Togreise til midnattssolens rike

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Bli med på eventyr i det flotte landet vårt, som byr på midnattssol, maleriske fiskevær og spisse fjelltopper.

Denne fantastiske reisen starter i vår egen hovedstad med Frognerparken, Slottet og ikke minst Operahuset som reiser seg som et isfjell opp fra Oslofjorden. Vi setter oss på toget og kjører nordover gjennom maleriske landskap med fjell og fjorder. Vel fremme i Trondheim skal vi blant annet se Nidarosdomen som er Olav den helliges gravkirke. Videre nordover reiser vi med Nordlandsbanen mot Bodø og mens vi sover krysser vi polarsirkelen og kjører inn i modnattsolens rike. Nord-Norge er ensbetydende med øde vidder, sjarmerende fiskevær og mye lys, i sommermånedene når solen holder seg over horisonten hele døgnet. Her i nord skal vi blant annet oppleve fantastisk storslåtte Lofoten. Enda lenger nord besøker vi Tromsø, Porten til Arktis omgitt av majestetiske fjell og vakker skjærgård.

Klikk på kartet for å se det i stort format
 • Type Rundreise, Cruise, Togreise

 • Reiseleder Norsk/svensk

 • Visum Nei

 • Vaksinasjon Nei

 • Valuta NOK

Dagsprogram
Dag 1 Oslo. Byrundtur med Operaen, Frognerparken, Slottet og rådhuset
Dag 2 Oslo. Malerisk togtur til Trondheim
Dag 3 Trondheim. Byrundtur og tid på egen hånd. Med nattog mot Bodø. Vi krysser polarsirkelen
Dag 4 Ankomst til Bodø. Med ferge til Moskenes. Midnattssol i Lofoten
Dag 5 Sortland. Opplev den samiske kulturen rundt leirbålet
Dag 6 Besøk i dyreparken Polar Park. Videre til Tromsø med rundvisning
Dag 7 Byvandring i Tromsø og tid på egen hånd
Dag 8 Hjemreise

Bilder

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Oslo. Byrundtur med Operaen, Frognerparken, Slottet og rådhuset

Vi møtes på hotellet i løpet av dagen, og rundt kl. 14.00 drar vi på byrundtur i hovedstaden. Her skal vi blant annet se Operaen, som reiser seg som et isfjell fra Oslofjorden. Operaen har vært svært omdiskutert. Mange syntes at prisen var altfor høy, og da prestisjebygget sto ferdig i 2008, var kostnaden oppe i den nette sum av 4,4 milliarder kroner. Det er arkitektkontoret Snøhetta og den dansk-islandske Olafur Eliasson som står bak bygget. Neste punkt på programmet er Frognerparken. Her finner vi blant annet Vigelandsparken med skulpturer av billedhoggeren Gustav Vigeland, samt en rosesamling med over 14 000 roser fordelt på 150 arter. På byrundturen kommer vi dessuten forbi Slottet, som fungerer som hovedresidens for kongefamilien, samt rådhuset, som med sine to markante tårn ligger på en åpen plass ut mot sjøen.

Dag 2
Oslo. Malerisk togtur til Trondheim

Om morgenen går vi om bord på toget til Trondheim. På vei nordover kjører vi gjennom flotte landskaper med nasjonalparker, fjell og sjøer. Vel fremme i Trondheim sjekker vi inn på hotellet.

Ifølge sagaene ble Trondheim grunnlagt av Olav Tryggvason i 997, og byen feiret dermed 1000-årsjubileum i 1997. Byen, som tidligere gikk under navnet Nidaros, fungerte som hele Norges hovedstad frem til 1217. I løpet av dagen blir det blant annet tid til å se Nidarosdomen, Norges nasjonalhelligdom, hvor kongene våre blir kronet. Domkirken ble reist over grava til helgenkongen Olav Haraldsson og har aner helt tilbake til år 1070. Men på grunn av branner er den blitt restaurert i flere omganger, og arbeidet ble offisielt avsluttet i 2001. Med en lengde på 102 meter er Nidarosdomen en av Nordens største middelalderbygninger.

