Minsk – Europas ukjente hovedstad

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Med besøk på friluftsmuseet Dudutki, minnesmerket Khatyn og Stalinlinjen

For deg som vil utforske en by utenom de klassiske turistveiene er dette den perfekte reisen: En metropol med brede paradebulevarder, en mengde førsteklasses restauranter og elegante butikker. Det er dessuten byen der Nobelpristageren Svetlana Aleksijevitsj har fått inspirasjonen til de fleste av bøkene sine.

Vi fordyper oss i byens interessante historie og begir oss dessuten ut på utflukter utenfor Minsk der vi gjør oss kjent med livet på landet. Den sovjetiske befestningslinjen Stalinlinjen skal selvfølgelig også besøkes, og vi lukker ikke øynene for de forbrytelsene som ble begått under Andre verdenskrig. Og når du allikevel er her anbefaler vi at du booker vår utflukt til det UNESCO-vernede slottet i Mir, der Karl XII herjet i sin tid.

Vi bor sentralt i den hviterussiske hovedstaden og har inkludert enkelte måltider, der det blir rik mulighet til å smake på de lokale rettene.

Når Hviterussland blir omtalt i media handler det for det meste om mangelen på demokrati i landet. Det kritiserte styret til tross er det både interessant og lærerikt å reise rundt i landet.

Klikk på kartet for å se det i stort format
 • Type Rundreise

 • Reiseleder Norsk/svensk

 • Visum Nei

 • Vaksinasjon Nei

 • Valuta Euro, hviterussiske rubler

Dagsprogram
Dag 1 Fly til Minsk. Innlosjering på hotell og velkomstmiddag
Dag 2 Byrundtur i Hviterusslands hovedstad og friluftsmuseet Dudutki
Dag 3 Besøk ved lokalt marked og utflukt til Khatyn og Stalinlinjen
Dag 4 Ekstrautflukt til UNESCO-slottet i Mir inkl. lunsj eller tid på egen hånd
Dag 5 Tid på egen hånd og hjemreise

Bilder

Klikk på bildene for å se dem større

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Fly til Minsk. Innlosjering på hotell og velkomstmiddag
Brede bulevarder i Minsk

Etter ankomst til Minsk lufthavn kjører vi inn mot byen, som med sine 1,9 mill. innbyggere og sin lange og voldelige historie har mye å by på.  Byen blir omtalt første gang i 1067 og som hovedstad i 1101 – først i fyrstedømmet Minsk, senere i den hviterussiske provinsen i det russiske tsarriket og i Sovjetunionen og senest i det uavhengige Hviterussland.

Minsk har atskillige ganger stått på randen av utslettelse. Den er blitt herjet av branner, plyndret av Krim-tatarer i 1505, rent over ende av franskmennene i 1812 og skadet av tyskerne i 1918 og polakker i 1919–1920. Dens største lidelser skulle imidlertid komme under andre verdenskrig, da halvdelen av byens befolkning omkom (ca. 400 000), deriblant de fleste av de 50 000 jødene. Stort sett alle hovedstadens bygninger er oppført etter 1944, da Minsk ble gjenerobret av den sovjetiske hæren.

Minsk er et arkitektonisk stalinistisk mesterverk, som Stalin bygde på byens ruiner etter krigen. Det ses tydelig i de praktfulle bygningene langs de brede paradebulevardene, og det er langt fra Minsks sentrum til de bildene av grå, triste betongbygninger som mange ser for seg ved tanken på andre tidligere sovjetbyer. Bygningene langs den brede firefeltsveien er en sann orgie i stalinistisk arkitektur. Langs gaten ligger noen av de viktigste bygningene i Minsk: Nasjonalbanken, Hovedpostkontoret, KGBs hovedkvarter (ja, KGB opererer i Hviterussland og er endatil grunnlagt i Minsk), Republikkpalasset osv. Langs bulevarden ligger også Seiersplassen med Seierssøylen, som er omgitt av røde stjerner. Den imponerende hovedgaten, Uavhengighetsgaten, er 15 km lang. Det gjør den til en av de absolutt lengste hovedgatene i verden. Hvis arkitekturen ikke er nok i seg selv, er der også en lang rekke gatenavn som vekker minner om sovjettiden. Her finnes gater som Leningaten, Marxgaten, Engelsgaten og Leningradgaten.

I løpet av de siste 50 årene er Minsks innbyggertall tredoblet i takt med at industrien har gjort sitt inntog. Før uavhengigheten fra Sovjetunionen var Hviterussland nemlig det industrielle og økonomiske kraftsentret i det vestlige Sovjetunionen.

Etter å ha innlosjert oss på det sentralt beliggende hotellet vårt går vi ut og spiser en god velkomstmiddag på en lokal restaurant.

