Mellom Europa og Asia: Armenia og Georgia

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Kaukasus venter! Stor historie, fascinerende natur og sjarmerende storbyer

Der Europa møter Asia ligger en fantastisk verden og venter – full av vakre fjell, grønne daler, vinmarker, eldgamle kirker og stor gjestfrihet: "Enhver gjest er sendt fra Gud", som et georgisk ordspråk lyder.

Vi besøker sagnomspunne klostre, pittoreske kunsterbyer og den forunderlige Sevan-innsjøen i Armenia, der det blå vannet gjemte på en skatt i to tusen år. Oldtidens Uplistsikhe er hugd ut rett i klippeveggen og ligner ikke noe annet. Reisen kan også by på hovedstadspuls, fra det historiespekkede Tbilisi med de varme kildene til sprudlende Jerevan der livet går sin gang med Ararats snødekte topper i bakgrunnen.

Klikk på kartet for å se det i stort format
  • Type Rundreise

  • Reiseleder Norsk/svensk

  • Visum Nei

  • Vaksinasjon Nei

  • Valuta Georgisk lari og armensk dram

Dagsprogram 11 dager
Dag 1
Avreise fra Oslo
Dag 2
Jerevan. Byrundtur med Republikk-plassen, Operaen, Kaskaden og museet for det armenske folkemordet
Dag 3
Jerevan. Utflukt til Echmiatsin, Khor Virap og besøk hos lokale kunstnere, tid på egen hånd eller mulighed for besøk på brandydestilleri
Dag 4
Jerevan–Sevan–Dilijan. Noratus, Sevan-sjøen og fjellbyen Dilijan
Dag 5
Dilijan–Tbilisi. Det UNESCO-vernede Hagpat-klostret og ankomst til Georgia
Dag 6
Tbilisi. Byrundtur med Metekhi-kirken, bad og Narikala-fortet
Dag 7
Tbilisi–Gori–Uplistsikhe–Gudauri. Stalin-museet og oldtidsbyen Uplistsikhe
Dag 8
Gudauri–Kazbek–Mtskheta–Tbilisi. Stepansminda, Treenighetskirken og Svetitskhoveli-katedralen
Dag 9
Tbilisi. Utflukt til fjellbyen Signagi og tradisjonell vinproduksjon
Dag 10
Tbilisi. Tbilisi. Hel dag på egen hånd
Dag 11
Tbilisi–Oslo

Avreisedatoer

Avreise Varighet Pris Avreiseflyplass Bemerk
20 998,–
Oslo
Utsolgt
20 998,–
Oslo
Utsolgt
21 998,–
Oslo
22 998,–
Oslo
22 998,–
Oslo
22 998,–
Oslo
22 998,–
Oslo
Klikk på en dato for å se riktig program

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Avreise fra Oslo

Vi reiser fra Oslo mot Armenia om kvelden.

Dag 2
Jerevan. Byrundtur med Republikk-plassen, Operaen, Kaskaden og museet for det armenske folkemordet Ca. 1mil
Republikk-plassen i Jerevan, Armenia

Vi lander tidligt i Jerevan og kører direkte til vores hotel, hvos vi slapper af på værelset før vi efter sen morgenmad starter på dagens byrundtur.

I dag skal vi se nærmere på Armenias hovedstad. Jerevan er en av de eldste kontinuerlig bebodde byene i verden, og her har det bodd mennesker siden bronsealderen. Nåtidens 1,1 million innbyggere forstår å nyte livet, for her er en utviklet kafékultur og mange teatre, gallerier, konserthus og spillesteder. På byrundturen kommer vi forbi Republikk-plassen (tidligere Lenin-plassen, der blant annet Det nasjonale kunstmuseet ligger), universitetet, den 23 meter høye statuen av Mor Armenia, parlamentet, presidentpalasset og Operaen.Vi besøker også minnesmerket og museet for det armenske folkemordet, som holder til i en underjordisk betongbunker.

