Peru og Bolivia – det mektige inkariket

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Bli med i inkaenes fotspor gjennom Peru og Bolivia når vi besøker inkaruiner og utforsker Sør-Amerikas fantastiske natur

Maks. 24 deltagere

En reise gjennom Peru og Bolivia er den fullendte reise for den som vil oppleve inkakulturen, besøke Machu Picchu og bli imponert av Sør-Amerikas naturvidundere – den gigantiske Titicacasjøen og verdens største saltslette, Uyuni i Bolivia. Vi begynner i Perus hovedstad, Lima, og fortsetter til Cusco og Den hellige dalen i Andesfjellene, der både inkaene og spanjolene satte sitt preg på arkitektur og historie. Her ser vi hverdagsliv og inkaruiner side om side, og ikke minst opplever vi makeløse Machu Picchu, et av verdens skjulte underverker. Vi ser Titicacasjøens peruvianske og bolivianske del, og ikke minst øyene i den enorme sjøen: De flytende sivøyene og inkaenes fødested, Soløya og Måneøya. I La Paz i Bolivia er livet i gatene et høydepunkt med fargerike mennesker og spennende markedskultur, før vi fortsetter til den enorme Uyuni-saltsletten, der verden er stor og man selv blir liten. En eventyrreise til inkakultur og Andesfjellenes imponerende natur!

Klikk på kartet for å se det i stort format
 • Type Rundreise

 • Reiseleder Norsk/svensk

 • Visum Nei

 • Vaksinasjon Ja

 • Valuta Nuevo Sol

Dagsprogram
Dag 1 Fly Oslo–Lima
Dag 2 Lima. Plaza de Armas, San Francisco-klosteret med katakombene og det arkeologiske Larco-museet
Dag 3 Fly Lima–Cusco og videre til Den hellige dalen. Inkaruiner i Pisac og lunsj hos lokal familie
Dag 4 Ollantaytambo. Med tog til Machu Picchu
Dag 5 Ollantaytambo–Cusco. Maras, Moray og besøk hos veverne i Chinchero
Dag 6 Cusco. Qenqo-tempelet, Sacsaywaman, San Pedro-markedet og Coriancha-tempelet
Dag 7 Cusco–Puno ved Titicacasjøen. Gjennom Andesfjellene
Dag 8 Puno. Utflukt til de flytende øyene på Titicacasjøen. Tid på egen hånd
Dag 9 Puno–Soløya. Over grensen til Bolivia, Copacabana og båt til Soløya på Titicacasjøen
Dag 10 Soløya–La Paz. Måneøya og lunsj i Copacabana
Dag 11 La Paz. Byrundtur med markeder og kabelbane
Dag 12 La Paz–Uyuni, verdens største saltslette. Lunsj på saltsletten
Dag 13 Uyuni–La Paz. Saltsletten og Tunupa-vulkanen. Kveldsfly til La Paz
Dag 14 La Paz–Lima
Dag 15 Lima. Tid på egen hånd og hjemreise
Dag 16 Ankomst Oslo

Hoteller

Jose Antonio

 • 106 rom
 • Døgnåpen resepsjon
 • Restaurant og bar
 • Wi-fi (gratis)

Herlig hotell med beliggenhet i utkanten av Puno by med direkte utsikt til Titicaca-sjøen. Dette er et av de beste stedene å overnatte i Puno, og hotellet har en god restaurant og bar. Dessuten står det alltid te i resepsjonen, så man kan nyte en kopp såkalt Muño-te så ofte man har lyst. Det er gratis wi-fi overalt på hotellet.

Rom
Store, hyggelige rom med dobbeltseng eller to enkeltsenger. Alle rom har tv, sikkerhetsboks, radiator, hårtørker og gratis wi-fi. Albatros Travels gjester har rom med utsikt til Titicaca-sjøen.

Du kan lese mer om hotellet her: http://hotelesjoseantonio.com 

Munay Wasi

 • 36 rom
 • Døgnåpen resepsjon
 • Beliggenhet i sentrum
 • Wi-fi (gratis)

Dette lille sjarmerende hotellet ligger i hjertet av Cuscos historiske sentrum, bare tre gater fra det sentrale torget Plaza de Armas. Du har de historiske severdighetene, butikkene, barene og restaurantene i gåavstand.
Hotellet har en frokostrestaurant der der serveres buffet, og i resepsjonen står det alltid nylaget coca-te, og man er velkommen til å nyte en kopp når man har lyst. Det er gratis wi-fi overalt på hotellet.

