Vårcruise langs Skottlandskysten

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Vårcruise langs Skottland, Orknøyene og Shetland. Med Albatros’ skip «Ocean Atlantic» besøker vi en lang rekke byer og øyer med spennende kultur og natur.

De isolerte øyene, dype fjordene, forrevne fjellkammene og dramatiske slottsruinene på den skotske vestkysten er sammen med de berømte whiskydestilleriene innbegrepet av vår forestilling om Skottland. Nord for ”fastlandet” ligger de naturskjønne øygruppene Orknøyene og Shetland med aktive fiskersamfunn og noe av Europas eldste kulturhistorie. Cruiset er den ultimate reisen for Skottlands- og naturelskere!
Det flotte skipet Ocean Atlantic er vårt hjem på hele reisen. Hver natt går skipet til en ny liten havneby, og hver morgen står vi opp godt uthvilt til nye opplevelser. Her er den vakre kystnaturen i høysetet, og Skottlands dramatiske historie får vi også høre mye om.

Klikk på kartet for å se det i stort format
  • Type Cruise, Albatros active

  • Reiseleder Norsk

  • Visum Nei

  • Vaksinasjon Nei

  • Valuta Amerikanske dollar, Britiske pund, Euro

Dagsprogram 8 dager
Dag 1
Fra Oslo til Dublin. Sightseeing og ombordstigning
Dag 2
Den lille byen Campbeltown på halvøya Kintyre
Dag 3
Bunnahabhain-destilleriet på øya Islay
Dag 4
Pilegrimsøya Iona og den klassiske skotske byen Oban
Dag 5
Den legendariske øya Isle of Skye og hovedbyen Portree
Dag 6
Orkneyøerne med historiske Kirkwall
Dag 7
Shetlandsøyene med havne- og fiskerbyen Lerwick
Dag 8
Ankomst til Aberdeen og hjemreise til Oslo

Bilder

Klikk på bildene for å se dem større

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Fra Oslo til Dublin. Sightseeing og ombordstigning

Etter ankomsten til Dublin tar vi en kort panoramatur i den sjarmerende byen. Dublin ble grunnlagt av vikinger rundt elva Liffey. Gjennom århundrer har elva delt byen, ikke bare i fysisk forstand, men også som en mental grense mellom den fornemme bydelen sør for elva og den mindre fine nord for elva. Det nordlige Dublin ble utbygd på 1700-tallet, og på tross av områdets ry som mindre fint og velhavende enn det sørlige Dublin bærer bydelen fremdeles preg av 1700-tallets flotte nyklassiske arkitektur. Nord-Dublins sentrale ferdselsåre er den imponerende forretningsgaten O’Connell Street.

Når vi beveger oss sør for Liffey, blir omgivelsene enda mer sofistikerte, med enorme paleer og plasser i overdådig georgiansk byggestil. En av Dublins fineste georgianske plasser er den store Merrion Square, der husene har bibeholdt sine fint utskårne dører i sterke farger, sine sirlige støpejernsbalkonger og de obligatoriske halvmåneformede vinduene over inngangsdørene. I det gamle byhuset i Merrion Square nr. 1 satt forfatteren Oscar Wilde og skrev sine skuespill og fortellinger på 1800-tallet.

Etter rundturen kjører vi til havneområdet, der «Ocean Atlantic» venter. Lugarene blir anvist, og etter den obligatoriske sikkerhetskontrollen seiler vi ut gjennom Liffeys munning mot Irskehavet.

Dag 2
Den lille byen Campbeltown på halvøya Kintyre
Ved Campbeltown på sørspissen av halvøya Kintyre i Skottland

Vårt første stopp er i Campbeltown på halvøya ”Mull of Kintyre”. Det var her den skotske whiskyens vugge stod. I 1920-årene huset byen over 30 destillerier, og den kalte seg ”verdens whiskyhovedstad”. I dag er det tre igjen. Vi tar en spasertur rundt i byen og søker etter rester av hedengangne destillerier, besøker Heritage Centre og den lokale kinoen, som åpnet i 1913 og er en av de første spesialbygde kinoene i Skottland. Etter byrundturen er det rike muligheter til å oppleve Campbeltown, der vi er så heldige å ankomme på tredje og siste dagen av Campbeltown Malts Festival – en tradisjonell og meget hyggelig whiskyfestival med lokale håndverksboder, levende musikk og spesialavtapninger. Utpå kvelden vender vi tilbake til Ocean Atlantic for å sette kurs mot Islay og de Indre Hebridene.