(Middag er inkludert)

Dag 2
Byrundtur i Hviterusslands hovedstad og friluftsmuseet Dudutki
Dudutki friluftsmuseum

Etter en god natts søvn tar vi en byrundtur i hovedstaden og ser de største severdighetene, og det vil nok overraske de fleste at Hviterusslands hovedstad, i motsetning til dens ry, er en metropol på høyde med mange vesteuropeiske. Den er progressiv, moderne og ren med fasjonable kaféer, restauranter og forretninger. Stalin hadde nok snudd seg i graven om han hadde visst at utviklingen ville gå i den retningen.

På rundturen kommer vi til Uavhengighetsplassen, som i sovjettiden het Leninplassen. Plassen ligger i forlengelse av byens paradebulevard, og har siden 1930-årene vært brukt til samlinger, politiske møter og militærparader. På plassen ligger bl.a. det hviterussiske parlamentet og den katolske kirken viet til St. Simon og Helena, som under sovjettiden ble stengt og omgjort til teater. I dag fungerer den som kirke igjen, med messer på hviterussisk, polsk, litauisk og latin.

Turen går deretter mot det gamle sentrum av Minsk, der vi besøker det sjarmerende Treenighetsdistriktet. Etter ødeleggelsene under andre verdenskrig har man gjenoppbygd og restaurert de gamle husene, som ligger vakkert til ned mot elva Svislatsj.

Etter lunsj begir vi oss ut av byen og flere århundrer tilbake i tiden. Vi skal nemlig besøke friluftsmuseet ved Dudutki, som ligger i naturskjønne omgivelser ca. 45 km fra Minsk. Dudutki er oppbygd som en hel landsby med sin egen mølle, kirke, verksteder og dyrehold. De åpne verkstedene gir et spennende innblikk i hvordan hverdagen så ut, og til en viss grad fremdeles ser ut, for store deler av hviterussiske landbefolkningen.

Etter besøket kjører vi tilbake til Minsk og har kvelden på egen hånd.

(Frokost og lunsj er inkludert)

Dag 3
Besøk ved lokalt marked og utflukt til Khatyn og Stalinlinjen
Minnesmerket i Khatyn

Når frokosten er spist kjører vi forbi det største matvaremarkedet i Minsk, der de lokale handlende hver morgen falbyr varene sine. Etter et kort stopp fortsetter vi ut av byen, der vi skal oppleve to av de viktigste stedene i hviterussisk historie, som begge er vitnesbyrd fra andre verdenskrig. Hviterussland var særdeles hardt rammet under krigen, da omkring 2 mill. mennesker mistet livet.

Det første besøket er til minnesmerket i byen Khatyn, som ligger 55 km fra Minsk. Minnesmerket er oppført for massakren som fant sted 22. oktober 1943. Her ble alle byens 156 sivile innbyggere henrettet av Schutzmannschaft Batallion 118 fra Ukrainische Hilfspolizei. Selv om massakren er en av de mest kjente, var den likevel bare én blant mange andre som foregikk på hviterussisk territorium under krigen.

Turen fortsetter til Stalinlinjen, som var et forsvarsverk for Sovjetunionen til beskyttelse av den vestlige fronten. Stalinlinjen strakte seg fra Østersjøen og helt til Svartehavet – ikke som en kontinuerlig linje, men mer som en rekke av befestninger. Da Sovjetunionens grenser ekspanderte lenger mot vest som følge av Molotov-Ribbentrop-pakten, ble Stalinlinjen etterlatt i 1939–40, og en ny forsvarslinje påbegynt. Det tilhørende museet forteller om Stalinlinjens historie og betydning for krigens utvikling. Vi spiser lunsj i museets restaurant omgitt av militære effekter før vi gir oss tid til å kikke nærmere på det spennende museet.

Vi er tilbake i hovedstaden sent på ettermiddagen og har kvelden på egen hånd.

(Frokost og lunsj er inkludert.)

Dag 4
Ekstrautflukt til UNESCO-slottet i Mir inkl. lunsj eller tid på egen hånd
UNESCO-vernede Mir

I dag er det mulig å delta i en ekstrautflukt til det imponerende slottet i Mir. Slottet i Mir er med på UNESCOs liste over verdens kulturarv og er et helt unikt eksempel på hviterussisk arkitektur. Det ble opprinnelig oppført i begynnelsen av 1500-tallet av hertug Ilinitsj, men i midten av samme århundre ble det overdratt til Radziwill-familien, som fullførte byggingen.

I den etterfølgende perioden har slottet ikke bare fungert som forsvarsverk for lokale fyrster, men også som sommerresidens for festglade kosakker, og senest som fengsel for internerte jøder under andre verdenskrig. Etter krigen huset slottet lokale husville, hvorav de siste først flyttet ut av slottet i starten av 1960-årene. En gjennomgripende restaurering ble påbegynt allerede i 1983, men først i 2010 slo slottet portene opp for offentligheten.

