Silkevei og himmelfjell i Kirgisistan

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Opplev Sentral-Asias vakreste landskaper, og møt en befolkning som opprettholder den eldgamle silkeveitradisjonen der enhver reisende er velkommen

En reise til Kirgisistan er en reise til Sentral-Asias vakreste og mest gjestfrie land. Lyset er knivskarpt, luften berusende frisk, og vegetasjonen er malt i blomstrende paletter. Overalt danner fjellene en eventyrlig kulisse: mot øst og sør Himmelfjellene og i vest Alai-fjellene med tinder på over 5500 meter. I løpet av reisen besøker vi blant annet hovedstaden Bisjkek, landsbyen Tamga – som ligger vakkert til ved bredden av Issyk-Kul-sjøen – og vi opplever det kirgisiske steppelandskapet ved grensen til Kasakhstan. Turen går dessuten langs den gamle Silkeveien, med besøk i Balasagun, som på 900-tallet utgjorde en viktig hovedstad for Karakhanid-dynastiet. Kirgisistan er romantisk blitt kalt "Et land av ville ryttere", men villskapen er for lengst forstummet, og i dag kan man glede seg til å oppleve vakre fjellandskaper og en gjestfri og stolt befolkning.
Klikk på kartet for å se det i stort format
 • Type Rundreise

 • Reiseleder Norsk/svensk

 • Visum Nei

 • Vaksinasjon Ja

 • Valuta Kirgisiske Som

Dagsprogram
Dag 1 Avreise fra Oslo til Kirgisistans hovedstad Bisjkek
Dag 2 Bisjkek. Byrundtur og tid på egen hånd
Dag 3 Bisjkek–Tamga. Silkeveibyen Balasagun og flott steppelandskap
Dag 4 Tamga. Utflukt til landsbyen Dzjeti Ögüz og byen Karakol med Przjevalskij-museum
Dag 5 Tamga–Bisjkek. Vakre sjyrdak-tepper i Bokonbajev
Dag 6 Bisjkek. Tid på egen hånd med mulighet for basarbesøk og fottur i Alá Artsjá nasjonalpark (ikke inkl.)
Dag 7 Hjemreise