Rom
Hotellet har veldig hyggelige rom, innredet i lokal stil. Rommene har enten 2 enkeltsenger eller en dobbeltseng. Det er safe, tv, telefon, varmeovn og hårtørker på rommet, i tillegg til gratis wi-fi.

Du kan lese mer om hotellet her: https://www.munaywasi.com 

Tunupa Lodge

 • 53 rom
 • Døgnåpen resepsjon
 • Restaurant
 • Wi-fi (bare i resepsjonen)

Sjarmerende Tunupa Lodge ligger mellom den gamle byen Ollantaytambo og togstasjonen. Begge er i gåavstand, og det betyr at det er lett å gå til de hyggelige kafeene og restaurantene i Ollantaytambo sentrum. Det er også bare en kort gåtur til togstasjonen når vi skal til Machu Picchu. 

Hotellet har flott utsikt til både det over 5000 meter høye snøkledde Veronica-fjellet samt til inka-ruinene ved Ollantaytambo. Du kan nyte utsikten til fjellene fra liggestolene i hotellets herlige hage. Der er safe i resepsjonen, og wi-fi er kun tilgjengelig i resepsjonsområdet.

Rom
Enkle rom med en dobbeltseng eller to enkeltsenger. Rommene har utsikt til Veronica-fjellet eller ruinene ved Ollantaytambo. Der er ikke hårtørker på alle rom, men skulle man ha fått et rom uten, kan man låne en i resepsjonen.
Du kan lese mer om hotellet her:
http://tunupa-lodge.com/en/index.php 

Hotel Boutique La Casona

 • 35 rom
 • Døgnåpen resepsjon
 • Restaurant og bar
 • Wi-fi (overalt på hotellet, gratis)
 • 0 km til sentrum
 • Heis

Sjarmerende hotell som ligger midt i La Paz’ historiske sentrum. Det fargerike gatelivet, markeder, restauranter og barer er rett utenfor døren. Hotellet ble bygd 1700-tallet, og den koloniarkitekturen passer perfekt til beliggenheten. La Casona har egen restaurant og en jazzbar. Det er gratis Wi-fi.

Rom
Meget hyggelige rom med 2 enkeltsenger og 1 dobbeltseng. Alle rom har tv, oppvarmning, minibar, safe og hårføner.

Du kan lese mer om hotellet her:
http://www.lacasonahotelboutique.com/index

Ecolodge La Estancia

 • 15 hytter
 • Resepsjon
 • Restaurant og bar
 • Wi-fi (på fellesområde, gratis)

Herlig hotell med den absolutt beste beliggenheten på Soløya i Titicacasjøen. Fra hotellet er det utsikt til deler av Soløya, Titicacasjøen og de snøkledde vulkanene i horisonten. Det er bygd ut fra best mulige hensyn til miljøet, og det blir blant annet brukt solenergi til oppvarming. Personalet og stemningen på hotellet gjør opplevelsen enda bedre. Hotellet består av adskillige mindre bygninger, og i hovedbygningen er det resepsjon, bar og restaurant der vi spiser både frokost og middag. Det er gratis wifi som fungerer fint i resepsjons- og restaurantområdet.

Rom
Rommene ligger i en av de 15 hyttene som sammen med den lille hovedbygningen utgjør hotellet. Hyggelige og romslige værelser med en dobbeltseng eller to enkeltsenger. Rommene oppvarmes med solenergi, så de er ikke kalde, men det er en god ide å ta med seg varmt nattøy og tykke sokker til om natten. Der er eget baderom med hårføner.

Du kan lese mer om hotellet her:
http://www.ecolodge-laketiticaca.com/

Palacio de Sal

 • 42 rom
 • Døgnåpen resepsjon
 • Restaurant og bar
 • Wifi (overalt på hotellet, gratis)
 • Spillerom

Hotellet er primært bygget av salt og er det første av sin slags i verden. Det ligger eventyrligt flott til i utkanten av Uyuni-saltsletten, og det er en helt spesiell opplevelse å overnatte her. Hotellet har restaurant, bar, spillerom (med sjakk og biljardbord), en liten butikk, og flere steder på hotellet er det sofaer og stoler så man kan sitte og nyte stemningen. Der er gratis wifi over alt på hotellet.

Rom
Sj
armerende rom med en dobbeltseng eller to enkeltsenger. Alle er oppvarmede (med radiator), og det er safe, telefon og hårtørker på rommen.

Du kan lese mer om hotellet her:
http://www.palaciodesal.com.bo/en-gb

Avreisedatoer

Avreise Varighet Pris Avreiseflyplass Bemerk
44 998,–
Oslo
Klikk på en dato for å se riktig program

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Fly Oslo–Lima
Velkommen til Sør-Amerika

Vi flyr til Perus hovedstad Lima. Etter ankomst kjører vi til hotellet vårt i den hyggelige bydelen Miraflores, som ligger ut mot Stillehavet.