Vi besøker også Erkebispegården, som var erkebiskopens bolig og Norges administrative senter frem til reformasjonen i 1537. Komplekset er Nordens eldste eksisterende ikke-kirkelige steinbygning og har en historie som spenner over mer enn 600 år. 

Vi besøker dessuten den koselige bydelen Bakklandet, som med rette er en av Trondheims største turistattraksjoner. Bydelen ligger ned til Nidelva og er preget av fargestrålende, små trehus og smale gater.

Dag 3
Trondheim. Byrundtur og tid på egen hånd. Med nattog mot Bodø. Vi krysser polarsirkelen

På en spasertur gjennom byen viser reiselederen noen av byens skjulte skatter. Deretter har du hele dagen til å oppleve vakre Trondheim og omgivelsene på egen hånd. Sent om kvelden kjører vi til stasjonen, hvor toget venter. Litt før midnatt blåser konduktøren i fløyta, og vi setter kursen mot Bodø. Nordlandsbanen er med sine 729 km Norges lengste togstrekning. Vi krysser polarsirkelen mens vi ligger og sover.

Dag 4
Ankomst til Bodø. Med ferge til Moskenes. Midnattssol i Lofoten

Vi går av toget i Bodø, som er endestasjonen. Herfra tar vi fergen til eventyrlige Lofoten, nærmere bestemt Moskenes, som ligger i den sørlige delen av Moskenesøya.

Vi besøker Reine, et idyllisk fiskevær med betagende omgivelser. Det tradisjonelle fiskeværet ligger i en spektakulær fjord omgitt av de høye fjellene i Lofoten og det blå ishavet, og tettstedet er kåret til Norges vakreste. Med på programmet er dessuten Henningsvær, den største fiskerlandsbyen i Lofoten, før vi besøker Svolvær, den flotte hovedstaden i øyriket. Mange kunstnere har latt seg inspirere av det spesielle lyset i Svolvær, og vi finner mange gallerier her. Vi fortsetter mot Sortland, som profileres som "Den blå byen ved sundet" etter et initiativ om å male alle bygninger i nyanser av blått. Dette prosjektet er imidlertid omstridt blant innbyggerne på Sortland, men en del bygninger er likevel malt blå. Vi sjekker inn på hotellet og overnatter i Sortland.

Dag 5
Sortland. Opplev den samiske kulturen rundt leirbålet

I dag skal vi stifte nærmere bekjentskap med samene, nomadefolket som kom til de arktiske områdene i starten av vår tidsregning og fulgte reinsdyrene på deres vandring. I dag lever ikke samene lenger som nomader, men er fastboende, og et par hundre familier lever fortsatt av reinhold. Vi setter oss rundt et leirbål og får noe varmt å drikke mens vi hører samenes historie. Etterpå får vi se nærmere på noen reinsdyr.

Dag 6
Besøk i dyreparken Polar Park. Videre til Tromsø med rundvisning

På veien mot Tromsø stopper vi ved Polar Park, verdens nordligste dyrepark. Stedet spesialiserer seg på å vise frem dyrene i deres naturlige habitat med masse plass å boltre seg på. Her kan vi se Norges største rovdyr som bjørn, ulv og gaupe, samt hjort, elg, rein og moskus. Ved lunsjtider stopper vi ved Målselvfossen og spiser. Etter ankomst til Tromsø får vi rundvisning i byen, som ligger flott til på Tromsøya omgitt av majestetiske fjell, fjorder og en fantastisk skjærgård.