Dag 3
Bunnahabhain-destilleriet på øya Islay
Det verdenskjente Lagavulin-destilleriet på øya Islay

Torv har i århundrer vært den primære brenselskilden på den lille øya Islay, og torvduften fyller da også neseborene når vi nærmer oss den mest besøkte av alle øyene i de Indre Hebridene. 

Vi utnytter at vi reiser med et ekte ekspedisjonsskip. I tillegg til skipets enestående manøvreringsdyktighet kan besetningen på Ocean Atlantic på kort tid sette opptil ti Zodiac-gummibåter på vannet og raskt få alle gjester greit inn til kysten.

Vi kaster anker utenfor destilleriet og går i land på moloen. Whiuskyen som produseres her er rund og smaker av torv, røyk og støv på en gang. Ikke uten grunn er Islay i forhold til sin størrelse den mest besøkte av alle de Indre Hebridene. Et besøk med smaksprøver på et av destilleriene er inkludert i turen.

Det er en god idé å være på utkikk etter dyrelivet når skipet går langs Islay og De indre hebridene, siden det lever sel, otere, vadefugler, gjess og kongeørner i området.

Dag 4
Pilegrimsøya Iona og den klassiske skotske byen Oban

I dag begynner vi dagen med et dypdykk i Skottlands kristne historie ved pilegrimsøya Iona. Øya er kjent som arnestedet for kristendommen i landet. Her anla St. Columba et kloster i år 563. Klosterets historie er et lappeteppe av vikingangrep og utenlandske munkeordener som har vært med på å prege stedet. Klosteret var til og med forlatt i en lengre periode. Det vi skal besøke i dag er et gjenoppbygd område som fremdeles er et pilegrimsmål. Vi går en tur i området og har tid til å se nærmere på klosteret.

Ruten fortsetter østover forbi øya Mull til Oban, steder som ofte har stått modell for postkort fra Skottland. Oban er hovedstaden på den skotske vestkysten – en malerisk havneby som blir kalt ”Porten til Hebridene”. Oban byr på typisk skotsk byliv med gode muligheter til å shoppe litt. Har man lyst til mer mosjon, kan det sterkt anbefales å ta en fottur opp til McCaig’s Tower, et monument som leder tankene hen på Colosseum i Roma. Det ble reist på 1800-tallet uten egentlig formål, nærmest som et beskjeftigelsesprosjekt.

Turen fra Oban og videre mot nord blir noe helt spesielt. Vi stevner ut gjennom Sound of Mull med Skottland på styrbord og Mull på babord side. Derfra går vi mot byen Portree på øya Skye.

Dag 5
Den legendariske øya Isle of Skye og hovedbyen Portree
Portree på Isle of Skye

“You take the high road, and I take the low road”. Den setningen har de fleste skandinaver med en forkjærlighet for Skottland sunget med på, og den ble for alvor gjort kjent av den skotske gruppen Runrig, som stammer fra Isle of Skye. 

Det blir været og kapteinen som avgjør hvilken rute vi velger mot havnebyen Portree på Skye. Vår nattlige seilas kan enten gå gjennom Sound of Sleat og Loch Alsh øst for Skye, eller vi kan dra vestover ut i Hebridenes hav og nord for Skye. Under alle omstendigheter er vi fremme om morgenen i byen Portree, som er øyas største by. Den ligger vakkert til med fargerike hus som omkranser den lille naturhavnen. Ocean Atlantic går tett inn på havnen, som ligger beskyttet mot vestlige vinder på øyas østkyst. Men vannet er ikke helt dypt nok, så vi bruker igjen skipets gummibåter for å komme lett og raskt i land.

Vakrere øy enn Skye finner vi neppe i Skottland, og den har Storbritannias største konsentrasjon av fjelltopper. Skye er vandrernes paradis, og har man turskoene med, bør man avsette noen timer og gi seg selv noen naturopplevelser man aldri glemmer. 

Dagens utflukt gir mulighet til å oppleve det dramatiske landskapet, som domineres av skarpe tinder i fjellryggen Cuillins. Man skal bare vandre en kort avstand fra veien før man har en ubrutt utsikt hele horisonten rundt. Vi kjører nordvestover mot MacLeod-klanens hovedsete på slottet Dunvegan, som er en av de største og mest berømte blant Hebridenes høyborger. Dunvegan Castle er den eneste borgen som kontinuerlig har vært eid og bebodd av den samme familien i en periode som nå spenner over 8 århundrer. (Utflukten på Skye er en del av utfluktspakken og ikke inkludert i reisens pris. Les mer under prisinformasjon.)

