Identifikasjon av elefanter i Masai Mara

Albatros har i samarbeid med Københavns Universitet støttet oppbyggingen av en database med over 300 elefanter i viltreservatet Masai Mara i Kenya
Dyrenes kjennetegn dokumenteres
Hos mange dyrearter kan man identifisere de enkelte dyrene ved hjelp av individuelle kjennetegn. Innen forskning i ville dyr som sjiraffer, sebraer og elefanter dokumenterer man typisk disse kjennetegnene ved hjelp av tegninger eller fotografier. Forskerne bruker metoden til å undersøke dyrenes adferd og for eksempel sosiale forhold uten å forstyrre dyrene. 
Fra høyre

Elefanter gjenkjennes hovedsaklig på ørene sine. De er relativt tynne og får derfor langt flere skrammer enn resten av elefantens kropp. Derfor har mange elefanter små huller og rifter i kanten av ørene. Blodårene i ørene  danner også et helt spesielt mønster, som er unikt fra elefant til elefant – nøyaktig som menneskers fingeravtrykk. Andre kjennetegn som størrelse og støttennenes utseende blir også brukt til å skjelne elefantene fra hverandre, men siden de oftest forandrer seg med tiden, er ørene den mest sikre formen for identifikasjon.

Når en elefant skal identifiseres ut fra bilder, skal de vise begge dyrets ører (fra høyre og venstre) og samlet forfra.

Forfra

Albatros Travels elefantprosjekt i Masai Mara
I 2012 støttet Albatros i samarbeid med Københavns Universitet et forskningsprosjekt i viltreservatet Masai Mara i Kenya, der det ble bygd opp en database med over 300 elefanter, som ble observert og identifisert i området. 

Forskningen inngikk i prosjektet Elephant Partners, der flere elefantforskere samarbeidet om å identifisere alle områdets elefanter.

Elefantene i Masai Mara er truet av et stigende befolkningstall og krypskyttere, og projektets idé er at når elefantene er identifisert kan man ha bedre overblikk over hvilke dyr som forsvinner og hvor det skjer.

Fra venstre

Bilder

Klikk på bildene for å se dem større