Overnatting i Lima.

Dag 2
Lima. Plaza de Armas, San Francisco-klosteret med katakombene og det arkeologiske Larco-museet
Limas flotte stortorg

Lima er Perus hovedstad og ble grunnlagt i 1535. Byen var i mange år kontinentets viktigste by. Det er en by med stolte tradisjoner og en del koloniale byggverk, selv om utviklingen og de mange moderne bygningene etter hvert har endt opp med å dominere gatebildet.

Vi skal på byrundtur i Limas gamle bydel, som er med på UNESCOs verdensarvliste takket være de velbevarte bygningene i kolonistil. Vi ser nærmere på det store torget Plaza de Armas med Regjeringspalasset der presidenten har sin bolig. Ved Plaza de Armas ligger også Rådhuset (Municipalidad de Lima) og den vakre katedralen. Her ligger de jordiske restene av Francisco Pizarro, spansk conquistador og Limas grunnlegger, og den som ga inkaene deres første nederlag og begynnelsen på slutten for inkariket.

Vi besøker San Francisco-klosteret og klosterkirken, som er et av de beste eksemplene på spansk barokkstil. Bygningen ble påbegynt i 1673 og er verdenskjent for sitt vakre bibliotek med over 25 000 antikke bøker. Men best kjent er nok klosterkirkens katakomber, som ble gjenoppdaget av arkeologer i 1943, da det ble åpnet til kjellerne i kirken. Man mener at over 25 000 mennesker ble begravd her frem til byens kirkegård ble åpnet i 1808.

Dagens utflukt omfatter også et besøk på det arkeologiske og antropologiske museet i Pueblo Libre, og her får vi en fin introduksjon til de indianerkulturene som levde i Peru før inkaene. Vi ser den fantastiske keramikken og gullsmykkene deres i en flott samling sammen med noen av inkaenes gullskatter. Skattene var faktisk en del av årsaken til inkakulturens fall, siden det var gullet som var gjenstand for spanjolenes erobringstokter og den etterfølgende koloniseringen av Sør-Amerika.

Overnatting i Lima.

Dag 3
Fly Lima–Cusco og videre til Den hellige dalen. Inkaruiner i Pisac og lunsj hos lokal familie
Sjarmerende Cusco

Vi flyr fra Lima til Cusco og drar ut på en flott kjøretur gjennom Den hellige dalen, der de bratte fjellsidene omgir oss. I bunnen av dalen ligger Urubamba-elva, og vi starter dagen med å besøke Pisac, som ligger vakkert til. Her hadde inkaene et stort anlegg til å administrere befolkningen i den øverste delen av Den hellige dalen og til å bevokte inngangen til dalen. Det er her noen av de mest imponerende terrasseanleggene i inkariket ligger.

Etterpå kjører vi gjennom Den hellige dalen med utsikt til de imponerende og vakre fjelltoppene. På veien gjør vi holdt hos en familie der vi har mulighet til å se jordbruket og få et innblikk i hvordan hverdagslivet foregår her. Familien har tilberedt lunsj for oss, og vi skal smake på noen av de lokale rettene.

Vi fortsetter turen til Ollantaytambo, der hotellet vårt ligger. På samme måte som Pisac var Ollantaytambo et administrativt sentrum. Det lå også strategisk til og voktet grensen til riket. Vi bor i Ollantaytambo og kan gå en hyggelig tur i den gamle bydelen, der etterkommere av inkaene har bodd siden inkatiden.

Overnatting i Ollantaytambo.

Dag 4
Ollantaytambo. Med tog til Machu Picchu
Med tog gjennom Den hellige dalen

I dag skal vi på en helt enestående togreise nordover gjennom Den hellige dalen. Vi går på toget i Ollantaytambo, og herfra kjører vi til Aguas Calientes. Herfra kjører vi oppover fjellet i en mindre buss og er nå klare til å oppleve et absolutt høydepunkt ikke bare i Peru men i hele Sør-Amerika: den sagnomspunne inkabyen Machu Picchu, som troner majestetisk over tåkeskogen.

Den legendariske inkabyen ligger cirka 2 430 meter over havet på en smal fjellrygg høyt over Urubamba-elva, omgitt av frodig, grønn skog og ofte innhyllet i tåke og skyer. En perfekt forening av menneskets og naturens imponerende skaperevner.

