Fakta om Turkmenistan

Nedenfor kan du lese en rekke praktiske opplysninger i forbindelse med reiser til Turkmenistan.
  • Innbyggere 5,5 mill.
  • Hovedstad Asjkhabad
  • Språk Turkmensk og russisk
  • Religion Muslimer, primært sunni-retningen
  • Valuta Manat (TMM)
  • Areal 488 100 km2

Verdt å vite

Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellom Norge og Turkmenistan varierer etter vår sommer- og vintertid.

Sommertid + 3 timer
Vintertid + 4 timer

Transport i Turkmenistan

Buss
Busser i Turkmenistan har ikke samme standard som i Norge. Vi har naturligvis valgt den beste kategorien med klimaanlegg der det er mulig.

Fly
På våre rundreiser i Turkmenistan flyr vi ofte de lengre strekningene med innenriksfly. I disse tilfellene vil reiselederen orientere om de praktiske forholdene.

Prisnivå

Turkmenistan har en av verdens største ressurser av olje og gass, og det har ført til at landet gjennom de seneste årene har opplevd en markant utvikling. Især i hovedstaden fremstår Turkmenistan i dag som et svært moderne land, mens det ute på landet fremdeles er et stykke igjen å gå.

Prisnivået ligger likevel fremdeles under hjemlige standarder, og prisene er absolutt rimelige. Et godt måltid kan fås for under 125 NOK.

Valuta og kredittkort

Turkmenistans valuta er manat (TMM). Hvis du vil ta ut penger via kredittkort, er det kun mulig i Asjkhabad. Det beste er å ta med kontanter – amerikanske dollar eller euro – og veksle dem på destinasjonen. Reiselederen vil være behjelpelig. VISA og MasterCard kan brukes på de større hotellene og på finere restauranter i hovedstaden.

Drikkepenger

På mange hoteller, restauranter og kafeer vil det ofte bli lagt 10–15 % i service på regningen. Dette vil fremgå av regningen. Er service tatt med på regningen, behøver man ikke gi ytterligere drikkepenger.

Elektrisitet

Turkmenistan har 200 volt, som Norge. Stikkontakter kan variere mye, så ta for sikkerhets skyld med et adaptersett som har flere typer.

Telefon og internett

Den internasjonale landkoden for Turkmenistan er +993. Det er dyrt å ringe hjem fra Turkmenistan, så sjekk evtl. med mobilselskapet ditt om dekning og priser for samtaler til og fra Turkmenistan. Wifi er sparsomt – og internettet generelt ustabilt. På mange hoteller er det mulig å få internettforbindelse, men forbindelsen er upålitelig.

Drikkevann og hygiene

Hoteller og større restauranter har moderne/vestlige toalettforhold. Ute i byen kan man imidlertid komme ut for såkalte pedaltoaletter og manglende toalettpapir. Standarden på offentlige toaletter og i landområder kan også forekomme primitiv. Ta selv med toalettpapir eller en pakke våtservietter, og evtl. hånddesinfeksjons-gel (fås bl.a. på apoteker). Da er behovet for vann ikke så påtrengende. Du bør ikke drikke vann fra kranen; kjøp i stedet vann på flaske.

Røykning

Det er forbudt å røyke ute i det offentlige rom, men det er tillatt å røyke innendørs i restauranter og på hoteller.

Takt og tone

Du må ikke ta bilder av offentlige bygninger, noe det lokale politiet tar ganske alvorlig. Spør om tillatelse hvis du er i tvil. Det gjelder spesielle regler i forbindelse med besøk i templer og moskeer. Man har tildekkede armer og ben, og man tar skoene av før man går inn.

Sovjetistan – rundreise gjennom Sentral-Asia

Besøk de fem sentralasiatiske landene Usbekistan, Turkmenistan, Kirgisistan, Tadsjikistan og Kasakhstan

4,3
  • 5 avreiser
  • 14 dager
  • Fra 32 998,–
fra Oslo