4 Gent–Antwerpen. Byrundtur i Antwerpen
Dag 5 Antwerpen–Brussel med byrundtur. Hjemreise

Bilder

Avreisedatoer

Avreise Varighet Pris Avreiseflyplass Bemerk
10 598,–
Oslo
Klikk på en dato for å se riktig program

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Fly til Brussel og videre til Gent. Omvisning i Gent til fots Kjørestrekning ca. 70 km

Vi lander i Brussel lufthavn og fortsetter turen mot vest og Flanderns østlige hovedby Gent. Den er i dag en moderne universitets- og industriby, men Gent har et lite og aldeles sjarmerende sentrum med bygninger som går helt tilbake til 800-tallet. Vi skal gå rundt og se den eldste delen av byen, Patershol-kvarteret, der de tradisjonelle håndverkerne bodde. Vi legger også veien forbi det lille festningsanlegget Gravensteen, som er et museum i dag. Vi ser bryggene, der turbåter i dag går ut, men som tidligere var viktige for byens handelsliv – hit ble byens handelsvarer og matvarer fraktet inn gjennom et stort anlagt kanalsystem.

Vi kommer forbi kirkene St. Niklaaskerk og St. Jacobskerk, rådhuset og et utall av restauranter og ølstuer før vi når frem til byens domkirke, St. Baafs Kathetraal, som normalt huser Jan van Eycks berømte altertavle Het Lam Gods (Guds lam) fra 1432. Historiene om altertavlene er mange, og de er et europeisk tidsbilde av når de forskjellige stormaktene har hatt makten. Altertavlene har vært spredt ut over Europa og ble først gjenforent og samlet etter andre verdenskrig, da deler av tavlene ble funnet i de lagrene som nazistene hadde bygd opp rundt om i de europeiske saltgruvene. De har vært og er til dels under renovasjon og kan delvis ses i kirken og på Gents museum for finere kunst. Et besøk (ikke inkludert) koster ca. 12 €.

Det blir tid til å se Gent på egen hånd, besøke museer, ta en båttur på kanalene, nyte den gode og behagelige stemningen og deretter spise lunsj i en av byens mange gode restauranter. 

Overnatting i Gent og middag på hotellet.

Dag 2
Ypres. Første verdenskrigs slagmarker og skyttergraver, besøk på In Flanders Fields Museum og retur til Gent Kjørestrekning ca. 200 km

Denne dagen bruker vi til å se på området der noen av de største slagene fra første verdenskrig ble utkjempet. Det er ved Ypres, eller Ieper som den også kalles på flamsk. Faktisk var det sjelden tale om reelle slag, for det var her i området omkring Ypres at skyttergravene var soldatenes hjem. Enorme tunnelanlegg ble utgravd for både å prøve å komme inn under fiendens linjer og bombe dem nedenfra og bakfra og for å beskytte seg mot gassangrepene som drepte millioner. Ypres ble fullstendig jevnet med jorden av den tyske bombingen, og byen er senere gjenoppbygd på samme sted, nøyaktig som den stod før krigen. Det er et vakkert sted i dag, men rundt omkring vitner de utallige kirkegårdene om de grusomhetene som det moderne samfunnet hadde begått. Hundre år tidligere ble Napoleons slag endelig avgjort på én dag, mens skyttergravskrigen et århundre senere reelt ble avgjort av tyskernes bankerott, snarere enn tap på slagmarken, der fire års blodbad stod uten en egentlig vinner.

Den 11.11. kl. 11 minnes britene og Commonwealth-landene hvert år sine falne på den dagen og tiden da første verdenskrig offisielt tok slutt. Flanderns marker er kjent for sine røde valmuer – på engelsk ’poppies’. De er i dag symbolet på freden og det symbolet som alle briter, folk fra Commonwealth-landene og belgiere bærer til ære for dem som falt. Det er derfor alle kranser og markeringer er utsmykket med røde valmuer. De er laget av papir, siden valmuene ikke blomstrer i november. Tidligere laget enker og etterlatte valmuene, og pengene fra salget går til å vedlikeholde gravene rundt omkring i verden – ikke minst i Flandern, der over 500.000 ligger begravet. Vi besøker enkelte gravsteder og monumenter og får et innblikk i hvordan livet i skyttergravene har vært.

Ved Ypres skal vi se In Flanders Fields Museum, som har fått navn etter diktet ”In Flanders Fields the poppies blow – Between the crosses, row on row”, som den kanadiske legen og løytnanten John McCrae skrev etter å ha mistet en venn. Det er et fantastisk interaktivt museum, som er meget levende og lett å komme igjennom.
I Ypres ser vi Mennenport, der det er et minnesmerke for 55.000 personer som aldri ble funnet, og her spilles salmen ”The Last Post” hver kveld til minne om de falne, nøyaktig kl. 20.