Byen hadde vært glemt i mange år da den amerikanske historikeren Hiram Bingham ved en tilfeldighet fant komplekset den 24. juli 1911. Han lette etter inkabyen Vilcabamba, som regnes for en av inkaenes siste bastioner i kampen mod spanjolene. Vilcabamba ble senere funnet enda dypere inne i jungelen. Machu Picchu er omgitt av mystikk. Komplekset er ikke nevnt i noen av spanjolenes mange skildringer av det ”nye riket” og ble formodentlig derfor aldri funnet av dem. Machu Picchus eksistens har dermed gjennom århundrer kun vært kjent blant en håndfull mennesker fra quechua-folket. Machu Picchu ble bygget på omtrent 30 år av inkaen Pachacutec og var antagelig et slags hellig landsted for inkaen og hoffet hans.

Sist på ettermiddagen drar vi tilbake til Ollantaytambo med toget.

Overnatting i Ollantaytambo.

Dag 5
Ollantaytambo–Cusco. Maras, Moray og besøk hos veverne i Chinchero
Tradisjonell peruviansk håndveving

Kjøreturen fra Ollantaytambo til Cusco tar under halvannen time, og vi skal besøke noen veldig spennende og vidt forskjellige severdigheter på veien.

Første besøk er ved Moray, som var et jordbruks-forskingsanlegg laget av inkaene. De etterforsket sannsynligvis hvordan man kunne skape mikroklimaer i fjellene og på den måten få til å dyrke ting som eller ville kreve en mye lavere beliggenhet. Anlegget er vakkert utformet som et amfiteater og er enda et vitnebyrd om inkaenes estetiske sans.

Heretter skal vi til Maras, som er et område der man har utvunnet salt helt siden tiden før inkaene. Saltet kommer fra dyptliggende varme og meget salte kilder som springer ut ved landsbyen Maras. Der er det omkring 3000 små saltdammer, der man i tørkeperioden utvinner saltet ved fordamping.

Vi avslutter med et stopp hos en kvinnegruppe i Chinchero, som er berømte for å kreere noe av det beste vevearbeidet i Peru. De bruker alpakka- og lammeull som blir farget med opprinnelige plantefarger og vevd på samme type vev og med stort sett samme metoder som inkaene brukte. Vi kommer til å se hvordan man vasker, farger og veve teppene og kan også nyte de ferdige produktene.

Overnatting i Cusco.

Dag 6
Cusco. Qenqo-tempelet, Sacsaywaman, San Pedro-markedet og Coriancha-tempelet
Kvinner i tradisjonell klesdrakt, Cusco

I dag skal vi utforske Cusco, som er den tidligere inkahovedstaden og ligger eventyrlig vakkert til i Andesfjellene. Byen er på UNESCOs liste over verdens kulturarv og preges både av hvitkalkede spanske bygninger, storslåtte kirkebygninger og fargerike hus der spansk og opprinnelig kultur møtes i festlig blanding.

Cusco er sentrum i inkaenes hellige dal, og området bærer fremdeles preg av inkaenes foretaksomhet og deres høye kulturelle og byggetekniske nivå. Overalt er det storslåtte ruinkomplekser, sinnrike kanaler, kunstvanningsanlegg og åkerterrasser på bratte fjellskråninger. Inkaenes hovedstad ble opprinnelig utformet som en skikkelse av en puma, og alt ble bundet sammen av brolagte veier.

Vi starter dagen utenfor Cusco by, der Qenqo-tempelet ligger. Det er skåret ut av en kjempemessig klippeblokk, og tempelet er kjent for kanalene som renner hele veien gjennom det. Qenqo betyr «labyrint» på quechua-språket. Tempelet har vært brukt til å tilbe Pachamama («Moder Jord»), og i den nederste, kjølige delen har man formentlig mumifisert viktige inkaer og klargjort ofringer med blant annet chicha (en gjæret drikk som ofte lages på mais) og blod fra dyr.

Heretter skal vi se den enorme festningen Sacsayhuamán, som ligger litt utenfor Cusco. Festningen ligger vakkert til på en ås med fin utsikt over hele Cusco. Anlegget ser imponerende ut, men det er faktisk bare 20% av den opprinnelige strukturen som er igjen. Spanjolene brukte de gode steinene herfra til å bygge nye kirker og hus i Cusco. De etterlot imidlertid de største steinene, av god grunn – en av dem veier opp mot 300 tonn. De store steinene er skåret til og satt sammen som et puslespill. Ofte er steinene så godt tilpasset at det er umulig å få et barberblad inn mellom dem.

