Sommerskole i Toscana

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Språk, vin og kultur i det bølgende landskapet

Med to hele uker i Toscana blir det tid til litt av hvert – alt fra en lett språkinnføring i italiensk til et par matlagingskurs på hotellet. Vi kaller det «sommerskole», for vi kommer litt inn under huden på Italia og italienerne. De kunnskapsrike reiselederne våre forteller om historie, kultur og italiensk politikk og underviser oss i italiensk.

Vi skal på utflukter til både kjente steder som Firenze og San Gimignano og blant annet den lille byen Cività di Bagnoregio i tillegg til å besøke en av de lokale vingårdene. På det lokale markedet prøver vi å snakke italiensk, vi drar på organiserte fotturer og naturligvis skal vi ut på en sykkeltur i det herlige landskapet.

Utgangspunktet for eventyret vårt er en av Toscanas klassiske kurbyer, Chianciano Terme, der vi innlosjerer oss på et hyggelig  hotell. Et par kvelder vil det være musikk på et hotell i nærheten, så vi kan danse og kose oss.

Klikk på kartet for å se det i stort format
 • Type Vin & gastronomi

 • Reiseleder Norsk/svensk

 • Visum Nei

 • Vaksinasjon Nei

 • Valuta Euro

Dagsprogram
Dag 1 Oslo–Roma–Chianciano Terme. Spasertur i byen
Dag 2 Den døende byen Cività di Bagnoregio
Dag 3 Vandring utenfor Chianciano Terme, italienskundervisning, og på med danseskoene!
Dag 4 Middelalderbyen Siena
Dag 5 Sykkeltur i det toskanske landskapet
Dag 6 Pastakurs til lunsj og tid på egen hånd
Dag 7 Italiensk dag og marked
Dag 8 Kjøkkenskole – ribollita, den landlige toskanske suppen
Dag 9 Fridag
Dag 10 Renessansebyen Firenze
Dag 11 Så ble det søndag – tur i det blå
Dag 12 Den vakre renessansebyen Pienza, fottur til Capella di Vitaleta og Montalcino
Dag 13 Vinsmaking og en sjarmerende ettermiddag i San Gimignano
Dag 14 Fridag
Dag 15 Hjemreise

Hoteller

Santa Chiara

Hotellet vårt ligger i den gamle kurbyen Chianciano Terme, dit italienere i århundreder har valfartet for å få kurbehandlinger. Hotellet serverer halvpensjon med italiensk frokost og middag med husmannskost som i en italiensk familie.

Hotel Santa Chiara
Via Dei Colli, 50
I-53042 CHIANCIANO TERME (SI)
Tlf. 0578/63312
http://hotelchiancianoterme.com/ 

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Oslo–Roma–Chianciano Terme. Spasertur i byen
Vi bor i kurbyen Chianciano Terme

Fra Oslo flyr vi til Roma, der vi går på bussen og begynner vår reise gjennom regionen Lazio og nordover inn i det vakre Toscana mot hotellet vårt. Vi skal bo i den gamle kurbyen Chianciano Terme. Byen har siden Romerrikets tid vært sentrum for kurbad. Og selv i dag strømmer folk til de mange termebyene i området og nyter de deilige omgivelsene. Før vi når frem til hotellet vårt, Albergo Sanremo, stopper vi så det blir tid til en snack eller en kopp kaffe.

Vel fremme på hotellet i den gamle termebyen sjekker vi inn, og i løpet av ettermiddagen tar reiselederen oss med på en liten spasertur i byen. Det blir tid til å sette seg ned på egen hånd og slappe av med et glass vin før den første middagen vår. Denne og våre øvrige middager spiser vi på hotellet, som serverer veltilberedt og folkelig italiensk mat direkte ved bordene.