Dag 6
Orkneyøerne med historiske Kirkwall
Den imponerende St. Magnus-katedralen i Kirkwall

I løpet av natten har vi gått ut i farvannet mellom de Ytre og de Indre Hebridene, og vi når frem til byen Kirkwall på de forblåste Orknøyene utenfor det skotske fastlandet. Orknøyene er norrønt for ”Sel-øyene”, og i likhet med de andre nordatlantiske øyene har Orknøyene en rikholdig vikinghistorie. Men historien går enda lenger tilbake, til en av de eldste europeiske sivilisasjonene. Skara Brae, Nord-Europas Pompeii, lå gjemt i nesten 5000 år før en veldig storm avslørte den eldgamle bosetningen. De 10 ettromsboligene er klare til å flytte inn i, fullt møblert og med fullt sanitærutstyr – alt utført i stein. Stedet står på UNESCOs liste over verdens kulturarv sammen med flere andre forhistoriske kulturminner på Orknøyene.

Etter ankomsten til Kirkwall blir det mulig å besøke oldtidsboplassen Skara Brae på en kort utflukt med buss. Tilbake i Kirkwall besøker vi et av områdets mange kjente whisky-destillerier. Vi får en eksklusiv tur rundt på et av destilleriene og kan få en smaksprøve av de gylne dråpene. (Dagens utflukt til Skara Brae og destilleri på Orknøyene er en del av utfluktspakken og er ikke inkludert i reisens pris. Les mer under prisinformasjon.)
I Kirkwall blir det bl.a. mulig å besøke den imponerende St. Magnus-katedralen og de maleriske ruinene fra Bishop’s og Earl’s Palace, før vi om kvelden drar nordover til Shetlandsøyene og Lerwick

Dag 7
Shetlandsøyene med havne- og fiskerbyen Lerwick
Fort Charlotte i Lerwick på Shetlandsøyene

Tidlig om morgenen får vi Shetlandsøyene i sikte. Vi starter med å seile langsomt forbi den lille østlige øya Noss, med bratte kyster og et imponerende fuglefjell, som nettopp nå om våren syder av aktivitet. Særlig havsuler, teister og krykkjer er ytterst tallrike, men vi kan bl.a. også se skarver, lundefugler, lomvier, alker og havhester.

Etter å ha rundet nord for Noss og den større naboøya Bressay anløper Ocean Atlantic Lerwick på Shetlandsøyenes Main Land sent på formiddagen. Øyriket Shetland består av mer enn 100 øyer og skjær, hvorav bare 15 er bebodd året rundt. Øyene utgjør den nordligste delen av det britiske kongedømmet, ca. 300 km nord for det skotske fastlandet. Denne “sentrale” beliggenheten i Nord-Atlanteren har gjennom tidene ført mange sjøreisende til øyene, og den skandinaviske arven skinner stadig igjennom i så vel dialekter og folklore som i stedsnavn. Øyenes mest tallrike beboere med et antall på over 330 000 er de berømte sauene. Deretter kommer havhester, lundefugler og lomvier, så de 24 000 menneskene er ikke så mange sammenlignet med dem.

Om formiddagen tar vi en kort busstur ut på hovedøya. Her skal vi bl.a. nyte utsikten over den sjarmerende landsbyen Scalloway og Scalloway Castle – og besøke Clickimin Broch, som er et enestående eksempel på arkitekturen i bronse- og jernalderen. I Lerwick har vi litt tid på egen hånd, der det er mulig å se nærmere på Fort Charlotte, bygd i år 1665, der vi vil nyte den fine utsikten over den gamle bydelen og havnen fra fortets skyteskår, før vi tidlig på ettermiddagen går om bord for å tilbringe den siste natten på skipet vårt og setter kurs tilbake mot fastlandet.

Dag 8
Ankomst til Aberdeen og hjemreise til Oslo

I løpet av natten har kapteinen brakt skipet ned mot østkysten, der vi anløper Skottlands tredje største by, Aberdeen, om morgenen. Etter frokosten om bord er det tid til å ta avskjed med Ocean Atlantic og besetningen før vi drar til lufthavnen for å ta flyet hjem til Oslo.

Utfluktpakke

Utfluktpakke

Vi har utarbeidet en utfluktpakke med en rekke turer som er typiske for de stedene vi besøker. Pakken må kjøpes hjemmefra.
Utfluktpakken inkluderer følgende utflukter:

  • Isle of Skye: Utflukt med buss til Dunvegan Castle
  • Orknøyene: Utflukt med buss fra Kirkwall til oldtidbyen Skara Brae og whiskysmaking på destilleri

Pris: kr 2 298,–

Utfluktene er ledet av Albatros Expeditions team av internasjonale og skandinaviske reiseledere samt lokale engelsktalende guider. 