Heretter besøker vi San Pedro-markedet, der de lokale «cusqueños» handler frukt, grønnsaker, kjøtt, ost og andre dagligvarer. Det er et fantastisk orgie av farger, fremmede dufter og spennende mennesker. Her er det opplagt å få prøvd noen av de herlige friske juicene som blir solgt i mange av bodene.

Etterpå skal vi til Plaza de Armas, det sentrale torget i Cusco, før vi slutter av med et besøk i inkaenes viktigste tempel, Coricancha, som ligger inne i Santo Domingo-kirken. Inkaenes spesielle byggeteknikk sikret at bygningene kunne motstå jordskjelv bedre enn kolonimaktens byggverk. Santo Domingo-kirken led stor skade under jordskjelvene i 1650, 1950 og 1986, mens inkafundamentene har bestått. Ordet coricancha er quechua-indiansk og betyr ”den gylne gårdhage”. Tempelets vegger var nemlig i sin tid dekket av gullstykker som veide flere kilo hver. Gullet og andre verdier ble røvet av den spanske conquistadoren Francisco Pizarros folk, og det eneste som er igjen er steinarbeidet som betraktes som noe av det mest perfekte i Peru.

Overnatting i Cusco.

Dag 7
Cusco–Puno ved Titicacasjøen. Gjennom Andesfjellene
Urosøyene på Titicacasjøen

Vi skal ut på en begivenhetsrik kjøretur i det såkalte «altiplano», høylandet i Andesfjellene. Veien går gjennom små, autentiske landsbyer, inkaruiner og jorder med gressende lamaer og alpakkaer. Det blir en dag full av spennende opplevelser, og vi tar pause i den lille landsbyen Pukara, der vi kan besøke det lille museet som er bygd for å vise fram en av Perus første sivilisasjoner, Pukara-kulturen, som bodde ved Titicacasjøen før inkaene kom. Man mener at Pukara ble bygd for mer enn 2000 år siden, og vi kan se en liten utstilling av skulpturene som representerte gudene deres.

Underveis spiser vi lunsj, og vi skal også besøke Raqch’i, som var inkaenes primære kontrollpost i det veisystemet som gikk ut fra Cusco, og som ble utvidet etterhvert som inkaimperiet vokste. Det ligger i en dal som er kjent for sine hellige steder, og de fleste inkastedene i dalen lå innenfor en 4 kilometer lang mur. Den mest imponerende bygningen er Wiracocha-tempelet, som er en enorm toetasjers struktur med en lengde på 92 meter. Den sentrale muren er omtrent 20 meter høy og var flankert av 11 kolonner på hver side. Det er et veldig flott eksempel på inka-arkitektur, og tempelet spilte en viktig rolle for inkaene når de skulle tilbe den største guden sin, Wiracocha.

Overnatting i Puno.

Dag 8
Puno. Utflukt til de flytende øyene på Titicacasjøen. Tid på egen hånd
Sivbåter på Titicacasjøen

Dagens utflukt begynner ved havnen i Puno, der vi finner oss til rette på båten vår. Den store Titicacasjøen  med et areal på 8 372 km2 er Sør-Amerikas største innsjø og et av reisens høydepunkter. Skjønnheten og atmosfæren i dette området er intet mindre enn makeløs. Sollyset er sterkt, luften klar, vannet dypblått, og horisonten virker uendelig.

Vi tar båt ut til Urosfolkets flytende sivøyer. På øyene lever den fattige urbefolkningen i små tradisjonelle hus. Menneskene på de flytende øyene livnærer seg på fiske og håndverk. Vi kommer naturligvis til å vise hensyn og respekt for omgivelsene og de menneskene som bor og lever her. På øya får vi en liten omvisning og en forklaring på hvordan øyene bygges og hva det kreves for å vedlikeholde dem.

Vi er tilbake i Puno ved lunsjtid, og ettermiddagen er til fri disposisjon.

Overnatting i Puno.

Dag 9
Puno–Soløya. Over grensen til Bolivia, Copacabana og båt til Soløya på Titicacasjøen
Soløya

I dag kjører vi sør om Titicacasjøen og inn over grensen til Bolivia. Vi gjør flere stopp underveis og nyter landskapet og utsikten til innsjøen. Etter grenseformalitetene kjører vi det siste stykket til byen Copacabana, der vi har tid til å besøke byens stolthet, katedralen «Basilica de nuestra señora de Copacabana». Den er flott og har en stor samling religiøse relikvier, og viktigst av alt huser den Bolivias skytshelgen, Virgen de la Candelaria. Fra havnen i Copacabana skal vi ut på en times båttur til Soløya, som ligger i den bolivianske delen av Titicacasjøen. Øya er en av innsjøens største, og her ligger det mer enn 180 ruiner fra inkatiden. Ifølge inkaene ble de aller første inkaene født her. Båten legger til ved klippekysten, og vi skal opp en del trapper før vi kommer opp til stien som tar oss med til lodgen der vi skal overnatte. Vi går i rolig tempo og er framme ved lodgen etter en times gåtur i vakre omgivelser. Utsikten til innsjøen, lyst, stillheten og de små husene gjør det til en helt enestående opplevelse.