Dag 2
Den døende byen Cività di Bagnoregio
Cività di Bagnoregio, "Den døende byen"

I dag begir vi oss via Umbria inn i Lazio til ”Den døende byen” Cività di Bagnoregio, som ligger midt i den vakre Tiber-dalen. Området er et veldig særpreget vinderodert vulkansk landskap, som får en til å tenke på månelandskaper eller filmen "Star Wars". Vi kjører til den lille byen Bagnoregio, og derfra går vi gjennom byen til kanten av klippen, der vi kan kikke over til den majestetisk beliggende byen Cività di Bagnoregio. Den gamle byen ligger og klynger seg desperat til tuff-klippen, som om den var et skip midt i et opprørt hav. Byen ble grunnlagt av etruskerne for over 2500 år siden, men i dag er den gamle forbindelsen med ”fastlandet” erodert bort av vind og vær. I dag har man bygd en 500 meter lang imponerende ”landgangsbro” som fører opp til den lille byen. Men dens dager er talte; dens skjebne er uunngåelig på grunn av naturkreftene. I dag er innbyggertallet redusert til 12 personer om vinteren, og omkring 100 om sommeren, men på tross av byens dramatiske liv er den et stort besøk verd og virkelig en opplevelse for livet.

Den velholdte middelalderbyen med de vakre bygningene oppført i vakker stein, små solfylte piazzaer, små brosteinsbelagte gater utsmykket med blomster og små hager gjør besøket uforglemmelig. Man må gå litt for å komme rundt i byen, men det er mulig å ta en minibuss frem til den lange broen. Det må likevel forventes at man kan gå cirka 4 kilometer.

Dag 3
Vandring utenfor Chianciano Terme, italienskundervisning, og på med danseskoene!
På fottur ved Chianciano Terme

I dag tar vi på oss turskoene og går direkte fra hotellet ut i naturen. Ikke langt fra byen begynner skogen, der det venter oss steineik, grusstier og kupert natur og kanskje et lite kloster midt ute i stillheten. I løpet av et par timer går vi en herlig tur og ser litt mer av landskapet før vi vender tilbake til en velfortjent lunsj (vi går cirka 6–7 kilometer).

Til lunsj kan man velge å besøke den lokale butikken og selv lage seg en liten niste som kan nytes i det fri.

Sent på ettermiddagen er det et par timers undervisning i italiensk. Vi skal lære de mest alminnelige glosene, så vi lettere kan bestille mat, spørre om veien og ikke minst omgås de lokale italienerne.

I dag er det lørdagskveld, og normalt er det mange italienere i byen som nettopp er her for å nyte de mange kurbadene og komme litt vekk fra varmen ute ved havet. Her inne i landet litt i høyden er temperaturen og luften nemlig normalt veldig behagelig. På en av byens kafeer er det som regel dans. Og italienerne har tradisjon for en god svingom, så bli med reiselederen ut etter middagen og prøv å se om det italienske språket kan skaffe deg en dansepartner.

Dag 4
Middelalderbyen Siena
Domkirken i Siena er en av Italias vakreste

I dag skal vi besøke en av Italias vakreste kulturbyer, den fantastiske Siena. Her fornemmer man lett den historiske arven fra Italias storhetstid. Siena er i seg selv et kunstverk. Vi drar ut på en spasertur gjennom byens gater og ender ved det imponerende muslingskallformede torget Piazza del Campo, som en gang var byens markedsplass. Det er her man om sommeren arrangerer det berømte hesteveddeløpet mellom de forskjellige bydelene, Il Palio. Siena ligger på pilegrimsveien mot Roma, og dette har bidratt til å sikre byens rikdom. Det er også her Italias eldste bank, Banca di Siena, er grunnlagt. Siena konkurrerte i mange århundrer med Firenze når det gjaldt bankvirksomhet og ikke minst i handelen med tekstiler, der begge byene hadde store interesser. Byens bankfolk var svært driftige og kunne i middelalderen låne ut penger til Europas konger og fyrster.

