Støtte til landsbyen Welverdiend

Welverdiend Masters
Nytt klasserom, nye bøker til skolebiblioteket og sponsing av den lokale fotballklubben er et resultat av Albatros Travels arbeid i den lille sørafrikanske landsbyen

Gjester fra campen kommer på besøk
Welverdiend er en liten landsby som ligger like ved Albatros Travels to safaricamper i Krugerområdet i Sør-Afrika, Khoka Moya Camp og Mantobeni Camp. Albatros har gitt penger til byen flere ganger og støtter den løpende ved å betale for at gjester fra campen kommer på besøk hver uke. Dessuten lærer vi opp Welverdiends innbyggere i hotellbransjen ved å ansette dem på campene våre. I dag er 90 procent av Albatros Travels ansatte på de to safaricampene fra Welverdiend.

Welverdiend har omtrent 12 000 innbyggere, men de er ikke blitt talt offisielt siden 2002, så man kan ikke helt regne med det tallet. Byen var opprinnelig delt opp i to seksjoner, der den ene seksjonen var bebodd av flyktninger fra krigen i Mozambique i 1995. I dag er byenmer sammensmeltet, men en del av den er fremdeles hovedsaklig bebodd av andregenerasjons-mozambiqere.

Nytt skolebygg og materialer til undervisning
Landsbyen har en  barnehage og fem skoler, tre fra 1. til 7. klasse, en high school fra 8. til 12. klasse, samt en skole for mentalt handikappede. Albatros har primært støttet skolene. En av skolene har kjøpt nye bøker til biblioteket sitt, en ny tv og en dvd-spiller til undervisningen. På en annen skole har vi avsluttet byggingen av en ny skolebygning i januar 2016. Den nye bygningen med lokaler til bibliotek og datamaskiner ble innvidd med en stor åpningsseremoni der både elever, lærere og foreldre møtte opp.

Welverdiend har også sitt eget fotballag, "Welverdiend Masters", som har fått fotballdrakter sponset av Albatros, og vi har løpende turneringer der laget spiller mot nabolandsbyene.

Albatrosgjester støtter landsbyenEtter å ha vært i landsbyen har flere Albatros-gjester ønsket å donere penger, og tidligere har Albatros gitt penger til å arrangere en fotballturnering for byens skoleelever på gjestenes vegne. Men generelt har det vært vanskelig å veilede om donasjoner til landsbyen, siden vi ikke alltid vet hva de trenger. Og vi må være helt sikre på at pengene blir brukt til det ønskede formålet.

I dag er det god mulighet for å hjelpe med utstyr til den nye skolebygningen. Gjestene våre kan for eksempel velge å kjøpe en bok til det nye skolebiblioteket, så pengene går til et helt spesifikt formål.

De ansatte på Albatros Travels hovedkontor i København har flere ganger samlet inn brukte klær og leker og sendt det til innbyggerne i Welverdiend. Og vi oppfordrer gjestene våre som besøker safaricampene i Manyeleti til å ta med seg litt avlagte klær eller leker hvis de har noe til overs og har plass i kofferten. Gjenbruksvarene blir solgt til veldig fordelaktige priser til byens innbyggere i samarbeid med skolen, som får alle inntektene til å kjøpe materiell osv.

Lav forventet levealder
Welverdiend har sin egen høvding som sikrer ro og fred i landsbyen. Han tar sig av innbyggernes såvel personlige som økonomiske problemer, nabostrider eller tillatelser til å bygge hus i landsbyen. Høvdingen er nylig begynt å få en veldig beskjeden lønn fra staten.

De fleste husholdningene er selvforsynende, og de dyrker mango, papaya, mais, bønner og maruela i hagene sine. Den forventede levealderen er 45 år for kvinner og 44 år for menn. Årsaken til at den er så lav er primært hiv og andre ubehandlede sykdommer som for eksempel diabetes.

Bilder

Klikk på bildene for å se dem større