Fakta Cuba

Her finner du informasjon om Cuba. Les om reiseforsikring, tidsforskjell, valuta og mye mer i forbindelse med din reise til Cuba.
 • Språk Spansk
 • Hovedstad Havanna
 • Innbyggere 11, 1 mill.
 • Religion Katolisisme
 • Valuta Pesos Cubanos (CUP)
 • Areal 110.860 km2

Verdt å vite

Tidsforskjell
Norsk tid minus 6 timer. Man skifter mellom sommer- og vintertid på Cuba, slik vi gjør i Norge, men fra vinter- til sommertid skifter man 2 uker tidligere enn i Norge.
Transport i Cuba
Busser i Cuba har ikke helt den samme standarden vi kjenner fra Europa. Albatros Travel gjør naturligvis alt som er mulig for å få god standard på bussene våre.
Økonomi
Man kan få et godt måltid for ca. 100 kr og oppover, og hva lommepenger angår, er det vår erfaring at man kan klare seg for rundt 150 kr per dag. Ved kjøp av supplerende drikkevarer m.m. vil ekstra 80–200 kr per dag per person være tilrådelig. Et slikt beløp kan dekke drikkevarer og diverse andre nødvendige ting.
Valuta og bankkort

USD kan ikke lenger brukes i Cuba, så det anbefales å ta med euro i kontanter. De veksles så til CUC (pesos convertibles) ved ankomst til Cuba. Du kan veksle på flyplassen, på hotellet eller på spesielle vekslingskontorer, der kursen som regel er den samme. Før du går ut av køen ved vekslingsstedet ber vi deg om å kontrollere at beløpet stemmer.

Stort sett alle priser der det kommer turister, vil være vist i CUC. Ta også gjerne med noen euro i mindre sedler, siden de flere steder kan brukes som direkte betalingsmiddel.

Du kan veksle CUC tilbake til EUR på flyplassen før du flyr hjem. Når man veksler ved ankomst får man CUC og en kvittering på at man har vekslet. Man tar vare på kvitteringen og veksler tilbake til EUR på flyplassen før man reiser hjem.

Den lokale valutaen heter peso, men denne valutaen er kun for kubanere. Det går omkring 24 pesos på 1 CUC, og noen varer kan bare kjøpes med CUC – derfor er CUC meget ettertraktet blant kubanere.

Det kan være vanskelig å bruke kredittkort, så dette bør kun tas med som en nødløsning. Det er som oftest bare VISA som kan brukes, MasterCard godtas bare noen få steder. Kredittkort som er utstedt i USA kan ikke brukes på Cuba.

Tips

I Cuba er driks vanlig praksis i turistbransjen. Det er normalt at man som reisende betaler driks til bussjåfører, lokalguider, hotellpikkoloer, på restauranter osv.

I tillegg vil det være forventet at stuepiker, toalettpassere og andre servicepersoner du møter på din vei, også får litt driks. Driks fra turister er de fleste kubaneres eneste vei til den «harde» valutaen CUC, som gir langt mer kjøpekraft enn den vanlige kubanske pesoen. Mange steder vil man også treffe på kubanere som underholder med musikk, tryllekunster, karikaturtegninger o.l. i håp om driks, som vil stille dem bare litt bedre i den vanskelige økonomiske situasjonen som er gjeldende for langt de fleste av landets borgere.

Barer, kafeer og nattklubber og restauranter på hoteller vil ofte legge til 10–15 prosent i "service charge" på de oppgitte prisene. Dette vil fremgå av regningen, men i tillegg til det å legge til ytterligere 5 prosent av den samlede regningen i drikkepenger til servitøren. I tillegg til dette vil det ventes at stuepiker, toalettpassere og andre servicepersoner du møter på din vei også får litt driks.

Elektrisitet
Cuba bruker 110 volt. Amerikansk modell, men til tider kan det være forskjellige typer. Det er derfor tilrådelig å ta med et adaptersett med mange valgmuligheter.
Telefon og internett

Den internasjonale landskoden for Cuba er +53. Det er dyrt å ringe hjem fra Cuba og bruke mobiltelefonens internettadgang. Sjekk eventuelt med mobilselskapet ditt om dekning og priser for å ringe og bruke datatrafikk fra Cuba.

Internettkafeer finnes etter hvert i flere byer, men det er vår erfaring at forbindelsen oftest er svært langsom. På 5-stjerners hoteller er det oftest adgang til wifi mot gebyr.

Drikkevann og hygiene

I Cuba er hygienen på et noe lavere nivå enn i Vest-Europa. Likevel har hoteller og større restauranter moderne/vestlige toalettforhold. Ute i byen og på landet kan man komme ut for såkalte pedaltoaletter og manglende toalettpapir. Standarden på offentlige toaletter eller ute på landet kan forekomme primitiv. Ta selv med toalettpapir eller en pakke våtservietter og eventuelt hånddesinfeksjonsmiddel (fås på apoteket). Da er ikke behovet for vann så påtrengende.

Vannet fra kranen på Cuba er ikke rent nok til å drikke. Vi anbefaler at du kjøper vann på flaske eller koker vannet grundig før du drikker det.

Røyking
Under all flyvning og busstransport er det røykeforbud. På de fleste restauranter og hoteller vil det også være røykeforbud. Sjekk derfor de siste røykereglene i Cuba med reiselederen.
Takt og tone

Cubanerne er generelt svært åpne og tar imot turister med et smil. Det er ikke naturlig for dem å rette på folk, og de går ut fra at man som gjest selv har satt seg inn i hvordan man oppfører seg ved ankomsten til landet.

Selv om lokalbefolkningen generelt er vant med mange turister, blir det ventet at man respekterer lokal skikk og bruk. Viktigst av alt er naturvern. Ofte er de områdene vi besøker totalfredet, og bevarelsen av dem har høyeste prioritet hos myndighetene og lokalbefolkningen. Rett deg derfor alltid etter reiselederens og lokalguidens anvisninger.

Cubareiser

 • Cuba – kultur og historie i Karibia

  Opplev atmosfæren i Cubas sjarmerende byer og bli kjent med denne vakre øya i Karibia. Reisen rundes av med herlig badeferie på 4-stjerners hotell

  • 5 avreiser
  • 13 dager
  • Fra 33 998,–
  fra Oslo
 • Maks. 24 deltakere

  Cubas kontraster – en rundreise fra vest til øst

  Bli med oss ​​på til Cuba. Over 18 dager vil du oppleve det beste av dette landet, i de vestlige og østlige delene av øya, og ender ved Guardalavaca Beach

  • 3 avreiser
  • 18 dager
  • Fra 53 998,–
  fra Oslo
Kontakt oss

Ring til oss på
tlf. 21 98 45 45
og hør nærmere