Piazzaen domineres av rådhuset, som ble oppført mot slutten av 1200-tallet. Rådhuset var inspirasjon for den danske arkitekten Martin Nyrop, som besøkte byen i 1881–1883, da han senere skulle tegne rådhuset i København. Vi går gjennom smale gater forbi senmiddelalderpalasser og patrisierhus og beundrer domkirken, som av mange anses for å være Italias vakreste. Domkirkens stripete ytre i svart og hvit marmor er fra 1200-tallet, og en del av utsmykningen på fasaden er utført av den berømte kunstneren Giovanni Pisano. Her finner man også Spedale S. Maria della Scala, opprinnelig grunnlagt som herberge for pilegrimene fra Francigena-pilegrimsveien helt tilbake på 900-tallet, og senere et av Europas første hospitaler.

Etter vandringen i byen blir det tid til lunsj på egen hånd og eventuelt et besøk i den vakre domkirken fra 1200-tallet og på byens kunstmuseum (entré 8 euro, januar 2016) med den blendende utsikten over byen. Du kan også besøke en av de mange kafeene på Piazza del Campo og bare nyte folkelivet på den vakre plassen.

Sent på ettermiddagen er vi tilbake i Chianciano Terme, der vi spiser middag.

Dag 5
Sykkeltur i det toskanske landskapet
På sykkeltur i det grønne

I dag skal vi oppleve Toscanas fantastiske landskap på sykkel. På den måten får vi mulighet til å kjenne vinden i håret og duften fra naturen i eget tempo. Du kan velge å kjøre en tur sammen med reiselederen vår rundt i det vakre og kuperte landskapet, eller du kan sykle en tur alene i ditt eget tempo.

Reiselederen hjelper gjerne med å foreslå en rute som passer nettopp for deg. Besøk for eksempel Montepulciano (cirka 18 kilometer i alt), der du kan nyte et glass lokal vin til en herlig lunsj på torget. Eller kjøp litt brød, ost, skinke og drikkevarer, sett sykkelen i veikanten og spis en lett lunsj mens du nyter utsikten over olivenmarker og vinranker. Du kan også sykle en tur til den verdensberømte utsikten over de vakre sypressene ved La Foce, som ligger tett ved byen. Det er en herlig måte å komme riktig nær naturen på.

Sykkelrutene kan ved første øyekast se vanskeligere ut enn de vitterlig er. Men de foreslåtte turene er ikke lengre (12–18 km i alt) enn at man kan skyve sykkelen noe av veien. Man blir rikt belønnet når man lydløst beveger seg gjennom landskapet med vinden i håret og får med seg de mange duftinntrykkene. Syklene er nye, har 6 gir og håndbremser. Ønsker du å bruke sykkelhjelm, bør du ta med en hjemmefra. Skulle det ikke være vær til sykkeltur kan reiselederen foreslå andre aktiviteter i området.

Dag 6
Pastakurs til lunsj og tid på egen hånd
Lær å lage hjemmelagd pasta

Det italienske kjøkkenet er spennende, og i dag skal vi lære litt mer om italiensk mat. I hotellets kjøkken skal vi få et lite kurs i pastalaging. I løpet av et par timer lærer vi å lage den lokale pastaen, pici, som er spesielt toskansk. Dertil skal vi naturligvis lage en passende saus. Vi nyter vår egen hjemmelagede pastalunsj og et glass vin til.

Etter lunsjen blir det igjen to timers italiensk språkinnføring. Deretter er resten av ettermiddagen avsatt til egne eventyr.

Chianciano Terme har gjennom årtusener vært en kurby, og selv i dag lever byen primært av de mange som søker de helbredende kildene her. Byen er spesielt kjent for at kildevannet kan kurere problemer med leveren og andre sykdommer.

Men de varme kildene kan også by på opplevelser for kropp og sjel. Vil man ha en større omgang, kan man velge å la seg skjemme bort i det flotte spasentret Parco Acqua Santa. Her i det moderne kurbadet Terme Sensoriali kan man for 38 euro (lørdag/søndag 45 euro – priser fra januar 2016) få adgang til de lekre badene, aromaterapi-rom, gytjemasker, tropisk dusj, isbad, boblebad og tre forskjellige typer saunaer. En praktfull måte å la seg bli bortskjemt på og nyte en stille stund i herlige omgivelser.