Bemerk: Bagasjen til overnattingen på Soløya skal pakkes i en separat sportsbag eller lignende. Koffertene våre blir oppbevart i Copacabana. Vi får hjelp av esler til å transportere bagasjen til og fra lodgen og bærer bare vår egen håndbagasje.

Overnatting på Soløya.

Dag 10
Soløya–La Paz. Måneøya og lunsj i Copacabana
La Paz, Bolivia

Hvis man er en morgenfugl kan det varmt anbefales å stå opp til den fantastiske soloppgangen over Titicacasjøen. Etter en solid frokost går vi nedover stier og trapper til havnen, der en båt venter på oss. Vi fortsetter ut til Måneøya. Ifølge inkaenes mytologi skapte den største inkaguden, Viracocha, universet, solen, månen, stjernene og med tiden selve sivilisasjonen. Legenden sier at det var nettopp på Måneøya at han beordret månen til å reise seg og sette seg på himmelen. På Måneøya går vi en kort tur opp til ruinene av Iñakuyo-tempelet, som også stammer fra inkatiden. Etter besøket drar vi med båt tilbake til fastlandet og Copacabana, der det er tid til lunsj før vi kjører til Bolivias hovedstad La Paz.

Overnatting i La Paz.

Dag 11
La Paz. Byrundtur med markeder og kabelbane
Kabelbanen i La Paz

La Paz i Bolivia er en by som ikke kan sammenlignes med noen andre. Det er helt annerledes enn alle andre byer vi besøker på reisen, og det er ikke spansk koloniarkitektur eller andre historiske bygninger som preger bybildet. Her er det menneskene og deres daglige gjøremål som gir byen liv, og får lov til å titte inn i en verden som er veldig langt fra vår egen. Byens beliggenhet er også helt ekstraordinær. Den ligger i en skålformet dal, og byen har vokst ut av dalen og strekker seg opp i høydedragene som omgir byen. Tvillingbyen El Alto, som betyr «den høye», er etablert og sammensmeltet med selve La Paz. Byrundturen starter med en tur i kabelbanen som ble bygd for å knytte de forskjellige bydelene sammen og gi enklere og billigere adgang til jobb og skoler. Først besøker vi kirkegården og vi beveger oss heretter til fots inn i gatelivet i La Paz, der kvinnene, de såkalte «chulitas», setter farge på bybildet med sine store, fargerike skjørt og høye hatter. Her er det hektisk aktivitet, og mange familier tjener pengene sine ved å selge varer på et av byens mange markeder. Det er et marked for hver varetype – blant annet er det et fiskemarked, et blomstermarked, et fruktmarked og til og med et marked for heksedoktorprodukter. Vi besøker flere av markedene og snuser til stemningen på hvert sted. Det blir også mulighet til å kjøpe strikkevarer og annet boliviansk kunsthåndverk. Ettermiddagen er til fri disposisjon.

Overnatting i La Paz.

Dag 12
La Paz–Uyuni, verdens største saltslette. Lunsj på saltsletten
Uyuni-saltsletten

Vi tar det tidlige morgenflyet til Uyuni, som ligger sørvest i Bolivia. Her finner vi et naturfenomen som kan slå beina vekk under de fleste. For 25 000 år siden var et stort område av Sør-Amerika dekket av Michin, en meget saltholdig innsjø. Innsjøen hadde ingen utløp og i takt med at klimaet ble tørrere fordampet vannet i innsjøen. Slik oppsto det ørkenlignende områder av salt i både Bolivia, Chile og Argentina der det før hadde vært innsjø. Salar de Uyuni – Uyuni-saltsletten – er med sitt areal på drøye 10 000 km2 den største saltsletten i verden, og det er virkelig et forunderlig og spektakulært sted. Den enorme og ensartede flaten minner om et stille, hvitt hav, og å stå her føles som å være landet på en fremmed planet. Vi besøker først den lille byen Colchani og den lokale saltfabrikken, der det produseres salt på gammeldags vis. Her er det også mange boder på hovedgaten med bolivianske strikkegensere og andre varer.