Kongeriket Armenia ble opprettet allerede på 500-tallet f.Kr., og i år 301 ble kristendommen statsreligion. På 1500-tallet ble Armenia delt mellom Persia og osmanene, og som en kristen minoritet i Osmanriket var armenerne ofte ofre for diskriminering. Dette økte på under sultan Abdülhamid II, da mellom 80 000 og 300 000 armenere ble forfulgt og myrdet i årene 1894–96. Etter denne opptakten satte folkemordet for alvor inn i 1915, med fengsling og mord på 250 armenske intellektuelle. Deretter fulgte massakrer der befolkningen i hele landsbyer ble myrdet, og man regner med at rundt én million armenere døde mellom 1915 og 1917. Dessuten ble mange tusen drevet på flukt. Særlig Frankrike og USA har en stor armensk befolkningsgruppe som følge av den etniske utrensningen.

Etter denne barske, men historisk viktige utstillingen kan vi ta oss inn igjen med en tur på byens sentralmarked – en høy, nærmest katedralaktig markedshall, der lokalt produserte matvarer falbys fra et utall av boder.

Vi møtes igjen om kvelden og spiser middag på en av byens restauranter.

Dag 3
Jerevan. Utflukt til Echmiatsin, Khor Virap og besøk hos lokale kunstnere, tid på egen hånd eller mulighed for besøk på brandydestilleri Ca. 5 mil
Echmiatsin-katedralen

Den apostoliske armenske kirken har sitt administrative – og åndelige – sentrum i Echmiatsin, som også var landets hovedstad i årene 180–340. Ifølge legenden var det her Gregorius Illuminator i et syn så en guddommelig lysstråle komme ned fra himmelen. Han bygde deretter Armenias første nasjonalkirke der lysstrålen rammet, og han har fått æren for å ha omvendt armenerne til kristendommen i året 301. Det er altså ikke en hvilken som helst kirke vi skal besøke i dag. Det er ikke mye igjen av de opprinnelige strukturene fra 300-tallet, og katedralen er gjenreist og ombygd mange ganger, uten at den likevel har mistet noe i hellighet av den grunn. Kirkerommet er rundt 20 x 20 meter, og i midten står alteret – akkurat der Gregorius så lysstrålen ramme. Det er også tid til å besøke katedralens museum, der vi blant andre relikvier kan se det berømte romerske spydet som skulle være stukket i Jesus. Vi spiser lunsj hos en lokal sosial organisasjon.

Turen fortsetter i Gregorius’ fotspor til Khor Virap-kirken, som er et like stort pilegrimsmål. På dette stedet ble Gregorius fengslet av den hedenske kong Trdat III og holdt fanget i en underjordisk grotte i 13 år. Han overlevde uten annen mat end den han fikk smuglet inn til seg av kristne sympatisører. Da Gregorius ifølge overleveringene helbredet kongen for sinnssyke (eller kongen besluttet at det var strategisk fornuftig å slutte fred med det voksende antallet kristne i landet), ble Gregorius frigitt, og han fikk utbredt kristendommen til hele Armenia. Kirken er bygget ovenpå grotten, som det er mulig å gå ned i via en stige – hvis man ikke er klaustrofobisk eller dårlig til beins. Hvis man går utenfor og retter blikket oppover i stedet for nedover, er det flott utsikt til de to snødekte toppene på Ararat-fjellet, som ligger på den andre side av grensen til Tyrkia.

Vi fortsetter herfra til den lille landsbyen Khachpar, der vi skal besøke Art Takard-senteret. Her utstiller mange av Armenias beste skulptører verkene sine. Vi får en omvisning i det levende verkstedet og hører nærmere om livet som kunstner i det moderne Armenia.

Vi drar nå tilbake til Jerevan, der resten av dagen er satt av til opplevelser på egen hånd, med mindre man har lyst til å delta på en tur til byens beste brandydestilleri. Brandy er Armenias nasjonaldrikk og er blitt produsert i landet siden 1887, da det første destilleriet ble åpnet. Om ettermiddagen er det mulig å besøke det berømte destilleriet Ararat, der vi får en rundtur og en smaksprøve på de gylne dråpene. Selveste Winston Churchill foretrakk armensk brandy framfor fransk konjakk, og det sies at Stalin pleide å sende ham kasser av Ararat-brandy.

(Besøket ved brandydestilleriet er ikke inkludert i prisen for reisen, men kan arrangeres av reiselederen på destinasjonen.)