Bilder

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Avreise fra Oslo til Kirgisistans hovedstad Bisjkek
Vi flyr til Bisjkek via et transittopphold i Istanbuls lufthavn.
Dag 2
Bisjkek. Byrundtur og tid på egen hånd
Vi drar på byrundtur i Bisjkek
Ved ankomst kjører vi til det komfortable hotellet vårt i Bisjkek, og etter en solid frokost og et par timers hvile tar vi fatt på dagsprogrammet. Den permanent snødekte Ala-Too-fjellkjeden (med topper over 4800 m.o.h.) danner en praktfull kulisse for Kirgisistans hovedstad. Her ligger en av Sentral-Asias geografiske skillelinjer: nord for byen de uendelige russiske steppene og sørpå fjell så langt øyet rekker. Bisjkek er etter sentralasiatisk målestokk en ung by fra århundreskiftet, med bebyggelse i overveiende russisk stil. Førstehåndsinntrykket er voluminøse regjeringsbygninger, parker med bastante fedrelandsminnesmerker osv., men der er også mange pittoreske småhus i ukrainsk stil. Bisjkek er preget av en hyggelig atmosfære, som forsterkes på lune dager. Vi parkerer i sentrum, og det blir mulighet for en slentretur i byens vakre parker, en tur på museum, innkjøp i byens varehus og basarer med mere. Etter byrundturen er resten av dagen til fri disposisjon. Overnatting på hotell i Bisjkek.
Dag 3
Bisjkek–Tamga. Silkeveibyen Balasagun og flott steppelandskap
Den vakre fjellsjøen Issyk-Kul
Etter frokosten pakker vi bagasjen og kjører østover til landsbyen Tamga, som ligger vakkert til ved Issyk-Kul-sjøens sørbredd. I begynnelsen følger vi grenseelva mellom Kasakhstan og Kirgisistan og kjører i det typiske steppelandskapet som utgjør den sørligste delen av den store kirgisersteppen i nord. Faktisk kjører vi på den gamle Silkeveien og stopper da også ved Burana i den gamle silkeveibyen Balasagun, som på 900-tallet var en viktig hovedstad for Karakhanid-dynastiet. Langs veien står aprikostrær og morbærtrær med skjeve kroner. Hist og her ligger små muslimske gravplasser. Snart aner man en turkis strime i horisonten – det er den store fjellsjøen Issyk-Kul. Med dybder på mer enn 650 meter er sjøen klodens nest største fjellsjø. Sent på ettermiddagen blir vi innkvartert på et komfortabelt gjestehus tett ved vannet og med en deilig utsikt til fjellene.
Dag 4
Tamga. Utflukt til landsbyen Dzjeti Ögüz og byen Karakol med Przjevalskij-museum
Dzjeti Ögüz
Etter tidlig frokost venter en spennende dag. Vi pakker bussen, og etter en times kjøring er vi fremme ved landsbyen Dzjeti Ögüz. Vest for landsbyen ligger en underlig høyderygg av røde sandsteinsklipper: “De sju oksene og Razbitoje Serdtse – Det brustne hjerte” (omtalt i Hans Scherfigs fine bok fra 1964 ”Hos kirgiserne”) og det berømte sanatoriet der uavhengighetsavtalen mellom Russland og Kirgisistan ble underskrevet i 1991. Vi fortsetter til den østlige provinshovedstaden Karakol (tidl. Przjevalsk), der vi bl.a. skal besøke museet for den russiske oppdagelsesreisende Nikolaj Przjevalskij. I sentrum ligger en vakker russisk-ortodoks kirke, og der blir det også tid på egen hånd. Vi returnerer til det behagelige gjestehuset vårt i Tamga, ca. to timers kjøring fra Karakol. Det er tid til avslapning i den vakre hagen og kanskje en tur til stranden.
Dag 5
Tamga–Bisjkek. Vakre sjyrdak-tepper i Bokonbajev
Kirgisisk håndarbeid
Etter frokosten kjøres ca. 40 mil retur til Bisjkek. Underveis stopper vi ved et spennende prosjekt der lokale kvinner produserer og selger de tradisjonelle og vakre sjyrdak-teppene som er utført i håndlaget filt. Vi fortsetter til Bisjkek, der vi etter 3 timers kjøring kommer frem til det komfortable hotellet vårt. Resten av dagen er til fri disposisjon.
Dag 6
Bisjkek. Tid på egen hånd med mulighet for basarbesøk og fottur i Alá Artsjá nasjonalpark (ikke inkl.)
Alá Artsjá Nasjonalpark

Etter frokosten er det tid på egen hånd. Det er flere muligheter: besøk på en av de store basarene, f.eks. Dordoi-basaren i byens østlige utkant, der det selges alt mellom himmel og jord. Basaren er nærmest å betegne som en by oppbygd av gamle skipskonteinere, og det er her lokalbefolkningen og tilreisende handlende gjør sine innkjøp.

Det er også mulig å komme ut i Alá Artsjá nasjonalpark, som ligger i nærheten. Utflukten kan arrangeres av reiselederen og er ikke inkludert i reisens pris. I fjellkjeden som nasjonalparken er en del av ligger det topper på opp til 5 000 meters høyde, og elva som renner gjennom nasjonalparken er dannet av smeltevann fra isbreene i fjellene rundt dalen. Her er det grønne enger og barskog med spennende fjellflora. Den sjeldne snøleoparden lever i området, men den får vi nok ikke se – til gjengjeld er det pipende murmeldyr, ravner og gribber her i nasjonalparken, som spesielt i sommerhalvåret er populær blant Bisjkeks innbyggere.

Om kvelden spiser vi en god middag på en av byens beste restauranter, lar inntrykkene fra ukens reise bunnfelle seg og nyter vår siste kveld i Kirgisistan.

Dag 7
Hjemreise
I dag står vi tidlig opp og drar til lufthavnen for å begynne på reisen hjem. Grunnet tidsforskjellen er vi framme i Oslo samme dag.