Det blir litt tid på egen hånd til å gå ut og se Ypres, der vi også spiser lunsj.

Vi overnatter igjen i Gent, og spiser middag på hotellet

Dag 3
Brugge. Byrundtur til fots og kanaltur, retur til Gent Kjørestrekning ca. 100 km

En flott dag venter. Vi skal til Brugge, der vi starter med en fin spasertur rundt i en av Europas vakreste og UNESCO-fredede byer. Som Gent ble Brugge ikke skadet eller ødelagt under første eller andre verdenskrig, så det er en by rik på historie fra romertiden til i dag. Dens storhetstid sluttet sent på 1500-tallet, da livsåren Zwin-elva sandet til og lukket handelsveien til vanns. Brugge var så velhavende i penger og i kultur at de tidlig på 1500-tallet kjøpte Michelangelos verk av Madonna Maria med barn til kirken Onze Lieve Vrouwekerk. Det er den eneste skulptur Michelangelo laget som finnes utenfor Italia, og den er blitt stjålet to ganger, først av franske revolusjonære og senere av nazistene, som gjemte figuren i en saltgruve ved Altausee i Østerrike. Derfra ble den reddet av de alliertes kunstredningsavdeling, som ble opprettet i et forsøk på å finne de mange tyvekostene nazistene tok med seg fra de okkuperte områdene.

Brugge ble velstående blant annet på tekstilhandel med England, siden Brugge hadde perfekt beliggenhet for å kunne selge de dyre og bedre fremstilte tekstilstoffene fra Italia, som var av en langt bedre kvalitet enn det engelskmennene selv kunne lage.

Brugge er så rik på historiske bygninger og vakre severdigheter at den må nytes både til fots og på en kanaltur for at man skal få dobbelt glede av denne enestående og vakre byen. Vi skal se Belfort, det 83 meter høye klokketårnet som i dag er Brugges vartegn, Ezelpoort eller eselporten fra 1297, torget, der det fortsatt drives handel, og den spennende og innovative gangbroen Conzettbrug fra 2002, som kan heves. På egen hånd blir det tid til å spise lunsj, besøke sjokolademuseet, museet med de flamske kunstnerne, Groeningemuseet, eller å besøke et av byens mange kjente vertshus med øl. Besøk f.eks. De Halve Maan, som er det eneste aktive bryggeriet i den gamle bydelen.

Overnatting i Gent og middag på hotellet.

Dag 4
Gent–Antwerpen. Byrundtur i Antwerpen Kjørestrekning ca. 65 km

Vi forlater Gent og setter kursen mot Antwerpen. Antwerpen er med sine snaut 500.000 innbyggere den nest største byen etter Brussel, og den er av stor betydning for internasjonal handel. Ikke minst er den verdens største marked for diamanthandel. Antwerpen overtok handelen på 1500-tallet, da Brugges vannveier ble stengt på grunn av tilsanding. Siden har Antwerpen vært en by med stor import og eksport til de belgiske koloniene og spesielt til Afrika. I de senere år har Antwerpen opplevd et markant kunstnerisk løft med både billedkunst og motehus. Ganske visst er byen, som var maleren Rubens hjemby, en kjent flamsk barokkby, og derfor har den alltid vært et sted kunstnere søkte til, men Antwerpen har også vært en stor, skitten og halvkriminell havneby i de verste tidene.

Sentrum av Antwerpen er fylt med vakre hus fra 1400- og 1500-tallet, og der er liv i gatene omkring det store torget Grote Markt. Vi starter en rundtur med bussen forbi diamantkvarteret, rundt i havnekvarteret og inn til sentrum, der vi går rundt inne omkring Grote Markt og katedralen og ser de gamle, flotte husene. Det er tid på egen hånd til å utforske litt av byen og eventuelt besøke MAS-museet (Museum an der Stroom) ved elva Schelde; det gir et fint overblikk over Antwerpens historie. Trykkerimuseet Plantin-Moretus eller Rubens’ hus er også et besøk verd, og de ligger relativt nær Grote Markt. 

Vi overnatter i Antwerpen og spiser middag på en restaurant tett ved hotellet.