Dag 4
Jerevan–Sevan–Dilijan. Noratus, Sevan-sjøen og fjellbyen Dilijan Ca. 11 mil
Sevan-klosteret ved Sevan-sjøen, Armenia

Det er blitt tid til å forlate den armenske hovedstaden, og vi skal ut på landet.

Vi starter med et besøk i Noratus og byens berømte kirkegård, der det står opp mot 1000 store armenske khachkars-kors, dekorert med enestående ornamenter. De armenske khachkars-korsene kalles også bare for armenske kors, og de tidligste av typen oppsto allerede på 800-tallet, da armenerne slapp fri fra et lengrevarende arabisk overherredømme.

Vi fortsetter til Armenias største innsjø, Sevan, med et areal på 950 km2.  Med sine 1900 meter over havet er den dessuten en av de høyest beliggende ferskvannsjøene i Eurasia. Når vi kommer, er det ikke mulig å vite om vannet i sjøen vil være asurblått lysende eller mørkeblått – eller en nyanse imellom – for fargen skifter etter været og sjøens egne uransakelige prosesser. Da man i sovjettiden demmet opp Hrazdan-elva, som forsynte sjøen med vann, og dermed senket vannstanden med 20 meter, dukket 2000 år gamle bygninger og gjenstander frem. Siden er vannstanden av miljøhensyn hevet med 2 meter, og det har forbedret vannkvaliteten betraktelig. Vi besøker Sevan-klostret, som opprinnelig lå på en øy ute i sjøen; den er nå er blitt til en halvøy. Den isolerte beliggenheten – og adgang forbudt for kvinner – gjorde klostret velegnet til gjenoppdragelse av munker som hadde avveket fra dydens smale sti.

Heretter setter vi kursen mot fjellbyen Dilijan i et område som går under navnet "Armenias Sveits". Dilijan er en hyggelig og nusselig by med gamle steinhus og balkonger utskåret i tre, og den ligger svært naturskjønt til ved bredden av Aghstev-elva, omgitt av store skoger. I sovjettiden kom det mange kunstnere, musikere og filmskapere hit for å få arbeidsro og suge inn inspirasjon fra de vakre omgivelsene, og den kreative atmosfæren henger stadig igjen, selv om byen nå mer får besøk av alminnelige turister.

Vi overnatter i Dilijan, så vi for alvor kan nyte freden, roen og den flotte naturen.

Dag 5
Dilijan–Tbilisi. Det UNESCO-vernede Hagpat-klostret og ankomst til Georgia Ca. 20 mil
Hagpat-klostret

I dag skal vi forlate Armenia, men først besøker vi Hagpat-klostret, som er på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Klosteret er oppført på 900-tallet og er en milepæl i armensk religiøs middelalderarkitektur. På tross av tidens tann, jordskjelv og angrep fra invaderende hærstyrker er mye av den opprinnelige strukturen intakt, for eksempel hovedkirken som er til egnet klosterets opphavsmann, Sankt Nishan, og det tre etasjer høye klokketårnet. Vi spiser en god lunsj på en lokal restaurant i nærheten av Hagpat.

Om ettermiddagen krysser vi grensen til Georgia og begir oss straks mot hovedstaden Tbilisi.

Tbilisi er en gammel by med en historie som går helt tilbake til 300-tallet f.v.t. Men byen er flere ganger gjennom historien blitt så godt som jevnet med jorden av angripende invasjonsstyrker – senest i 1795, da Persias Aga Mohammed Khan nærmest brente byen ned til grunnen. I dag er byen i rivende utvikling, og gamlebyen står i skjærende kontrast til de mange nybyggene som preger området rundt deler av elva som renner gjennom byen.

Dag 6
Tbilisi. Byrundtur med Metekhi-kirken, bad og Narikala-fortet Ca. 2,8 mil
Badehus, Tbilisi

Etter frokost på hotellet er det tid til å se nærmere på byen, som ligger strøket oppover åssidene på begge sider av elva Mtkvari.Vi går en tur i den gamle (eldste) bydelen, som med sine svingete gater og skjeve balkonger har en atmosfære av tidligere tiders Kaukasia. Vi begynner turen ved Metekhi-kirken, som ble bygd i slutten av 1200-tallet og gjenreist utallige ganger siden da. Allerede på 400-tallet lå det en kirke her som var bygd av kong Vakhtang Gorgasali (etter sagnet skal han være Tbilisis grunnlegger). Her finner man et gravsted for den kvinnelige martyren sankt Shushanik, som ble torturert til døde av sin mann i 544 fordi hun nektet å oppgi sin tro.

