Fakta Peru

Her finner du nyttig informasjon om valuta, hygiene og andre praktiske oplysninger i forbindelse med din reise til Peru.
  • Språk Quechua og spansk
  • Hovedstad Lima
  • Innbyggere 30, 4 mill.
  • Religion Romersk-katolisisme
  • Valuta Sol
  • Areal 1.285.216 km2

Verdt å vite

Høyde
På reisene våre i Peru er det en del fotturer, og det er en forutsetning at man er i alminnelig god fysisk form og kan bevege seg ved egen hjelp. Turen er ikke egnet for mennesker som er dårlige til bens eller bruker rullator eller rullestol. Transporten foregår fortrinnsvis med buss, men her og der er det mulig å bruke bena litt. Vi må likevel nevne at reisene foregår i forholdsvis stor høyde, og det påvirker alle mennesker betydelig. De fleste symptomene kan unngås hvis man tar følgende forholdsregler: Ta det helt med ro ved ankomsten, unngå alkohol og drikk 3–4 liter vann og lignende om dagen de første 3–4 dagene. Reiselederen gir dessuten gode råd.
Reiseforsikring
Siden den offentlige sykeforsikringen ikke dekker omkostninger til hjemreise samt legebehandling i Peru, er det en forutsetning for deltakelse at du har tegnet en reiseforsikring som dekker så vel omkostninger ved behandling av sykdom som hjemtransport. Videre anbefaler vi at forsikringen inneholder en bagasjedekning i tilfelle bagasjen skulle komme bort eller bli skadet. Albatros Travel er behjelpelig med tegning av reiseforsikring gjennom Gouda Reiseforsikring.
Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellom Norge og Peru varierer etter om Norge har sommer- eller vintertid:

Sommertid -7 timer
Vintertid -6 timer

Transport i Peru

Buss
Busser i Peru har ikke helt den samme standarden vi kjenner fra Europa, men vi sørger for å få en god standard på de bussene vi benytter.

Tog
På togreiser vil vi i størst mulig utstrekning reise på den best mulige klassen. Det er stor forskjell på de enkelte avganger, men vi bestreber oss på å benytte de beste forbindelsene. Generelt skal du ikke forvente den store luksus, men togene er alltid en opplevelse!

Fly
På rundreisene våre i Peru flyr vi ofte de lengre strekningene med innenriksfly. I så fall vil reiselederen orientere reisedeltakerne om de praktiske forholdene ved innsjekking i lufthavn og flytiden på den aktuelle strekningen.

Økonomi
Man kan få et godt måltid for ca. 60 kr og oppover, og hva lommepenger angår, er det vår erfaring at man kan klare seg for minimum 100 kr per dag. Ved kjøp av supplerende drikkevarer m.m. vil ekstra 80–150 kr per dag per person være tilrådelig. Et slikt beløp kan dekke drikkevarer, postkort, frimerker, is og drikkepenger, men ta med litt ekstra hvis du planlegger å kjøpe med deg noe hjem.
Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagsliv og skikk og bruk. Det kan være forhold du ikke synes om eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi som nordmenn er vant til, og det ventes at lokalguider og sjåfører i løpet av reisen mottar en viss sum som driks. Vi angir et beløp i reiseprogrammet vårt, slik at du kan ta høyde for dette før du reiser. Reisens pris inkluderer ikke personlige driks, ettersom det er et individuelt anliggende, og drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør følge og respektere.

I Peru er drikkepenger alminnelig praksis i turistbransjen. Det er normalt at man som reisende betaler driks til bussjåfører, lokalguider, hotellpikkoloer, på restauranter osv.

For den alminnelige reisende kan det være vanskelig å vite hvor mye de enkelte personer skal ha. Men med én til to dollar kommer man langt! I praksis kan det ordnes slik at reiselederen samler inn pengene for hele turen og sørger for at de riktige personene får de riktige beløpene. Det skal understrekes at selv om driks er normalt, er det naturligvis frivillig å betale. Som nevnt er det alminnelig praksis.