Prisinformasjon

Prisen inkluderer
 • Norsk/svensk reiseleder
 • Fly Oslo – Bisjkek t/r med mellemlanding
 • Utflukter og transport ifølge program
 • Overnatting i delt dobbeltrom på lokale gjestehus (Tamga) og hotell (Bisjkek)
 • Frokost alle dager
 • Middag dag 3, 4 og 6
 • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 6% av reisens pris
 • Reiseforsikring
 • Eventuelle ekstra arrangementer (Alá Artsjá Nasjonalpark)
 • Tillegg for enkeltrom (kr. 2 498,-)
 • Måltider som ikke er nevnt i ”Prisen inkluderer"
 • Drikkevarer
 • Driks til lokalguider og sjåfører (ca. USD 50,- i alt)
 • Personlige fornødenheter
 • Alt ikke nevnt under ”Prisen inkluderer”

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

Bagasje

Det er lurt å ha med en mindre ryggsekk eller veske til dagsturer/utflukter og reisedager der du oftest ikke ser bagasjen din igjen før om kvelden. Det er ikke nødvendig å ha med håndkle.

Ta også gjerne med

Gode tursko eller -støvler og klær som er godt egnet til en aktiv ferie ute i naturen. Det kan være varmt, men også kjøligere om kvelden, når vi er oppe i fjellene. Badetøy og badehåndkle til en dukkert i fjellsjøene er også godt å ha med. Det vil bli sørget for vanlige håndklær og sengetøy på overnattingsstedene, så du behøver ikke å ta med sovepose.

Mat og drikke

Maten er aldeles glimrende. I Kirgisistan består kjøkkenet av en blanding av vestkinesisk, russisk, kaukasisk og europeisk kjøkken. I Bisjkek kan man finne spisesteder fra det meste av verden, og prisnivået er fordelaktig sammenlignet med skandinaviske priser. Til måltidene serveres det typisk te, men på de fleste restauranter kan man kjøpe øl, vin og annen alkohol.

Deltagerantall

Denne reisen krever et deltagerantall på minimum 16 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4–6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.

Fysisk form

Dette er en aktiv reise, og det er en forutsetning for å delta at du er i alminnelig god fysisk form og kan bevege deg ved egen hjelp. Det vil ofte være ujevnt terreng på reisen, og derfor er turen ikke egnet for personer som er dårlig til bens eller bruker rullator eller rullestol.

Klima

Kirgisistan har et utpreget fastlandsklima, som varierer når man kommer opp i høyden. Klimaet vil føles varmt og behagelig i lavlandet. I perioden desember–mars er det som regel kaldt ved Issyk-Kul-sjøen og kjølig i Bisjkek. Fra mars til begynnelsen av november vil det som regel være varmt i Bisjkek og ved Issyk-Kul-sjøen, men det blir kaldere jo høyere vi beveger oss opp i fjellene, og her kan nettene være kjølige. Været i fjellene er notorisk uforutsigelig og kan skifte lynraskt. I sommermånedene fra juni til langt inn i de første høstdagene i september er det som regel varmt i Bisjkek, der det spesielt i juli og august kan være 30–35 grader. I perioden juli–august er det badesesong ved Issyk-Kul-sjøen og som regel varmt og solrikt.

Forslag til leselisten

Vi anbefaler deg å lese boken ”Hos kirgiserne” av Hans Scherfig. Den er av eldre dato (1964), men fortsatt aktuell for de stedene vi besøker underveis. Med blant annet sin beskrivelse av den hyggelige kirgisiske befolkningen gir den en god forståelse av regionen.

Tilslutning med innenriksfly

Hvis du trenger tilslutning med innenriksfly i Norge skal du selv sørge for dette. Vi anbefaler at du har minst 2,5 time mellom flyskiftene.

Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. Det fremgår av avreisepapirene hvor gruppen møter reiselederen. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.
Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

Hos Albatros tilbyr vi ikke at man kan ha faste plasser i bussen, og det er derfor heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass innen reisens start. Ved ikke å tilby kjøp av bestemte plasser risikerer man ikke at tidspunktet man kjøper reisen på er avgjørende for hvilken plass i bussen man har adgang til. Derimot kan det i fellesskap med reiselederen avtales at man rokerer underveis, slik at alle på skift får sitte både foran og bak i bussen.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Lignende reiser

KGRTR09ANO