Vi går nå opp til et av byens gamle bad, som er bygd rett over en av de varme kildene som strømmer opp fra undergrunnen mange steder i Tbilisi. "Tbili" betyr da også "varm", og vannet holder en temperatur på 38–40 grader. Til tross for lukten av det svovelholdige vannet er badene fremdeles populære, og mange drar hit for å lindre hudlidelser og gikt, eller for å få en massasje eller bare en hyggestund. Vi tar turen opp til toppen av Sololaki-høyden, der Narikala-fortet troner som tatt ut av en eventyrlig ridderroman. Det er byens eldste fort, med røtter tilbake til 200-tallet, men som alt annet i Tbilisi er det ødelagt og gjenoppbygd flere ganger. Utsikten herfra er likevel helt intakt og gir et godt overblikk over den gamle bydelen.

Turen går nå videre til byens største synagoge, og videre til Sioni-katedralen og byens eldste bevarte kirke, Anchiskhati, som ble bygd på 500-tallet. Vi avrunder dagen med en spasertur opp gjennom Rustaveli-strøket, den absolutte hovedgaten i Tbilisi, der parlamentet og flere store museer har adresse.

Dag 7
Tbilisi–Gori–Uplistsikhe–Gudauri. Stalin-museet og oldtidsbyen Uplistsikhe Ca. 25 mil
Stalin Huset, Gori

I dag skal vi ut på tur med et nytt transportmiddel. Etter frokosten begir vi oss derfor til Tbilisis sentralbanestasjon, der toget vårt til Gori venter. Den timeslange togturen tar oss med gjennom det vakre georgiske landskapet, og det er rikelig tid til å nyte naturen, for det går ikke spesielt fort. Togdriften i Georgia er ikke den mest pålitelige, så vi tar forbehold for at togtidene endres fra dag til dag og billetter ikke kan rekvireres mer enn 24 timer før avgang. Skulle togdriften være uforenlig med programmet vårt, forlater vi den georgiske hovedstaden med buss og kjører langs Mtkvari-elva til museet for Josef Stalin i fødebyen hans, Gori. Overdekket av en paviljong i gresk-romersk stil ligger det stusslige huset der Stalin – den gangen Ioseb Besarionis dze Jugashvili – tilbrakte sine første fire leveår. Museet ligger ved siden av, og da det ble bygd i 1957, var det som en hyllest til den nylig avdøde lederen av Sovjetunionen. Etter Georgias selvstendighet er skjønnmaleriet blitt noe redusert, og utstillingen berører nå også utrenskningene og den politiske forfølgelsen, Gulag og pakten med Hitler i 1939. Et viktig kapittel i verdenshistorien sett gjennom en nøkkelpersons livshistorie.

Turen fortsetter til oldtidsbyen Uplistsikhe, som er hogd rett ut av fjellet. Fra 500-tallet f.Kr. til første århundre e.Kr. var byen et førkristent religiøst sentrum der solgudinnen ble dyrket. Etter den arabiske invasjonen i området i 645 ble Uplistsikhe residens for kristne konger, som overtok de hedenske templene og omgjorde dem til kirker. Her fikk byen sin storhetstid og huset på et tidspunkt hele 20 000 mennesker. Det vi ser i dag, er mindre enn halvparten av den opprinnelige byen. Den ble nemlig grundig ødelagt av mongolene i 1240, og nå er bare restene av den innerste bykjernen igjen. Vi kan likevel fremdeles beundre det arbeidet som er nedlagt i utformingen av grotterommene for mer enn 2500 år siden.

Vi kjører videre til skiportsområdet Gudauri, der vi overnatter og spiser middag.

Dag 8
Gudauri–Kazbek–Mtskheta–Tbilisi. Stepansminda, Treenighetskirken og Svetitskhoveli-katedralen Ca. 24 mil
Treenighetskirken i Georgia

I dag fortsetter vi kjøreturen opp i Kaukasus-fjellene på den såkalte georgiske militærhovedvei, som ble anlagt i det vanskelige fjellterrenget på 1800-tallet, da Georgia ble okkupert av Russland. Til tross for veiens litt usjarmerende navn er kjøreturen en vakker naturopplevelse, der vi kjører oppover gjennom de storslåtte fjellandskapene.