Barer, kafeer og nattklubber og restauranter på hoteller vil ofte legge til 10–15 prosent i "service charge" på de oppgitte prisene. Dette vil fremgå av regningen, men utover det er det alminnelig kutyme å legge til ytterligere 5 prosent av den samlede regningen i driks til servitøren.

Valuta og bankkort

Den peruanske valutaen heter nuevo sol og finnes i både mynter og sedler. Vær oppmerksom på at mange av sedlene og myntene ligner hverandre. Den beste valutaen å ta med seg er amerikanske dollar, som kan veksles til nuevo sol overalt. Reiselederen er gjerne behjelpelig med å finne egnede vekslingssteder. MasterCard, Visa, Diners og American Express kan brukes som betalingskort på de fleste store hoteller og i visse butikker. MasterCard og Visa kan i de fleste byer (ikke i regnskogen) brukes til å heve kontanter i minibanker. De utbetaler kun nuevo sol.

Kursen på nuevo sol er forholdsvis stabil. Nuevo sol kan ikke kjøpes i Norge. I Peru kan man veksle i lufthavnen, i banker, vekslingskontorer og på de fleste hoteller. Husk å telle pengene omhyggelig. Det er en god idé å ha med en passende mengde små sedler til å betale drosjer, lokale innkjøp og måltider med.

Elektrisitet
Peru bruker som Norge 220 volt. Normalt er det flate støpsler, men til tider kan det være forskjellige typer. Det er derfor tilrådelig å ta med et adaptersett med mange valgmuligheter.
Telefon og Internett

Den internasjonale landskoden for Peru er +51. Det er dyrt å ringe hjem fra Peru. Sjekk eventuelt med mobilselskapet ditt om dekning og priser for å ringe fra Peru.

Internettkafeer finnes etter hvert i de fleste byer, men det er vår erfaring at det kan være vanskelig å finne tid til å besøke slike steder unntatt på fridager eller etter endt program. De fleste hoteller i Peru har Internett-service, men forbindelsen er ikke alltid like rask som hjemme.

Hygiene
I Peru er hygienen på et noe lavere nivå enn i Vest-Europa. Likevel har hoteller og større restauranter moderne/vestlige toalettforhold. Ute i byen og på landet kan man komme ut for såkalte pedaltoaletter og manglende toalettpapir. Standarden på offentlige toaletter eller ute på landet kan forekomme enkel. Ta selv med toalettpapir eller en pakke våtservietter og eventuelt hånddesinfeksjonsmiddel (fås på apoteket). Da er ikke behovet for vann så påtrengende.
Takt og tone

Peruanerne er generelt svært åpne og tar imot turister med et smil. Det er ikke naturlig for dem å rette på folk, og de går ut fra at man som gjest selv har satt seg inn i hvordan man oppfører seg.

Selv om lokalbefolkningen generelt er vant med mange turister, blir det ventet at man respekterer lokal skikk og bruk. Viktigst av alt er naturvern. Ofte er de områdene vi besøker totalfredet, og bevarelsen av dem har høyeste prioritet hos myndighetene og lokalbefolkningen. Rett deg derfor alltid etter reiselederens og lokalguidens anvisninger.

Røyking
Under all flyging, tog- og busstransport er det røykeforbud. På de fleste restauranter og hoteller vil det også være røykeforbud. Sjekk derfor de siste røykereglene i Peru med reiselederen.

Perureiser

  • Peru – på sporet av Machu Picchu

    Vi følger i inkaenes fotspor gjennom Andesfjellene til fantastiske Machu Picchu

    4,5
    • 4 avreiser
    • 10 dager
    • Fra 38 998,–
    fra Oslo
  • MAKS 24 DELTAGERE

    Peru – Inkarikets skatt

    Enestående naturscenerier og kulturelt mangfold i det gamle Inkarikets høyborg, Peru.

    4,6
    • 4 avreiser
    • 17 dager
    • Fra 51 998,–
    fra Oslo
  • Maks. 24 deltagere

    Fra Machu Picchu til Påskeøya

    Eventyrreise med inkaene hemmelige by Machu Picchu og Påskeøya, en verdens mest utilgjengelige øyer

    • 07-11-2024
    • 14 dager
    • 83 998,–
    fra Oslo