Ønsker man derimot å prøve de utendørs varme badene, kan man besøke Terme Theia. Her sitter man ute i deilige varme bad og kan nyte naturen. Her kan man lett tilbringe et par herlige timer. Pris 11 euro for 4 timer (16 euro i helgen – priser fra januar 2016). Badetøfler bør tas med eller kan kjøpes billig på stedet.

Dag 7
Italiensk dag og marked

I dag er det marked i byen. Vi skal naturligvis se litt på de lokale varene, men reiselederen gir oss også noen praktiske oppgaver som skal løses på italiensk. Kanskje skal dere kjøpe inn råvarer til neste dag i kjøkkenet? Så nå kommer språket til praktisk bruk. Alt i alt en hyggelig formiddag, der vi nyter å være italienere for en dag.

Ettermiddagen er ledig til egne eventyr.

Dag 8
Kjøkkenskole – ribollita, den landlige toskanske suppen

I dag skal vi i kjøkkenet igjen, og denne gangen skal vi lage den store toskanske brødsuppen ribollita. Den smaker fantastisk og er svært næringsrik. Den består av hvite bønner og en kåltype som italienerne kaller ”cavolo nero” (svart kål). Suppen blir tilsatt gårsdagens nå tørre brød, og det er brødet som gir suppen den grøtaktige konsistensen. I gamle dager var suppen en klassisk rett om fredagen, som var kjøttfri dag, og derfor har vi naturligvis valgt å lage den på en fredag. 

Dag 9
Fridag
Nyt en dag på egen hånd i Chianciano Terme

I dag er det blitt tid til en fridag. Du kan velge å nyte livet og ta en dukkert i hotellets lille basseng eller utforske noen av de små lokale byene med lokalbussen. Det er nok å ta seg til.

Middagen er i dag på egen hånd, og vi kan varmt anbefale den lille hyggelige restauranten ”Il Buco”. Her spiser man godt til rimelige priser, og i vinduet kan man se at selveste Michelinguiden gjennom mange år har anbefalt restauranten med eieren Silvano ved roret.

Dag 10
Renessansebyen Firenze
Domkirken i Firenze

Firenze ligger vakkert i Arno-dalen, og denne byens historie kan man ikke komme utenom. I middelalderen var den et svært viktig handels- og finanssentrum, og det var her den italienske renessansen ble født. Med reiselederen beveger vi oss rundt i det historiske sentret, som er på UNESCOs verdensarvliste. Byen er full av historie, som vi naturligvis blir satt inn i på bussen underveis mot Firenze, og på vår omvisning rundt i byen forsøker reiselederne våre å gi en introduksjon til den spennende byen.

Vi går en tur over den vakre Ponte Vecchio, den karakteristiske broen over elva, der byens gullsmeder har holdt til i århundrer. Og vi kommer rundt til alle de kjente stedene, feks. Piazza della Signorina, ved det vakre rådhuset Palazzo Vecchio, som sammen med domkirken til Duomo er noen av Firenzes mest berømte severdigheter.

Dag 11
Så ble det søndag – tur i det blå

Programmet i dag er ikke fastlagt. Det er søndag, og ofte finner man en byfest eller en feiring i lokalområdet. Reiselederen kommer med forslag til hva man kan foreta seg og tilbyr en tur ut i det blå. Utflukten kjøpes på stedet, og prisen avhenger naturligvis av innholdet. Hør med reiselederen.

Dag 12
Den vakre renessansebyen Pienza, fottur til Capella di Vitaleta og Montalcino
Renessansebyen Pienza

Vi starter dagen med et besøk i den upåaktede byen Pienza, som opprinnelig var en bondeby og pave Pius IIs (1405–1464) fødeby. Byen er en liten perle, og UNESCO har opptatt den på sin liste over verdens kulturarv. Det fantastiske bysentret ble anlagt under pave Pius II, som fikk arkitekten Bernardo Rossellino til å oppføre den ideelle renessansebyen.