Dunvegan slott på Isle of Skye

Prisinformasjon

Tillegg for oppgradering av lugar

Pris for Kat. C: 3.198 pr pers.
Pris for Kat. B: 15.998 pr pers.
Pris for Kat. A: 18.998 pr. pers.
Pris for Premium Suite: 23.998 pr. pers.

Tillegg for enkeltlugar

Tillegg for Kat. G: kr 8 498,– pr person
Tillegg for Kat. D: kr 11 498,– pr person

3-personerslugarer

Tillegg for Kat. B: kr 5 498,– pr person

Prisen inkluderer
  • Skandinavisktalende engelsktalende ekspedisjonsteam på skipet
  • Fly Oslo–Dublin og Aberdeen–Oslo
  • 8 dagers/7 netters cruise med Ocean Atlantic i delt utvendig dobbeltlugar med koøye og bad/toalett (kat. D)
  • Transport og utflukter ifølge program
  • Informasjonsmøter og foredrag ved ekspedisjonsteamet
  • Helpensjon på skipet
  • Kaffe og te samt ettermiddagssnacks på skipet
  • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
  • Avbestillingsforsikring ved sykdom, 6% av reisens pris
  • Reiseforsikring
  • Tillegg for enkeltlugar
  • Øvrige måltider
  • Utfluktpakke
  • Eventuelle ekstra utflukter og arrangementer
  • Drikkevarer utenom kaffe og te (samt juice ol. til frokosten)
  • Driks til skipspersonalet (beregn ca. 14 USD om dagen per reisedeltager)
  • Personlige fornødenheter
  • Alt ikke nevnt under Prisen inkluderer

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Opplysninger om reisen

Om lugarene

Ocean Atlantic er innredet med åtte lugarkategorier, alle med eget bad og toalett.

Premium Suite 35 m2
Disse er 2-roms suiter med dobbeltseng (eller to enkeltsenger), sofagruppe, bord og stol samt stort vindu og romslig bad. Utvendig Suite
Beliggende på Marco Polo dekk 5.

Kat. A: Panorama Window Suite 19–24 m2 
Utvendig Suite. Dobbeltseng eller to enkeltsenger, sitteområde, romslig bad og stort vindu.
Beliggende på Marco Polo dekk 5.

Kat. B: Panorama Window Cabin 20–23 m2
Dobbeltseng eller to enkeltsenger, sitteområde, romslig bad og vindu med begrenset utsyn. Mulighet til å re opp en ekstra seng.
Beliggende på Hudson dekk 7 og Magellan dekk 8.

Kat. C: Standard Cabin Window 12–13 m2
Utvendig lugar. Dobbeltseng eller to enkeltsenger, bad og vindu.
Beliggende på Marco Polo dekk 5.

Kat. D: Standard Cabin Window 11–12 m2
Utvendig lugar. Dobbeltseng eller to enkeltsenger, lysventil og bad.
Beliggende på Columbus dekk 4.

Kat. G: Standard Cabin
Utvendig enkeltlugar, enkeltseng og bad.
Beliggende på Columbus dekk 4.

Været i Skottland

Reisen foregår sent på våren, da vi kan forvente temperaturer på 10–15 grader. Samtidig er mai måned typisk den tørreste og mest solrike av årets måneder for både Irland, den skotske vestkysten og Orknøyene! Vi anbefaler likevel at man tar med godt regntøy, så vel som klær etter lag-på-lag-prinsippet og gode tursko, for en stor del av reisen foregår utendørs.

Språket om bord

Gjestene og Albatros’ reiseledere på dette cruiset er både fra Skandinavia og fra land utenfor Skandinavia. Informasjon om bord vil derfor bli gitt på engelsk. Informasjonsmøter og foredrag vil være på dansk også.

Hvad er et ekspeditionskrydstogt?

Et ekspedisjonscruise skiller seg på mange måter ut fra vanlige turistreiser og cruisereiser. Ekspedisjonslederen legger ruten og dagsprogrammet underveis, i samråd med skipets kaptein. Slik sikrer de det størst mulige utbyttet av reisen på bakgrunn av de aktuelle forholdene. Mange elementer er uforutsigelige, og rutebeskrivelsen og programmet må derfor ses som en ideell målsetning – vind, tidevann og strømforhold vil uunngåelig medføre endringer i programmet. Det kan være store eller små forsinkelser, eller vi kan bli nødt til å forkorte oppholdet på en destinasjon. Et ekspedisjonscruise er en reiseform der seilasen og skipets mange aktiviteter og fasiliteter utgjør en meget vesentlig del. Det kompenseres derfor ikke for eventuelle endringer i seilplanen.