Første stopp er fjellbyen Stepansminda (tidligere kalt Kazbegi), der vi har går en liten tur og nyter den imponerende utsikten mot Kazbegifjellet. Neste etappe er for bratt og snirklete til busser, så vi skal over i firehjulstrekkere og setter kursen mot Den hellige treenighetskirken eller Tsminda Sameba, som den også kalles. Kirken ligger helt isolert på en fjelltopp i det mektige, øde Kaukasuslandskapet, og den fantastiske beliggenheten har gjort kirken til et nasjonalsymbol for Georgia.

Vi spiser lunsj i Kazbek hos lokalbefolkningen med hjemmelagde spesialiteter og den lokale vodkaen chacha.

Vi skal nå tilbake til hovedstaden Tbilisi, og underveis gjør vi holdt ved en av de eldste og viktigste byene i Georgia, Mtskheta. Kristendommen ble statsreligion i Georgia i år 317, det vil si 14 år etter Armenia. Kirkene i området rundt byen Mtskheta hører til de eldste og viktigste i hele Georgia, og UNESCO har anerkjent deres betydning med en plass på verdensarvlisten. Det gjelder også Jvari-klostret, som ligger oppe på en ås med vakker utsikt over byen og elva Mtkvari, som bukter seg frem nedenfor. Det lille klostret er bygd tidlig på 600-tallet på et hellig sted, der enten sankt Nino (en kvinnelig evangelist) eller kong Mirian, som hun omvendte til kristendommen, satte opp et stort trekors. Bygningen er strengt symmetrisk og utlagt i korsform med ekstra rom mellom "armene", slik at hele grunnplanen bli åttekantet.

Inne i Mtskheta by finner vi Svetitskhoveli-katedralen, den nest største kirken i hele Georgia og en av de viktigste. Erkebiskopen av Mtskheta og Tbilisi har sitt sete her, og selveste Jesu kjortel sies å være begravd under kirken! Den opprinnelige trekirken fra 300-tallet ble etter rundt hundre år erstattet av en steinkirke som man ennå kan se restene av i den nåværende konstruksjonen, som er fra 1000-tallet. Katedralen har vært enorm for sin tid, og den er smykket med utskjæringer både ute og inne.

Vi er framme i Tblisi først på kvelden, der dere kan utforske det georgiske kjøkkenet på egen hånd.

Dag 9
Tbilisi. Utflukt til fjellbyen Signagi og tradisjonell vinproduksjon Ca. 23 mil
Vinkjeller i Tbilisi

I dag går turen ut av Tbilisi igjen, for vi skal besøke en av områdets vakreste byer: lille Signagi, som ligger på en åstopp med utsikt over Alanzani-dalen og Kaukasus i det fjerne. Her er smale, bratte, brolagte gater og pastellfargede hus fra 1700- og 1800-tallet med utskårne trebalkonger. Den gamle bymuren fra 1700-tallet er fremdeles intakt, og man kan gå en liten tur langs toppen av den.

Det er blitt fremstilt vin i Georgia de siste 7000 år, og særlig i Kakheti-regionen preger vinmarkene landskapet. Den tradisjonelle metoden er å la druesaften gjære i leirkrukker som er nedsenket i jorden, men i løpet av de senere år har både druesorter og produksjonsmetoder fra Europa vunnet innpass – uten å utkonkurrere de gamle. Vi besøker en tradisjonell vingård i området, ser produksjonen deres og hvordan de lager vin. Vi spiser en god lunsj og lærer om georgisk brød bakt i underjordiske ovner før vi drar tilbake til Tbilisi.

Middag spiser vi på egen hånd i Tbilisi.

Dag 10
Tbilisi. Tbilisi. Hel dag på egen hånd
Vakker utsikt over Tbilisi

Vi har tid til å nyte dagen på egen hånd i Tbilisi. Her kan vi få et glass georgisk vin eller kanskje gå på museum før vi møtes og spiser et hyggelig siste måltid sammen i Georgia. Det er mulig å sove eller hvile på rommet før vi kjører til lufthavnen.