Utsikten over omgivelsene er fantastisk, og det er en fornøyelse å se ut over det behagelige toskanske landskapet, der de frodig bølgende vinmarkene og de mørkegrønne sypressene beroliger blikket. Byen er også kjent for den deilige lagrede fåreosten pecorino. Her kan den fås i alle former, fra den milde til den sterkeste lagrede varianten med pepperkorn eller chili.

Vi dag skal vi gå fra renessansebyen Pienza mot middelalderbyen San Quirico d’Orcia. Vi beveger oss ned gjennom den UNESCO-fredede dalen, Val d’Orcia.  Vi går i et av de mest fotograferte landskapene i Italia, og turen går på grusveier som fører oss nedover, langs marker med herlige utsikter over den fredede dalen. Langt borte i det fjerne kan vi se den gamle vulkanen Monte Amiata, og halvveis på vår ca. 6 km lange vandring møter vi det vakre Capella di Vitaleta. Det pittoreske og ofte forevigede kapellet står omgitt av lange, mørkegrønne sypresser, som står som trofaste soldater og nærmest beskytter det ensomme kapellet, som tilbringer sitt liv i ensom majestet midt i det toskanske landskapet.

Deretter kjører vi til byen Montalcino, der de produserer den verdensberømte vinen Brunello di Montalcino. Her kan du selv avlegge et besøk i det lokale enoteca, som ligger i byens store borg, og eventuelt smake på en av de lokale vinene – blant annet den rubinrøde Brunello, som er laget av Toscanas mest kjente drue, sangiovese. I den hyggelige byen blir det anledning til litt lunsj og tid på egen hånd.

Dag 13
Vinsmaking og en sjarmerende ettermiddag i San Gimignano
Middelalderbyen San Gimignano

Om morgenen går turen mot byen med tårnene, San Gimignano. Byens plassering på pilegrimsveien Via Francigena, som gikk fra Canterbury til Roma, gjorde den til handelssentrum i middelalderen, og dette brakte rikdom til den lille byen. Den var allerede den gang kjent for sin produksjon av den herlige silkebløte hvitvinen Vernaccia di San Gimignano, som kan nytes fremdeles.

Før vi besøker selve byen, går vi en liten tur (1 ½ kilometer) på en del av den gamle pilegrimsveien opp til den praktfulle vingården Fattoria di Fugnano, som Albatros har arbeidet med gjennom mange år, et herlig sted som mange av våre reisende velger å vende tilbake til på våre vingårdsferier. Vingården har nemlig den mest fantastiske beliggenhet med de skjønneste utsikter over det bølgende landskapet og de berømte tårnene i San Gimignano. Gården blir drevet av tre driftige kvinner. De forteller om vingården og stedet, og naturligvis skal vi smake på vingårdens viner: den berømte hvite Vernaccia, deres Chianti Colli Senesi og ikke minst deres supertoscaner, den fatlagrede Sangiovese – en vin de fleste forelsker seg i.

Sammen med vinsmakingen spiser vi en lettere picnic-lunsj, og det er mulig å kjøpe med hjem litt av den gode vinen. Etter besøket går vi tilbake igjen til bussen – denne gangen føles turen lettere når det går nedover, og vinen gjør absolutt ikke turen mer kjedelig.

Vi skal naturligvis også besøke selve San Gimignano. Her er det som å gå direkte inn i middelalderen. Det er herlig å vandre omkring og suge til seg inntrykk i de kjølige, skyggefulle gatene, besøke den vakre kirken, torturmuseet eller bare spise en is i solen på torget. Når vi ut på ettermiddagen er tilbake på hotellet, er det tid på egen hånd inntil vi skal spise en avskjedsmiddag på hotellet.

Dag 14
Fridag

Før vi skal hjem, er det på sin plass med enda en fridag. Hva med å kjøpe de siste tingene som olivenolje, parmesan, pasta og annet godt til kofferten? Det er det mulighet for i dag. Og ellers bare nyte en stille dag i byen eller en av de nærliggende småbyene.