Selve båtreisen og landganger i skipets zodiac-gummibåter er en stor del av reisen. Gummibåtene føres av Albatros Expeditions’ erfarne ekspedisjonsteam. Skipet går så nært som mulig på små byer og havner, severdigheter og naturområder, og den siste transporten inn til land foregår med gummibåt. Adgangen til zodiac-båtene foregår fra en solid plattform på siden av skipet. Skipets matroser hjelper til med ombordstigningen. Det er forholdsvis enkelt for alle med full førlighet, men kan være et problem for personer med nedsatt funksjonsevne. Det kan også være kaldt og vått.
 
Reisen er underlagt Albatros’ generelle reisevilkår, som deltagerne forutsettes å ha kjennskap til.

Hvem kan deltage?

For å delta på denne cruisereisen er det et krav at du er mobil, selvhjulpen og kan ferdes uten hjelp i kupert terreng. Personer under 18 år må reise i følge med og bo sammen med personer over 18 år.

Ikke egnet for gangbesværede

Skipet er dessverre ikke innredet til den som ikke kan gå uten hjelp. Dette er primært et sikkerhetshensyn, siden rederiet krever at alle må kunne gå fra en båt til en annen uten hjelp fra besetning eller medpassasjerer. 

Av sikkerhetsmessige årsaker kan rullestoler og gangstativer/rullator heller ikke tas med på skipet. Det må være fri passasje på gangarealer ol.

Spesielle helseforhold

I henhold til rederiets regler er du pliktig å informere Albatros Travel om evt. sykdom eller kronisk sykdom, handikap, graviditet eller andre forhold som kan ha betydning for ditt velbefinnende eller din helsetilstand mens du er på cruise.

Pass og passopplysninger til Albatros Travel

På grunn av de skjerpede sikkerhetsreglene ved flyreiser krever flyselskapet å få se passet ditt. Dessuten krever rederiet at alle gjester har opplyst passdetaljer (passnummer og utløpsdato samt fødselsdato og fødested). Vi anmoder derfor om at man sender inn en passkopi til Albatros med en gang man har bestilt reisen. I forbindelse med innsjekkingen på skipet skal man levere inn pass eller annen gyldig bilde-ID som blir oppbevart inntil cruiset er slutt.

Søsygemiddel

Det er dessverre ikke mulig å bestille tilslutning med innenriksfly.

Gode tips til pakkelisten

En skipsreise ved Skottlandskysten om våren innebærer at man må ha med seg varme klær, gjerne i lag. I Skottland kan temperaturen godt komme opp på 15 grader, men i Nordsjøen må vi forvente temperaturer ned til 5 grader, selv om solen kan skinne hele tiden. Det er en god idé å ta med seg varme og vanntette klær, samt lue og hansker.

Ta med klær som kan kombineres, for eksempel langermet ullundertøy innerst, genser eller flisgenser som mellomlag og en vind- og vanntett jakke ytterst. På beina er det bra med tettvevde turbukser. Stillongs og en lett regnbukse kan også være bra til zodiac-turene. Et par kraftige og sklisikre tursko med såle med god profil er ideelle om bord og gode til å gå med i byene.

På dette toktet går Ocean Atlantic eksklusivt for Albatros Expeditions, og det er derfor ikke noen «dress code» om bord. Praktiske reiseklær er derfor det eneste man må ha med seg, også når det gjelder «festlige kvelder» som blir holdt om bord.

Det er en veldig god idé å ta med kikkert. Håndkle er det ikke nødvendig å pakke.

Sjøsykemiddel

Man kan komme ut for store dønninger, selv om vi forventer å gå mye innaskjærs. Sjøsykeplaster (Scopoderm eller lignende) virker helt eller delvis for de fleste. Sjøsykepiller er et alternativ. Vær oppmerksom på at sjøsykemidler kan virke sløvende.

Sjøgang om bord

På reisen kommer vi ut på åpent hav, og det er ikke til å unngå at skipet ruller i sjøen. Ha derfor alltid «en hånd på skipet» og hold deg fast i gelendre og håndtak i korridorene.

Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

På ekspedisjonsreiser med Albatros Expeditions bliver du møtt av en engelsktalende ekspedisjonsguide på destinasjonen og det vil også være engelsktalende ekspedisjonsteam som leder utfluktene og holder informasjonsmøtene som inngår på reisen. Vi gjør oppmerksom på at det ikke kan forventes en norsk reiseleder om bord.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Lignende reiser