Fakta Grønland

Her kan du lese en rekke praktiske opplysninger i forbindelse med reiser til Grønland.
  • Språk Grønlandsk, dansk
  • Hovedstad Nuuk
  • Innbyggere 56 200
  • Religion Protestantisme
  • Valuta Dansk krone
  • Areal 2 166 086 km2

Verd å vite

Tidsforskjell
Grønland ligger fire timer etter Norge (-4 timer).
Transport på Grønland
Infrastrukturen på Grønland er meget begrenset. Transport mellom byene foregår vanligvis med skip eller fly, siden det ikke finnes noe veinett som forbinder byene. På utflukter i byene foregår transporten med busser av en standard som passer til veiforholdene.
Økonomi

Prisnivået på Grønland er generelt ganske høyt. Ferske importvarer som frukt, grønnsaker og melk er dyre, da de må importeres med fly. Sigaretter og alkohol er også dyrt grunnet høye avgifter.

Vår erfaring er at man kan klare seg for omkring 300 kr per dag i lommepenger. Ved kjøp av drikkevarer kan man regne med 500 kr per dag.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagsliv og skikk og bruk. Det kan være forhold du ikke synes om eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi som nordmenn er vant til, og det ventes at lokalguider og sjåfører i løpet av reisen mottar en viss sum som driks. Vi angir et beløp i reiseprogrammet vårt, slik at du kan ta høyde for dette før du reiser. Reisens pris inkluderer ikke personlige driks, ettersom det er et individuelt anliggende, og drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør følge og respektere.

Ved cruisereiser gjelder det særskilte regler for driks. Se programmet for reisen.

Valuta og bankkort
På Grønland brukes danske kroner. Betalingskort kan benyttes til betaling i større byer, der man også kan ta ut kontanter. I mindre bygder kan man ikke forvente å bruke betalingskort.
Elektrisitet
Grønland har 220 volt, som i Norge, og samme type stikkontakter.
Telefon og internett

Den internasjonale landkoden for Grønland er + 299. Det er forholdsvis dyrt å ringe hjem fra Grønland. Sjekk eventuelt med mobilselskapet ditt om dekning og priser for samtaler til og fra Grønland.

Det er internetkafeer i de større byene samt mulighet for internettadgang på bibliotekene. De fleste hoteller tilbyr også internettservice mot betaling.

Hygiene

Hoteller og større restauranter har moderne/vestlige toalettforhold. På besøk i private hjem kan man komme ut for såkalte posetoaletter. Ta selv med en pakke våtservietter og gjerne hånddesinfeksjonsmiddel (fås på apotek).

Takt og tone
Grønlendere er vennlige og imøtekommende. Det ligger ikke til grønlendere å rette på folk, og de går ut fra at man som gjest selv har satt seg inn i hvordan man oppfører seg ved ankomsten til landet. Som besøkende på Grønland er det viktig å vite at man ikke kaller lokalbefolkningen for eskimoer, men inuitter.
Røyking
Under all flyging og transport er det røykeforbud. Det er forbudt å røyke innendørs på offentlige steder, med mindre det foregår i spesielle røykerom.
Midnattssol og nordlys
Midnattssolen oppleves nord for polarsirkelen, for eksempel i Uummannaq-området fram til slutten av juli. Det er selvfølgelig lyse netter i ukene både før og etter. Sør for polarsirkelen er det lyst om natten i de månedene når det er midnattssol ved Disko-bukten. Nordlys er det året rundt på Grønland, men det kan selvfølgelig bare oppleves i de månedene det blir mørkt.
Sledehunder
Den grønlandske sledehunden kan oppleves fra Sisimiut og nordover. Den er ikke et kjæledyr men et arbeidsdyr og et viktig redskap for jegere. Den grønlandske hunden er en egen rase, perfekt tilpasset til grønlandske forhold. Ofte vil man se at en hund som ikke lystrer eller er aggressiv overfor andre hunder blir straffet av hundesledeføreren. Dette er helt vanlig og nødvendig for å kunne opprettholde respekten mellom hunder og sledefører.
Tollregler

Kvoter ved innreise til Grønland er:

- Sigaretter 200 stk. eller sigarillos 100 stk. eller sigarer 50 stk. eller rulletobakk 250 g.
- Sigarettpapir eller sigaretthylstre 200 stk.
- 1 liter brennevin (over 22 prosent alkohol)
eller 2 liter hetvin (15-22 prosent alkohol)
- 2,25 liter vin (under 15 prosent alkohol)
- 2 liter øl
- 2 liter kullsyreholdig leskedrikk
- Parfyme 50 gr.
- Eau de toilette 250 ml.
- Kosmetikk til en samlet maks. verdi av kr. 1.000,-
- Sjokolade eller godteri 4 kg
- Kaffe eller te 4 kg
- Kjøtt, kjøttvarer eller fjærkre 5 kg