Dag 5
Antwerpen–Brussel med byrundtur. Hjemreise Kjørestrekning ca. 75 km

Fra Antwerpen til Brussel drar vi direkte på byrundtur med buss i det moderne Europas hovedstad. Belgia er og har vært et plaget land, som gjennom de siste 200 årene har vært skueplass for noen av historiens største slag. Litt utenfor Brussel ligger Waterloo, der Napoleon i 1815 led sitt berømte nederlag. Dermed ble grunnen lagt for den industrielle tyske mobiliseringen – en mobilisering som et århundre senere gjorde Flandern til den største slagmark verden hadde sett, og som vinteren 1944 gjorde Ardennene til skueplass for det største panservognslaget verden har opplevd, da tyske tropper sendte samtlige reserver frem i et siste forsøk på å stoppe de alliertes fremmarsj. 

I dag er Belgia skueplass for en intern maktkamp mellom den rike og fremadstormende flamske og flamsktalende delen, Flandern, og det mindre velstående og fransktalende Vallonia. Dette stod helt skarpt etter valget i 2010, da det tok nesten to år å danne en mindretallsregjering. Det moderne Belgia er et ungt land, som offisielt ble kongedømme i 1831 under Leopold 1. I dag er det kong Philippe som er regent.

Helt avhengig av hjemreisetidspunktet ser vi så mye som mulig. En busstur går blant annet til bydelen Laeken, der kongepalasset ligger godt gjemt i et avlukket parkområde. Her ligger også det japanske tårnet fra verdensutstillingen i Paris i 1900, og en senere tilkommet kinesisk paviljong ligger ikke langt fra det nasjonale stadionet Roi Baudouin-Stadion (tidligere Heysel Stadion). Området rommer også det 100 meter høye og enorme monumentet Atomium fra verdensutstillingen i 1958, som aldri ble tatt ned  igjen og i dag er et av Belgias og Brussels vartegn. Det forestiller en molekyl og huser i dag flere utstillinger og spisesteder, hvorav den øverste er ytterst spektakulær med en fabelaktig utsikt. 

I den gamle bydelen skal vi til fots konsentrere oss om en av de vakreste plassene i Europa, Grand Place, med rådhuset og husene rundt, som nærmest utgjør en flott scene i seg selv. Vi ser også de omkringliggende severdighetene, deriblant Manneken Pis – den over 500 år gamle lille gutten Julian, som tisser i det uendelige. 
Vi kommer også gjennom EUs hovedkvarter med parlamentet, den lett gjenkjennelige Berlaymont-bygningen, der kommissærene og hele administrasjonen holder til, og rådsbygningen Justus Lipsius, der ministerrådsmøtene blir holdt. 

Her avslutter vi reisen – mette av inntrykk fra et ungt land som har vært kasteball mellom de europeiske stormaktene og til slutt er blitt samlingspunkt for det nye Europa. Vi kjører til lufthavnen utenfor Brussel og flyr hjem til Norge.

Prisinformasjon

Reisens pris

Fra kr 10 598,– per person i delt dobbeltrom.
Se priser for alle avreisedatoer

Tillegg for enkeltrom
3 498,–
Prisen inkluderer
 • Norsk/svensk reiseleder
 • Fly Oslo–Brussel t/r
 • Transport ifølge program
 • 3 netter på mellomklassehotell i Gent
 • 1 natt på mellomklassehotell i Antwerpen
 • 4 frokoster
 • 4 middager
 • Lunsj på dag 2
 • Kanaltur i Brugge 
 • In Flanders Fields Museum ved Ypres
Prisen inkluderer ikke
 • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 6% av reisens pris
 • Reiseforsikring
 • Eventuelle ekstra arrangementer
 • Tillegg for enkeltrom
 • Øvrige måltider
 • Drikkevarer
 • Øvrige entreer (blant annet entré til St. Baafs Kathedraal med Jan van Eycks altertavle, ca. 12 euro)
 • Driks (beregn ca. 40 euro per person)
 • Alt ikke nevnt under Prisen inkluderer

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Informasjon om reisen

Deltagerantall

Denne reisen krever et deltagerantall på minimum 15 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4–6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.

Bagasje

Ta med gode tursko. Det blir en hel del gåing på turen, og reisen er ikke for personer som er dårlige til bens, siden bussene ikke får kjøre i de gamle bydelene i Brussel, Gent, Brugge og Antwerpen.

Ta med paraply eller regntøy, for det kan bli regnvær.

Det er lurt å ha med en mindre ryggsekk eller veske til dagsturer/utflukter og reisedager der du oftest ikke ser bagasjen din igjen før om kvelden. Det er ikke nødvendig å ha med håndkle.

Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Lignende reiser

20BERTR02ANO2109