Middagen i dag er på egen hånd. Kanskje det er noen som har oppdaget et spisested i den gamle bydelen som må prøves?

Dag 15
Hjemreise

Etter frokosten kjører vi til lufthavnen i Roma, og etter en reise med mange opplevelser går turen tilbake til Norge.

Prisinformasjon

Om enkeltrom
Begrenset antall. Enkeltrommene er typiske enkeltrom og er derfor mindre enn dobbeltrom.
Prisen inkluderer
 • Norsk/svensk reiseleder
 • Fly Oslo–Roma t/r
 • Utflukter og transport ifølge program
 • Sykkelleie dag 6
 • Innkvartering på hotell i dobbeltrom
 • Halvpensjon (italiensk frokost hver dag, to hjemmelagde lunsjer og 12 middager)
 • Picniclunsj med vinsmaking i San Gimignano
 • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 6% av reisens pris
 • Reiseforsikring
 • Eventuelle ekstra arrangementer
 • Tillegg for enkeltrom
 • Personlige driks, f.eks. til sjåfør (beregn ca. 10 euro)
 • Personlige fornødenheter
 • Alt ikke nevnt under "Prisen inkluderer"

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

Deltagerantall

Denne reisen krever et deltagerantall på minimum 24 personer. Hvis dette antall ikke oppnås forbeholder vi oss retten til å annullere reisen – dette vil typisk skje senest 4–6 uker før planlagt avreisedato. Vi er som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun forpliktet til å refundere reisens pris.
Allmenn informasjon

En trygg reiseopplevelse

Vi vil at du skal føle deg trygg som en Albatros-reisende, fra du bestiller reisen til du kommer hjem med mange gode opplevelser - også i en verden med coronavirus. Derfor har vi iverksatt en rekke tiltak for å minimere smittefaren og samtidig gi deg alle reiseopplevelsene du drømmer om. Våre tiltak inkluderer:

 • Alle reiseledere er sertifisert i WHOs retningslinjer for smittebegrensning
 • Ekstra høye krav til våre samarbeidspartnere i forhold til rengjøring
 • Vi informerer alle reisedeltakerne våre om reiseforsikring og minimering av smitte

