Fakta USA

Her kan du lese mer om tollregler, tips, prisnivå og annet i forbindelse med din reise til USA.
  • Språk Engelsk
  • Hovedstad Washington DC
  • Innbyggere 321 mill.
  • Religion Kristendom
  • Valuta Amerikansk dollar
  • Areal 9.826.675 km2

Verdt å vite

Passkontroll
Passkontroll i USA fungerer normalt særdeles effektivt og raskt, selv om det er skanning av fingeravtrykk og fotografering av iris. Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen.
Tollregler
Vær oppmerksom på at det er forbudt å innføre frukt, grønnsaker, planter, visse frø og ferskt kjøtt til USA.
Tidsforskjell
USA er normalt 6 timer etter norsk tid på østkysten (f.eks. i New York) og 9 timer etter i California (kan variere ved skifte til og fra sommertid). Den store tidsforskjellen kan føre til at du bytter om på natt og dag i den første tiden i USA. Prøv å følge amerikansk tid; da overvinner du tidsforskjellen raskest.
Transport i USA
Busser i USA er av god standard. Alle busser har naturligvis aircondition. På noen rundreiser i USA flyr vi ofte de lengre strekningene med innenriksfly. Der dette er tilfellet, vil reiselederen orientere deltakerne om praktiske forhold ved innsjekkingen i lufthavnene og om flytiden på den aktuelle strekningen.
Prisnivå i USA
En hovedrett inklusive salat/suppe og tilbehør koster 80–120 kr inkludert driks på en alminnelig restaurant. På finere restauranter kan du vente 250–500 kr. En øl eller et glass vin koster 25–50 kr servert på en restaurant eller i en bar. En vanlig kopp kaffe koster ca. 10 kr, mens en cappuccino koster 15–20 kr hos f.eks. Starbucks. Drosjer er langt billigere enn i Norge.
Tips

I Norge er vi vant til at regningen inkluderer service, men slik er det ikke i USA. Servicepersonale har lav lønn, og de er avhengige av driks. Kanskje derfor er servicen i USA ofte bedre enn i Norge. På restauranter pleier man å gi 15 prosent i driks hvis man er tilfreds med servicen. Men vær oppmerksom på at en del restauranter – ofte de finere – legger "service charge" på regningen, og da gir man ikke driks. Fastfoodrestauranter som f. eks. McDonald’s har ingen kelnere, og derfor skal man ikke betale driks.

Også amerikanske lokalguider og bussjåfører forventer å få en viss sum i driks i løpet av reisen. Vi anslår et beløp i reiseprogrammet, slik at du kan ta høyde for dette allerede før du reiser. Reisens pris inkluderer ikke personlige driks, siden det dreier seg om et individuelt anliggende.

Ved cruisereiser gjelder andre regler; se det spesifikke programmet for reisen.

Valuta og bankkort
Det er greit å ha med et lite beløp i amerikanske kontanter på reisen. Amerikanske dollar kan du få kjøpt i nærmeste norske bank. Du kan også bare ta med bankkortet ditt – MasterCard og Visa er mest utbredt i USA – og heve dollar i kontanter allerede i lufthavnens minibanker, som kalles ATM (Automatic Teller Machines). Det er stort sett mulig å betale med bankkort overalt i USA, og ellers vil det være en minibank i nærheten.
Elektrisitet
Amerikanerne bruker støpsler med svært brede, flate ben. Kjøp en adapter i lufthavnen, eller kjøp den allerede nå i forretninger med elektrisk utstyr. I USA bruker man bare 110–115 volt, men normalt fungerer barbermaskiner, hårtørkere og ladere til mobiltelefoner, kameraer o.l. fint. For øvrig er det normalt hårtørkere på hotellrommene.
Telefon og Internett

I USA fungerer ikke billige dualband-mobiltelefoner. Det må være triband-mobiltelefoner, som også de fleste nordmenn benytter. Det er forholdsvis dyrt å bruke mobiltelefonen i USA, og det er lurt å kjøpe taletidskort – prepaid phone cards – til internasjonale samtaler. Taletidskort kan f.eks. kjøpes i kiosker, 7-Eleven m.v., og et taletidskort for $ 5 gir lett 2–3 timers taletid til Norge til fasttelefoner. Ringer du til en mobiltelefon, blir taletiden langt mindre.

Skal du ringe til Norge, slår du 011-47 + det åttesifrede norske nummeret. De fleste hoteller – men ikke alle – har trådløst Internett, hvis du selv har med datamaskin eller Ipad. Dessuten har de fleste hoteller datamaskiner som kan leies eller blir lånt ut gratis til hotellets gjester.

Drikkevann og hygiene
I USA kan man drikke vannet fra springen. Hygienen på restauranter og hoteller er på nivå med den norske.
Frokost
Den amerikanske frokostkulturen er forholdsvis enkel sammenlignet med den skandinaviske. Frokosten på de fleste standardhotellene i USA er ”continental”, noe som typisk innebærer kaffe/te, juice og brød med smør og syltetøy.
Takt og tone
Amerikanerne går nesten alltid praktisk og avslappet kledd. Bare på arbeidsplasser kan det være en viss uniformering. For turister er alt tillatt, så lenge man har klær på seg. Men vær oppmerksom på at finere restauranter kan ha en såkalt ’dress code’, der menn har jakke og slips og kvinnene pyntet antrekk.
Røyking
Røyking på offentlige steder blir mindre og mindre akseptert i USA, og mange stater har innført restriksjoner på lik linje med i Norge. De fleste hoteller har røykeforbud, og man får bot hvis man røyker på et røykfritt hotellrom. Under all flyvning, tog- og busstransport er det røykeforbud. Det er allikevel ofte avmerkede områder der røyking er tillatt på togene.

USAreiser

  • De svingende sørstatene med Texas og Louisiana

    Bli med på en magisk reise gjennom Texas og Louisiana, fra JFKs minnesmerke i Dallas til New Orleans' pulserende jazz

    • 07-10-2024
    • 10 dager
    • 33 998,–
    fra Oslo
  • Tatt av vinden

    En rundreise i USAs sagnomsuste Sørstater, fra countrybyen Nashville og Elvis' Memphis til jazzfylte New Orleans

    4,6
    • 08-09-2024
    • 13 dager
    • 39 998,–
    fra Oslo
  • Inkl. driks

    USA – the Best of the West

    Begi deg ut på eventyr gjennom San Francisco, Los Angeles, Las Vegas og storslåtte nasjonalparker

    4,6
    • 20-09-2024
    • 15 dager
    • 42 998,–
    fra Oslo