Heretter begir vi oss ut i det endeløse hvite landskapet. Saltet blender og det er helt nødvendig å ha på seg solbriller! Vi spiser lunsjen vår i det fri, og senere skal vi til Incahuasi-øya, som er en gammel undersjøisk vulkan. Det er ti meter høye kaktuser på den golde klippeøya, og vi går en tur i de bratte klippene, der det er laget stier og trapper så det er mulig å bevege seg rundt. Hvis man ikke har lyst til å gå en tur er det en liten kafé der man kan få en forfriskning og nyte utsikten. På vei tilbake til hotellet gjør vi stopp på saltsletten og retter blikket mot horisonten for å nyte den vakre solnedgangen.

Bemerk: På dagene i Uyuni kjører vi i firehjulstrekkere med plass til fire gjester i hver. Bilene kjører sammen, og reiselederen skifter mellom bilene så vidt det er mulig.

Overnatting på saltsletten.

Dag 13
Uyuni–La Paz. Saltsletten og Tunupa-vulkanen. Kveldsfly til La Paz
Uuyuni-saltsletten

Vi skal ut på saltsletten igjen og kjører til «saltslettens øyne», Ojos del Sal, der kalde kilder fra en underjordisk elv fra Tunupa-vulkanen bobler oppgjennom saltet. Vi tar oss god tid til å ta bilder – på den endeløse hvite sletten er det mulig å ta bilder i vinkler som gir et optisk bedrag. Heretter besøker vi Tunupa-vulkanen, som blir sett på som saltslettens beskytter. Den sovende vulkanen ligger vakkert i den hvite og blå horisonten og er 1 600 meter høy målt fra saltslettens overflate. Ved foten av vulkanen går vi en tur og ser ruinene av Ayque-fortet og den gamle kirkegården der mumiene fremdeles hviler.

Om kvelden flyr vi til La Paz, der vi overnatter.

Dag 14
La Paz–Lima
Koloniarkitektur i Lima

I dag forlater vi Bolivia og flyr tilbake til Peru. Vi blir innlosjert på hotell i Miraflores, der det er god mulighet for å gå seg en tur og se på omgivelsene – her ligger butikker, restauranter og barer side om side.

Overnatting i Lima.

Dag 15
Lima. Tid på egen hånd og hjemreise
Peruviansk hattemaker
Formiddagen er fri til å slappe av eller gå en tur i Miraflores. Ved lunsjtid blir vi hentet av en buss og kjørt til en hyggelig restaurant der vi spiser lunsj sammen før vi fortsetter til flyplassen og begynner på reisen hjem.
Dag 16
Ankomst Oslo

Saltsletten i Uyuni

Fra januar til og med mars regner det i fjellene rundt Uyuni, noe som betyr at det kan ligge vann på saltsletten. Det gjør ikke opplevelsen mindre fantastisk – tvertimot! Når det ligger vann på saltsletten kan du se himmelens speilbilde i vannflaten, og det er et spektakulært syn. Mengden av vann kan være avgjørende for om vi kan komme til de nevnte øyene i programmet, men hvis et besøk ikke er mulig inkluderer vi en annen opplevelse. Slik kan vi alltid garantere at du får fullt utbytte av besøket på saltsletten. 

Prisinformasjon

Reisens pris

Fra kr 44 998,– per person i delt dobbeltrom.
Se priser for alle avreisedatoer

Tillegg for enkeltrom
8 998,–
Prisen inkluderer
 • Norsk/svensk reiseleder
 • Fly Oslo–Lima t/r med mellomlanding
 • Fly Lima–Cusco
 • Fly La Paz–Lima
 • Fly La Paz–Uyuni t/r
 • Utflukter ifølge program
 • Innkvartering på gode hoteller i delt dobbeltrom
 • Frokost daglig
 • Lunsj dag 3, 7, 9-10, 12-13 og 15
 • Middag dag 9 og 12
 • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 6% av reisens pris
 • Reiseforsikring
 • Eventuelle ekstra arrangementer
 • Tillegg for enkeltrom
 • Øvrige måltider (beregn ca. kr 200 per dag)
 • Drikkevarer
 • Driks til sjåfører og lokalguider (beregn i alt ca. USD 85. Betales underveis)
 • Personlige fornødenheter
 • Alt ikke nevnt under “Prisen inkluderer”

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

Pakkeliste

 • En liten ryggsekk eller veske til utflukter
 • Sportsbag eller lignede til overnattingen på Soløya (se vennligst bemerkning under dag 9)
 • Gode tursko
 • Sandaler/praktisk fottøy (for eksempel sportssandaler)
 • Vindjakke og genser, siden det kan bli kjølig om kvelden i høyden
 • Regnjakke
 • Hansker og lue til tidlig om morgeenn og kvelden i høyden
 • Insektmiddel til bruk på Machu Picchu (kan også kjøpes lokalt)
 • Solkrem (meget høy faktor), solhatt og solbriller (sola og lyset er veldig sterk)
 • Øyendråper og krem til innvendig i nesen (slimhinner kan tørke ut)
 • Sommertøy (bomull) til om dagen i Lima, Machu Picchu og Uyuni
 • Kikkert
 • Antibac
 • Gåstaver

Vi anbefaler at man tar med seg klær som kan brukes lag på lag. Noen steder har sommertemperatur, og andre steder er det desidert kaldt – i høyden er det kaldt om morgenen og om kvelden.