Vi inspiserer det imponerende slottet og hører mer om dets spennende historie før vi spiser lunsj i den nærliggende landsbyen. Sent på ettermiddagen returnerer vi til Minsk, der kvelden er på egen hånd. (Utflukten til Mir og lunsjen er ikke inkludert i reisens pris, men kan kjøpes ekstra.)

(Frokost er inkludert.)

Dag 5
Tid på egen hånd og hjemreise

Formiddagen er avsatt til opplevelser på egen hånd, før vi midt på ettermiddagen tar flyet fra Hviterussland og lander i Oslo tidlig på kvelden.

(Frokost er inkludert.)

Prisinformasjon

Prisen inkluderer
 • Norsk/svensk reiseleder
 • Fly Oslo–Minsk t/r med Air Baltic (med mellomlanding)
 • 4 netter på godt hotell i Minsk i delt dobbeltrom (enkeltrom mot tillegg)
 • Frokost daglig, lunsj dag 2 och 3 samt middag dag 1
 • Utflukter og entréer ifølge program
 • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Avbestillingsforsikring, 6% av reisens pris
 • Reiseforsikring
 • Ekstrautflukt til UNESCO-slottet i Mir inkl. lunsj
 • Eventuelle ekstra arrangementer
 • Tillegg for enkeltrom
 • Drikkevarer
 • Driks till lokalguider och sjåfører (beregn cirka 10 euro)
 • Personlige fornødenheter
 • Alt ikke nevnt under ”Prisen inkluderer”

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

Måltider

Måltidene serveres enten i hotellrestauranten eller på restauranter.

Været

Hviterussland har innlandsklima, noe som betyr at somrene er varme og at vintrene til og med kan bli svært kalde. I mai–oktober er gjennomsnittstemperaturen typisk mellom 10 og 20 grader om dagen og ned til mellom 0 og 10 grader om natten. Det kan naturligvis regne, så ta endelig med en liten paraply. (kilde: dmi.dk).

Besøk i russiske kirker

I russisk-ortodokse kirker er det skikk at kvinner dekker håret med et skaut. Det kan derfor være en god idé å ta med et slikt på utfluktene. Menn, derimot, bør ikke ha noe på hodet i kirkene.

Deltagerantall

Denne reisen krever et deltagerantall på minimum 16 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4–6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.
Hånden på hjertet

Visse måltider er inkluderte i reisen. Frokost er oftest buffé, mens lunsj og middag oftest er faste menyer.

Vær oppmerksom på at det blir servert tradisjonell husmannskost laget av solide råvarer. Man bør altså ikke vente seg finere fransk gastronomi, men tradisjonell hviterussisk mat.

Underveis kan det være umulig for bussen å komme helt tett innpå severdighetene, og ofte er gater og smug ujevne eller brolagt. Husk derfor praktisk fottøy.

Før avreise

Opplysninger om at man må ha med forsikringsbrev ved innreise til Hviterussland

I forbindelse med reiser til Hviterussland forlanger de hviterussiske myndighetene å se bevis på gyldig reiseforsikring ved innreisen i Hviterussland. Derfor må vi be deg kontakte det forsikringsselskapet der du har reiseforsikringen din, og be dem om en polise/et reisebrev, som du tar med på reisen.

Polisen/reisebrevet SKAL vise følgende 5 punkter:

1. Polise-nummer

2. Alle navn på personer dekket av polisen

Det kan IKKE stå at polisen f.eks. dekker “husstanden”, “ektefelle/samboer” eller lignende. Navnene MÅ stå på polisen.

3. Hvor i verden polisen dekker (alle europeiske land inkl. Hviterussland eller hele verden)

4. Hvor lenge polisen gjelder

5. Hvilket beløp til legehjelp og hjemreiseassistanse polisen dekker (må være min. 10 000 EUR per person)

Polisen skal være datert inneværende kalenderår.

En utskrift av denne polisen/reisebrevet må tas med på reisen og forevises passmyndighetene i Minsk lufthavn. Har man ikke med et slikt forsikringsbrev, kan man kjøpe en forsikring i lufthavnen i Minsk ved ankomst, men det kan være en både langsommelig og dyr affære.

Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. Det fremgår av avreisepapirene hvor gruppen møter reiselederen. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.
Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

Hos Albatros tilbyr vi ikke at man kan ha faste plasser i bussen, og det er derfor heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass innen reisens start. Ved ikke å tilby kjøp av bestemte plasser risikerer man ikke at tidspunktet man kjøper reisen på er avgjørende for hvilken plass i bussen man har adgang til. Derimot kan det i fellesskap med reiselederen avtales at man rokerer underveis, slik at alle på skift får sitte både foran og bak i bussen.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Lignende reiser

BYVCB01ANO