Les om alle tiltakene våre her

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Rated 5 out of 5 by from Travelt, men kjempehyggelig pga en eminent reiseleder! Været var med oss hele tiden, sol og noe for varmt; 28 - 32 grader. Svenske Sofia var en kjempegod representant for Albatros! Fortalte mesterlig fra 12-1400 tallet, men av og til forsvant viktig info hva gjaldt tider for utflukt neste dag, og andre ganger tid for retur og hvorfra bussen skulle gå, i strømmen av ord :-) fordi vår konsentrasjon forsvant av og til...... Hun vartet opp med (noe for dyrt vann) på bussturene, hun hjalp personalet med servering ved spesielle anledninger, hun hadde gode relasjoner til vingården vi besøkte, noe som gjorde turen dit uforglemmelig, og til kokken på hotellet.
Date published: 2018-09-24
Rated 5 out of 5 by from Toscana juni 07.06.2017 Vår reise , som vi kastet oss på helt spontant, ble årets absolutt store opplevelse!!! Sammen med en reiseleder i toppklasse - SOFIA- og parene som var med på vår fellesreise, utviklet seg samværet til noe helt spesielt! Det var glede og samhold under hele reisen til utrolig vakre gamle byer og in i historien! Sofia var enestående å formidle historie og kunnskap ved siden av all hygge rundt reisen og på det koselig hotellet vi bodde. Det er slik at vi lengter tilbake til nye opplevelser sammen med reiselederen Sofia!! Med varme hilsener til alle som var med på denne Toscanareisen takker Inga og Bjørn
Date published: 2017-06-28
Rated 5 out of 5 by from En innholdsrik tur med mange spennende opplevelser Kombinasjonen av aktivitet og bussturer var bra. Satte spesielt stor pris på fottur gjennom skogen til Cappucinomunkenes kloster, sykkeltur til Montepulciano og spasertur til vingården. Det minst spennende var St. Gimignano, overfylt av busslaster med cruiseturister(?). Byen Chianciano Terme var litt spøkelsesaktig med alle sine mer eller mindre tomme hoteller. Vårt hotell var enkelt, men strålende. Levende musikk om kvelden var topp! God mat, spesielt middagene, men litt for mye. For min del kunne det gjerne vært mer språkundervisning. Reiselederen var svært kunnskapsrik.
Date published: 2017-06-30
Rated 5 out of 5 by from En fantastisk «Sensommer i Toscana» Toscana-reisen ble en opplevelse! Vi hadde satt oss godt inn i reisens innhold, og programmet ble gjennomført med høyeste karakter. En meget omtenksom og kunnskapsrik Elisabet fulgte oss gjennom hele reisen. Opplevelsene stod i kø; det vakre landskapet og byene, matlagingskurs, vingårdsbesøk, språkkurs, olivengården, pilgrimsveier og sykkeltur...... En sammensveiset og glad reisegjeng bidro selvsagt til trivsel og moro, både i spisesalen og på turene. Middagen, med sine 5 retter, overrasket og skapte lange og koselige avslutninger på dagene. Hotellet var greit; rene senger, håndklær ble skiftet daglig, en bar å samles i og ikke minst hyggelig betjening.
Date published: 2019-10-24
Rated 5 out of 5 by from SUPER TUR TIL TOSCANA Turen svarte til alle forventninger. Det var ingen overraskelse for dette var den tiende turen med Albatros Travel for meg. I tillegg til alle opplevelsese i de byene vi besøkte vil jeg framheve 3 ting: - En fantastisk flink og hyggelig guide- - Trivelige reisevenner. - Og sist men ikke minst familiehotellet vi bodde på med en superflink kokk. Etter min mening bør Albatross oftere bruke små og intime hoteller framfor store og upersonlige.
Date published: 2018-08-11
Rated 5 out of 5 by from Fantastisk tur En svært innholdsrik tur til Toscana, med en fantastisk reiseleder. Vår reiseleder Sofia imponerte med sin kunnskap om Toscana, byer og folk, og dette delte hun med oss på en alle måter. Vi besøkte mange byer og fikk virkelig se og oppleve kultur og folkeliv, inkludert besøk på vingårder. Lærte også litt Italiensk, og ikke minst å lage pasta selv. Hotellet, Sanremo, var flott, liggende i en rolig sidegate, og maten vi fikk he kan ikke beskrives. Ser fram til neste Italiatur (forhåpentligvis med samme reiseleder.
Date published: 2017-06-24
Rated 5 out of 5 by from Fantastisk reise til Toscana Dette var den mest fantastiske turen vi har vært med på. Fikk oppleve mange utrolig flotte små byer med mye historie. Siena var fin, men Assisi med omvisning var det beste. Chianciano Terme var også topp med gamlebyen og områdene rundt. Hotel Sanremo var enkelt, men for en utrolig tjener stab og eier. Kokka lagde den beste maten man kan få, laget fra bunnen alt. Terningkast 6. Reiselederen Sofia Levander var unik, hun var et leksikon i italiensk historie og tok oss med til mange flotte mennesker. For Albatros er hun gull verdt. Et elskelig og hjelpsomt menneske.
Date published: 2017-06-28
Rated 5 out of 5 by from Fantastisk tur med gode opplegg og opplevelser Her oppleves Toscana med kulter,opplevelser,meget gode turer både til fots,sykkel og buss.Alle måltider med ekte italiensk hjemmelaget mat,alt utsøkt.kan umulig bli bedre.Guiden vår Sofia er bare en solstråle med all sin kunnskap og energi,behjelpelig hele tiden. Alle i gruppen ser fram til nye turer Tusen takk,eller som vl lærte på italiensk kursene-MILLE GRACIE
Date published: 2017-06-25
 • y_2020, m_7, d_11, h_15
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.10
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_1, tr_53
 • loc_no_NO, sid_ITRTR29, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Lignende reiser

ITRTR29ANO