Dag 11
Tbilisi–Oslo

Før midnatt kjører vi til flyplassen og reiser hjem med ankomst Oslo tidlig om morgenen.

Prisinformasjon

Reisens pris

Fra kr 20 998,– per person i delt dobbeltrom.
Se priser for alle avreisedatoer

Tillegg for enkeltrom
4 498,–
Prisen inkluderer
  • Norsk/svensk reiseleder
  • Fly Oslo–Jerevan og Tbilisi–Oslo med mellomlanding
  • Utflukter ifølge program
  • Innkvartering på gode, sentrale hoteller i delt dobbeltrom
  • Halvpensjon (frokost dagligt, lunsj dag 2 – 6 og 8-9, og middag dag 2,4, 7 og 10)
  • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
  • Sykdomsavbestillingsforsikring, 7% av reisens pris
  • Reiseforsikring
  • Eventuelle ekstra arrangementer
  • Tillegg for enkeltrom
  • Drikkevarer
  • Driks til lokalguider og sjåfører (beregn ca. 60 EUR pr. person)
  • Personlige fornødenheter
  • Alt ikke nevnt under “Prisen inkluderer”

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

Innkvartering

Vi bor på hoteller med alminnelige fasiliteter. hotellene er valgt ut fra beliggenhet og hyggelig stemning. Vi benytter gode lokale 3–4-stjerners hoteller, som er sjarmerende på tross av en simpel standard. Både servicenivå og standard kan være litt annerledes enn det man er vant til i vår del av Europa. Uansett standard er det alltid eget bad og toalett på hotellene. Den endelige hotellisten vil bli sendt sammen med avreisebrevet 7 dager før avreise.

For hoteller som ligger i den gamle bydelen kan bussene ikke kjøre helt fram til hovedinngangen. Bussene stopper i nærheten av hotellet og hotellpersonalet transporterer bagasjen det siste stykket.

 

Deltakerantall

Vi gjør oppmerksom på at denne reisen krever et deltakerantall på minimum 16 personer. Såfremt dette antallet ikke nås, forbeholder vi oss retten til å annullere reisen senest 14 dager før avreise.

Reiseforsikring

Vi oppfordrer deg til å sjekke at de reiseforsikringer du har gjennom det offentlige og evt. andre dekker alle viktige deler av din reise. Sjekk hvilken service du får om noe skulle hende og du behøver hjelp, sjekk hvilken egenandel du har og hvilken beløpsgrense det er dersom du for eksempel blir syk og trenger sykehusopphold og hjemtransport fra reisemålet. Det er den reisendes eget ansvar at den tegnede forsikring inneholder den nødvendige dekning. Ved behov for ekstra reiseforsikring kan vi anbefale Gouda reiseforsikring som kan bestilles gjennom Albatros Travel.

Tilslutning med innenriksfly

Hvis du ønsker tilslutning med innenriksfly i Norge vil vi gjøre hva vi kan for å hjelpe deg med dette. I så fall bes du opplyse om det ved bestilling av reisen. I enkelte tilfeller må du selv administrere det, og vi anbefaler da at du sørger for å ha minst 2,5 time mellom flyskiftene.

Besøk i ortodokse kirker

I ortodokse kirker er det skikken at kvinner dekker håret med et sjal. Det kan derfor være en god idé å ta med seg et sjal på utfluktene. Menn, derimot, bør ikke bære hodeplagg i kirkene.

Flyreisen

Vi flyr med selskapet Air Baltic, som har nattfly til Tblisi akkurat som alle andre europeiske flyselskaper. Vi har naturligvis inkludert hotell på både ankomst- og avreisedagen, slik at bryderiet med nattflyet blir så lite som mulig.

 

Transport

Strekningen Tbilisi–Gori gjennomføres med tog så lenge ruteplanen følges som forventet. Det skjer en gang i blant at toget blir innstilt eller at ruteplanen endres, og i de tilfellene kjører vi buss.

Mer om Georgia og Armenia

Her kan du lese mer om Georgia: www.albatros-travel.no/reisemaal/europa/georgia
Her kan du lese mer om Armenia: https://www.albatros.no/reisemaal/asia/armenia

Les blant annet om klima og vær, tidsforskjell, driks og visumregler.