Dag 7
Byvandring i Tromsø og tid på egen hånd

Arkeologer har funnet tegn på liv i Tromsø som daterer 9000 år tilbake, men byen var et vanlig fiskevær frem til 1794, da Tromsø ble kjøpstad. Vi tar en tur rundt i byen, som også kalles porten til Arktis, da den allerede i 1820 ble utgangspunkt for atskillige arktiske ekspedisjoner mot Nordpolen, samt avskipningshavn for forsyninger og fangstmenn til Svalbard, hvor de blant annet jaktet isbjørn. Dermed oppsto det også et rikere handelsliv. Roald Amundsen og Fridtjof Nansen besøkte ofte Tromsø i forbindelse med ekspedisjonene sine. Ved overgangen til 1900-tallet ble Tromsø døpt "Nordens Paris". Gjennom økt handel med blant annet Frankrike fikk stedet større kontakt med omverdenen og kunne faktisk begynne å kalle seg for by. Det var store ambisjoner om å urbanisere byen, helt i tidens ånd. Blant annet ble det bygd et torg før det overhodet fantes torghandel i byen, og de bygde et sykehus før det kom en eneste lege dit. Reiselederen viser oss sentrum av Tromsø, og etterpå vil det være tid til å utforske byen på egen hånd. Du kan gå på oppdagelse blant restaurantene og kafeene i byen og smake på arktiske spesialiteter eller kanskje ta gondolbanen, Fjellheisen, opp til fjellplatået Storsteinen, som ligger 421 meter over havet. Her kan du nyte utsikten over Tromsø og de flotte arktiske omgivelsene.

Dag 8
Hjemreise

Etter en opplevelsesrik og naturskjønn reise kjører vi til flyplassen og flyr tilbake til Oslo, hvor turen slutter.

Prisinformasjon

Prisen inkluderer
 • Norsk reiseleder
 • Fly Tromsø–Oslo
 • Tog Oslo–Trondheim
 • Togtur, 1 natt i delt 2-personers sovekupé på toget fra Trondheim til Bodø
 • 6 netter på et godt turistklasse-hotell i delt dobbeltrom
 • Frokost hver dag
 • Utflukter og transport iht. programmet
 • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Sykdomsavbestillingsforsikring, 6 % av prisen på reisen
 • Reiseforsikring
 • Eventuelle ekstra arrangementer
 • Tillegg for enkeltrom
 • Måltider ut over det som er nevnt under "prisen inkluderer"
 • Driks til lokale guider og sjåfører
 • Personlige fornødenheter
 • Alt som ikke nevnes under "Prisen inkluderer"

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Hånden på hjertet

Ikke egnet for personer med gangbesvær

Som deltaker på turen må du regne med å gå 4–5 km om dagen i et rolig tempo på byrundturene, som varer mellom 1,5 og 2,5 timer. Du må altså være mobil, selvhjulpen og kunne ferdes uten hjelp.

Opplysninger om reisen

Informasjon om toget

 • Sovekupéen har vinduer og en oppredd køyeseng (to sengeplasser) med dyne og puter. 
 • Det er håndvask og håndklær i kupeen. 
 • Det er toaletter i hver ende av togvognen, men det er ikke mulighet for å dusje om bord.
 • På nattogene er kafeen åpen hele døgnet, og det serveres et godt utvalg av mat og drikke. 
 • Du kommer ikke til å dele sovekupé med en fremmed, bare med ev. reisefelle.

Innkvartering

Hotellene på reisen er generelt veldig moderne med god standard (3- og 4-stjerners hoteller) og med fin beliggenhet. Det trådløse internettet er raskt og fungerer bra, og er fritt tilgjengelig på de fleste hoteller. Du får den endelige hotellisten sammen med øvrig informasjon kort tid før avreise (ca. 7 dager).

Bagasje og pakking

Det er lurt å ta med en liten dagstursekk til utfluktene og reisedagene, der du ofte ikke ser bagasjen igjen før om kvelden. Det er ikke nødvendig å ta med håndkle.