Fysisk form og høydesyke

For å delta på denne reisen må du kunne gå normalt og være i vanlig god fysisk form. Har du problemer med hjerte og lunger bør du ikke delta.

Når du oppholder deg på mer enn 2500 meters høyde er det risiko for at du utvikler høydesyke. Symptomene på høydesyke er hodepine, svimmelhet og åndenød. Har du vedvarende eller tiltagende symptomer bør du omgående sørge for å komme ned på lavere høyde. Det er viktig å drikke rikelig vann når man oppholder seg i høyden.

Det finnes medisin mot høydesyke som man også kan ta forebyggende. Vi anbefaler at du spør fastlegen din om dette.

Stedene på reisen ligger på følgende høyder over havet:
Lima: 0 m
Den hellige dalen: 2900 m
Machu Picchu: 2400 m
Cusco: 3400 m
Titicacasjøen: 3800 m
La Paz: 3600-4000 m
Uyuni: 3600 m

Deltagerantall

Denne reisen krever et deltagerantall på minimum 15 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4-6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.

Mer om Peru og Bolivia

Her kan du lese mer om Peru og Bolivia:
www.albatros.no/reisemaal/soer-amerika/peru
www.albatros.no/reisemaal/soer-amerika/bolivia
Les blant annet om klima og vær, tidsforskjell, driks og visumregler.

Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. Det fremgår av avreisepapirene hvor gruppen møter reiselederen. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.
Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

Hos Albatros tilbyr vi ikke at man kan ha faste plasser i bussen, og det er derfor heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass innen reisens start. Ved ikke å tilby kjøp av bestemte plasser risikerer man ikke at tidspunktet man kjøper reisen på er avgjørende for hvilken plass i bussen man har adgang til. Derimot kan det i fellesskap med reiselederen avtales at man rokerer underveis, slik at alle på skift får sitte både foran og bak i bussen.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.
Rated 5 out of 5 by from Spennende, interessant og opplevelsesrik reise til Peru og Bolivia Innenfor rammen på 16 dager fikk vi et mangfoldig innblikk i den kulturelle utvikling i Peru og Bolivia, samt dagens økonomiske, politiske og sosiale situasjon. Dette takke være svært dyktige lokale guider og Albatros sin reiseleder. Programmet var tett med tidlig start på dagen, altså mer studietur enn ferietur. Sentralt sto inkakulturen, livet ved/på Titikakasjøen og saltsletta i Bolivia.
Date published: 2018-11-30
Rated 5 out of 5 by from En utrolig spennende og flott reise med mange inntrykk Fantastisk reise med tett program fra morgen til kveld. Veldig hyggelig guide og flinke lokale guider i både Peru og Bolivia. Vi mistet også en dag på grunn av flystreik i Bolivia, og måtte bruke en hel dag på bussreise for å rekke Lima før returen til Norge. Dette ble heldigvis løst av den lokale guiden slik at vi ikke ble sittende fast i Bolivia rett før avreise.
Date published: 2018-12-09
Rated 5 out of 5 by from Oppsummert en fantastisk reise En fantastisk tur! Heldige med været, reiseleder og det meste gikk knirkefritt. Kom det hindringer, klarte de lokale guidende å fikse problemene. Skulle gjerne hatt informasjon om at dersom man skal klatre til topps på Huayna Picchu må dette bestilles lang tid i forveien!
Date published: 2018-12-01
Rated 5 out of 5 by from Kjempebra Meget opplevelsesrik, men litt slitsom og tidlig opp. Absolutt vært anstrengelsene !
Date published: 2018-12-04
Rated 5 out of 5 by from En tankevekkende reise, fantastisk å oppleve Andesfjellene, menneskene der. Reiselederen var kompetent, super sosial og omsorgsfull.
Date published: 2018-12-06
 • y_2019, m_2, d_21, h_18
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_2.0.11
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_5
 • loc_no_NO, sid_PERTR08, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Lignende reiser

19PERTR08ANO2711