 

 

 

Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

På ekspedisjonsreiser med Albatros Expeditions bliver du møtt av en engelsktalende ekspedisjonsguide på destinasjonen og det vil også være engelsktalende ekspedisjonsteam som leder utfluktene og holder informasjonsmøtene som inngår på reisen. Vi gjør oppmerksom på at det ikke kan forventes en norsk reiseleder om bord.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Rated 4 out of 5 by from En spennende reise Dette var en lærerik reise hvor jeg lærte en masse om Kaukasusregionen, både om politikk, historie og kultur.
Date published: 2024-05-17
Rated 5 out of 5 by from Fin reise også pga få medreisende (18stk) som i hovedsak var greie. Reisen var ok, mye takket være medreisende og gode guider.
Date published: 2024-05-06
Rated 5 out of 5 by from Spennende og lærerik reise med mange gode opplevelser To spennende land,rike på kultur og storslagen natur. Reisen ble spesielt lærerik mye på grunn av flinke guider. Spesielt vil vi framheve Elvira. Hennes bakgrunn og erfaring sammen med engasjementet for land og folk gjør at vi sitter igjen med lærdom og gode minner. Vi skulle gjerne hatt litt mer tid i Jerevan.
Date published: 2024-05-03
Rated 5 out of 5 by from En spennende tur i to gamle kulturer Begge land er spennende, både politisk, kulturelt og med vakker natur.
Date published: 2024-05-02
Rated 5 out of 5 by from Opplevelsesrik og lærerik reise Topp lokalguider, topp reiseleder, fantastisk mat
Date published: 2024-05-02
Rated 4 out of 5 by from En spennende reise med mange opplevelser, to flotte land. En spennende reise med mange opplevelser, to flotte land.
Date published: 2023-11-06
Rated 5 out of 5 by from En reise full av opplevelser og inntrykk Reisen tok oss til nye og ukjente land. Kultur, gammel historie, politiske skiftinger, vanskelig år både i fjern og nær fortid og introduksjon til utvikling under nye forhold. Kulinariske opplevelser. Vakker natur. Meget kunnskapsrike lokale guider.
Date published: 2023-11-02
Rated 5 out of 5 by from Godt gjennomført tur, mange gode opplevelser. Reise til to land de fleste vet lite om. Vi fikk innblikk i kultur og historie, folkeliv og geografi. Det er hyggelig å reise i gruppe, men treffer masse spennende folk, og det er alltid noen å prate med. Reiselederen ga tydelige og greie beskjeder om oppmøte, avreise etc. De lokale guidene var flinke, kunnskapsrike og snakket godt engelsk. Den georgiske var til tider litt vel pratsom; å høre sammenhengende foredrag i to timer under en busstur er for mye. Man klarer ikke å ta det inn. Undertegnede sa fra om dette. Biltrafikken i begge land var skremmende, det er ikke Albatros' skyld, men jeg nevner det likevel. En av deltagerne ble nesten kjørt ned - med vilje, av en råner (ville vi kalt ham i Norge). Bilførerne hadde god lyst til å kjøre på oss fotgjengere, siden vi åpenbart var i veien for dem. Den lille byen Dilijan ble kalt hyggelig, men det var den ikke, vi ble forfulgt av løshunder, en rasende innbygger og biler som kjørte grassat. Som fotgjengere kom vi aldri frem til den delen av byen som evt. var noe å se på, siden hotellet lå ganske langt unna. Den ettermiddagen kunne vært brukt til noe annet. Nattflyvning med flybytte, begge veier, er usedvanlig ubehagelig, derfor gir jeg flyreisen dårlig karakter. Passkontrollen i Warsawa på hjemtur var som et gufs fra sovjettiden, siden skranken der vår kø sto, plutselig ble stengt og køen ble "hjemløs". De brukte også utrolig lang tid på hver passasjer. Ellers synes jeg at dette med tips er noe tull, legg heller på prisen litt. Tipsing understøtter bare svart økonomi. Alle var sterkt i villrede om hvordan, hvor mye, når etc Maten i begge land var bare vidunderlig!
Date published: 2023-10-28
  • y_2024, m_9, d_11, h_5
  • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
  • cp_1, bvpage1
  • co_hasreviews, tv_0, tr_20
  • loc_no_NO, sid_AMRTR06, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
  • clientName_albatros-travel

Lignende reiser