En reise i Nord-Norge krever relativt stor variasjon i påkledningen. Her kan man på land i sommermånedene, dvs. juni, juli og august, forvente temperaturer på mellom 5 og 15 grader. Ta med klær som kan kombineres, for eksempel langermet ulltrøye innerst, en varm genser eller fleecegenser som mellomlag og vann- og vindtett jakke ytterst. På beina egner det seg godt med tettvevde fritidsbukser, samt et par vannavvisende og vindtette overtrekksbukser. I sør kan vi forvente mer sommerlig vær, så her trenger vi ikke tenke på flere lag.
Sjekk hva du har i skapet før du går ut og investerer i nytt utstyr. Det er absolutt ikke noe krav eller forventninger om at klærne og utstyret skal være det aller nyeste eller flotteste.
Det er en veldig god idé å ta med kikkert.

Sjøsykemiddel
Vi kan komme ut for enkelte dønninger, selv om vi reiser mest innaskjærs og tett på kysten. Sjøsykeplaster (Scopoderm eller lignende) fungerer helt eller delvis for de fleste. Sjøsyketabletter er et alternativ. Vær oppmerksom på at sjøsykemidler kan virke sløvende.

Antall deltakere

Denne reisen krever et deltakerantall på minimum 20 personer. Hvis vi ikke når dette antallet, forbeholder vi oss retten til å annullere reisen. Dette vil typisk skje senest 4–6 uker før planlagt avreisedato. I henhold til "Lov om pakkereiser og reisegaranti § 17 art. 1" er vi som reisearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tap man som kunde måtte bli påført som følge av annulleringen. Vi er kun pliktet til å refundere prisen av reisen.

Hvem kan delta?

Skal du delta på denne reisen, kreves det at du er mobil, selvhjulpen og kan ferdes uten hjelp i kupert terreng, samt at du har lyst til å oppleve naturen på naturens egne premisser. Personer under 18 år må bo og reise ifølge med personer over 18 år.

Været

Vi har valgt å reise på de tidspunktene hvor Norge er sommerlig og forhåpentligvis mest solrikt, med lange lyse netter og blomstrende natur. Men vi kan av gode grunner ikke bestemme over temperatur eller nedbørsmengde, og derfor sier vi alltid at du bør pakke til skiftende vær. Det er ikke unormalt med litt nedbør, selv i sommerperioden.

Midnattssol

Midnattssola er et naturfenomen som opptrer om sommeren sør for den sørlige polarsirkelen og nord for den nordlige polarsirkelen, blant annet i Nord-Norge og Nord-Finland. Jorda roterer rundt en akse som heller i forhold til solen, og i sommermånedene peker Nordpolen mot sola. Det er grunnen til at sola ikke går ned på flere uker nord for polarsirkelen. 

På Svalbard går ikke sola ned mellom 20. april og 22. august, og er dermed det stedet i Norge som har midnattssol lengst. I resten av Norge gjelder følgende: Ved Nordkapp: 14. mai–29. juli, i Tromsø: 20. mai–22. juli og i Lofoten: 28. mai–14. juli.

Sykeforsikring

Hvis du er bosatt i Norge og reiser rundt i landet, er du dekket av folketrygden.

Allmenn informasjon

En trygg reiseopplevelse

Vi vil at du skal føle deg trygg som en Albatros-reisende, fra du bestiller reisen til du kommer hjem med mange gode opplevelser - også i en verden med coronavirus. Derfor har vi iverksatt en rekke tiltak for å minimere smittefaren og samtidig gi deg alle reiseopplevelsene du drømmer om. Våre tiltak inkluderer:

 • Alle reiseledere er sertifisert i WHOs retningslinjer for smittebegrensning
 • Ekstra høye krav til våre samarbeidspartnere i forhold til rengjøring
 • Vi informerer alle reisedeltakerne våre om reiseforsikring og minimering av smitte

Les om alle tiltakene våre her

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Lignende reiser