Fakta Etiopia

Her kan du lese nyttig informasjon om å reise i Egypt
  • Språk Amharisk, tigrinnya, oromo, somali og flere andre
  • Hovedstad Addis Abeba
  • Innbyggere 99, 5 mill.
  • Religion Kristendom (ortodoks og protestantisk), islam og tradisjonelle religioner
  • Valuta Birr
  • Areal 1 104 300 km2

Verdt å vite

Transport i Etiopia

Fly
Innenriksflyene i Etiopia er relativt små, og det er ikke plass til samme håndbagasje som i store fly. Derfor er det en god idé å unngå å pakke håndbagasjen i en håndbagasjekoffert, selv om den overholder de internasjonale standardmålene for håndbagasje.

Buss
Busser i Egypt har ikke helt samme standard som i Europa. Vi har naturligvis valgt den beste kategorien med aircondition hvor det er mulig. Vær oppmerksom på at det kan ta tid å reise rundt i landet, siden det er mange høydedrag og stedvis dårlige veier.

Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellem Norge og Etiopia varierer alt etter om Norge har sommer- eller vintertid:
Sommertid: 1 time
Vintertid: +2 timer

Økonomi

Pengene rekker langt i Etiopia. Vår erfaring sier at man pleier å kunne klare seg med cirka 75 kroner i lommepenger om dagen. Vil du kjøpe litt ekstra å drikke, postkort, frimerker og snacks, må du regne med omtrent 150–200 kroner per dag. Hvis reisen ikke har helpensjon kan du få et måltid for omtrent 60–80 kr. per person.

Valuta og kredittkort

Valutaen i Etiopia hedder birr (ETB). Det er enklest å veksle når du er framme i Etiopia. Vi anbefaler at du tar amerikanske dollars eller euro med i kontanter, gjerne en blanding av 50- og 100-sedler, som kan være praktiske å ha hvis det trekker ut med å få vekslet.

Du kan bruke MasterCard og American Express på de fleste store hoteller og i visse butikker. I den siste tiden har minibanker til internasjonale kredittkort blitt mer vanlige i de større byene, men det kan være langt mellom automatene.

Etiopiske birr kan bare veksles tilbake til en utenlandsk valuta mot å vise fram en gyldig kvittering fra et offisielt vekslested. Derfor skal du ta vare på kvitteringen når du har vekslet. Har du behov for å veksle birr til en internasjonal valuta kan du utelukkende gjøre det på flyplassen når vi forlater Etiopia. 

Elektrisitet

I Etiopia har man 220 volt, og stikkontaktene pleier å være de samme som i Norge.

Telefon og internett

Den internasjonale landkoden for Etiopia er +251. Det er dyrt å ringe hjem, så sjekk evt. med eget mobilselskap om dekning og priser for oppkall fra Etiopia.

De fleste hoteller har internettservice mot betaling.

Internett bliver hele tiden mer utbredt i landet. Internettkaféer dukker opp overalt, men forbindelsen er ikke alltid like rask som hjemme.

Hygiene

Hoteller og større restauranter har moderne/vestlige toalettforhold. Ute på byen kan man komme ut for såkalte pedaltoaletter og manglende dopapir. Standarden på offentlige toaletter eller i landområder kan også virke primitiv. Ta selv med dopapir eller en pakke intimservietter, og evt. antiakteriell gelé (fås bla. på apoteket). Da er behovet for vann ikke like påtrengende.

Vannet i kranene kan ikke drikkes. Kjøp i stedet vann på flaske.

Takt og tone

Etiopierne er vennlige og gjestfri, og det forventes at besøkende følger landets tradisjoner når det gjelder påkledning.  Kvinner skal helst ha på seg klær som dekker albuene og går ned over knærne.  Menn skal helst bære lange bukser.

Det forventes at man respekterer lokale helligdommer og tradisjoner. Hvis man besøker en moské skal man ta av seg skoene. Kvinner bør dekke håret med et sjal eller lignende.

Venstre hånd anses for å være uren, og derfor skal man ikke gestikulere eller vinke med venstre hånd. Det anses for å være upassende å peke, og det vestlige tegnet ”thumbs up” er heller ikke velsett.

I Etiopia er der stor forskjell på å være fattig og rik, og man må forvente at vi møter tiggere.

Hotell

I de store byene som for eksempel Addis Abeba er større hoteller utstyrt med de mest vanlige fasilitetene. Men udenfor byene vil det være hoteller der man ikke alltid kan regne med at det er minibar eller hårføner på rommet, og at mengden av varmt vann kan være begrenset. Uansett standard vil du alltid ha et toalett og bad på rommet.

Mat og drikke

I det etiopiske kjøkkenet serveres det typisk krydrede grønnsaks- og kjøttretter. For eksempel den tyktflytende gryteretten wat, som serveres på injera, et stort flatbrød av surdeig. Etiopiere spiser med høyre hånd og bruker brødet til å skrape maten opp med. Bestikk er ikke nødvendig.

I tradisjonell etiopisk mat brukes det aldri svinekjøtt siden de fleste etiopierne enten er etiopisk-ortodokse kristne, muslimer eller jøder. Den lokale kaffen er generelt virkelig god; det sies at kaffebønnen stammer fra Etiopia.

På våre reiser til Etiopia spiser vi på gode restauranter, og menyen på turens helpensjon er hovedsakelig internasjonal.